103176
1411386313.png
  • MerlinW
    ~150k a konfig, ~160k/VGA Nem olyan rossz ár az.
  • mulli1986
    Beszarok. Valaki a komplett bányászfelszerelését rakja fel eladni?! És ez mennyire irreális ár? Behozza ezt amibe kerül vagy felejtős? Egyébként úgy érzem ez kicsit az a szint mint az autóipaban az európaiak diesel őrülete. A városba 10km rohangálásra is dieselt venni nettó faszság, de a többség megette így a német piac ráállt.
  • Palinko
    Hogy a rendes tőzsdék is nagyot estek múlt hét vége felé. Nagy bankok megtiltották kártyával való bitcoin vevést, ázsiaiak továbbra is fenyegetnek a bitcoin szankciókkal, szóval elég sok felhő összegyűlt, de szerintem ez még nem a vég, inkább egy jó pillanat volt a beugróra mert ma ahogy a tőzsdék is emelkedtek a bitcoin is már 7600 felett újra. Reméljük azért nem lesz egy újabb őrület és csak pillanatnyi erősödés. Van aki meg is ijedt már, de még a grafikus kártya árakon nem látszik meg. Legalábbis túl sokat kér ezért a rigért ha nem elszállt árakkal számoljuk a kártyákat. Érdemes figyelni mi lesz a vége.
  • mulli1986
    Na mi van most? Mi hatott ennyire az árfolyamokra?
  • Palinko
    Csak azért bitcoinozik mindenki mert az volt az első és az ragadt be a köztudatba, plusz szerencséjükre gyakorlatilag nem is akkora hiba, mert az altcoinok ára mindig is követte a bitcoin változásait, szóval azok is estek az etherium is felét éri.
  • SzirmosSzisza
    Nekem már megvan a duplázás, bár nem hiszem, hogy ennyiért bárki megvenné őket :)

#100674 bitcoin-t amúgy se lehetett GPU-val bányászni (meg hétköznapi használatra alkalmatlan dolog, csak épp az első volt) szóval ne mhiszem
  • broman191
    Ja, miután eladtam az enyémet is, egy nappal utána nyugodtan bezuhanhat...
  • Maala
    Amig nem tudom a duplájáért eladni, mint amennyiért vettem, addig ne álljon meg semmi. :-) (~240k)
  • NEOreg3
    amíg 400ezres 1080Ti-ket látok, addig még nincs vége
  • ToCsEk
    itt a bányász vég? :D Vagy megint talpra fog állni fél év múlva? Mondjuk ahhoz tovább kéne zuhannia 200$ allá az ethnek minimum
  • ToCsEk
    New Intel Coffee Lake 8600 - 8500 - 8300 Models Are Confirmed
  • ToCsEk
    Áprilisban érkezik a következő generációs Ryzen processzor, amely a Zen+ magokat kapja meg, és a GlobalFoundries 12 nm-es node-ján készül
  • mulli1986
    Szerintem, ha sikerül összelapátolni az embereket és megvan hogy átlagban menyi teljesítményt tudsz összelapátolni, akkor bizonyos erőforrásokat nyugodtan tudsz bérbe adni. Pld heti adatfeldolgozásod napi szinten 1GB/nap. Akkor mondjuk annyit kiadhatsz, max egyik nap jobban fog menni, másik nap kevésbé, plusz ráhagyással úgy kell számolni, hogy hét végére fel legyen dolgozva legalább 6gb, így biztonságival egy napot rajtahagysz a heti munkára. Remélem érthető volt :)
  • broman191
    Nem kizárt, hogy a lottóhoz hasonlóan egy élet alatt nem jön el a siker... :)
  • allock #100669
    kb annyi potenciál van benne mint a lottóban, krvára nem győzöd kivárni
  • broman191
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    A lényeg, hogy vitathatatlanul ott van a potenciál a cryptoban, hogy egyben visszafelé tekintő és előremutató is tud lenni...csak mire valóban használható lesz, el ne térítsék a profit helyett közjóban legfeljebb másodsorban utazó érdekkörök.
    Gyors lefolyású válságok? De hát nem változott érdemben semmi a pénzpiaci szabályozásban, bármikor jöhet egy másik mindenfelé elgyűrűző gazdasági világválság...csak az USA-t nézve ott vannak a hatalmas összegű, kérdéses megtérülésű diákhitelek, a csóró, de álomdozóknak vagy 20% kamatra eladott subprime autó- és egyéb hitelek (évről évre növekvő arányban a teljes autó hitel kosárból) és a fedezetlen államadósság is akkora összeggel növekedett Obama alatt,
    mint az őt megelőző több évtizedben összesen. A dollárba és petrodollárba vetett hit sem éppen megingathatatlan. Éppen az a gond, hogy a szabályozatlanság miatt megtörténhet a folyamatos kisebb-nagyobb válságba csúszás és a hazugság a kilábalásról, felépülésről, hangyaf4sznyival emelhető az alapkamat, ahelyett hogy lenne egy nagyobb elhúzódó válság, de meglenne a hosszú távú eredménye és tényleges talpraállás és változtatás történne...de nyilván ráér, mert szívjon majd a következő generáció, még keményebben.

Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.01.24. 20:45:14
  • Palinko
    Nekem pl az volt az ötletem, hogy CGI stúdiókkal megegyezni és bérben lerenderelni nekik a feladatot. Ott tényleg sok munka van 1-1 animációs filmnél, játék trailernél. Nem lenne sokkal nehezebb kiterjeszteni pl a CAD programokra sem, jöhetnének az autógyárak is stb. Az hogy GPU-val bányásznak meg pont ideális ilyen feladatokhoz, csak elég jó programozó kéne aki megírná a kliens programot ehhez, meg a reklámozás tényleg érdekes lenne. Mivel nem fix a kapacitás, azt még lehetne monitorozni hogy mikor mekkora, de ha pl bevállalnál egy munkát, hogy 1-2 nap alatt befejezed, de a bányászaid elszaladnak egy új coin miatt az nem épp a legjobb :D De még így is működhetne és mivel elég sok pénz van benne nem menne onnan senki sehová és közvetítőként is nagyon nagyot lehetne szakítani. Csak tényleg ezt a programot, meg szerver oldalt összerakni nem kis kihívás lenne.
  • mulli1986
    Sejtettem, hogy nem az én fejemből pattant ez ki először! :)
  • Palinko
    Nem minden cryptonak van megszámolható véges mennyiségű sapkája. zcash meg ethereum pl nem ilyen, igaz azoknál is limitál valamennyire hogy túl nehéz lesz majd egy idő után bányászni, de akkor sincs úgy kimondva mint a bitcoinnál meg sok másnál hogy x millió a határ.

Lufikat ugyanúgy lehetne vele fújni, bár kevesebbet fújnának abban igazad van. De hát mivel maga a crypto a lufi ezért fura azt mondani, hogy jó lenne ilyen pénz, mert kevés lufit fújnának vele. De nem is ez a deflálódó pénz átka, lufikat gyorsan fel lehet fújni és nagy a megtérülés arra még alkalmazható a deflálódó pénz, viszont arra amire legnagyobb szükség lenne meg nem nagyon. Ami a hosszan megtérülő, de értékes befektetések. Tegyük fel ott állsz, hogy van x millió dollárod, felhúzhatsz egy gyárat, befektethetsz kutatásba, vagy vehetsz állampapírt. Ha a pénzed inflálódik állampapírral kb 0-n leszel 10 év múlva, gyárral már profitba lehetsz kutatás meg legyen most nagyon kockázatos de nagy haszonnal járó valami vagy baromi gazdag leszel vagy elveszted a pénzed mert nem úgy alakult a kutatás pl. Inflálódó pénznél mindháromba érdemes lenne betenni. Deflálódónál meg nem veszel állampapírt, mert úgyis többet értékelődik fel a pénzed ha csak simán ülsz rajta, nem kezdesz gyárba, mert nem hoz annyival többet mint amennyivel több kockázat van benne, kutatást még talán elkezded, de tényleg nagy megtérülés kell hogy legyen, meg csak kevés pénzzel kezded el mert fájna ha elvesztenéd, mert deflációval a jövőbeni értéke még több a pénznek mint amit most fizetsz ki a kutatásra szóval az is kevésbé érné meg. Szóval a defláció kivonja a pénzt a gazdaságból, ezért is cserélték le az aranystandardot. Nem lenne túl okos visszahozni ilyen formában mert csak lassú elhúzódó válságokhoz vezetne, a gyors lefolyású mostaniak helyett.

Bitcoin ára is ugyanúgy a bizalom miatt magas mint a fiat valuták értéke. Erősen félmegoldás, sajnos jó crypto vagy bármilyen más valuta tervet csak akkor lehetne megvalósítani ha mindenki beleegyezne a játékszabályokba és tényleg globális lenne, de sokkal többet ér minden országnak a saját kis homokozójában a hatalom mintsem ilyenbe belemenne. Pedig lehetne pl az alkalmazott tudományos eredmények a fedezet a crypto mögött amit nyíltan bárki használhatna a világból hogy még több értéket állítson elő, így lenne mögötte valós érték, viszonylag korlátozott számú felfedezés történhet szóval annyira nem is inflálódna, de ha túl sok felfedezés történik még mindig lehetne több pénzt a piacra önteni így elfogadható mederben tartva az inflációt. Sajna ilyen pénzügyi rendszer még scifi :D

Mulli nekem már eszembe jutott egy ilyesmi amit írtál, csak megvalósítani nem könnyű a dolgot. Sokkal nagyobb profit lenne elérhető a bányászok részére is mint amit most kapnak, de rendesen munkát szerezni az a nehezebb része. De még nem is kéne 0/24-ben munka még akkor is megérné.
  • broman191
    Szerintem elég csupán a békésebb "meztelen a király" megközelítés, mivel ha elegen látnák és felszólalnának a rendszer működése, annak következményei és fenntarthatatlansága ellen, nem működhetne tovább, vér nélkül. Lényegtelen a népesség felének kiirtásáról beszélni, amikor túlfogyasztás nélkül ideális elosztással nemhogy ma sem éhezhetne senki, hanem kétszerennyi bolygólakóval sem. Az agresszív háborús működés pontosan a mai fenntarthatatlan rendszer életútjának végének kitolásához szükséges, nem lenne szerencsés lemásolni és mégis más hozzáállást hirdetni, ugyanolyan eszközökkel élve. Nem szükséges arra a szintre leereszkedni.

Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.01.24. 20:15:04
  • mulli1986
    Én erre mondom azt, hogy jöjjön a világégés, háborúk, és ennek leple alatt alapítsunk titkos katonai kivégzőosztagokat, akik világszerte mészárolják le a háború alatt azokat a mocskokat, akik ezeket a rendszereket kiépítették. Aztán hagyjuk lemészárolni a népesség felét. Fejezzük be és legyen szép új világ fele annyi emberrel és még kevesebb korrupt vérszívó *ecivel

Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2018.01.24. 20:05:27
  • mulli1986
    Gondolom ebből kifolyólag nem csak nekem ugrott be, hogy bérbe adják az emberek a számítási kapacitásukat és ezért kapjanak valami pénzecskét. Gondolok arra, hogy bérbe adok egy ilyen kiépített szuperszámítógép hálózatot, úgy, hogy előtte kiépítem a bányászokkal, aztán szerződést kötök pld NASAval vagy bármilyen nagy céggel, aki igényel ilyen kapacitást. Így feleslegesen nem megy el a teljesítmény, plusz a kis emberek is kapnak valamit cserébe, én meg lefölözöm a hasznot.
  • broman191
    Az én pénzügyi ismereteim és valamelyest konzervatív megítélésem szerint ott szaladt félre a mai pénzrendszer, amikor már semmiféle megszámolható véges mennyiségű dologhoz nem kötötték a kibocsátható pénz mennyiségét. A crypto működése ezt tudtommal garantálja, így össze-vissza csalni, trükközni és nyilvánvaló lufikat fújni nem lehet vele. Számomra racionálisabb világ volt az, amelyben volt x aranyad és adósságlevelet csak annyiról tudtál adni és egy példányban...nem ugyanarról a fedezetről állítottak ki számtalan embernek ugyanolyan elsimervényt, remélve hogy senki sem fog jelentkezni érte egy időben, mert akkor lelepleződik a kamu. Aztán már fedezet nélkül a levegőbe, amíg a bizalom adott... A közjót és fékeket, ellensúlyokat a mainál jobban szemelőtt tartó konzervatívabb időkben, amikor a pénzgazdasági szempontok helyett a közgazdaságiak domináltak, a mai pénzügyi rendszer köztörvényes bűnözésnek számított volna... Az sem normális, hogy a FED ami elvileg az USA nemzeti bankja - ami állami helyett magánkézben van - kamatra ad kölcsönt még kvázi saját magának, az államnak is...és természetesen akik meggyőzték az USA vezetését anno ennek a rendszernek az előnyösségéről, ők írták a működésének szabályozását is a magánérdekeiket szolgálva, amit aztán politikusokkal elfogadtattak és máig a regnáló rendszer alapja. Aztán bárki a világban próbálja megrengetni, aláásni ennek a rendszernek a létjogosultságát, hitelességét, másabb gondolkodásmód megteremtésével, elterjesztésével, valahogy soha nincs jó vége számára, ahogyan például Muammar Gaddafinak sem volt...persze akárhányszor lesznek elgáncsolva ezek a próbálkozások, egyszer úgyis bealkonyul ennek a pióca világkorszaknak.

Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.01.24. 19:59:11
  • Palinko

Pontosan. A pénzügyi piacok már szerintem 100 éve elszakadtak a realitástól. Vagyis talán soha sem voltak reálisak. Árutőzsdén is, amiről gondolná az ember hogy egy relatív földhöz ragadt dolog, közben meg a valóban megtermelt javak sokszorosával kereskednek, mert legtöbb kötéshez nem is tartozik szállítás, vagy rendes termék átvétel, egyszerűen csak spekulációs célú az egész. Szóval egyáltalán nem remegett meg a kezük azért hogy a bitcoin egy virtuális önmagában értéktelen dolog, tudták hogy ha elég nagy a hype akkor venni fogják így sokszorosáért adhatják el majd később. Nem akarták népszerűsíteni, hogy minél alacsonyabb áron szálljanak be, majd akkor kell vigyázni mikor dícsérgetik (egyre több pénzügyes már megtette) mert akkor akarnak minél jobb áron megszabadulni a készletüktől és ahogy a nagy szereplők átadják a megbízhatatlan kicsiknek, onnantól lesz kaotikus a rendszer. Mert egy nagybani vásárló lomha, stabil, nem nagyon ugrál, de a sok kis magánember, könnyen elad ha pánikol, kiszámíthatatlanabb mert sokan sokfelé terveznek. Tényleg egy teljesen klasszikus válság képe rajzolódik ki még csak csavar sincs benne mint 2008-ban volt a világgazdasági válságnál.

Szerintem is valami olyasmi lesz amit írtál, de hogy nem a bitcoin vagy ma népszerű coinok tudják ezt megvalósítani az is biztos. Csak az ötletet adják majd valami kiforrottabb valaminek.
  • broman191
    Ja, milyen 'szép' hogy az egyik amerikai FED fejes is elmondta a mainstream sajtónak, hogy nincs értelme foglalkozni a cryptoval, aztán a valóságot nézve a magán portfóliójának jelentős része bitcoinban van és volt már az interjú idején is... :D Látják benne a vesztüket a mai phony money huszárok, így nyilván nem ássák maguknak a gödröt vele, hogy népszerűsítik a nagyközönség számára a cryptot, de suttyomban már ők is benne vannak. Látszik homályosan a következő világkorszak kialakuló pénze a mai cryptoban, de ma még nagyon távol van a teljes potenciáljától, használhatóságától. Az én meglátásom szerint mindaddig buli, amíg ugrásszerűen növekszik az értéke és beváltható rengeteg dollárra, mondjuk fél év múlva 2x annyira mint ma és el lehet költeni önképzésre, vállalkozásra, hosszú távon jobb élet megalapozására, de aki sokáig fog ülni rajta mesebeli sárkány módra, a végén még bukik vele, mivel egyszer úgyis stabilizálódni fog az értéke akár egyik napról a másikra és akkor borítékolható, hogy nem fog csillagászati összegeket érni...viszont hétköznapi pénzként funkcionálva hirtelen használhatóbb lesz. :)
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.01.24. 18:57:07
  • Palinko
    Igen, engedd meg hogy nagyképűen magamra hivatkozzak. Nincs kedvem újra legépelni de érdemes elolvasni milyen teljesítmények vannak a bitcoin hálózatban. Tudod hány átutalást kezelnek ennyi erővel? 4-6 tranzakció történik másodpercenként. Lehet optimista vagyok, de minden titkosítás stb nélkül sztem egy 10 éves core 2 due elkezelné et a 4-6 tranzakciót másodpercenként :D

Szerintem a befektetési bankárok már régen beszálltak, alvilág is sok pénzt tolt bele. Előzőek már lehet kijöttek és most mindenki tolja a pénzt, a fogalmatlan kisemberek. A tranzakciós költség azért magas mert 0.00001 (vagy valami hasonlóan kicsi) bitcoin, csak mivel felment az ára ez a kicsi is már 30-35$-t ért a végén. Most kevesebb mert ugye feleződött az árfolyam. Nem, nem segítenek be a banki hálózatokba. A jó ég tudja hogy a másodpercenként 4-6 tranzakció kezelésén túl mi a fenét végez ez a brutális hálózat. Lehet hogy tényleg csak egy játék és kicsomagolja a cukorkát ugye, valaki titkosított egy valamit ez meg visszafejti. Mintha azzal szórakoznánk hogy titkosítanék egy rar-t egy txt-vel amiben van egy kód, elküldeném és brute forceal törd fel, mondd vissza a kódot akkor rendben vagyunk, közben meg elvégezted volna a fájl kicsomagolásával azt a pár tranzakció feldolgozását is. De valaki meglepődne vajon ha kiderülne, hogy igazából pl az NSA küldi a csomagokat és titkosított jelszókat tör fel épp ez a bitcoin hálózat? Vagy egyéb hasonló alkalmazása van. Mondjuk ahhoz túl nyílt forráskódú az egész hogy ezt ne vette volna még valaki észre, de lehet úgy van megtervezve hogy ne is vehessék észre.
  • Rony94
    Biztos már nagyon kevés van belőle, így a ritkasága miatt kerül ennyibe. :D

Amúgy 1070-et szinte már sehol nem lehet kapni, mert abból teljesen kifogytak a boltok. Ha mégis, akkor is 250+ ezerbe kerül. Nagyon jó felé halad a PC piac.
  • ToCsEk
    hát aki ezt ennyiért veszi ezt az szimplán balfasz és megérdemli hogy lehúzzák :D
    rog strix 1060at ami ezt szétalázza 135ért viszed bármikor :D
    persze ez is kurva messzi van 90től :D de 180 egy vicc
  • Rony94
    Ezért fogok most várni az idei új kártyákra. Lehet hogy megúszom a cserét +20-30 ezer forint ráfizetéssel. Persze várjuk ki, nagy eséllyel ebből nem lesz semmi. :D
  • Fehercsoki
    Viszont nem tudnál helyette újat venni (normális áron).
  • adam46
    Szánalmas, remélem az összes kis bányász faszkalap becsődöl.
    Utoljára szerkesztette: adam46, 2018.01.24. 14:12:52
  • Rony94
    Wow, ezt a kártyát még tavaly nyáron vettem 90 ezerért. Most 180 ezerbe kerül. El kéne adnom jó időben. Hatalmas profitom lenne. :D
  • mulli1986
    Húú, tehát itt a nagy semmin dolgoznak a számítógépek, amikért kapsz bitcoint, ami mögött az elfogyasztott áramon kívül semmi nincsen, theát nincs mögötte valós valuta, arany, réz, semmi, mégis aranyat ér. Ráadásul azért gyilkolják így a gépeket, hogy nehezebb legyen a nemlátező hátterű bitcoint bányászni. Ez az egész blockchain rendszert működtető hálózat ráadásul sokkal de sokkal erősebb mint egy szuperszámítógép, mégis arra használják, hogy a semmire fogyasztjuk az áramot ezért kapunk semmit, ami valamiért nagyon sokat ér?
    Vagy van ide tolva pénz valakiktől? Mert most nézem hogy tranzakciós költség magas. Most ez a rendszer a világon az összes pénzügyi tranzakciót viszi, azaz bérbe van adva a banki hálózatoknak és beleölt munka alapján kapnak bitcoint fizetőeszköznek, amit be tudnak váltani valahol?
  • Palinko
    Ez a blokkba rendezést én úgy fogtam fel olyan mint egy könyvelési nap, nap vége zárjuk a kasszát megnézzük ma mik voltak az utalások. Meg ez alapján akkor lehet osztani a bitcoint is a leírt módon. A régi blokkok meg nyilván azért kellenek, hogy ne legyen hamisítás, csalás, minden tranzakció tárolva ott legyen mindenkinél, ha valaki hamisítani próbálná rögtön kibukna, de ugyan ez miatt és az említett nagy méret miatt otthonra csak az elvetemültek töltik le. Igen a blokk egy csomag amiben sok-sok tranzakció van, plusz azok a bányászandó visszaigazoló kódok amiket említettem, amiket ha nem fejtenek vissza a bányász gépek nem tudhatja a blockchain hogy elvégezték-e a tranzakciók kezelését vagy sem.

Igen a banki úgy megy ahogy írtad, itt meg direkt számláról számlára megy. Minden pénztárcának van egy fájlja amiben el van zárva egy titkos kulcs, ha ezzel a kulccsal kinyithatod a számlaszámod a pénztárcában és ott lesz rajta a bitcoin ha elküldte a másik fél. Ha meg elveszted ezt a titkos kulcsot pl tönkremegy a hdd-d soha nem lesz visszaállítható a bitcoinod :D Ezért is szeretik inkább az online pénztárcákat, azok jók még nem lépnek el a lóvéval, vagy mennek tönkre... Bocsánat hogy kicsit kalandozok, de talán megelőzök pár kérdést. Szóval a visszaigazolás azért kell hogy én (megint primitív leszek) ne nyissam meg a notepaddel a blockchain fájljait azt írjak be egy millió bitcoinos utalást pont az én számlámra, mert ha ezt próbálja szinkronizálni a pénztárca a többi géppel kidobja az errort hogy itt valamilyen adat bizony nem jó :D Szóval itt nem bank küldi banknak és neked kell visszaigazolnod, hanem a játékban résztvevő gépek a bank és nekik kell visszaigazolni egymás között. Ha átutalsz az régen percekig tartott, mert át kellett hogy fusson a rendszeren, szóval még azt sem mondható hogy gyorsabb lenne mint egy központi szerveres megoldás. Hiába van elképesztő mennyiségű gép bekötve. Csak decentralizált, ha kiesik egy szgép még mindig működik mert van ki átvegye a terhelést, ha lehal valahol egy nagy szerverpark akkor az okozhat fennakadást pl egy banki rendszerben is már.

De a blockchainnek is megvan a nyűge, ugye mikor meséltem hogy áresésnél pánikszerűen szabadultak volna meg tőle és a több százezer utalás beragadt és lassan hajtódtak végre. Itt is elérhető az az említett szűk keresztmetszet ez szépen bebizonyítja.

Nem a bitcoin 153 giga, hanem a blockchain, mert a blockchain tartalmazza a valaha megkötött összes bitcoinban történt átutalás logját. Igen jól gondolod exponencionálisan növekszik Ha a hivatalos pénztárcát szeretnéd használni ezt a sok szemetet le kell tölteni. Vannak vékonyabb pénztárcák amik csak pár napot töltenek le, nem hivatalos cuccok, elméletielg működnek, de még így is macera, ezért szeretik a weboldalas online megoldásokat az emberek. Ez szintén azért kell, hogy ott van az egész history és ne lehessen belenyúlni, hamisítani, módosítani. Tehát mindegyik bitcoin pénztárcát letöltött embernél mirrorként megvan a világon létrejött összes bitcoin tranzakció. Ezért nem élhetnek vissza vele. Hallottál már biztos bitcoin lopásokról, ott azt a pár kilobytos filet lopják csak el ami tartalmazza a pénztárca kulcsát. Ha az megvan akkor jó vagy. Sokan ezért külön bitcoin trezoron tárolják azt a fájlt és nem nagyon dugják gépre :D

Egy bitcoin mérete pár byte, mert csak egy adat. Szóval ne úgy képzeld hogy na most utaltak 2 bitcoint akkor kell vennem egy nagyobb hdd-t mert különben nem kapom meg. Ha online vagy akkor oda érkezik, de tételezzük fel letöltötted a hivatalos pénztárcát meg a 153gigányi blokchaint, de mondjuk egy hétig teleltél és küldtek neked bitcoinban pénzt. Hazaérsz bekapcsolod a gépet, nem látod az összeget. Elkezded letölteni a blockchaint 1 hét alatt kb egy gigát nől simán, leér mondjuk 500 mega még semmi, aztán egyszer csak hopp letöltötte már azt a részt ahol a Te átutalásod is benne van, akkor már látod a tárcádban, bár még elkölteni nem tudod. Akkor kiküld a tárcád egy igényt a rendszerbe, hogy igazoljátok ezt az összeget vissza, akkor a többi ember gépe visszaigazolja hogy arra a Te címedre tényleg annyi bitcoin érkezett. 1 visszaigazolás nem is elég elfelejtettem már mennyi kell, de kb 4-5-6 biztosan kell még költheted a pénzt. Régen igen gyors volt, mert kevés tranzakció folyt és már akkor is bányászták. Itt megnézheted milyen gyorsan tudták visszaigazolni az utalást. Persze ha több feet írsz be magadnak gyorsabban igazolnak vissza, szerintem ez az alap sáppal számolódik, de láthatóan elég hosszadalmas folyamat. Egy paypal gyorsabb, persze a banki átutalás meg még hosszabb. Szóval visszaigazoltak, aztán még letöltesz pár száz megát, hogy aktuálisra frissítsd a pénztárcád és teljes legyen a blockchained, majd figyeli a pénztárca hogy mikor érhető el újabb bővülés és letölti, még akkor is ha neked épp nem utaltak, csak azért hogy naprakészen tartsa a blockhainjét ami lokálisan nálad is megtalálható.

Nem egy tranzakció a nagy adathalmaz, a blockchain tartalmazza az ÖSSZES eddigi létrejött tranzakciót. Szerintem már megértetted mert emlegettem párszor, de ez fontos és most jutottam el a hozzászólásod azon részéhez ahol még nem értetted gondotlam még egyszer leszögezem.

A felesleges adat bányászás oldalon üti fel a fejét, úgy képzeld el mintha kiadnám a feladatot hogy hányd fel azt a kazal szénát a kedvemért kocsira (tranzakciók feldolgozása) cserébe én elrejtek neked pár cukorkát meg édességet a szénakazalban azt megeheted ha megtalálod (ezek azok a visszaigazoló kódok amikkel bizonyítod hogy elvégezted a feladatot és ezért kapja a bányász a bitcoin részesedését) cserébe kurvára becsomagolom azokat az édességeket, nehogy már olyan könnyen kibontsd (számítás igényes visszafejtés a visszaigazoló kódokhoz). Így végig gondolva ez a rendszer kicsit maga ellen dolgozik, mert ezzel lassítja a tranzakciókat, mert ugye lassabban hányod fel a szénát, ha sokáig szórakozol a csomagolással, de valószínűleg skálázódik a dolog. Ha sok a széna akkor csak úgy bedobálják a cukrot úgyis elmegy az időd a széna dobálással, viszont ha kevés a széna akkor nagyon becsomagolják az édességed hagy szenvedj a kibontásukkal még elmegy a nap. Ez a mesterséges bonyolítás csak azért van, hogy minden egyes bitcoint nehezebb legyen kibányászni az előzőnél (vagyis minden 12,5 bitcoint az előző 12,5-nél ez a technikailag helyes most, de sokkal jobban hangzik a zárójelen kívüli megfogalmazás :D). Ezért nem fog előfordulni, hogy ha visszaesik az utalás száma és igazából rengeteg gép van már rá, akkor sem fogják pik pakk feldolgozni a blokkot és sok bitcoint szabadítani a piacra, mert akkor elinflálnák az értékét. Ugyanúgy szenvedni fognak még befejezik azzal a blokkal a munkát. 210,000 ezer blokkonként felezik a jutalmat, így garantálják hogy több meló lesz később kibányászni a coint ezzel is növelve a nehézséget. Most ennyi bitcoin van forgalomban

A nehézség így növekedett, gondolom ez megmagyarázza miért nem exponencionális a forgalomban lévő bitcoinok száma mikor nagyon sokan beugrottak a bányászatba :D

Hiába emelkedett így a beleölt számtási teljesítmány.

Ezek csak számok, igazából már felfogni is nehéz, mert már 2013-ban is 256 szor erősebb volt mint az akkori 500 legjobb szuperszámítógép egybevéve... Persze csak ebben SHA visszafejtéses folyamatokban, de ez akkor is nemnormális dolog. Valami jóra is lehetne már használni...

Mint például a Gridcoint, ami az alapján ad coint, hogy mennyit futtattod a Boincot amivel tudományos számításokat végzel tehát nem a rendszer fenntartására és felesleges számításokra égeted el az erőforrást :) Igaz hogy alig ér valamit, de mennyivel szimpatikusabb már és milyen kár hogy nem az ugrott meg

Utoljára szerkesztette: Palinko, 2018.01.23. 23:55:40
  • mulli1986
    Hát nem tudom. Én japánból rendeltem nem régiben egy rohamosztagos sisakot. És hát hiába nulla pénz volt, megvizsgálták felbontották és a szállító levélen is rajta volt a termék "eszmei" értéke. Na innentől kezdve bukó a téma. Megkaptam a levelet. Jól kitöltöttem, hogy 0 forint volt és ajándék volt és stb. Erre még küldtek megint valami e-mailt is, hogy küldjem el nekik azt a papírt, amit előtte pár nappal küldtem el. Visszaírtam egy -emailt, hogy ingyen volt, mit nem értetek?! Erre elpostázták utánvétellel valami 7e forint volt az áfa. Szóval az áfát így is úgy is ráverik, tök mind1 mennyibe került neked az adott termék....
  • mulli1986
    Fúú, hogyne lenne kérdés.
    Addig értem, hogy az jó,hogy nem kell egy központi szerver amin keresztül átfutnak az átutalások, mert gondolom az lassítaná az átutalást ha egy gépen menne át (szűk keresztmetszet). Azt viszont nem értem miért jó, hogy ezeket a tranzakciókat egy blokkba rendezi. Ez egy csomagot jelent amiben több tranzakció is van? Egy átutalás nekem azt jelenti, hogy az adatokat titkosítva elküldöm a banknak, aki aztán továbbít egy másik adatot a másik banknak. Aztán átkönyvelik a lóvét. Plusz az sem tiszta, miért kell egy átutalást több gépnek is visszaigazolnia? Megkapja a banki gép az infot és visszaigazol egy másik banknak, hogy kapnak majd lóvét.
    Következő dolog: Miért kezdi el görgetni maga előtt a régi tranzakciókat a rendszer és mit takar hogy egy bitcoin 153 giga? Nem lehet mondjuk 60 giga egy bitcoin? És ha jól értelmezem az egész onnan indult, hogy a számítógépes és internetes/hálózati kereskedelemben nagyon megnőtt a forgalom. Az adott tranzakciók le vannak kódolva, amik így elég nagy adatként jelennek meg. Ez most pontosan nem tiszta, hogy miért nagy adathalmaz egy tranzakció, de ha jól értem, azért, mert telerakják felesleges információkkal, aminek köszönhetően nehezebb feltörni.
    Szerintem rágjuk át magunkat a tranzakciós adatküldés alapjain, mert az lehet az én nagy hiányosságom és utána folytathatjuk :D
    Köszi hogy rám szánod az idődet! :)
  • Maala
    "A vámkezelések alapját a küldemény tartalom, illetve annak igazolható összege határozza meg."

Mivel nyeremény esetén a számlán 0 Ft szerepel, ez a vám alapja is.
  • MerlinW
    Passz. Büntetés csak akkor van, ha nem fizeted be a vám összegét. Először érkezik egy levél, hogy csomagod érkezett, ami xFt vámköteles, kérheted a vám-ügyintézést a postától 1-2000Ft-ért, vagy neked kell a papírokat összeszedni/kitölteni. Előbbi esetben a posta küld egy csekket, a vám összegével, utóbbi esetben asszem te vallasz be valami összeget, de ezt nem tudom, én mindig a postára bíztam a dolgot (az idő pénz alapon).

Az ingyenes cuccokkal nem tudom mi van, van-e valami kivételezés. Tudtommal már nincs, de ott a postás doksi amit linkeltem, lehet van róla szó, nem olvastam végig.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.01.23. 20:49:14
  • Palinko
    Jaja szétszerelve mint az autókat csinálták :D Nem gondoltam így trükközni, de mindig is jó ilyesmikkel tisztában lenni. Mi van akkor ha pl valaki megnyer egy giveawayt és tényleg tök ingyen kapja akkor is megbüntethetik mert szerintük adócsalás volt?
  • MerlinW
    Németeknél szokott olcsó lenni a hardver, ott érdemes körbenézni.