103176
1411386313.png
  • ToCsEk
    nem tudom nekem 300 eurót mondott haver aki amcsiban volt :D
    bár az asszem akkor van ha repcsin hozod be magad
    de lehet nemígyvan
    Utoljára szerkesztette: ToCsEk, 2018.01.23. 20:37:30
  • MerlinW
    A nagyobb értékű csomagokat átvilágítják (ha gyanús az érték/csomag arány, kibontják és megnézik hogy mi a legalacsonyabb piaci ára a tartalomnak, stb), és ha átverést találnak a dolog mögött, fizethetsz mint a katonatiszt. Adócsalást nem igen szeretik sehol :)

Kérd szétszerelve a VGA-t és hivatkozhatsz arra, hogy csak hibás alkatrészek :)
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.01.23. 20:37:26
  • Palinko
    De ha 20$-os értéket ír rá a kártyára és ez egy ajándék tőlük akkor se? Persze ha eltűnik vagy valami akkor nem lehet reklamálni hogy biztosítás, meg rendesen megkárosítottak :D
  • MerlinW
    Már nem működik a gift trükközés. Mármint a vám lehet hogy nem mindig megy rá, de a 27% ÁFA mindenképpen.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2018.01.23. 20:32:24
  • Maala
    Akkor a kisboltban máris csak 1.25x-os áron tudod megkapni. :-D
  • Palinko
    Kell egy ember az USA-ban aki csak annyit csinál hogy átcsomagolja és ráírja, hogy gift, vagy írni az nvidiának hogy kifizeted de küldje már úgy mintha szponzoráltja lennél
  • MerlinW
    300 euro fölött?:)
  • Palinko
    Ez még 2009-ben kezdődött a bitcoinnal, ekkor mutatta be azt a blockchain technológiát ami szerintem még sokáig velünk lesz. A technológia lényege, hogy nem kell egy centralizált szerver, minden átutalás egy blokkban van amit visszaigazolgatnak a hálózatban lévő gépek és ha elég gép visszaigazolta akkor sikeresnek történt az átutalás. Itt indul a baj a dologgal, mert minden korábbi átutalást elkezd maga előtt görgetni a rendszer, ezért a blokkok rendes láncot alkotnak és ezért 153 giga egy bitcoin pénztárca most... Persze legtöbben netes pénztárcákat használnak, na de ugye ott is a szerveren kell üljön ez az adat. Szóval a bányászok mit csinálnak? Kb kezelik ezeket a tranzakciókat, a számítási teljesítményt belenyomják és ezzel kitermelik a következő bitcoint. Persze ez így túl hw hatékony lenne és még érdekes is lenne, ezért tettek bele egy csavart. 21 millió kibányászható bitcoin van, ezért hogy deflációs hatás meglegyen minden következő bitcoin nehezebben kibányászható. Régen 25 coint adtak ha egy blokkot feldolgoztak, de már jó ideje levették 12,5-re meg később újra felezhetik. Ugye a blokkok nőnek a nehézségük is nagyobb lesz, de még mindig nem lenne elég ennyi a cumihoz, igazából elhelyeztek benne titkosítási módszerekkel bizonyítékokat amiket ugyanúgy vissza kell küldened, hogy bebizonyítsd tényleg feldolgoztad azt a blokkot... Tudod hogy egy kulcsot generálni sokkal egyszerűbb és kevesebb idő mint visszafejteni.

Röviden elmagyarázva egy szorzás viszonylag gyorsan megvan, de ha meg kell találnod melyik két prím szám szorzata az a szám az már sokáig tart. Hasonlóan működnek ezek a titkosított dolgok. Tehát ők tudják mit rejtettek el a blokkban, szóval abszolút semmi értelme hogy azokat kibányászod nekik... Persze a tranzakciók feldolgozásával megcsinálod ami igazán szükséges, de a rahedli munka teljesen semmibe elégetett számítási teljesítmény és energia... Szóval visszafejtette a géped visszaküldted és kaptál bitcoint, csak hogy amint mondtam minden blokk nehezebb lett ezért az embereknek össze kellett állni egy poolba, ahol interneten összekötötték a számítógépeiket és egy szuperszámítógépként együtt bányásztak. Ez ment már 2012-ben is mikor én szórakoztam ezzel, de akkor még megérte mer procival is egész szépen jött a dolog. Persze aztán emelkedett a nehézség, elkezdték a GPU-kat is bevonni, de bitcoin már annyira bonyolult, hogy kifejezett bányászatra fejlesztett lapkákkal érdemes csak nekivágni. Ami másra igazából nem jó csak erre a titkosítás törésre...

Hogy pénzként mennyire használható az bemutatja, hogy az anonimitásnak nem csak előnyei vannak, ha egyszer elküldtél valamit már nem visszavonható soha többé, plusz már kezdetektől volt ez az adakozás. Valamennyi alap összeget kellett bedobnod a hálózat fenntartásához ha tranzakciót indítottál, de ha többet tettél be akkor prioritásod volt és előbb feldolgozták a tranzakciód. Ez igazából mikor pár dollárt ért az egész csak centek voltak, most viszont 35$ a legolcsóbb tranzakció, szóval a tranzakciós költséged több mint 99% annak a dolgoknak amit online veszel :D Abszolút használhatatlan spekulációs eszköz a bitcoin már egy jó ideje. Plusz ár szakadásnál lehet látni hogy x százezer vagy millió nem teljesülő tranzakció van, tehát még szabadulni sem tudnak tőle mikor akarnának, mert annyira nem gyors ez a rendszer, hogy kezelni tudja.

Mivel ez a blockchain egy nyílt technológia mások is elkezdték másolni, az etherium meg a zcash úgy lett tervezve, hogy GPU-val lehessen bányászni jól. Bár az kevésbé decentralizált, pl az etheriumot valami orosz faszi indította aki azzal kezdett hogy hasára ütött és mondta ennyi etherium van na de ennek most több mint fele az enyém, többit meg bányásszátok parasztok és verjétek fel az árat nekem :D Valami oknál fogva mégis népszerű lett, jó marketing meg elfogadták olyan helyeken ami egyes embereknek érték volt és felhajtották az árát látod. Azóta is önkényesen változtatgatják a nehézséget, pl ősszel levették a nehézséget, hogy még mindig profitabilis maradjon bányászni, meg ne menjenek a konkurenciához a bányászaik. Igazából annyi altcoin (alternativ coin, kb minden ami nem bitcoin) van és annyi szabály, hogy nem is tudom nagyrészét már magam sem. Sokat már eleve nem is lehet bányászni, hanem megígérik hogy majd ők kibányásszák, meg tartják a blockchaint a szervereiken te csak fektess be és nagyon jó lesz neked :D Minden héten szó szerint indul valami ilyesmi. Kb játék és kaszinó már az alap is, ezek az újak meg aztán főleg.

Tudtam válaszolni pár kérdésedre? Maradt még valami esetleg? Igazából ennél szimplábban nem lehet leírni hogy még tartalmazzon valami információt is sztem. Bár így is bonyolultul hangzik, meg nehéz megmondani, hogy igazából most mi az érték, mert ennél is ugyan az mint a luxus cikkeknél a gazdaságban, hogy azért ér ennyit mert hajlandóak ennyit fizetni érte...
  • MerlinW
    Jah, ha USA-ból rendeled, akkor +27% ÁFA +4%VÁM.
  • ToCsEk
    röviden a videókártyád számolási sebességét kihasználva keresel pénzt

Maala #100633
    :D és az honnan is jön? :D Ha amcsiból akkor beszopod a vámot 300euro fölött úgy meg megse éri
    Utoljára szerkesztette: ToCsEk, 2018.01.23. 20:26:45
  • Maala
    Hát, más tényleg nem marad, minthogy founders editiont rendelni közvetlenül NVidiától... Kb még mindig féláron lesz a kiskerárhoz képest... :-D
  • mulli1986
    Köszi az utána nézést. A lényeg, hogy most már lesz memória is, erősebb proci is, kártya is jobban ki lesz így használva :)

BTW látom nagyon benne vannak a többiek ebbe a crypto bányászatban. Valaki össze tudja foglalni érthetően, hogy ez miről szól, miért igényel nagy videókártyát és miért van benne pénz?
  • ToCsEk
    Intel G33 chipset lg775 foglalatot használ
    igen megy mind2 procival
    mehet bele négymagos quad cpu, pl q9400 proci is akár
    Utoljára szerkesztette: ToCsEk, 2018.01.23. 18:44:44
  • mulli1986
    A vicces, hogy ha ez az alaplap jó lesz, a srác árul kőkemény 1000ft-ért E8400 as procit, ami szerintem jó is lenne abba az alaplapba, így gyakorlatilag megdupláznám a proci teljesítményét, plusz a 2gb ram is eléggé sokat segítene, befektetés meg 5e forint lenne így összeségében :)

Update:
    Ez nem azt jelenti, hogy az e4500-ös procim belemenne? "Core 2 Duo E4x00 (C) up to E4400" Ja maximum E4400-ig. Ha jól értelmezem.
    Viszont az E8400-es jó lenne bele, nem? "Intel Core 2 Duo (W) E8xxx"
    Utoljára szerkesztette: mulli1986, 2018.01.23. 17:57:21
  • NEOreg3
    az itt leírtak alapján nem támogatja a procidat
  • Palinko
    Igen olvastam én is, de ez ilyen mű jófejség kb, hogy nekik kb már úgyis mindegy, gondolták tesznek egy ilyen nyilatkozatot hogy szimpatikusabbak legyenek. A boltosok meg max azért nem fogják eladni nagy mennyiségben a vga-kat mert arra várnak, hogy hátha még feljebb megy :D Most legyünk őszinték mi sem hajtanánk el a bányászt aki megvesz 10 vga-t tiszta üzlet, mint egy gamer nagy nehezen venne egyet, azt is lehet sok kérdezgetés meg akadékoskodás után. Jól mondod tényleg vicces.
  • mulli1986
    Köszi Neo és Tocsek a tippeket. Most hardverprón kinéztem egy ilyen ASUS alaplapot. Szerintem ez jó lesz a lenti hardwereknek. Rá tudtok pillantani?
    ASUSU IPIBL G33
  • broman191
    NVIDIA Asks Retailers To Stop Selling To Miners & Sell To Gamers Instead @ Wccftech - Vicces :)
  • Palinko
    Igen csak kérdés, hogy minden bányász annyira karbantartja-e őket, meg a sok laikus érti-e egyáltalán mit csinál... Mert közel sem biztos hogy ideális hőfokon mennek. Valaki még vissza is vesz pl az órajelből mert egyes coinnál a memória fontosabb, másiknál meg fordítva, de vannak akik kihajtják kb a kártya belét és bios chippelt kártyákkal mennek na ott már azért igen csak kockázatos vételről beszélhetünk... Szóval azzal egyetértek, hogy még így is lehetnek jó üzletek, de továbbra is tartom hogy szerencsén is múlik. Lehet a gamerkedés ingadozása sem tesz jót nekik de a full terhelést sem fogják megköszönni hosszútávon, csak épp más-más részegység nem kedveli. Kíváncsi vagyok hogy jövőre tényleg cserélik-e a tavalyi kártyákat, majd meglátjuk a használt piacot.

ETH-ra már azt mondták decemberre olyan nehézségű lesz, hogy nem éri meg, de ez nem jött el, majd kiderül mikor nő úgy meg a nehézség és nem követi az árfolyam emelkedés. Ironikus módon minél többen szállnak be az nekünk annál jobb mert annál előbb emelkedik a nehézség.
    Ázsiai ország tiltása egy dolog, ami tényleg betenne, de szerintem szintén abszurd módon az fog igazán betenni ha a nagy bankok kivonják a pénzt mögüle. Mert most bármennyire is nyilatkoznak én nem hiszem el, hogy nem pakoltak mocskosul sok pénzt a befektetési bankok ebbe a dologba, mert megint nagy volt a pénzkibocsájtás az elmúlt években, azzal felpumpálták az árat, a kisemberek is elkezdtek beszállni, szépen csendben kiszállnak a nagy bankok a profittal aztán majd az egyszerű kisbefektetők pislognak megint mint legtöbb válságnál. Csak sajna erről belsős infót nem tudunk kapni mert túl nagy titok hogy a nagy szereplők kiszálltak-e már, vagy még futtatni fogják-e. Szóval várunk és találgatunk.

Az is kérdés hogy jövőre mennyire lesz jó vétel pl a 480 vagy a 1060, mert inkább már a 1080 vagy a vega lesz érdekes, de azokkal meg lehet kevesebben bányásznak. Mert az előbbi valahol minimum és ajánlott rendszerkövetelmény között lesz, utóbbi még mindig elég erős kártya lesz, de lehet már jövőre mégsem lesz jó vétel mert a voltával jön be elég sok szabvány váltás amiket ha követelni fognak a programok akkor gond van. Nem is csak a tensor chip, de a cuda 7.0 és az nvlink 2.0 is itt lesz bemutatva amik elég sokat dobhatnak. AMD-nél talán kisebb ez a kockázat mert ott még évekig a vegára alapoznak elméletileg.
  • ToCsEk
    én követek egy bányászt, magyar és amcsiba tolja neki nem sok kártyája halt meg de neki simán cserélték garival
    kártyák tovább élnek 0/24ben stabilan normális hőfokon, mint gamer gépekben ahol mindig be és kikapcsolod ingadozó árammal valamint ha jön a volta idén bányászok jövőre váltják le tavalyi gent még nincs ott lottó mert ami addig nem szart be nem is fog ÉS még mindig marad rá 1-1.5év gari én nem látom a rizikót benne
    az tényleg kurva idegesítő, hogy elszálltak az árak, de valószínűleg még évekig menni fog még, de egyre nagyobb a dif, egyre több idő 1 eth-et kibányászni és egyre több vram kell hozzá,
    ha azt nézed még mindig kurva jó befektetés fél év alatt vissza hozza az árát utána meg minden profit
    bezuhanni bármikor bezuhanhat de nem magától fog hanem valamilyen ázsiai ország komplett crypto betiltással szerintem

mulli1986 #100622 nézz körbe itt
    Utoljára szerkesztette: ToCsEk, 2018.01.23. 17:04:42
  • NEOreg3
    Asus P5Q?

azt se felejtsd el amúgy, hogy a 4 gigához már 64 bites windows kell

amúgy Gigabyte EP35-DS3-am volt még régen, na azt a lapot nem ajánlom
    Utoljára szerkesztette: NEOreg3, 2018.01.23. 16:12:43
  • mulli1986
    Sziasztok! Mivel ez a legaktívabb fórum és nem hiszem hogy ez nagyon offtopick lenne, már ha nem nézzük az évjáratot, akkor talán itt is kapok valami választ :) Van egy régi gépem, amit elkezdtem beüzemelni és gatyába rázni,de. Az alaplap nem tudja kezelni csak 2gb-ig a memóriát. Tudtok olyan alaplapot javasolni, ami kihajt 4*1gb 1066mhz ddr2 ramot, egy gtx 650ti videókártyát és befogad egy core2 duo e4500 2200mhezes procit? Ha valakinek van ilyen alaplapja, annak várom az ajánlatát is :) Egyébként a mostani alaplap: asus p5pl2-e
    Köszönöm!
  • Palinko
    Hát a ram kartellezés után most ez van. Teljességgel szánalmas, hogy egy jó ram kittért kb kifizetjük azt mint régen egy közép felső kategóriás gépért. Aztán egy vga-ért meg szintén azt az összeget szóval régen már 2 jó gépnél jártunk volna most meg van ramunk meg vga-nk. :D A többi még viszonylag kezelhető ezekhez képest.

Ugye ramnál az volt a magyarázat, hogy nem tudnak már gyártani többet, de ez szerintem viszonylag a gyártók hibája, mert felmérhették volna a keresletet, nagyon jól tudták, hogy okostelefonokhoz is kell majd chip stb, de ott valszeg volt kartellezés tényleg el is kezdték vizsgálni, de évek még eredmény születik :( VGA-knál azért más a helyzet, valamennyire befolyásolja a ram dolog is, mert oda sincs már elég GDDR5, X meg pláne mert azt csak 1 cég gyártja. Sovány vígasz hogy pár napja a samsung már elkezdte gyártani a 6-ot, remélhetőleg az új architectúrákra már lesz belőle elég...

Meg az a másik, hogy erre a bányász őrületre tényleg nem nagyon készülhettek fel, meg ez miatt nem fognak új üzemeket nyitni mert nem egy stabil megbízható kiszámítható kereslet. Most minden vga-t felvásárolnak, de el fog jönni a kipukkanás, talán ma, talán holnap, talán 10 év múlva és akkor nem kell annyi VGA már és ott állnának üresen a gyárak. Ha 10 év múlva lenne már építenék is, de mivel nem tudják megmondani mikor lesz ezért senki nem kockáztat.

Szerintem sem az AMD sem az nVidia nem örül ennek annyira, ők már fixált áron eladták ezeket a chipeket, gondolj bele a 1060 már lassan 2 éves, de még a 1080Ti is 1 éves lassan, már jó régen eladták hozzá a chipet a gyártóknak, a gyárak sem igazán járnak jól, mert talán már megemelték az áraikat, de igazából gyártói ár mindig is elég alacsony, nem ők teszik rá a nagy haszonkulcsot. A nagykerek már igazán jól járnak, mert nekik egyszerű volt drágábban továbbadni drágábban a raktárkészleteket. Kiskereknek meg aranybánya, mert úgy változtatgatják ahogy akarják és ha volt még raktárkészletük is dupla áron adhatják a kártyákat. És emelhetik mert el fogják vinni, mert bányásznak meg fogja érni még így is. Mert ha nem 3, hanem 6 hónap alatt térül meg még mindig jó, plusz később majd eladhatja a széthajtott kártyát, szóval jó eséllyel nem fog az alap értéke sem elveszni. Pláne így hogy drágán is tudja eladni.

Arra kíváncsi vagyok ténylegesen hány %-a jut el a gyártókig ennek a drágulásnak, talán valamennyit már ők is rá tudtak tenni valszeg, de hogy ez fedezi-e majd a gariztatást azt nem tudom. Érdekes lenne megnézni, hogy az elmúlt 1 évben mennyire ugrott meg a gariztatás. Mert lássuk be egy gamernél a termék élete végéig is elfuthat egy kártya egy kis hibával ami soha nem fog kiderülni, mert nem futtatja olyan hosszan akkora terhelés mellett. Viszont 100%-on 0/24 egy évig az alatt meg már előjönne.

Nem tudom mikor mutatják be a voltát, de arra már valszeg az nVidia is ráteszi a sápját nem lesz hülye hogy kimaradjon ebből a bizniszből, a gyártók sem, a kereskedők meg majd vagy beérik kevesebbel vagy még inkább elszállnak az árak, de nem gondolom hogy az új generáció megoldja majd a helyzetet. Mert egyszerűen nem tudnak majd annyi kártyát legyártani ami túltelítené megint a piacot. Ha szerencsénk van majd az lesz, hogy addigra megnehezedik a legtöbb értékes crypto algoritmusa annyira hogy már kelljen hozzá az új generációs kártya és akkor sokan úgy döntenek eladják a prevgen kártyákat és akkor megindulhat a nagy kártya lottó. Vagy jó lesz vagy nem, vagy majd 3-ból rakunk össze egy használhatót :D Legalábbis az én elemzésem ide jutott, de remélem azért ettől pozitívabban alakul a jövő. Pl a kipukkanással, amire szintén látok reális esélyt, mert egy ilyen hisztéria jó jele mikor már minden idióta ezzel foglalkozik, mint a tulipán krízisnél pl, és arra a szintre már elértünk, kérdés hogy meddig tartható fent.
  • adam46
    Én is akarok majd kártyát venni, jelenleg nincs a gépembe, de hát így esélytelen, 1070-es 230 ezer forint. Csak maguk alatt vágják a fát a bányász faszságukkal, majd szépen átállnak az emberek a konzolra.
  • Jim Morrison
    egy darabig nem játszunk új játékokkal :/
  • pett3rson
    Pedig de...

legalábbis ahogy olvasom a cikkeket, fórumokat ott azt mondják, hogy még mindig a crypto-bányászat miatt van..és még lesz is egy darabig szerintem.
  • adam46
    Amúgy most megint mi ez a mérhetetlen vga drágulás? Nem hiszem, hogy a "bányászok" ott állnának a gyár előtt nyáladzó szájjal és már vinnék el egyből az újonnan legördülő példányokat. A gyártók nyomják fel direkt?
  • SzirmosSzisza
    Iponhoz visszavittem az alaplapomat, mert nem volt rajta USB3 header és szó nélkül visszavették (a srác picit forgatta, hogy nem sérült-e vagy valami). Ráadásul úgy, hogy a számla ami kellett hozzá nem volt meg, szóval ők küldték el előtte e-mailben :D
  • cibi17
    még nem, de tervben volt. csak még mindig nagyon aggaszt ez a 14napos nem kérdeznek gari. magyarországon ez nagyon hihetetlen nekem
  • MerlinW
    Felhívtad Oázist, hogy rendeljenek neked, ha tudnak? Egyébként Aqua, ipon, hardverker, edigital, emag, pcx, mediamarkt, stb.
  • cibi17
    Halló!
    Oázison nincs a monitorbol amit kinéztem (Acer predator z271 - 27", va panel, fhd, 144hz, g sync)
    Tudtok ajánlani más boltot, ahol nem szórakoznak a garival, főleg pixel garival? H ha gond van, akkor indok nélkül vissza küldöm és csak a csomagküldésbe fájt? Mindenképp neten akarok rendelni, nem tudom megnézni.
    Köszi
  • broman191
    Ja, 'vicces' a helyzet az iPonon körülnézve...GTX 1060 3 GB tavaly ősszel 75e Ft, most 110e környéke, 6 GB-osból kb. készlet sincs semmiféle gyártótól, ami van is irreális áron. ASUS ROG-STRIX-RX580-T8G-GAMING - 17' vége 130e Ft, most 190e Ft...RX 570-re keresve mintha nem is létezne. A legolcsóbb amit találtam az árgépen /hardverkeren/ GIGABYTE GV-RX570GAMING-4GD 97e Ft...készleten nincs, rendelhető. Minden más modell csak drágább és nem feltétlen polcról levehető... Használtan is mentek 80e Ft környékén RX 470/480-ak karácsony előtt, most mindenki inkább csak keresi annyiért, eladó meg alig van... Ha ez így megy a további hónapokban is, nem tudom mire váltsak a 480-ról idén őszig, hiába jönnek majd új középkatos karik, ha a bányászok elviszik őket aranyáron...a jó oldala, ha el akarnám adni közel 2 év után, haszonnal tehetem, csak megfelelő ár-érték arányú utód nélkül sovány vigasz.
    Utoljára szerkesztette: broman191, 2018.01.20. 21:22:11
  • Nohab
    Itt szoktam követni az árak alakulását. Fent még lehet választani más részegységeket is.

Véleményem szerint megéri ez (vagy ilyen) oldal, hogy a bannernél helyet kapjon.
  • ToCsEk
    Szívesen.
    Azért az durva hogy 1 hónap alatt vgak 10-20-30 ezerrel lettek drágábbak (1050/60/70)
    Eth $ 1145,07 eltűnhetne a büdös picsába :D

Utoljára szerkesztette: ToCsEk, 2018.01.20. 17:33:42
  • dartonite
    Udv,

Szinte teljesen ez a konfig lett a vegeredmeny.
    Nagyon halk es eros.

Koszi szepen meg egyszer a javaslatokat :)
  • Maala
    Nem volt zsír új, mert amikor elmentem érte, felbontottuk, és megnéztük helyben, hogy van-e vele valami gond. :-)
  • cibi17
    Zsír újat kaptatok? Nem újra csomagoltat?
  • Calver
    huh, igazad van, elfeledkeztem róla, hogy 8. generációnál volt egy jelentős váltás, ami régebben i5 volt, most i3 - avagy i3-k valódi négymagosak lettek hirtelen, ellenben az előző generáció 2 mag, 4 szál kiadásához. köszi a javítást.

így viszont jaja, mindkét verzió teljesen jó, kb ár-érték arányban kb megegyeznek. használt proci meg pont az a termék, amit még van is értelme venne, mert 25 évig bírják a drágák. igazából tapasztalatok szerint procik nagyon elhúztak, szóval G4600 bőven kihajt egy 1050Ti-t, azért szoktam ezt ajánlgatni, ne legyen sehol bottleneck.
  • Jim Morrison
    en is naluk vettem a monitoromat, korrekt, semmi probléma.
  • Maala
    Én náluk vettem a monitoromat, nem volt vele még semmi probléma.