1411386313.png
  • Palinko
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Ez a blokkba rendezést én úgy fogtam fel olyan mint egy könyvelési nap, nap vége zárjuk a kasszát megnézzük ma mik voltak az utalások. Meg ez alapján akkor lehet osztani a bitcoint is a leírt módon. A régi blokkok meg nyilván azért kellenek, hogy ne legyen hamisítás, csalás, minden tranzakció tárolva ott legyen mindenkinél, ha valaki hamisítani próbálná rögtön kibukna, de ugyan ez miatt és az említett nagy méret miatt otthonra csak az elvetemültek töltik le. Igen a blokk egy csomag amiben sok-sok tranzakció van, plusz azok a bányászandó visszaigazoló kódok amiket említettem, amiket ha nem fejtenek vissza a bányász gépek nem tudhatja a blockchain hogy elvégezték-e a tranzakciók kezelését vagy sem.

Igen a banki úgy megy ahogy írtad, itt meg direkt számláról számlára megy. Minden pénztárcának van egy fájlja amiben el van zárva egy titkos kulcs, ha ezzel a kulccsal kinyithatod a számlaszámod a pénztárcában és ott lesz rajta a bitcoin ha elküldte a másik fél. Ha meg elveszted ezt a titkos kulcsot pl tönkremegy a hdd-d soha nem lesz visszaállítható a bitcoinod :D Ezért is szeretik inkább az online pénztárcákat, azok jók még nem lépnek el a lóvéval, vagy mennek tönkre... Bocsánat hogy kicsit kalandozok, de talán megelőzök pár kérdést. Szóval a visszaigazolás azért kell hogy én (megint primitív leszek) ne nyissam meg a notepaddel a blockchain fájljait azt írjak be egy millió bitcoinos utalást pont az én számlámra, mert ha ezt próbálja szinkronizálni a pénztárca a többi géppel kidobja az errort hogy itt valamilyen adat bizony nem jó :D Szóval itt nem bank küldi banknak és neked kell visszaigazolnod, hanem a játékban résztvevő gépek a bank és nekik kell visszaigazolni egymás között. Ha átutalsz az régen percekig tartott, mert át kellett hogy fusson a rendszeren, szóval még azt sem mondható hogy gyorsabb lenne mint egy központi szerveres megoldás. Hiába van elképesztő mennyiségű gép bekötve. Csak decentralizált, ha kiesik egy szgép még mindig működik mert van ki átvegye a terhelést, ha lehal valahol egy nagy szerverpark akkor az okozhat fennakadást pl egy banki rendszerben is már.

De a blockchainnek is megvan a nyűge, ugye mikor meséltem hogy áresésnél pánikszerűen szabadultak volna meg tőle és a több százezer utalás beragadt és lassan hajtódtak végre. Itt is elérhető az az említett szűk keresztmetszet ez szépen bebizonyítja.

Nem a bitcoin 153 giga, hanem a blockchain, mert a blockchain tartalmazza a valaha megkötött összes bitcoinban történt átutalás logját. Igen jól gondolod exponencionálisan növekszik Ha a hivatalos pénztárcát szeretnéd használni ezt a sok szemetet le kell tölteni. Vannak vékonyabb pénztárcák amik csak pár napot töltenek le, nem hivatalos cuccok, elméletielg működnek, de még így is macera, ezért szeretik a weboldalas online megoldásokat az emberek. Ez szintén azért kell, hogy ott van az egész history és ne lehessen belenyúlni, hamisítani, módosítani. Tehát mindegyik bitcoin pénztárcát letöltött embernél mirrorként megvan a világon létrejött összes bitcoin tranzakció. Ezért nem élhetnek vissza vele. Hallottál már biztos bitcoin lopásokról, ott azt a pár kilobytos filet lopják csak el ami tartalmazza a pénztárca kulcsát. Ha az megvan akkor jó vagy. Sokan ezért külön bitcoin trezoron tárolják azt a fájlt és nem nagyon dugják gépre :D

Egy bitcoin mérete pár byte, mert csak egy adat. Szóval ne úgy képzeld hogy na most utaltak 2 bitcoint akkor kell vennem egy nagyobb hdd-t mert különben nem kapom meg. Ha online vagy akkor oda érkezik, de tételezzük fel letöltötted a hivatalos pénztárcát meg a 153gigányi blokchaint, de mondjuk egy hétig teleltél és küldtek neked bitcoinban pénzt. Hazaérsz bekapcsolod a gépet, nem látod az összeget. Elkezded letölteni a blockchaint 1 hét alatt kb egy gigát nől simán, leér mondjuk 500 mega még semmi, aztán egyszer csak hopp letöltötte már azt a részt ahol a Te átutalásod is benne van, akkor már látod a tárcádban, bár még elkölteni nem tudod. Akkor kiküld a tárcád egy igényt a rendszerbe, hogy igazoljátok ezt az összeget vissza, akkor a többi ember gépe visszaigazolja hogy arra a Te címedre tényleg annyi bitcoin érkezett. 1 visszaigazolás nem is elég elfelejtettem már mennyi kell, de kb 4-5-6 biztosan kell még költheted a pénzt. Régen igen gyors volt, mert kevés tranzakció folyt és már akkor is bányászták. Itt megnézheted milyen gyorsan tudták visszaigazolni az utalást. Persze ha több feet írsz be magadnak gyorsabban igazolnak vissza, szerintem ez az alap sáppal számolódik, de láthatóan elég hosszadalmas folyamat. Egy paypal gyorsabb, persze a banki átutalás meg még hosszabb. Szóval visszaigazoltak, aztán még letöltesz pár száz megát, hogy aktuálisra frissítsd a pénztárcád és teljes legyen a blockchained, majd figyeli a pénztárca hogy mikor érhető el újabb bővülés és letölti, még akkor is ha neked épp nem utaltak, csak azért hogy naprakészen tartsa a blockhainjét ami lokálisan nálad is megtalálható.

Nem egy tranzakció a nagy adathalmaz, a blockchain tartalmazza az ÖSSZES eddigi létrejött tranzakciót. Szerintem már megértetted mert emlegettem párszor, de ez fontos és most jutottam el a hozzászólásod azon részéhez ahol még nem értetted gondotlam még egyszer leszögezem.

A felesleges adat bányászás oldalon üti fel a fejét, úgy képzeld el mintha kiadnám a feladatot hogy hányd fel azt a kazal szénát a kedvemért kocsira (tranzakciók feldolgozása) cserébe én elrejtek neked pár cukorkát meg édességet a szénakazalban azt megeheted ha megtalálod (ezek azok a visszaigazoló kódok amikkel bizonyítod hogy elvégezted a feladatot és ezért kapja a bányász a bitcoin részesedését) cserébe kurvára becsomagolom azokat az édességeket, nehogy már olyan könnyen kibontsd (számítás igényes visszafejtés a visszaigazoló kódokhoz). Így végig gondolva ez a rendszer kicsit maga ellen dolgozik, mert ezzel lassítja a tranzakciókat, mert ugye lassabban hányod fel a szénát, ha sokáig szórakozol a csomagolással, de valószínűleg skálázódik a dolog. Ha sok a széna akkor csak úgy bedobálják a cukrot úgyis elmegy az időd a széna dobálással, viszont ha kevés a széna akkor nagyon becsomagolják az édességed hagy szenvedj a kibontásukkal még elmegy a nap. Ez a mesterséges bonyolítás csak azért van, hogy minden egyes bitcoint nehezebb legyen kibányászni az előzőnél (vagyis minden 12,5 bitcoint az előző 12,5-nél ez a technikailag helyes most, de sokkal jobban hangzik a zárójelen kívüli megfogalmazás :D). Ezért nem fog előfordulni, hogy ha visszaesik az utalás száma és igazából rengeteg gép van már rá, akkor sem fogják pik pakk feldolgozni a blokkot és sok bitcoint szabadítani a piacra, mert akkor elinflálnák az értékét. Ugyanúgy szenvedni fognak még befejezik azzal a blokkal a munkát. 210,000 ezer blokkonként felezik a jutalmat, így garantálják hogy több meló lesz később kibányászni a coint ezzel is növelve a nehézséget. Most ennyi bitcoin van forgalomban

A nehézség így növekedett, gondolom ez megmagyarázza miért nem exponencionális a forgalomban lévő bitcoinok száma mikor nagyon sokan beugrottak a bányászatba :D

Hiába emelkedett így a beleölt számtási teljesítmány.

Ezek csak számok, igazából már felfogni is nehéz, mert már 2013-ban is 256 szor erősebb volt mint az akkori 500 legjobb szuperszámítógép egybevéve... Persze csak ebben SHA visszafejtéses folyamatokban, de ez akkor is nemnormális dolog. Valami jóra is lehetne már használni...

Mint például a Gridcoint, ami az alapján ad coint, hogy mennyit futtattod a Boincot amivel tudományos számításokat végzel tehát nem a rendszer fenntartására és felesleges számításokra égeted el az erőforrást :) Igaz hogy alig ér valamit, de mennyivel szimpatikusabb már és milyen kár hogy nem az ugrott meg

Utoljára szerkesztette: Palinko, 2018.01.23. 23:55:40