Biciklizés - ki mit miért

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Mike at home
aha
és milyen stilus, milyen bicóval?

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

bld
ez egy haramtgyönge szóvicc lett volna az amúgy te biciklizel=> amúgy biciklizek (tehát nem úgy) de lehet h mégsem sikerült elérni egy megfelelõ szintet😄

\"Faterral és öcsémmel játszottunk az udvaron, amikor anya kikiabált, hogy ki fogjuk taposni a füvet. Apám visszaszólt, hogy srácokat nevelünk nem füvet.\"

Mike at home
de hogy?

[allstars™] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

bld
amúgy biciklizek, szal nem úgy😄D
amúgy ment a privi majd olvasd el

\"Faterral és öcsémmel játszottunk az udvaron, amikor anya kikiabált, hogy ki fogjuk taposni a füvet. Apám visszaszólt, hogy srácokat nevelünk nem füvet.\"

bld ha adnal egy e-mail címet akkor megbeszélhetnénk ezeket mert szívesen küldök akár dvd-t is ha zat tudsz írni ha nem akkor meg sok cd-t 😄! Amugy te biciklizel vagy csak vannak videok

bld
hát dc-rõl tudsz letölteni vidiket
de ha küldesz egy pár cd-t kiírok nekd😊
ilyenek vannak h: chain reaction4 ilyesmik majd megnézegetem

Mike at home
ingyen? sajna nem
pénzért nézegesd a sendit.com-ot, vagy az amazon.com-ot pl.

Hali nem tud valaki olyan oldalt ahonnan freestyle-los biciklis videókat lehet letolteni fõleg dirt videókat?

bld
sõt rollerrel sem lehet autópályán menni: ))

Mike at home
arról nem beszélve, hogy tolókocsival sem suhanhatsz át vasuti átjárón 47-tel

Mike at home
na megvolt a hóban biciklizés!

még egyben vagyunk! 😊))

Emeljük fel 50 km/h-ra. <#nevetes1>
Jogos volt, elméletben. Ha jól emlékszem tavaly volt egy kresz módosítás, aminek értelmében kerékpárral a megengedett max. sebesség 40 km/ó. <#circling> <#zavart2>
Tudod, büntetni, korlátozni lehet izomból, de biztonságos, emberhez méltó közlekedést biztosítani a bringásoknak már luxus.

Gyorshajtásért, igen. Új fejezetet nyitottam a büntetések és szabálysértések fogalomban. Ezentúl már a kerékpárosokat is lehet gyorshajtásért bûntetni. A csekk és a büntipapir is megvan még. Gondoltam, felteszem majd netre, hagy nevessen az egész ország. ....de nem rajtam. <#nevetes2>. Az más tészta, hogy jogos volt e vagy nem. <#rolleyes>
Köszönöm a bókot a bringám nevében. <#smile> Valóban, manapság több a mountis, freestyle-os, mint a road-osok. Nem tom, nekem az országúti kerékpározás közelebb állt a szívemhez.
Bár az outizás az Én lelki világomtól kicsit távol áll, de ez a bico... Hümm-hümm...<#worship> <#worship>
Szép darab! <#finom>

bld
biciklist gyorshajtásért???
lol: ))
minket a fõtérrõl tiltottak ki, mert "brékelünk" biciklinkkel: ))
elég súlyos: ))

Nyertél! <#eljen>Országúti bringázok. Azt is lehet extreme módon ûzni. Tavaly a gyökér rendõr <#mf1> megbüntetett 2 ropira, gyorshajtás miatt. Csak 47km/h -val mentem át lakott területen belül vasúti átjáróban. Mi az a 17 km/h plussz? Leüli a vééétéén. ÁÁÁ! <#nevetes1>Egy kép bringámról.

bld
fogadjunk h országúti keród van: )
amúgy most komolyan senki nem biciklizik vmi extrém módon? (mike itt msot nem nekd szól a kérdés<#idiota>)

Bringámnak nem tenne jót a sóder és egyéb nem aszfaltos jellegû útburkolat.:--)
Mike at home
mondjuk az enyém a sódert szereti, de majd meglátjuk 😊

[allstars&#8482;] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

bld
ja fõleg nekm oylan betongumim van h el se tok induln vele sztem: ))))

Mike at home
essen még egy kis hó, és ki lehet menni bicajozni 😊
jó móka lesz

[allstars&#8482;] [TFT] [monitorvitéz] megeszem a vérzés tejet, kivazallak téged lóka komám! [A64 3200+, 2gb, 7600GT]

Mike at home
ez jellemzõ Mo-ra

Más...
Végre úgy látszik megépül Dunakeszi és Göd között a bringaút. Szép aszfaltcsíkon lehet majd közlekedni tavasztól. Kár, hogy a hétvégi telkekre az autók is ezt fogják használni. Kár, hogy az illetékesek még mindig nincsenek tisztában azzal, hogy a bicikliút mit is jelent és hogyan is kellene kinéznie.
A nyomvonalról pedig csak annyit, hogy az ökörhugyozás ehhez képest egyenes vonal... Akárki tervezte, nem igazán érdemel érte dicséretet szerintem.

Nem mondták még neked, hogy a városi bringázás (fõleg Bp.-n) már önmagában extrém sportnak számít? A sötétzöld oszlopok csak a nehezítés miatt vannak bent a "pályán". <#kacsint>

Mike at home
hátra estél?

mondjuk én görkorival nagyobbakat zakóztam eddig, mint bicajjal

legszebb az volt, amikor fitness korival koszorúzás közben a fékbe beakadt a másik kori elsõ kereke, és vmiért a kezeimet nem tettem ki elõre 😊
no ott volt szép vérpacni is az aszfalton
elsõ dolgom volt a féket lekapni
azóta egy korimon sincs fék

bld
fincsi volt az is, egyszer meg egy hoszsú manualból amikor már többen is néztek h ejnye na abból egy cuki hátas (egy fél szaltó gyakorlatilag) mondjuk hátsófékem azóta sincs: )) viszon leugrani már profin tok: ))

Mike at home
el tudom képzelni 😊)

bld
én egyszer egy vastagabb szárú deszkásgatyában indultam el, mondanom se kell bekapta az elsõ fogaskerék és letpéett szó szerint a keróról: )) az is jó volt: ))

Mike at home
jah, bemutattam egy "hogyan térdeljünk le félig még a biciklin lógva" trükköt a várakozó autósok reflektorainak fényében
szerencsére zebrán és zöldben 😊))

bld
az komolyság: ))))

Mike at home
inkább csak belecsúsztam
meg egyszer fenakadtam induláskor, nagyon vicces volt 😊)))

bld
nekimentél?😊

Mike at home
arra mondjon vki okosat, hogy itt Bp-n a legtöbb Demszky oszlop miért sötétzöld szinü? hogy éjszaka minél kevésbé látszódjon?

A ceruza és a goliát elemek is 1,5 V-sek.

Shep
Valaki meg tudná nekem mondani, hogy hány voltos elem kell az elsõ lámpába, tudjátok az ami rendesen világít, a hagyományos fekete, 2 kisebbfajta góliátelem méretû elem megy bele, csak nem tudom hogy hány voltos. Elõre is köszi a segítséget.

"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!

Mike
köszi
írjál

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

Váz méret belövése elég macera. A neten több gyártó oldalán lehet találni ehhez útmutatókat. Ebbe nem is megyek bele túl mélyen. Általában a testmagasságot, a karok és a lábak hosszát kell figyelembe venni.
A nyereg magasságot a úgy lehet legegyszerûbben beállítani, hogy sarokkal az alsó állásban lévõ pedálra állsz és a nyerget addig emeled, míg a kényesebb részeidhez nem ér. Így pont megfelelõ lesz a pedálozáskor, lévén ilyenkor a lábfej elsõ felével kell a pedált taposni.
A nyeregszár hossza a rugózására is hatással van. Egy tökig leengedett nyeregszár egyáltalán nem rugózik, lényegében egy az egyben átadja a kisebb-nagyobb lökéseket a hátsódnak. Egy hosszan kihúzott nyeregszárnak viszont jóval nagyobb a rúgózása. (Lehet, hogy egy hátsó telos géphez képest elhanyagolható ez, de egy merevfarú bicon hosszabb túrák alatt bárki érezheti a különbséget.)
A nyereg ideális helyzetben akkor van, ha a rögzítése a nyeregsín közepére esik. (Lévén ilyenkor rugózik legjobban a nyeregsín.) Ennek ellenére lehet elõre-hátra csúsztatni, de 1 cm-nél többet nem igen ajánlott. (Néha ennyi is számít.)
A nyereg dõlésszögénél a bringa geometriája számít leginkább, meg persze az, hogy mit találsz kényelmesnek. Azt azért érdemes figyelembe venni, hogy túl meredek szögnél a nyereg nem fog elég kényelmes támasztékot nyújtani. Ha sokat mászol, valószínûleg az enyhén elõre billentet nyereg lesz kényelmesebb, lévén kapaszkodáskor a nyereg orra kevésbé fog nyomni. Lejtõzéskor az ellentétje igaz, ezért szokták a DH szörnyeknél hátra felé billenteni. (Meg persze a hosszú elsõ teloból adódó billenést is kompenzálni kell valahogy.)
A nyereggel kapcsolatban azt nem szabad elfelejteni, hogy nem ülés. Elsõ sorban támasztékul kell, hogy szolgáljon és fõleg a lábaknak kell a terhelés jó részét vinniük. (Tavasszal ezért érzed kényelmetlennek a tavalyi nyerget. Lévén nem vagy edzésben, ezért a lábizmaid is kevesebb terhelést vesznek át.)
A stucni szöge van leginkább hatással az ülés pozíciódra. Az XC versenygépeknél a vízszintes vagy a negatív (lefelé fordított) kormányszár az elõnyösebb, lévén mászáskor ez a kényelmesebb. Ha inkább csak túrázgatsz vagy a kevésbé sportos tartást részesíted elõnyben, akkor pozitív állású kormányszárat érdemes választani. Minél meredekebb, annál felegyenesedettebb tartásban fogsz ülni. (És annál inkább fogod a gerincedet és a fenekedet terhelni.)
A stucni hosszának megválasztásakor figyelembe kell venni azt, hogy a bringa kormányozhatóságára is hatással van. Minél hosszabb, annál nyugisabb az irányíthatóság (túrázásra jobb), ha rövidebb, akkor pedig kicsit élénkebben reagál a bico a mozdulataidra (terep, technikás városi tekerés.) A kormány szélességére szintén ez vonatkozik. Ezen kívül a hosszabb kormányszár és a szélesebb kormány általában kicsit rugalmasabb is.
A kormányszarvat is megemlítem. Elsõ sorban mászáskor elõnyös, lévén ha ebbe kapaszkodsz, a súlypontod elõrébb kerül, így a bico kevésbé hajlamos az orrát emelgetni. De hosszabb utakkor is van egy elõnye, menet közben tudod váltogatni a kéztartásod, így a kéz és a csukló terhelését is valamelyest lehet csökkenteni.
Az egyenes kormány és a hajlított, emelt kormány szintén hatással van az üléspozíciódra.

Az ülés pozíció akkor ideális, ha a karjaid, a lábaid és a feneked között egyenletesen oszlik szét a terhelés. Ha a lábaidra jut több terhelés hamarabb elfáradsz és a térd ízületeknek sem tesz jót. Ha kuporogsz a bringán mert rövidebb a kelleténél, akkor a gerincedet és a fenekedet fogod jobban terhelni. Ebbõl jön a hátfájás, meg a lágyabb részek feltörése. Ha túl hosszú a gép, lényegében fekvõtámaszban fogsz tekerni. Ilyenkor a vállak és a karok kapnak a kelleténél nagyobb terhelést. Ez okozhat váll, könyék, csukló és kéz problémákat. Szóval ha zsibbad a kezed, fáj a csuklód érdemes erre gyanakodni. (És érdemes minél hamarabb változtatni a dolgokon, mert ez akár ínhüvely gyulladást is okozhat.)
Ha az utód nemzõ képességedet félted, akkor nem a nyereg leeresztése (lásd feljebb a nyeregcsõ rugózásáról írtakat), hanem a megfelelõ nyereg megválasztása a megoldás.

SPD pedál beállításról is írhatok majd, ha kell.

Mike
a kezemen!

térdfájás valszeg nyeregmagasság v dõlésszög miatt van, zsibbadás meg azért mert nem jó helyen taposod a pedált.

\"A digitális, mindentlogolós korban vigyázni kell az emberfiának, mert könnyen megégetheti magát. :/\" Loál János atya bölcsessége - Jelentések könyve 5.55/5 [vétó on]

bld
????

Mike
hát akkor fagyiba egy kis spermát, biztos ami biztos 😊))

egyébként nekem a térdem szokott fájni, illetve a a hüvelyk és a muatóujjam zsibbadni
ötletek? min állítsak?

ne is mondd, egyszer odaadtam a hugomnak a gépet, az meg elkezdte volna állitgatni a nyerget amit egy hónapig lõttem be hogy hogy a jó 😄

\"A digitális, mindentlogolós korban vigyázni kell az emberfiának, mert könnyen megégetheti magát. :/\" Loál János atya bölcsessége - Jelentések könyve 5.55/5 [vétó on]

bld
hát nekm le van engedve mert még szeretnék vmikor gyereket és nem azért mert ez a divat: ))
mondjuk ez nem tom milyen divat én még nem észleltem csak az extrémebb irányzatoknál de xchez pl nagy váz kell magas neyere hoszsú stucni dirt-re street-re meg pont ellenkezõleg

Andora
magadhoz képest hogy milyen magas vagy!

Mike
aha
frankó
és hopgy állítsam be? hm?

Nekem nem is azzal van bajom, ha csinálsz is valamit a bringáddal. Engem az zavar, ha valaki arra nem veszi a fáradságot, hogy normálisan beállítsa a bicoját vagy éppen "divatból" csõig leengedett nyereggel tekereg.
Valljuk be, azért a legtöbb bicon könnyen megoldható az állítható nyereg magasság. Egy DH gépen sem kell kuporogni addig, míg a városon keresztül tekersz a lejtõkhöz.
Már a bringa kiválasztásánál oda kell figyelni, hogy mekkora méretû vázat választ az ember. Utólag csak nehezen lehet korrigálni ha a váz mérete nem passzol. Valamennyi játékot enged a nyereg elõre-hátra csúsztatása, billentése valamint a stucni és a kormány megválasztása, de ha eleve rossz a méret, ezzel nem lehet helyrehozni. A pedálcipõ, meg a patent pedál beállításáról nem is beszélve.
A lényeg az, ha valaki nem állítja be a gépét megfelelõen, akkor ne csodálkozzon ha gondjai vannak az ízületeivel.

Mike
na igen, ez a jól beállítás nem is olyan egyszerü

bld
htá igen de ha mrá nem grulgatsz hanem vmi mást is csinász a bringáddal akkor már fel kell adni ebbõl a kéynelembõl..