22335
-
#4877 Na akkor van ott is:D Pl ezt nem tudtam, mondjuk nem volt még ösztelósom..
Majd most:D Már 100 ezer megvan.. kb január február környékén jön haza a kis stab primo vagy Stab deelux..:D -
Gabo #4876 Hátsó rugóstagoknál, legalább is a jobbaknál van lockout, illetve propedal vagy platform mód.
A lockout egyértelmű.
A propedal és a platform mód lényegében ugyan azt takarja. A lényege, hogy a pedálozás hatására nem vagy csak minimálisan mozdul be a rugózás, viszont a gödröknél, illetve rázósabb szakaszoknál aktív marad a felfüggesztés. A különböző mozgások frekvenciájához van köze a dolognak. A pedálozás egy viszonylag alacsony frekvenciájú mozgás, míg az út egyenetlenségei ennél magasabbak. A rugóstag szelep rendszere úgy lett kialakítva, hogy csak a nagyfrekis mozgásokra nyisson ki. -
#4875 A hátsó telónál nem biztos hogy van ilyen.. Ezt álltalában előlre szokták csinálni..
Hátul is lehet állitani dologokat, rugó elöfeszítést meg csillapitást csomó mindent.. De nem tudom hogy ott van-e lock out. -
istvan24 #4874 Ja. Megneztem kifele mifele ez a Boardman bringa.
Tehat.
A bicaj az Chris Boardman nevehez fuzodik aki Olimpiai es haromszoros vilagbajnok volt. Ez a Chris fiu osszeallt a Halfordsal (aki tudomasom szerint Angliaban es Irorszagban Autos kiegeszitoket es talan alkatreszeket, meg bicikliket arul. Egyebkent tegnap naluk voltam.), es elkezdtek kerekparokat ertekesiteni. Termeszetesen a kerekparokat Chris elkepzelesei alapjan epitettek meg. Van nekik: orszaguti, hegyi, es hibrid masinai.
Ezen kivul be lehet meg szerezni toluk Boardmanos kulacsot, polot, meg egyeb biciklis kiegesszitoket. -
istvan24 #4873 Woww... Mostmar kajakra vagom. Remelem. Teha ha mondjuk veszek egy ossztelos verdat aminek nagyobb a "rugoutja"( ha esetleg akarnek majd durvabb terepre menni), akkor ha orszaguton megyek csak siman bekapcsolom a lock outot es egybol jobban megy a tekeres? -
#4872 Természetesen.
A levegős telónál több levegő kell bele. Az acél rugósnál, pedig a rugó előfeszítést kell keményebbre állitani.
Igy erősebb mind2 esetben tehát egy nehezebb ember alatt is jól mozog.
De pl itt van az én esetem én 100 kiló vok. de nem szeretem ha kemény a villa, szóval nekem szinte a leggyengébben van:D ami kb egy 80 kilóra lenne jó.
És nekem igy tetszik jobban is mek vele igy . Mivel van egy hátránya ha nagyon bekeményited amikor döntesz pl és akkor kap ütést a kemény teló nem enged sokat igy könyen kicsuszhat. A nagyon lágy sem jó mert ugyan ezt éred el. Pont a közép út a jó.
A lock out.
Az egy olyan dolog, hogy pl van egy 120 mm-et mozgó villád. Ez felfele tekerésnél vagy éppen turázásnál nagyon idegesítő tud lenni, mert az erőd arra megy hogy mozgasd (fölleg felfelé) ha betekered a Lock outot, akkor egy hirtelen nyomás után nem engedi vissza. Tehát mondjuk lent marad 50-60mm nél igy sokkal keményebb lesz és nem mozog ugy sokkal könnyebb vele felfele tekerni jobb lesz a váz geometriája. De abban a pillantban amikor egy durvább részre érsz oldod és ujra 120mm áll a rendelkezésedre.
Ennyi a lényege. Jah és természetesen ha be van kapcsolva ez a dolog akkor is rugozik csak keményebben, és nem olyan sokat.
-
istvan24 #4871 Lehet hulye kerdes de a telok kemenyseget lehet sulyhoz allitani? PL.: ugyanaz a bringa maskep dolgozhat egy 60kgs es egy 90kgs srac alatt. (gondolom en) Mire jo a lock out? Koszi -
Gabo #4870 Ooops... A gyártók közül kihagytam a Meridát, pedig az utóbbi években ők is eléggé szépen fejlődtek. -
Gabo #4869 A váz külső, látszólagos vastagsága nem mérvadó. A mai vázaknál mind a cső átmérőjével, mind a falvastagsággal elég sokat játszanak a gyártók. A különböző hajlítási, kovácsolási, hidroforming eljárásokról nem is beszélve. Érdemes megnézni a gyártók oldalain, hogy milyen technológiával dolgoznak! -
#4868 Ezt én nem ismerem sajnos. De nagyon jónak tünik..:D -
Gabo #4867 Össztelós és össztelós között is komoly különbségek vannak a felhasználási területüket nézve.
Az XC kategória tagjai 80-100 mm körüli rugóúttal rendelkeznek. Általában igen könnyű, versenyzésre szánt bringák. A cél az, hogy mind fel, mind le jól használható legyen. Nem extrém terepre valók, de ettől még sok mindent elviselnek.
A Trail kategória tagjai 100-120 mm körüli rugóúttal rendelkeznek. Ezek valamivel erősebb felépítésű, nem versenyorientált gépek. A cél továbbra is az, hogy mind fel, mind le jól lehessen menni velük, de ugyanakkor legyen kényelmesebb, mint egy XC gép.
A 120-150 mm körül mozgó gépeket általában az All Mountain (AM) kategóriába sorolják. Ezeket első sorban a keményebb terepen való, kompromisszum mentes túrázásra szánják. Ebből adódóan sok minden bevállalható velük, de továbbra sem letörés ugrásokra vagy eszetlen zúzásra valók.
150-200+ mm között mozognak a kisebb-nagyobb freeride (FR) gépek. Ezek már inkább extrém használatra lettek tervezve, nem kimondottan túrázásra.
200+ mm-től pedig inkább a robosztus Down Hill (DH) gépekkel lehet találkozni. Ezek egyértelműen nem túrázásra valók.
Merevfarú gépek között is megvannak a fenti kategóriák. Nagyjából ugyan azok vonatkoznak rájuk, mint az összetelós gépekre. Sokszor olcsóbbak, könnyebbek, de kényelem szempontjából elmaradnak egy össztelósok mellett. A jobb rugózás nem csak kényelem szempontjából előny, hanem jobb úttartást is biztosít.
Ha könnyebb terepen szeretnél túrázni, akkor XC, Trail bringák jöhetnek szóba. Keményebb hegyi ösvényeken pedig a Trail és AM gépek között érdemes nézelődni.
Ha megnézed a két oldalt, aminek a címét beírtam az előző alkalommal láthatod, hogy jó néhány gyártó között lehet válogatni. A három legnagyobb a Trek, a Specialized és a Giant. De a többiek között is akadnak jó nevű cégek. Pl.: Kona, Cannondale, Scott, Corratec, Cube, Mongoose, GT.
A rugózási rendszerek közül, amik kiemelkednek a mezőnyből azok a következők:
Giant Maestro, Specialized 4 forgáspontos horstlink, Trek Full Floater, Kona 4 forgáspontos.
Nézz el ide:
http://www.mtbr.com/
Ez talán a legnagyobb nemzetközi oldal, ahol a tulajdonosok véleményezhetik a saját gépeiket. Illetve az oldal fórumán is rengeteg hasznos infot lehet találni.
Ha kinézel egy bringát érdemes itt is körbenézni, bár hozzáteszem, hogy a leírt véleményeket néha érdemes fenntartással kezelni.
Érdemes szétnézni a bringás magazinok oldalain is, tesztek, vélemények után.
Ami a Kona Stuff-ot illeti, az inkább dirt bringa. Nem igazán való túrázásra, inkább ugrálásra.
A Boardman-t nem ismerem, valószínűleg helyi márka lehet. -
istvan24 #4866 Boardman. Bocs... -
istvan24 #4865 Boardman. Bocs... -
istvan24 #4864 A Bordmant ismeritek amit beraktam? Van nagy kulonbseg a vaz vastagsagaban? -
#4863 A downhill.(DH)
Ez a bringá sportok közül a leg extremebb elvetemültebb dolog:D
A lényege az, hogy a hegyről lefele kell menni a lehető legkevesebb idő alatt. Az nyer aki egy 5-6 kilóméteres szakaszt a legkevesebb idő alatt teljesití. Mivel köves gyökesres sziklás ugratokkal teli pályákról beszélünk ide kellenek a legerössebb bringák
Pl egy foto:
A Cross Country (CC)
Ez a király kategória:D Igaz nem az extreme és ilyen stilusban, hanem az egész mountain bike ban. A Downhill inkább már technikai sportnak tekinthető, mint emberi tevékenységnek. A Cross Country olimpiai sportág is. Ez elég egyszerünek ahngzik de nem az. A Lényege, hogy fel és lefelé is kell menni. Álltalában 10-12 kilométeres pályákon mennek (kör pályán) és ebből több kört tesznek meg. Az nyer aki a leghamarabb teljesití a távot..
Ami a lényeges különbség közöttük, hogy a Downhill inkább a WRC-hez(rallyhoz)hasonlit abban hogy egyedül teljesítik a kijelölt szakaszt.. A Cross Countrysok pedig csapatban, mint a Tuor de franceon..
A CC-re használt gépek:
-
istvan24 #4862 itt van pl a Boardman http://www.boardmanbikes.com/mtbfs/fs_team.html -
istvan24 #4861 Ja es mit jelent DH-zni, XC-zni stb. a neten nem igazan talalom. Koszi -
istvan24 #4860 Vegeztem a boltozassal, igaz csak 1ben voltam. Gabo hsze alapjan kicsit jobban eltoprengtem, es mivel Europa meghoditasa valoban meg varhat hisz amator vagyok, pillanatnyilag az a terv ( ami nalam sajnos akar naponta is valtozhat), hogy ha majd "nagy bringas leszek" ugyis tobb biciklim lesz. Kezdesnek valami olyasmi kene sztem ami csak egy ket napos turakra hasznalnaom max, es kevesbe orszagutra.(Irorszagban elek es itt amugy is szarok az utak a varoson kivul es sok remek domb van) Amugy sincs tul sok szabadidom egyelore. Itt rengeteg Kona, Trek, es Boardman volt. Nekem igazabol a Kona vagy a Boardman kene. De melyik?? az osztelos mostmar szoba johet mivel nem kifejezetten turazasra hasznalnam, inkabb erdo, kisebb hegyek. passz. Abordman kecsesebbnek konnyebbnek tunt elobe, A Kona Stuff pedig masszivabb, robosztusabb.(SZerintem sulyom miatt inkabb Kona akkor) Bar ez meg a jovo zeneje. Velemeny? -
Gabo #4859 istvan24:
Ahogy nézem nem kevés összeget szánsz új bringára és valószínűnek tartom, hogy e mögött komoly elhatározás van. Én azt javaslom, hogy alaposan gondold végig az igényeidet és az elvárásaidat. Tavaszig még rengeteg idő van, nem kell kapkodni. Használd ki ezt az időszakot az információgyűjtésre és az elvárásaid finomítására!
Ha visszalapozol a topikban láthatod, hogy volt már ez téma máskor is.
Ha hosszú távú, többnapos, csomagos túrákon gondolkodsz, akkor az össztelós gépet Én elvetném. Ennek legfőbb oka az, hogy arra csomagtartót és oldaltáskát lehetetlen felrakni. (Normális sárvédőt is nehéz találni.) Ha viszont a csomag szállítása máshogy megoldott és csak a napi felszerelést kell magaddal vinni, esetleg a túra terepre, hegyi ösvényekre visz, akkor már érdemes az össztelós gépek között is nézelődni. (Akadnak össztelós gépre feltehető csomagtartók, de ezeknek a terhelhetősége hagy némi kívánnivalót maga után.)
Ezzel kapcsolatban viszont tudni kell, hogy a jó össztelós gépek lényegesen többe kerülnek, mint a hasonló alkatrészekkel szerelt merevfarú bringák.
Merevfarú gép esetében esetleg egy rugós, teleszkópos nyeregcsővel lehet fokozni a kényelmet. Bár megszokás kérdése, hogy ezt ki mennyire találja kényelmesnek vagy zavarónak. (Rugózáskor változik a nyereg és a pedálok távolsága.)
Hosszútávú túrák esetén a V-fék helyett inkább a tárcsafék javasolt. Ebben az árfekvésben már korrekt darabokat lehet kapni. Több indok is a tárcsafék mellett szól. Egyrészt kevésbé érzékeny az időjárási hatásokra. Másrészt a V-fékkel ellentétben nem koptatja a felniket. Hidralikus tárcsafék esetén egyenletesebb, jobban adagolható, nagyobb fékerő. Vedd számításba, hogy csomagos túra esetén nem csak a saját tömeged az, amit meg kell állítani, hanem a magaddal vitt felszerelés tömegét is. Huzamosabb fékezés esetén a tárcsafék a melegedést is jobban viseli.
Fontos továbbá az is, hogy a kerekek kelően erősek, strapabíróak legyenek. A kerékagyak, ha lehet cserélhető (ipari) csapágyas agyak legyenek. Felnik esetében kizárólag erős, duplafalú felnik jöhetnek szóba. Ezekből viszont nem az agyonkönnyített, XC versenyzésre szánt változatok azok, amik egy túragépre valók. Legyen inkább nehezebb, de erősebb.
A külső és a belső gumi megválasztásakor se a tömeg, sokkal inkább a defektállóság legyen szempont. Ha szétnézel a gumigyártók oldalán azokat a típusokat keresd, amik kimondottan túrázáshoz, extra defektvédelemmel ellátva készülnek. A gumi mintázatát leginkább az adott terepviszonyok, az út felülete határozza meg. Ha megnézed, szinte minden talajtípushoz lehet megfelelő mintázatot találni. Több hetes túra esetén tartalék külső gumit is érdemes vinni. (Ne azért ragadj valahol ott, mert széthasadt a külső.) Ebből adódóan a drótperemes helyett a hajtogatható, kevlár peremes gumikat érdemes választani.
Azt hiszem, még hosszan lehetne folytatni a témát. (Csomagtartó, oldaltáska, ruházat, világítás... stb.)
Elnézve az adataidat, szerintem el fog telni még némi idő, mielőtt Európát meghódítod. Előbb a kondidat érdemes helyrehozni. Ehhez viszont nem törvényszerű, hogy a fentieknek megfelelő elvek alapján összeállított bringára van szükséged. Lehet, egy könnyebb alkatrészekkel szerelt gépen is gondolkodni, amit igény esetén át lehet alakítani málhás öszvérnek. Vagy éppen két bringában is el lehet gondolkodni. Egyikkel lehet edzeni, kisebb-nagyobb túrákat menni, esetleg terepezni a másikkal pedig irány a nagyvilág. (Persze nem kell egyszerre megvenni a két gépet. Pláne, hogy változhatnak az elvárásaid.)
Kiindulásnak itt van két linkgyűjtemény:
http://bicikli.lap.hu/
http://hegyikerekpar.lap.hu/
Nézelődj! Alakítsd az elképzeléseid, és ne kímélj minket ha kérdésed lenne! -
istvan24 #4858 No rendben. Holnap lehet elmegyek egy helyre ahol lehet bicot venni, Probalok infot gyujteni es jelkezem amint megtudok vmi okosat. de azert kosz. -
#4857 Ilyen gyorsan ne döntsél, messze van még a tavasz! Én az össztelósra szavazok, egy ok miatt, sokkal kényelmesebb, persze csak akkor ha 350 ezret költesz a bicajra! -
#4856 Hát figyi az a bringa jó.. De szerintem egy nap alatt ne döntsd el:D
nézegess.. Keresgélj stb.
Jah és várd meg más véleményét is. Lehet a srácok ajánlanak jobbat:D
Én a KTm-et nem szeretem de attól lehet jó.. -
istvan24 #4855 Vagy inkabb egy double 8? -
istvan24 #4854 Akkor ha ennel maradok akkor az megfelel? Vagy egy KTM Country Line? Az nem lenne jobb? -
#4853 Az a Trek király!! Nekem bejön! -
#4852 Nincs! Annak semmi értelme számodra.. Nekem is azért kell mert Dh-zom és komolyabban akarom tolni mint eddig:D -
#4851 Gepidát nem eröltetném a helyedbe:D
A Tárcsafék .. Hát figyi igazán nincs valami oltári nagy szükség rá, hacsak nem örült tempóban közlekedsz.
De sárban és vizes körülmények között jobb.
Ha van egy jó v-fék rajta azzal is bőven meg lehet állni bárhol..
-
istvan24 #4850 nincs szuksegem oszstelosra ugye? -
istvan24 #4849 kepet nem sikerul tolteni de neztem most egy Trekk 6500d-t es egy asgard pro Gepidat. Velemeny? Vagy esetleg Alboni 700. Van egyaltalan szuksegem tarcsafekre> (bar baromira bejon) -
#4848 gyártok:
Hát figyi sok fajta van nagyon..
Én Kona mániás vagyok imádom őket:D Az van most akarok ösztelós vázat az is Kona lesz (kb 90%)
De van sok jó: Spezialized, Trek, Gt, Giant, Merida, Magellan, Roky montain, stb lehetne sorolni rengeteg van.
-
#4847 Sajnos ilyen oldalt nem tudok ahol ezek le vannak irva. De ha Googleba beirod ezeket a dolgokat találni fogsz ilyen dolgokat.
-
#4846 A levegős teló azt jelenti, hogy nem acél rugóval mozog hanem levegő van belefujva a szárába és ez adja meg a mozgását.
a Lock out az egy olyan szerkentyü hogyha ezt át kapcsolod rajta, akkor lent marad, megszünik a mozgása és felfelé tekerésnél nem megy az erőd arra hogy a teleszkópot mozgasd.
Az isis. Ez egy olyan tengelyt jelent amin bordák vannak tehát sok apró borda amire rá megy a hajtókar. Ez azért jó mert sokkal nagyobb terhelést bír.
Az octaling az ugyan ilyen dolog, csak a shimano mindig külön utakon jár:D az ővék másképpen néz ki és más a neve.
A negyszög tengely egy elavult dolog a régi bringákban olyan volt biztos láttál már ilyet. egy egyszerű négyszög amire a kart ráhuzzák..
-
istvan24 #4845 "levegős könnyü teleszkóp amiben van lock out, a hajtás isis-es vagy ha shimano akkor octalinges legyen. (recés a monoblokk, nem sima négyszőg tengelyes)" Bocsi hogy hulye vagyok de ezek mit jelentenek? Van olyan oldal ahol informalodhatnek mi mire van es mire jo??
-
istvan24 #4844 Koszi a valaszokat. Vmi gyartot esetleg tudtok ajanlani?? Esetleg valami angol ceg??? Ugyanis kozel vagyok hozzajuk. Vagy mas orszagok gyartoi megbizhatobbak??
-
#4843 Jó persze:D Ha megnézed az én bringámat azon sem az van:D
Na de a srác nem is arra akarja használni:D Szóval oké hogy brutálisabb, meg jobban néz ki de nem csak ez a lényeg. -
#4842 Én csak azért nem vennék olyat,mert elcseszi a bringa kinézetét:-) -
#4841 Mert turázni kényelmesebb. A hajlitott kormány a jobb kanyarodáshoz jobb irányithatósághoz kell. Ha ez nem szükséges nem kell:D
A Cross Countrysok sem használják..
De végülis ha csak olyat tud venni, akkor mind1... De szerintem jobb az egyense kormány turázni. -
#4840 Egyenes kormány miért fontos? -
#4839 Hát elég sokat szánsz rá és ez jó..
Szerintem nem kell épiteni, mert ennyiért már elg vadóc dolgokat lehet kapni.
Igazán irnunk sem kell sok mindent.
Annyi a lényeg, ha turázni akarsz akkor az nagyon fontos hogy könnyű legyen. Egyenes kormány, levegős könnyü teleszkóp amiben van lock out hogy könnyebben tudj felfele menni.
Fontosak az erős kerekek, és a hajtás isis-es vagy ha shimano akkor octalinges legyen. (recés a monoblokk, nem sima négyszőg tengelyes)
De ennyiért szart nem kapsz. De ha kinéztél egyet rakj róla képet, esetleg adatokkal, és megmondjuk jó-e! -
#4838 200magasságában már kapsz szép bicajokat. olyat amilyet te szeretnél. 300.000ért már csudibringót vehetsz :) ami 10év múlva is csudibringó marad.