2234
\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
-
#1394 hülye segg földrajztanárom szerint a Jupiternek saját fényforrása van -
#1393 Bolygó torzította porgyűrű -
#1392 végre péntek ma kimegyek egész éjjelre leselkedni... -
#1391 erre azért kíváncsi lesze, mert még senki sem produkált működő szondát.. -
#1390 Vagy nem is? -
#1389 Jeleket küld a napvitorlás -
#1388 Meg most valami jéggel teli krátert is találtak a Marson ? -
#1387 Ez nagggyon zsírkirály kép!
Tetszik... -
#1386 Egy kis romantika!
Naplemente a Marson -
#1385 Tavak helyett vulkánok a Titanon -
#1384 nem semmi munka lehetett.. -
#1383 Elkészült az eddigi legnagyobb Univerzum-modell -
#1382 igen, bár eddig csak egy táborban voltam. -
#1381 Sajna még nem vagyok tag, de dolgozom rajta. Csak el kéne mennem a postára, és feladni egy csekket. Te tag vagy? -
#1380 vannak itt tagok a Magyar Csillagászati Egyesületből?
-
#1379 Kiszabadult a Mars homokjából az Opportunity -
#1378 Eddig egy EQ-5-ösöm volt, de csak kölcsönbe. Jövő héten vissza kell adnom a gazdinak. Egy hónap múlva meglesz a sajátom, az is EQ-5 lesz, csak acéllábakkal... Az a biztos! :D -
#1377 Hát nem kicsi az biztos,
állványod is van hozzá ?
Frankó a kép rólad. -
#1376 Bocs... :) -
#1375 Fraunhoger= FRAUNHOFER -
#1374 Hát ez lenne az én Fraunhogerem... Aranyos, nem? Az a hülye a képen meg én vagyok. Ott a hangsúly a 127mm átmérőn van, mert sok embernek ez nem mond semmit. Hát most látjátok,hogy a 127 mm, az majdnem akkora, mint egy emberfej...
Betettem egy Hold képet is, még három hete csináltam. Azért ilyen homályos, mert kézből fényképeztem, és nem nyúltam hozzá Photoshoppal. 0.7 másodperc exp. idővel készült, ezalatt bemozdultam egy kicsit... :)) Az uccsó képen van a kezdeti binoklim, azzal inkább csak "hullócsillagokat" nézegetek, merg keresgélek az égen. A nagy látómező miatt igen kényelmes megoldás ez... Mellette van két Barium okulár, egy 20 mm, és egy 10 mm. A kép a 20mm-essel készült, mert sokkal több fényt ereszt át, mint a 10-es. (20mm-es: 60X nagyítás, 10mm-es: 120X nagyítás) A 10mm-el nem tudok normális képet, mert a bratyó fényképezőjén nincs szûrő-menet, így túl gázos az egész. Na mindegy...
:DD -
-
#1372 láttam távcsöveket,
refraktorokat 1 Euróról indulni,
és annyi van belőlük, hogy egyszer biztos tudsz / tudok venni magamnak
potom pénzért egyet. -
#1371 Szerintem nem vészes. De ha az e-bay.at -ról rendeled, akkor az osztrákoktól hozzák, és sokkal kevesebb az egész dolog. Szerintem megérné,de te tudod, én nem akarlak semmire sem rábeszélni. Azért egy próbát megérne... -
#1370 a meghatározó tényező már csak a szállítási költség,
mert ez becsomagolva lehet kb. 30 kg,
és annak sok lehet a fuvardíja..... -
#1369 Akkor szerintem simán megéri. Az E-Bay -on ki lehet fogni ilyeneket olcsón is, de 50 alá szerintem nem fog menni senki. Nézegesd csak, aztán ha találsz valamit, akkor marjál rá!!! (Feltéve, hogy kell a távcső :D) -
#1368 ilyet nemnagyon sztem -
#1367 benne van az árban a mechanika, és az állvány is.
de lehet még ennél olcsóbbat is találni. -
#1366 Hát ha tartalmazza a mechanikát is ez az ár, akkor mindenképpen jó vétel lenne. De ha nem, akkor nagyon rossz, mert csak a tubust magát már megkapod 55.000 Ft-ért. Legalábbis a tsz.csillagaszat.hu-n . Szóval ez van. :DD
Tegnap szép tiszta volt az ég, meg is néztem egy-két dolgot. A Szaturnusz csak pár órán kersztül láttatta magát, de nem tudott előlem elbújni... :) Aztán a Jupiter vettem célkeresztbe (Illetve szálkeresztbe), a Barium okksik hozták a szokásos formát, de a Nagy Vörös Foltot még mindig nem sikerült megfigyelnem ezalatt a három hónap alatt. Majd az Ortho-val... Aztán megfigyeltem még az M44-et is, ami ugyan mély-ég objektum, azért a 3,14 magnitudós fényessége még ebben a hosszú fókuszú Fraunhoferben is remekül látszott. Ez volt életem első mély-ég objektuma, amit meg tudtam figyelni a saját vasammal... :D Hát ez tök jó. Aztán fél egykor úgy döntöttem, hogy elég lesz mára. Illetve arra az estére. Kár, hogy nem annyira elterjedt az amatőr csillagászat a mi kis hazánkban... -
#1365 jaja -
#1364 Köszönöm Roger6 és Immovable a hasznos segítségeket.
Ilyen 150/750 -es Newton távcsövet már láttam az eBay -en 75.000 forintért is
az kedvező ár ? -
#1363 jaja -
#1362 Meg láttam előbbre, hogy a Nightrun is belinkelte ide a 3 legjobb magyar oldalt. Az egyik a soproni távcsődiszkont... -
#1361 LittleL
na Roger6 kimerítőbb leírást adott mint én, de ha még van kérdésed a link amit mutatam nagyon hasznos lehet, itt rendelhetsz is, meg kérdezhetsz is, meg mindenis :)) -
#1360 :DDD -
#1359 Megelőztél... :DD -
#1358 A refraktor a bolygók megfigyelésére alkalmas, mivel nincs központi kitakarása. A refraktorokra jellemző egy kis színi hiba, amit szûrőkkel korrigálni tudsz. Egyébként minél hosszabb a tubus, annál kisebb a színezés. Az én 127/1200-omnál nem is lehet észrevenni. A bolygók képe tûéles, kőkemény kontraszt jellemző rájuk. Persze ez a refraktor átmérőjétől is függ, hogy mennyi részletet lehet megfigyelni egy bolygón. Én egy 5mm-es Vixen orthot használok bolygózásra, változók figyelésére, kisbolygókra. Igaz,hogy a szemed rendesen bele kell passzírozni az okulárba, de nekem mindent megér a látvány. Az álmom egy Tel-Vue Radian, a bolygózók királya!!! Majd egyszer....
Ha galaxisokat, planetáris ködöket, illetve egyéb mély-ég objektumokat akarsz megfigyelni, akkor egyértelmûen reflektor. 150-es átmérő felett már tízezernyi csillagot látsz az égen, és az áruk sem megfizethetetlen. Erről nem tudok nyilatkozni, mert még csak amatőr csillagász barátimnál foglalkoztam Newtonnal, személyes tapasztalatom nincs ilyen téren.
Én csak annyit mondok, hogy ha városban élsz, ahol nagy a fényszennyezettség, akkor a mély-ég objektumokat felejtsd el, ezeket nem fogod látni, vagy csak nagyon jó égen. A bolygók viszont láthatók városokból is, mert ezek olyan fényesek. Mostanában a Jupiter a legelső célpontom, de mellette a fent van még a Szaturnusz is egy pár óráig, illetve a Vénusz napnyugta után látható egy rövid ideig. -
#1357 LittleL
A refraktorok bolygó megfigyelésre az etalon, mert szép kemény rajzolatot ad és nem kell jusztírozni mint a newtonokat, de drágák... a newton "olcsó" és kiváló mélyég megfigyelésre, de a bolygókról is szép képet kapsz azért... hogy melyik a legjobb, hát persze az amelyik a legnagyobb átmérőjű mert annak a legnagyobb a fénygyűjtő képessége és ez a paraméter az egyik legfontosabb egy távcsőnél, fontos a jó mechanika is, fontos szempont még hogy mennyi pénzed van, nekem a 150/750-es newtonom van nincs vele semmi baj, nekem bejönn, sztem ez egy arany középút, mert viszonylag könnyű össz 18 kg, de nagy fénygyűjtő képességű, fényerős távcső (f/5), a 250-es már elég nehéz lessz és drága, de tény hogy hogy sokkal de sokkal részletesebb képeket kapsz majd mint a 150-esel, a 127-es sztem egy refraktorra gondoltál, az is egy komoly műszer már... itt egy link ezen mindenről kapsz infót, sőt ha küldesz nekik emailt hogy tanácsot szeretnél erről meg erről, akkor szívesen válaszolnak: http://tavcsodiszkont.csillagaszat.hu/ -
#1356 Roger6
hát lézerrel télleg elég gyors, gyorsan bele fogsz jönni, én anélkül csináltam először hát az már nehezebb ügy... 250 -es newtonnal nem semmi képeket kapsz majd... mivel kimenni figyelni hétvégente szoktam, általában szombaton, hát... kb havonta... elvileg a jusztírozás harmadik lépését ( a főtükör beállítása ) minden észlelés előtt el kéne végezni sőt észlelés alatt is kéne ellenőrizni, de ennyire nem vagyok precíz... ha megveszed a 250-es tükröst pffúúú de írigy leszek -
#1355 melyík paraméterek a legjobbak a csillagok, galaxisok megfigyeléséhez ?
meg a Szaturnuszhoz ?stb..
mertz vannak itt többféle paraméterek :
127 / 1200
250 / 1200
150 / 750
Newton, vagy refraktor ?