\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
-
A refraktor a bolygók megfigyelésére alkalmas, mivel nincs központi kitakarása. A refraktorokra jellemző egy kis színi hiba, amit szûrőkkel korrigálni tudsz. Egyébként minél hosszabb a tubus, annál kisebb a színezés. Az én 127/1200-omnál nem is lehet észrevenni. A bolygók képe tûéles, kőkemény kontraszt jellemző rájuk. Persze ez a refraktor átmérőjétől is függ, hogy mennyi részletet lehet megfigyelni egy bolygón. Én egy 5mm-es Vixen orthot használok bolygózásra, változók figyelésére, kisbolygókra. Igaz,hogy a szemed rendesen bele kell passzírozni az okulárba, de nekem mindent megér a látvány. Az álmom egy Tel-Vue Radian, a bolygózók királya!!! Majd egyszer....
Ha galaxisokat, planetáris ködöket, illetve egyéb mély-ég objektumokat akarsz megfigyelni, akkor egyértelmûen reflektor. 150-es átmérő felett már tízezernyi csillagot látsz az égen, és az áruk sem megfizethetetlen. Erről nem tudok nyilatkozni, mert még csak amatőr csillagász barátimnál foglalkoztam Newtonnal, személyes tapasztalatom nincs ilyen téren.
Én csak annyit mondok, hogy ha városban élsz, ahol nagy a fényszennyezettség, akkor a mély-ég objektumokat felejtsd el, ezeket nem fogod látni, vagy csak nagyon jó égen. A bolygók viszont láthatók városokból is, mert ezek olyan fényesek. Mostanában a Jupiter a legelső célpontom, de mellette a fent van még a Szaturnusz is egy pár óráig, illetve a Vénusz napnyugta után látható egy rövid ideig.