\"Porból lettünk, porrá leszünk\"
  • immovable
    LittleL
    A refraktorok bolygó megfigyelésre az etalon, mert szép kemény rajzolatot ad és nem kell jusztírozni mint a newtonokat, de drágák... a newton "olcsó" és kiváló mélyég megfigyelésre, de a bolygókról is szép képet kapsz azért... hogy melyik a legjobb, hát persze az amelyik a legnagyobb átmérőjű mert annak a legnagyobb a fénygyűjtő képessége és ez a paraméter az egyik legfontosabb egy távcsőnél, fontos a jó mechanika is, fontos szempont még hogy mennyi pénzed van, nekem a 150/750-es newtonom van nincs vele semmi baj, nekem bejönn, sztem ez egy arany középút, mert viszonylag könnyű össz 18 kg, de nagy fénygyűjtő képességű, fényerős távcső (f/5), a 250-es már elég nehéz lessz és drága, de tény hogy hogy sokkal de sokkal részletesebb képeket kapsz majd mint a 150-esel, a 127-es sztem egy refraktorra gondoltál, az is egy komoly műszer már... itt egy link ezen mindenről kapsz infót, sőt ha küldesz nekik emailt hogy tanácsot szeretnél erről meg erről, akkor szívesen válaszolnak: http://tavcsodiszkont.csillagaszat.hu/