22334
-
Gabo #676 Jogos volt, elméletben. Ha jól emlékszem tavaly volt egy kresz módosítás, aminek értelmében kerékpárral a megengedett max. sebesség 40 km/ó.
Tudod, büntetni, korlátozni lehet izomból, de biztonságos, emberhez méltó közlekedést biztosítani a bringásoknak már luxus. -
Tsityu #675 Gyorshajtásért, igen. Új fejezetet nyitottam a büntetések és szabálysértések fogalomban. Ezentúl már a kerékpárosokat is lehet gyorshajtásért bűntetni. A csekk és a büntipapir is megvan még. Gondoltam, felteszem majd netre, hagy nevessen az egész ország. ....de nem rajtam. . Az más tészta, hogy jogos volt e vagy nem. -
Tsityu #674 Köszönöm a bókot a bringám nevében. Valóban, manapság több a mountis, freestyle-os, mint a road-osok. Nem tom, nekem az országúti kerékpározás közelebb állt a szívemhez. -
Gabo #673 Bár az outizás az Én lelki világomtól kicsit távol áll, de ez a bico... Hümm-hümm...
Szép darab! -
#672 biciklist gyorshajtásért???
lol: ))
minket a főtérről tiltottak ki, mert "brékelünk" biciklinkkel: ))
elég súlyos: )) -
Tsityu #671 Nyertél! Országúti bringázok. Azt is lehet extreme módon űzni. Tavaly a gyökér rendőr megbüntetett 2 ropira, gyorshajtás miatt. Csak 47km/h -val mentem át lakott területen belül vasúti átjáróban. Mi az a 17 km/h plussz? Leüli a vééétéén. ÁÁÁ! Egy kép bringámról.
-
#670 fogadjunk h országúti keród van: )
amúgy most komolyan senki nem biciklizik vmi extrém módon? (mike itt msot nem nekd szól a kérdés)
-
Tsityu #669 Bringámnak nem tenne jót a sóder és egyéb nem aszfaltos jellegű útburkolat.:--) -
#668 mondjuk az enyém a sódert szereti, de majd meglátjuk :) -
#667 ja főleg nekm oylan betongumim van h el se tok induln vele sztem: )))) -
#666 essen még egy kis hó, és ki lehet menni bicajozni :)
jó móka lesz
-
#665 ez jellemző Mo-ra -
Gabo #664 Más...
Végre úgy látszik megépül Dunakeszi és Göd között a bringaút. Szép aszfaltcsíkon lehet majd közlekedni tavasztól. Kár, hogy a hétvégi telkekre az autók is ezt fogják használni. Kár, hogy az illetékesek még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a bicikliút mit is jelent és hogyan is kellene kinéznie.
A nyomvonalról pedig csak annyit, hogy az ökörhugyozás ehhez képest egyenes vonal... Akárki tervezte, nem igazán érdemel érte dicséretet szerintem. -
Gabo #663 Nem mondták még neked, hogy a városi bringázás (főleg Bp.-n) már önmagában extrém sportnak számít? A sötétzöld oszlopok csak a nehezítés miatt vannak bent a "pályán". -
#662 hátra estél?
mondjuk én görkorival nagyobbakat zakóztam eddig, mint bicajjal
legszebb az volt, amikor fitness korival koszorúzás közben a fékbe beakadt a másik kori első kereke, és vmiért a kezeimet nem tettem ki előre :)
no ott volt szép vérpacni is az aszfalton
első dolgom volt a féket lekapni
azóta egy korimon sincs fék -
#661 fincsi volt az is, egyszer meg egy hoszsú manualból amikor már többen is néztek h ejnye na abból egy cuki hátas (egy fél szaltó gyakorlatilag) mondjuk hátsófékem azóta sincs: )) viszon leugrani már profin tok: )) -
#660 el tudom képzelni :)) -
#659 én egyszer egy vastagabb szárú deszkásgatyában indultam el, mondanom se kell bekapta az első fogaskerék és letpéett szó szerint a keróról: )) az is jó volt: )) -
#658 jah, bemutattam egy "hogyan térdeljünk le félig még a biciklin lógva" trükköt a várakozó autósok reflektorainak fényében
szerencsére zebrán és zöldben :))) -
#657 az komolyság: )))) -
#656 inkább csak belecsúsztam
meg egyszer fenakadtam induláskor, nagyon vicces volt :))))
-
#655 nekimentél?:) -
#654 arra mondjon vki okosat, hogy itt Bp-n a legtöbb Demszky oszlop miért sötétzöld szinü? hogy éjszaka minél kevésbé látszódjon? -
Gabo #653 A ceruza és a goliát elemek is 1,5 V-sek. -
#652 Valaki meg tudná nekem mondani, hogy hány voltos elem kell az első lámpába, tudjátok az ami rendesen világít, a hagyományos fekete, 2 kisebbfajta góliátelem méretű elem megy bele, csak nem tudom hogy hány voltos. Előre is köszi a segítséget. -
#651 köszi
írjál -
Gabo #650 Váz méret belövése elég macera. A neten több gyártó oldalán lehet találni ehhez útmutatókat. Ebbe nem is megyek bele túl mélyen. Általában a testmagasságot, a karok és a lábak hosszát kell figyelembe venni.
A nyereg magasságot a úgy lehet legegyszerűbben beállítani, hogy sarokkal az alsó állásban lévő pedálra állsz és a nyerget addig emeled, míg a kényesebb részeidhez nem ér. Így pont megfelelő lesz a pedálozáskor, lévén ilyenkor a lábfej első felével kell a pedált taposni.
A nyeregszár hossza a rugózására is hatással van. Egy tökig leengedett nyeregszár egyáltalán nem rugózik, lényegében egy az egyben átadja a kisebb-nagyobb lökéseket a hátsódnak. Egy hosszan kihúzott nyeregszárnak viszont jóval nagyobb a rúgózása. (Lehet, hogy egy hátsó telos géphez képest elhanyagolható ez, de egy merevfarú bicon hosszabb túrák alatt bárki érezheti a különbséget.)
A nyereg ideális helyzetben akkor van, ha a rögzítése a nyeregsín közepére esik. (Lévén ilyenkor rugózik legjobban a nyeregsín.) Ennek ellenére lehet előre-hátra csúsztatni, de 1 cm-nél többet nem igen ajánlott. (Néha ennyi is számít.)
A nyereg dőlésszögénél a bringa geometriája számít leginkább, meg persze az, hogy mit találsz kényelmesnek. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy túl meredek szögnél a nyereg nem fog elég kényelmes támasztékot nyújtani. Ha sokat mászol, valószínűleg az enyhén előre billentet nyereg lesz kényelmesebb, lévén kapaszkodáskor a nyereg orra kevésbé fog nyomni. Lejtőzéskor az ellentétje igaz, ezért szokták a DH szörnyeknél hátra felé billenteni. (Meg persze a hosszú első teloból adódó billenést is kompenzálni kell valahogy.)
A nyereggel kapcsolatban azt nem szabad elfelejteni, hogy nem ülés. Első sorban támasztékul kell, hogy szolgáljon és főleg a lábaknak kell a terhelés jó részét vinniük. (Tavasszal ezért érzed kényelmetlennek a tavalyi nyerget. Lévén nem vagy edzésben, ezért a lábizmaid is kevesebb terhelést vesznek át.)
A stucni szöge van leginkább hatással az ülés pozíciódra. Az XC versenygépeknél a vízszintes vagy a negatív (lefelé fordított) kormányszár az előnyösebb, lévén mászáskor ez a kényelmesebb. Ha inkább csak túrázgatsz vagy a kevésbé sportos tartást részesíted előnyben, akkor pozitív állású kormányszárat érdemes választani. Minél meredekebb, annál felegyenesedettebb tartásban fogsz ülni. (És annál inkább fogod a gerincedet és a fenekedet terhelni.)
A stucni hosszának megválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy a bringa kormányozhatóságára is hatással van. Minél hosszabb, annál nyugisabb az irányíthatóság (túrázásra jobb), ha rövidebb, akkor pedig kicsit élénkebben reagál a bico a mozdulataidra (terep, technikás városi tekerés.) A kormány szélességére szintén ez vonatkozik. Ezen kívül a hosszabb kormányszár és a szélesebb kormány általában kicsit rugalmasabb is.
A kormányszarvat is megemlítem. Első sorban mászáskor előnyös, lévén ha ebbe kapaszkodsz, a súlypontod előrébb kerül, így a bico kevésbé hajlamos az orrát emelgetni. De hosszabb utakkor is van egy előnye, menet közben tudod váltogatni a kéztartásod, így a kéz és a csukló terhelését is valamelyest lehet csökkenteni.
Az egyenes kormány és a hajlított, emelt kormány szintén hatással van az üléspozíciódra.
Az ülés pozíció akkor ideális, ha a karjaid, a lábaid és a feneked között egyenletesen oszlik szét a terhelés. Ha a lábaidra jut több terhelés hamarabb elfáradsz és a térd ízületeknek sem tesz jót. Ha kuporogsz a bringán mert rövidebb a kelleténél, akkor a gerincedet és a fenekedet fogod jobban terhelni. Ebből jön a hátfájás, meg a lágyabb részek feltörése. Ha túl hosszú a gép, lényegében fekvőtámaszban fogsz tekerni. Ilyenkor a vállak és a karok kapnak a kelleténél nagyobb terhelést. Ez okozhat váll, könyék, csukló és kéz problémákat. Szóval ha zsibbad a kezed, fáj a csuklód érdemes erre gyanakodni. (És érdemes minél hamarabb változtatni a dolgokon, mert ez akár ínhüvely gyulladást is okozhat.)
Ha az utód nemző képességedet félted, akkor nem a nyereg leeresztése (lásd feljebb a nyeregcső rugózásáról írtakat), hanem a megfelelő nyereg megválasztása a megoldás.
SPD pedál beállításról is írhatok majd, ha kell. -
#649 a kezemen! -
cyrus #648 térdfájás valszeg nyeregmagasság v dőlésszög miatt van, zsibbadás meg azért mert nem jó helyen taposod a pedált. -
#647 ???? -
#646 hát akkor fagyiba egy kis spermát, biztos ami biztos :)))
egyébként nekem a térdem szokott fájni, illetve a a hüvelyk és a muatóujjam zsibbadni
ötletek? min állítsak? -
cyrus #645 ne is mondd, egyszer odaadtam a hugomnak a gépet, az meg elkezdte volna állitgatni a nyerget amit egy hónapig lőttem be hogy hogy a jó :D -
#644 hát nekm le van engedve mert még szeretnék vmikor gyereket és nem azért mert ez a divat: ))
mondjuk ez nem tom milyen divat én még nem észleltem csak az extrémebb irányzatoknál de xchez pl nagy váz kell magas neyere hoszsú stucni dirt-re street-re meg pont ellenkezőleg -
#643 magadhoz képest hogy milyen magas vagy! -
#642 aha
frankó
és hopgy állítsam be? hm? -
Gabo #641 Nekem nem is azzal van bajom, ha csinálsz is valamit a bringáddal. Engem az zavar, ha valaki arra nem veszi a fáradságot, hogy normálisan beállítsa a bicoját vagy éppen "divatból" csőig leengedett nyereggel tekereg.
Valljuk be, azért a legtöbb bicon könnyen megoldható az állítható nyereg magasság. Egy DH gépen sem kell kuporogni addig, míg a városon keresztül tekersz a lejtőkhöz.
Már a bringa kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy mekkora méretű vázat választ az ember. Utólag csak nehezen lehet korrigálni ha a váz mérete nem passzol. Valamennyi játékot enged a nyereg előre-hátra csúsztatása, billentése valamint a stucni és a kormány megválasztása, de ha eleve rossz a méret, ezzel nem lehet helyrehozni. A pedálcipő, meg a patent pedál beállításáról nem is beszélve.
A lényeg az, ha valaki nem állítja be a gépét megfelelően, akkor ne csodálkozzon ha gondjai vannak az ízületeivel. -
#640 na igen, ez a jól beállítás nem is olyan egyszerü -
#639 htá igen de ha mrá nem grulgatsz hanem vmi mást is csinász a bringáddal akkor már fel kell adni ebből a kéynelemből.. -
Gabo #638 Na igen. Itt szerintem ezt senki nem is vitatta.
Ami viszont az ízületek és a porcok terhelését illeti, ahhoz hogy ne legyen gond, egy jól beállított és megfelelő méretű bringa kell. A másik pedig az, hogy hideg időben nem árt óvni az ízületeket.
Ez az, amit sokan nem vesznek figyelembe. -
#637 hát a porcokat azért ez is bassza rendesen, de a futásnál sokkal jobb és kéynelmesebb is