2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • Dzsini
    szerintem van rá esély az északi égbolton, de nagyon magasra és kevés fényszennyezéses környéken kell próbálkozni
  • nemcsakfeel
    most éjszaka még lesz vmi látható? vagy csak rövid ideig tart?

élettani hatásokról csak annyit, hogy már a blikk is írt róla oltári nagy baromságokat. érdemes megnézni :D
  • Dzsini
    az élettani hatásokról nem is beszélnek...

amúgy az országból sarki fényre talán a magasabb hegyek tetejéről nézve vagy messze városoktól van esély, ahol nincs óriási fényszennyezés...
    http://mcse.hu/
    ...azért pár fotón csak sikerült elkapni :)
  • nemcsakfeel
    "január 20-i gigászi napkitöréskor kidobódott részecskék árama 21-éről 22-ére virradóan éri el a Föld térségét, ami erős mágneses vihart válthat ki. Szerencsés esetben talán sarki fényt is láthatunk, az időjárás most sokkal kedvezőbb lesz.

Friss információk (január 21. péntek, 8.20 óra)

Mint arról csütörtökön már beszámoltunk, a Jupiter méretű 720-as napfoltcsoport január 20-án (csütörtökön) hazai idő szerint 8 órakor a három nappal ezelőttinél is sokkal nagyobb napkitörés produkált. Az azóta befutott adatok alapján a napkitörést követő koronakitörés következtében az 1989 óta tapasztalt legerősebb "sugárzási vihar" alakult ki a Föld térségében. Ez azt jelenti, hogy a kitörés által a fénysebesség közelébe felgyorsított töltött részecskék (protonok) sűrű áradata érte mágneses pajzzsal védett bolygónkat. A kidobódott részecskék további árama 21-éről 22-ére virradóan éri el a Föld térségét, ami erős mágneses vihart válthat ki.

Szerencsés esetben talán sarki fényt is láthatunk. Az ICI Interaktív Meteorológia szakemberei szerint a 21-éről 22-ére (péntekről szombatra) virradó éjszaka az időjárás is kedvező lesz az északi fény megpillantására. "

hát én kinéztem, de csak bazinagy holdudvart látok, zöld cikázó fényeket nem :(
  • Esrohnoil
    Az origo-n olvastam egy cikket egy napkitörésről ami szerint ma éjjel vmikor éjfél után elképzelhető, h. akár Mo.-n is látható lesz sarki fény az erős elektromágneses vihar miatt.
    Erről mi a véleményetek?
  • Dzsini
    a Swift (egy gyorsan pozicionálható gammasugárzás-teleszkóp) nemrég óta üzemel (2004 novemberében bocsátották fel), és máris elkapott egy olyan erejű gammakitörést, amiről feltételezhető, hogy esetleg egy fekete lyuk keletkezését jelzi. a teljes cikk
    A Swift misszió honlapja
  • Dzsini
    dehogynem, a rezgések terjednek arrafele is, és az áramlás sem teljesen uniform, még egy folyó vízben is (ami sokkal inkább egyirányú, mint a tengeráramlás) vannak ellenirányban haladó részecskék.
    elsőre a rezgés fele indulnak, aztán elérkeznek arra a részre amikor már a vércseppekből is elkapnak pár molekulányit. onnantól meg jobban irányba állnak és ráközelítenek, de természetesen tévedni ők is szoktak (ezért szoktak például a cápahorgászok áramlat-iránnyal szöget bezárva csónakázni, hogy minél szélesebb "nyomot" hagyjanak. aztán amikor már meglátnak egy-két keresőt a radaron akkor irányba fordulnak, hogy a cápáknak megkönnyítsék a dolgát)
  • mikike
    hát ez nem magyarázza meg az áramlással szembeni érzékelést
  • Cat #1146
    ja, ez OFF
    annyi azért biztos, hogy a cápáknak van több olyan szerve, amelyeknek a müködéséről csak homályos fogalmaink vannak, testfelépítésük is alapjaiban eltér az általánostól
    pl. a belsejük harmadát elfoglalja a máj, mert ez könnyebb a víznél, és ezért nem süllyednek el - ugye nincs légholyaguk
  • Dzsini
    http://www.globalpress.hu/rovatok/tech-tudomany/jan%20-%20capalesen.htm
    bár van natgeo topic, ez inkább űrkutatós-égrenézős
  • Punkerwork
    jó kérdés, én passzolom meg mondjuk ez Kozmosz topic bár talán Dzsini-nek van valami teóriája :)
  • mikike
    tudományos jellegű kérdésem van, hátha járnak ide okosok is
    tegnap volt egy film az NGeo-n a cápákról
    egy csepp vért is kilóméterekről megéreznek

azt szeretném tudni, hogyan lehetséges ez?
    hogy lehetséges, hogy az áramlással ellentétes irányból is érkezhetnek cápák?
    hogy lehet, hogy a vér szaga gyorsabban eljut hozzájuk, mint ahogy egyáltalán az áramlás a sebessége miatt elvihetné addig?
    hogyan lehetséges, hogy amint megjelenik az információ, azonnal tudnak róla?
  • Crokin
    Szvsz ha fentről érkezett a kavics és a kráterét betemette a szél, akkor őt is be kellett volna temetnie. Azt meg nehezen képzelem el, hogy a már betemetett kavicsot ami elég mélyen ül a krátere alján, azt a szél csak úgy kiszabadítaná.
  • Dzsini
    a Huygenst kb 2-3 óra üzemidőre tervezték, 3,5 órán át sugározta az adatokat. a mai nap folyamán várható egy nagyobb adag újabb információ.
  • LittleL
    mert már nem működik ?
    nem bírta az akksi ?

jah, 96' ban még Pentium 100 -as volt a jó gép. DD
    most meg...
    és örültünk ha volt benne hangkártya meg CD meghajtó,
    mert akkor már multimédiának nevezhettük. DD
  • Cat #1139
    96os tervezés, annyi van neki amekkora egy akkori átlagos számítógépnek volt
    egyszóval nem sok...
    de jobb ha multidőben beszélsz rola :)
  • Dzsini
    igen, és itt merül fel az a nagy kérdés, hogy az a vasmeteoritka kivétel vagy szabály a felszínen... van már példa, de rettentően picike a mintavétel, úgyhogy ki tudja :)
    (lásd élet a Földön: kivétel vagy szabály?)

nem tudom mennyi volt a Huygens memóriája, de azt írták leszállás közben, hogy folyamatos felsugárzás közben törölte a képeket meg az adatokat és dolgozott a helyére - úgyhogy valószínűleg olyan sok nem lehetett neki - a mars roverek 256megával dolgoznak.
  • LittleL
    Képzeld el hogy ez a kis marsjáró csak milyen kicsi hatóttávolságot járt be eddig (viszonylag)
    és máris olyat talált, amit a Földön még csak egyszer, vagy legalábbis ritkán találtak.
    És képzeld el hogy még mi mindent találna, ha sokkal nagyobb
    hatótávolságú robotot tudnánk a Marsra juttatni.

Egyébként mennyi memóriája van a Huygens szondának ?
  • Dzsini
    érződik is az embereken...
  • Punkerwork
    holnap megint kapunk 1 adagot a mai napkitörésből
  • Punker
    a fémtolvajok ezt megtudják rögtön indulnak :)
  • Dzsini
    mert mondjuk 10ezer éve csücsül ott, és a szél eloszlatta... vagy mondjuk 10millió éve, és nemrég fújta el a szél róla a homokot :)
  • gazdi
    Miért nincs körülötte kráter?
  • Dzsini

vasbúl van a drága :)
    http://www.jpl.nasa.gov/news/news.cfm?release=2005-018
  • Dzsini
    azt se tudták hogy elég ritka lesz a légkör a fotózáshoz, hogy egyáltalán láthat valamit, és nem egy sűrű fagyott tejfölben száll le a felszínig, ahol elsüllyed...
    a sok egyforma képből pedig - bár tényleg sok egyforma van, az elveszett adatok pótlására - sok, amit mi egyformának látunk az más-más hullámhossz szűrőn át készült, és pl. ez alapján tudtak kvázi színhelyes képet alkotni a leszállás után. (plusz gondold el a hintázó lelógó körpanoráma fotó méretét (van videoképsor az ereszkedésről), és betájolhatóságát ha nincs horizont, mert nem látják. így elég picik a képek ahoz, hogy esetleg orientációt hozzá lehessen fűzni, és még a szűkös memóriában is elférjenek kisugárzásig.
  • LittleL
    persze, már mérőműszerek is vannak a szondán,,
    de én azért el tudtam volna képzelni valami halszemoptikás
    vagy milyen fényképezőt a szonda tetejére, ami egy
    képpel egész körpanoráma képet készít, tökéletes minőségben.
    (Magyar találmány)

persze azt is megértem, hogy a gázok tanulmányozása,
    légkör, hőmérsékelt, fényviszonyok, szél, tanulmányozása
    volt a fő cél.
    Mert úgy gondolták, hogy a szonda épségben nem is érkezik le a felszínre,vagy legalábbis nem sokáig fog működni
    csak a légkörben fog működni.
  • gazdi
    K: "De miért fényképeznek ennyi egyforma képet ?"
    V1: "van sok kép is ami megsérült."
    V2: időkülönbségek (ld. van-e szél, földmozgások, stb)

A forgató mechanika soksok kép elkészítésétől és mérés elvégzésétől vette volna el az energiát. Másrészt van rá három forint 20 fillérem, hogy akármennyit elfordulva ugyanilyen jellegű tájat látna maga előtt a szonda. A kamera hátoldalán elterülő marsi város csak vicc. Jópofa vicc, de vicc.
  • LittleL
    van sok kép is ami megsérült.

De miért fényképeznek ennyi egyforma képet ?
    Én valami elforgatható fényképezőt raktam volna a szondára,
    hogy klörül tudjon nézni.
  • Dzsini

a Huygens meg oda pottyant le :) úgy néz ki, hogy egy jól sikerült sártócsa közepébe :) holnapután várható még rengeteg kiértékelt mérés eredménye.

addig is:
    http://esamultimedia.esa.int/docs/titanraw/index.htm - a teljes feldolgozatlan képtár ami befutott (mert páran panaszkodtak, hogy bezzeg a mars roverek raw képeit le lehet tölteni ezt meg nem :) hát de.)
  • Dzsini

vrooommmmm
    száguld a Deep Impact :)
    jelenleg kb 260ezer km-re van a Földtől, és óránként 16ezer km-el távolodik. ez egy 10perces expozíció :)
  • Shaman
    Gergou tette be időutazás topigba,de sztem inkább ide illik..
    A Nagy Bumm-ot illetve a Feke lyukakat taglalja benne...
  • Shaman
    aham oks akkor.
  • Cat #1122
    van szél, hogyne lenne! 5-6 km/orás volt ereszkedés közben
  • nemcsakfeel
    aszittem én is vmi érdekesebb anyag lesz, hogyha már ezt hiresztelik :(
  • LittleL
    szerintem éppenhogy van atmoszféra,
    azért enm láthattuk eddig távcsővel a felszínt.

de nekem is szélzajnak tűnt a hang...
  • Shaman
    letöltöttem a hanganyagot,s ez nekem szézúgásnak tünt.....de ha nincs atmoszféra lehet szél??

Ha butaságot kérdeztem akkor sry.
  • LittleL
    Valóban bámulatosak a képek, itt egy link:

titán misszió
  • Punkerwork
    én most a nasa tv-t nézem, de hangokról nem volt szó
  • nemcsakfeel
    tudtok vmit a hangokról? http://www.esa.int/esaCP/SEM85Q71Y3E_index_0.html

"15 January 2005
    Audio recordings made by the Huygens Atmospheric Structure Instrument (HASI), which includes an acoustic sensor, during and after Huygen's descent, 14 January 2005. These audio tracks are from the most distant world ever visited by a man-made probe."
  • Punker
    na mi volt éjjel? mikor haza értem már nem volt erőm bekapcsolni a gépet