22334
11330766891279474906.jpg
  • Gabo
    Más az, ha valamit sportként űzöl és más az, ha csak a kikapcsolódás egy része. Az általad említett esetben nem a tekerés és a túra kapta a valódi hangsúlyt, hanem a jó kaják melletti lazítás. Néha az is kell.
    A baj akkor van, mikor valaki az ilyen lazulós dolgok után azt hiszi, hogy egy komolyabb utat is be lehet így vállalni. Ezért írtam azt, hogy "bátor" dolog így elindulni.
  • Mike
    hát én sajna nemtom elszámolni az adómból
  • Gabo
    Az a sisak, ami egy kicsit is kényelmetlen, itt-ott nyom, már nem jó. Csak olyat szabad megvenni, ami valóban kényelmes, passzol, jól szellőzik és jól beállítható.
    Én is most szívtam ezzel. A régit időszerű volt már lecserélni, így végig jártam a boltokat. Az egyik legdrágább lett jó a nagy tök fejemre.
    Még szerencse, hogy el tudom számolni és így az adómból az ár egy részét le tudom majd írni.
    Amúgy ilyen lett:
  • Mike
    na jó, de az általam említett emberek nem Duna maratont tették meg
    egyszerüen gyalogoltak 5km-t bicikliztek 30km-t
    aztán jön a nagy zabaálás

a leesett vércukor szintre van más megoldás is, a belakmározáson kivül

ahogy Gabo írja is

a folyadék az más
  • Gabo
    Mikor aktívan mozogsz, a szervezeted fokozott tempóban használja fel a véredben oldott tápanyagokat. Ez sokkal gyorsabban történik meg, minthogy a zsírszövetekben tárolt tápanyagokat ismét mozgósítani tudná a tested. Ha nem pótolod menet közben az elhasznált "üzemanyagot", akkor jön a szédülés, az izomgörcs, végül akár az ájulás. Ezt hívják eléhezésnek.
    Ezt az energia vesztést nem lehet menet közben azzal pótolni, hogy bevágsz egy hambit a sarki büfében. Az emésztés folyamata ugyanis elég idő igényes. Arról nem is beszélve, hogy sport közben a belső szervektől, így az emésztéstől is elvonja a szervezeted az energiát, hogy az izmaidat el tudja látni. Ebből adódik, hogy az emésztés még inkább lelassul.
    A megoldás tehát az, hogy oldott állapotban veszed magadhoz a tápanyagokat, illetve gyorsan felszívódó kajákat eszel menet közben.
    Az oldott táp leginkább valamilyen sportital (nem energia ital!) szokott lenni. Ezeket úgy állítják össze, hogy a folyadék veszteség pótlása mellett ásványi anyagokat is juttasson a szervezeted. A felszívódást meggyorsítandó az összetételük nagy mértékben megegyezik a testedben lévő folyadékok összetételével. (Isotoniás összetétel.)
    A gyorsan felszívódó, nagy energiaértékű kaják pedig ugyebár azok, amikben általában jó adag cukor és fehérje található lehetőleg minél kevesebb zsírral. Ide tartoznak az általam felsorolt kaják is. A szőlőcukor pl. ilyen szempontból elég jó választás. Lényegében nyers energia, ami ráadásul gyorsan felszívódik, lévén természetes cukor. Elég jó életmentő tud lenni az eléhezés közeli állapotban. A banán szintén nyerő. Egyszerű túrázáshoz ezek általában elégségesek.
    Verseny körülmények között (maraton, teljesítmény túra, országúti verseny, stb.) persze inkább érdemes valamilyen spéci táppal próbálkozni. (Energia szeletek, energia gélek, stb.) Ezek persze általában drágák, se az ízűk, se az állaguk nem valami kellemes, de nem is ezért van rájuk szükség.

A folyadék pótlás sem mindegy, pláne ha meleg van. Mozgáskor rengeteg folyadékot veszít a szervezet. Ha nem pótlod jönnek a kiszáradás tünetei. Nem hiszem, hogy részleteznem kell.

Ilyen ételeket és italokat készt pl. a PowerBar vagy éppen az Isostar. A legtöbb készítményt a body-s boltokban, futó boltokban vagy néha akár bringa boltokban is meg lehet kapni.
    A magam részéről általában valamilyen italporból keverek innivalót és azt használom. A sima csapvíznél mindenkép jobb. Energia gélt is kóstoltam, de nem volt egy élmény. Teljesen összeragadt tőle a szám. Nagyritkán PowerBar szeleteket szoktam venni, ha valamilyen komolyabb túrára készülök, de általában az egyszerűbb tápoknál szoktam maradni.

Amúgy az eléhezés és a folyadék vesztés elég durva tud lenni, pláne ha együtt jelentkeznek. A legtöbbször szinte nincs is előjele a dolognak. Egyik pillanatban még vígan tekersz, majd "Bang!". Jön a görcs meg a szédülés. Ha a neten utána olvasol pl. Duna maraton vagy Balaton kerülés beszámolóknak, akkor erről is lesznek történetek.
    Érdemes fejben tartani az egyik bringás aranyszabályt: "Igyál mielőtt megszomjazol, egyél mielőtt megéhezel, válts mielőtt váltanod kell!"
  • madmax1979
    a kis csokika, műzlike azért kell, mert ha hoszabb útra mész és már az energia felhasználás meghaladja a bevitt energia mennyiségét, akkor a szervezet elkezdi máshonnan előszedni a dolgokat, például a saját izomzatot is képes lebontani energiává, hogy a léthez szükséges mennyiséget előteremtse.Mindemellett csökken a koncentrációs készség, tompulnak a reflexek, ezekután felléphet egyensúlyzavar, stb...elmehetnénk egészen az ájulásig, ami energia híján egy komolyabb kaptató megmászásakor hamarabb bekövetkezhet, mert a hirtelen fellépő energia igény miatt leeshet az ember vércukor szintje...láttam már embert lefordulni a bringáról emiatt
  • Mike
    én sosem értettem, hogy akik elmennek mozogni (bicikli, séta, túra) utána minek ülnek le zabbálni (nem rátok értem, de ez a tapasztalatom) szal minek kis csokika, műzlike, az útra, nem birtok ki fél napot evés nélkül? :)
  • Mike
    még télen néztem sisakokat

Bell, 7k
    mondom hűha, Bell jó, 7k egész olvsó, próbáljuk
    jójó, de a tarkónál furcsán nyom kicsit, na de bizotrs hozzá lehet szokni
    na mi van még, 20k-s Bell
    hát...
    nem kellett volna felpróbálni, ég és föld
    szal még nem vettem meg, meert minek vegyek meg vamit télen, amit tavasszal használok, de ilyet fogok venni, az egyszer fix
  • Gabo
    Határ eset vagy!

Sisak sztori. Anno, mikor megvettem a fejvédőt, én is úgy voltam vele, hogy majd hordom, amikor igazán kell. Másnap, egy kisebb tekerésről hazatérve sikerült egy gyönyörű tigrisbukfences esést produkálnom. Azóta sisak mindig ott a fejemen, mert úgy érzem nem szabad a szerencsét kísérteni.
    Ami a kaját illeti. Ha rövidebb útra megyek egy müzli szeletet akkor is elsűlyesztek a zsebembe, a "jobb ha van, mintha nincs" elvet követve. Legfeljebb megutaztatom. Hosszabb, komolyabb útra aztán persze jöhet a komolyabb ellátmány: energia szelet, csoki szelet, gyűmölcs szelet, banán, szőlőcukor stb.. Normális kaját ilyenkor amúgy se vesz be a gyomrom.
    Innivalóból a bringás palack mindig elfér a palack tartóban. Hosszabb útra viszont bepakolom a hátimba a 1.5 literes italtartó tasakot. Melegebb napokon néha még az is kevésnek bizonyul.
    Pumpa a vázra esrősítve, mini szerszámkészlet, pótbelső, stb. a nyereg táskában. Így aztán megvan az a jóleső meleg érzés, hogy ha baj van legalább a bringát szét tudom szerelni.
  • madmax1979
    Tudom, hogy jók, mert az előző bringám nekem is azzal volt szerelve, csak még egy ősi szériájával (ez még a 1055-ös széria volt, valamikor '98tájékáról és még egy még ősibb bianchi vasvázzal). Azzal az eltéréssel, hogy RSX fékkar/váltók és 600-as középrész volt hozzá, nameg ambrosio felnik. A fékek még most is szolgálnak, arra még nem volt pénzem, hogy lecseréljem. Jelenleg (miután már nem versenyzek és a keret is szűkösebb mostanában) egy szintel lejjebbi családdal szerelem a paripám, de nem panaszkodom, ez is tökéletesen megfelel erre a célra, amire nekem kell.
  • Tsityu
    Szassz madmax!

A 105-ös szett valóban sokat fejlődött, de a régebbi modellek sem rosszak. Nekem 2003-as modell van még bringámon, de nem sokáig. Dura-Ace szettről és az új kerómról majd küldök képeket. Mivel nincs meg minden az új projecthez, még nem kezdtem el az ösze és átszerelést, mert elsült agyam, és lehet, hogy beruházok egy új vázba is. A mostani összeállítást, Merida Extreme 905-ös váz és full 105-ös szettet elpasszolom. Kerekeket (Dura-Ace) nem adom ,mert azok kellenek az új gépembe.
  • madmax1979
    Akkor valószínűleg engem sem sorolnál a normálisak közé, mert a védőfelszerelések közűl csak kesztyűt és szemüveget szoktam viselni. Sisakot csak akkor, ha különösen veszélyes utak is lesznek. És ételt is csak akkor viszek magammal, ha tudom, hogy fél napot vagy többet fogok nyeregben tölteni. Viszont az innivaló és a szerszámok szükségét saját tapasztalatból tudom, hogy még rövidebb útra is elengedhetetlen.
  • Mike
    amúltkor mi is így indultunk neki, igaz nem túrának, csak egy kis tekerésnek
    se pénz, se víz, se telefon
    bezzeg CB az volt, mert az kellett :)
  • Gabo
    Magyarország a "bátor" emberek hazája...
    Néha komolyan nem fér a fejembe, hogy az emberek hová teszik az eszüket.
    Neki indulnak úgy túrázni, hogy semmi ételt, semmi innivalót nem visznek magukkal. Szerszámokról, folt készletről, pót belsőről és pumpáról nem is beszélve. A corabájkoktól pedig egyenesen borsódzik a hátam. Sisakot is csak a gyerek tarkójára "csatolja fel" a drága szülője, a sajátját, ha van egyáltalán neki, pedig a kormányra akasztja valószínűleg abban bízva, hogy kabalaként megóvja a bajtól.
    S ezek után még hülyének is nézik az embert, ha esetleg több 100k-t elkölt bringára és felszerelésre...
    Bocs, de ez úgy kibukott belőlem.
  • koleeee
    bocs az elözö link nem volt jó
  • koleeee
    nau EZT
    figyeljétek bakker ez volt az a telo amit kinéuztem(srSuntour duro-d) de inkább lemondok rola
  • koleeee
    KÖssz csak egy émetüloldalt találtam azt is németül
  • Gabo
    A cég hivatalos oldalán nem találtam róla semmit.
  • koleeee
    Szasztok!

halott valaki valamit az ugynevezett RST Big Mountain-ról??

ha valaki igen akkor mondjon már rola valamit
  • madmax1979
    Stephanus:
    Voltam fenn a shimano lapján. Hogy az idei 105-ös szett milyen szép lett...
    Fel is szerelted már a gépedre? Kíváncsi lennék rá, hogy mutat a Dura-Ace üzemkészen, mert ott nem sokmindent látni belőle. Csinálnál róla valami szép közelit? Had csodáljam már meg, ha már nekem úgysem lesz...
  • madmax1979
    Sziasztok!
    Én ugyan megrögzött road-os vagyok, de ismerőseim köréből tudom, hogy a telós villáknál nagyon komolyan mérlegelni kell, hogy milyen célra akarja használni az ember, mert az olcsó (tipikusan TescoBike összetevő) legfeljebb aszfaltra való. Ugyanis egyik ismerősöm azért kerűlt korházba, mert a Tesco gazdaságos montijával nekiindúlt egy lejtőnek, a teló viszont úgy gondolta, hogy nem kellett volna...
    A lényeg, hogy félúton úgy eltört, mint a ropi...Pedig nem volt olyan durva a terep...
  • bld
    nekm msot is egy polarXem van de nem gondoltam volna h itthoni a dolog
  • PGA
    Meg egészében klassz bringákat csinál.
    Nekem a polarisom előtt egy Craterem volt. Az sem volt utolsó. Csak hát öreg volt, meg csak szerelni kellett.
  • Gabo
    Igen.
    A Magellan és a B+ a Cseke Rt. márkája. Magyar tervezés és kínában végzett gyártás. (Ahogy az ma már szinte minden bringa cégnél megy...) Ár/teljesítmény és kínézett szempontjából szerintem teljesen rendben vannak a cuccaik. Lényegesen jobban néznek ki és átgondoltabbak a holmijaik, mint mondjuk a Schwinn-Csepel vagy a Neuzer cuccai.
  • Mike
    igen
  • Mike
    ja
    azt hittem azóta kicseréltél dolgokat, ahogy akkor mondtad
  • bld
    a magellan magyar cég?
  • Gabo
    Nem akarlak el keseríteni, de azt kell mondjam az általad kinézett bringa nem egy világ márka. Igazság szerint még nem is hallottam a gyártóról. Ha jól néztem, a vázat a szlovákok gyártják és az alkatrészek egy részét szintén (gumik, felnik). Lehet, hogy nem rossz, de ha ex-kgst országok gyártói közül választanál, akkor inkább a magyarokat és azon belül pedig a Magellant javasolnám Bike positiv (B+) alkatrészekkel.
    Ha pedig az x-factorban nézelődsz, akkor a Kona bringákat érdemes inkább megnézni.
    Én azt javaslom, ne kapkodd el a vásárlást! Inkább szánd rá az időt és néz körül más boltoknál is.
  • [Walaki]D`Lair
    Hát már láttad vaz' azzal voltam szentendrén...:DD
  • Anotino
    Ha gagyi gyorsan szolj, hogy ne vegyem at
  • Anotino
    Bolt: X-Factor, tipus: Adro

17.5 vaz, anyag: al 606
    14kg osszsuly
    zoom ch510ams villa
    shimano altus alk.
    alhonga alloy v fekek
    remerx dragon 719 felnik
    rubena kulsok
  • Gabo
    Ezzel én is így voltam, aztán szépen lassan az évek alatt a 80k-s bringára legalább még egyszer annyit, ha nem többet elköltöttem. Nem bántam meg egyik beruházást sem.
    Tartok attól, ha egyszer új bicot veszek, annál az árcédulán ennél sokkal komolyabb összeg fog szerepelni. Nem mintha ki is használnám azt az álomgépet...
  • Mike
    semmi kedvem bicajra több százezret költeni
    vettem egy viszonylag normálisat, talán veszek még vmikor egy hátsó tárcsaféket, meg izmos első pilácsot, de enm hiszem hogy mást nagyon akarnék
  • Mike
    na majd egyszer megnézenm mit raktál össze
  • Gabo
    Anotino:
    A konkrét típus és a boltot, ahol kinézted magadnak, meg tudnád adni?
  • Gabo
    Mike:
    Nem akartam leszólni a gépedben lévő villát. Csak azért írtam le a dolgokat, hogy egyértelmű legyen, vannak korlátai egy ilyen kategóriájú telónak.
    Van aki előbb, van aki később szembesül ezekkel. Egy új bringa vásárlásakor pedig nem árt ezzel is tisztában lenni.
  • Gabo
    PGA:
    Talán a gyártó oldalán megtalálható és letölthető a teló szerelési útmutatója és a robbantott szerelési vázlat. Nekem legalábbis anno a Rock Shox oldaláról sikerült leszedni a Judy manuáljait.
    De a szétszedésével önmagában még nem érsz el semmit. Ahhoz, hogy puhább legyen, a rugókat és az elasztomereket (ez egy gumi szerű rezgés elnyelő anyag) is cserélni kell, ezeket pedig legfeljebb szakszervizben fogod megkapni.
  • [Walaki]D`Lair
    olyan 20 körül van...elsőre én is olyat akartam, de lebeszéltek róla, így lett Suntour XC60-asom...:)
  • Anotino
    Hat korulneztem 1-2 boltban es megneztem az opciokat. Teleszkop mentes villat csak elvetve lattam, es nem igazan tunt olcsobbnak tole a bicaj (altalaban ugyanannak a verzionak a tavalyi modellje volt telo mentes).

Szoval sikerult kb beloni a megfelelo vazmeretet

Rendeltem egy montit 60k-ert. Alu vaz, 17.5-es (csak 179 cm vagyok es ezt javasolta a boltos. 18,5-es szemlatomast hosszu volt). Shimano hajtokar, es valto. A fek nem shimano, de elvileg nem veszelyes fajta (Erre azert majd figyelek, meg lecserelem idovel.) Fekkar fem shimano, felni duplafalu. Ulesben gel-trutymo. Rugos teleszkop, de legalabb allithato. Nagyjabol ilyesmi konfiguracio.

Kezdeshez jo lesz, aztan majd elnyuzom/fejlesztgetem aprankent.
  • Mike
    mivel ez az elso telom, nem igazan tudom, masreszrol be is van bugyolalva, szal nem is latszik