9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
  • zvaragabor
    Üdv. Ha készítek egy weboldalt, szükséges, vagy ajánlott feltüntetni valahol az oldalon, hogy "Minden jog fenntartva"? Mi a haszna ennek a feltüntetésének?
  • otrosinka
    helló,
    tudna vki nekem segíteni?
    egy olyan script kellene amitől falevelek hullanak alá, nem túl sűrün, mint a hó...........a honlapon..........
    köszönöm
  • Dj Faustus #5898
    Optimális esetben az oldal index.html-lel indul.
    Ha szerencséd van [1. eset], akkor az oldal többi oldala az index.html-ben levő linkeken (<a> tag) illetve a kereteken, soron belüli kereteken (<frame>, <iframe>) keresztül végigjárható, és nincsenek belinkeletlen oldalak, vagy olyanok, amelyek Javascripten vagy Flashen vagy Java-n keresztül érhetőek el.
    Így az oldal kvázi könnyen feltérképezhető.

Ha nincs akkora szerencséd, akkor van Javascript [2. eset] (kisebbik baj, a linkek még kibányászhatóak némileg könnyen), vagy Flash vagy Java [3. eset] (ez viszont nehezebb dió, vissza kell fejteni a forrást).

A feltérképezést különböző letöltésmenedzserek és weblapletöltők segítségével oldhatod meg. Általában az 1. esetben leírt módszerekkel boldogulnak, néhány már a 2. esettel is el-elboldogul. A 3. eset már húzósabb - ott már vissza kell fejteni a Flasht vagy a Javat.

Pár weblapletöltő: WGet (ez Linuxos, parancssoros, de van Windowsos grafikus változata is), HTTrack, Offline Explorer.
    Flash visszafejtésére: Sothink SWF Decompiler (de van még egy csomó: keress rá a Flash decompiler vagy swf to fla vagy swf decompiler kulcsszavakkal).
    Java visszafejtésére: DJ Java Decompiler (de ugyancsak írd be a Google-be: Java decompiler és találsz sokat).

Ha az oldalon belinkeletlen oldalak vannak (és nem dinamikus, szerveroldali technikát használó oldal), esetleg megpróbálhatod végigpróbálgatni az oldalcímeket (a.htm, b.htm,...,aa.htm, ab.htm, ac.htm,...,aba.htm,abb.htm,...) - de ez sok idő.
  • drowns41
    cső!

ha van egy linkem... pl: www.tokmindegy.hu
    akkor hogy tudom megnézni hogy milyen html-ekből áll? ftp szerveren kívül..
    tehát tegyük fel van www.tokmindegy.hu/egy.html
    www.tokmindegy.hu/ketto.html
    szal hogy milyenek vannak még? ezesetben van harom, negy ot
    köszi

• rooney8
    Hát, ha te mondod X)
  • Cat 02 #5895
    html sztem 1szerű :)
    linkelést kell kb belőle tudni, a css fájl beillesztést, és a <div>cuccot :)
  • rooney8
    Akkor lehet hogy kipróbálom a Frontpage-et. De nekem ezek a kódszerkesztő-k nem naon mennek. Pár napja megnéztem a html alapokat és már azok is bonyolultak. Vagyis nem bonyolultak, csak annyi fajta kód meg ilyenek vannak hogy egyszerűen nem tudom a fejembe tartani. Jó, tudom ha több ídőt szánnék rá biztos megtanulnám, de nekem jobban fekszik a grafikus szerkesztő.
  • Dj Faustus #5893
    Azt hozzátenném, hogy a grafikus weblapszerkesztőkben van kódszerkesztő (nem teljesértékű van mindegyikben), de sokkal elterjedtebb a grafikus részét használni.

Ha kezdő vagy, vagy csak magadnak akarsz kis, statikus (HTML, CSS esetleg egy kis Javascript) oldalt készíteni, akkor a grafikus weblapszerkesztők elegendőek (akár az ingyenesek is).
    Ha viszont másnak pénzért, dinamikus (+szerveroldali nyelv: PHP, ASP, JSP, Perl), professzionális oldalt akarsz, és jobban el akarsz mélyedni a dolgokban (és sok dolgot akarsz a weboldalra) akkor viszont kódszerkesztő kell (és tanulni, tanulni, tanulni).
  • Dj Faustus #5892
    "Szerintetek a Microsoft Office Publisher 2003 milyen honlapszerkeztő? Vagy mit ajánlotok? "
    A Microsoft Office Publisher 2003 nem kifejezetten weblapszerkesztő, hanem kiadványszerkesztő. Én nem javaslom.

Weblapszerkesztőből két féle van:
    * Grafikus (WYSIWYG = What You See Is What You Get = amit látsz azt kapod) weblapszerkesztők: NVU (Kompozer), Amaya, Microsoft Frontpage (Microsoft Expression), Macromedia/Adobe Dreamweaver, Namo Webeditor. Ezek közül az NVU/Kompozer és az Amaya ingyenes, a többi fizetős.

Ezeket a programokat úgy kell használni (vagyis fő grafikus felületüket úgy szokták használni), mint egy mezei szövegszerkesztőt - szövegek színét/betűtípusát állíthatod be, táblázatokat hozhatsz létre, stb... - így kezelésük könnyűnek tűnik, viszont ezen a felületen keresztül készített honlap nem biztos, hogy rendesen jelenik meg minden böngészőben, eleget tesz bizonyos szakmai elvárásoknak, illetve komolyabb feladatoknál (ahol már programozni kell) használhatatlan.

* Kódszerkesztő szoftverek: PsPad, jEdit, Notepad2, Notepad++, Context, Eclipse, Komodo Ide. Ezen programok közül az utolsó fizetős, a többi ingyenes.

Ezek a programoknál a honlapot meg kell írni (be kell pötyögni a forráskódot). Ehhez meg tudni kell a HTML/CSS/... nyelveket. Ez nehezebb feladat, de ha ügyes az ember optimális kódot tud létrehozni, és komolyabb feladatoknál sem vall szégyent.
  • Cat 02 #5891
    töltő képek :)
  • rooney8
    Azért nem vok full kezdő, csak érdeklődtem hogy milyennek találjátok az MSO Publisher 2003-at.
  • Cat 02 #5889
    ha full kezdő vagy itt keresgélj
  • rooney8
    Szerintetek a Microsoft Office Publisher 2003 milyen honlapszerkeztő? Vagy mit ajánlotok?
  • DoctorJohnson
    Fú nagyon kösz, ez tényleg elég szájbarágós leírás, asszem menni fog :)
  • Tresszer
    Itt egy link http://www.flvplay.com/FLVPlay/support/help.html ez alapján menni fog.
  • DoctorJohnson
    Sziasztok! Ide is beírom, hátha:

Most abban kérnék segítséget, hogy hogyan tudok beágyazni egy weblapra Macromedia Flash-ben renderelt video-t? (tehát saját video file-t, amit avi-ból készítettem).

Tehát kiválasztom, hogy milyen vezérlőpanel legyen a klippen, beállítom a kódolást minőségét, a file méretét stb. és megcsinálja a progi az encoding-ot. Elvileg a végén kapok egy .flv file-t.

Ezután hogy tudom beszúrni a file-t a weblapba, hogy azt bárki letudja játszani a kiválasztott vezérlővel?

Köszi előre is!
  • Borgi
    butusvagyok egy float kimaradt :C
  • Met
    Létezik valami kész, weboldalba beilleszthető naptár?
    Olyan kellene ami úgy néz ki, hogy egy kis kép, rajta a napokkal és az éppen aktuális nap be van jelölve, rákattintva felugrik nagyobb képbe és ki lehet választani a napot. Tudom nagyok az igényeim
  • Borgi
    [URL=http://borgi.extra.hu/]Az "oldal"-ba[/URL] raktam bele a "bal", "jobb", "közepet" de mégis alá rakja be hiába lebeg. Mi tévő legyek?
  • Dj Faustus #5881
    Itt már válaszoltam hasonló jellegű kérdésre
  • tsarffi
    Hy! Először járok ebben a topicban, és lenne egy kérdésem:
    Üzenőfalat hogy tudok létrehozni az oldalamon? PLs valaki részletesen írja le nekem mert nagyon nem értek hozzá. Az oldalam már klsz van csak ez kéne még. Kösz!
  • Attis55
    Köszönöm, ki fogom próbálni. Az oldalhoz mit szólsz?

Mindenkinek szép hétvégét!
  • Dj Faustus #5878
    Példa
  • Attis55
    hát ez így se jó. Őrület.
  • lotattila
    köszi. nem házi, egy régi újságban találtam. kíváncsi voltam, hogy lehet működtetni.
  • Attis55
    hmm... köszönöm szépen.

Hamarosan kipróbálom.

További gyönyörű napot Neked!
  • Dj Faustus #5874
    (Na ezért ne másoljon az ember, hanem gondolkodjon):
    <TD><INPUT type="submit" style="background-image: url(kuld.gif);" name="Submit" value="" width="64" height="18" alt="Küldés">
  • Attis55
    Szal elég sok minden van rajta... :( túl sok minden...
  • Attis55
    Ú köszi hogy ennyit segítesz...

Nekem most ez jelenik ellenben... Hol a hiba?
  • Dj Faustus #5871
    Androow:
    Amit javaslok:
    * Csinálj fix szélességű oldalt, és pozicionáld középre. Így az oldalt levő két üres sáv nem lesz annyira vészes, mintha balra, vagy jobbra pozicionáltad volna. Jobb oldalt - kis ablak, vagy túl sok tartalom esetén - lesz görgetősáv, illetve ha túl kicsi az ablak, akkor alul is. Ha csak jobb oldalt van az nem annyira vészes (csak ne kelljen sokat görgetni, azt az oldallátogatók nem szeretnek). Ha már alul is, akkor túl nagyra méretezted az oldalt (számolj le a képernyő szélességéből 30-40 pixelt, akkor nem érhet meglepetés)
    * Esetleg a blokk méretét %-ban adod meg.
    * Vagy nézz utána az elastic design vagy liquid design kulcsszavakra a Google-ben

"<TD><INPUT type="image" background-image= "kuld.gif" name="Submit" value="Search" width="64" height="18" alt="Küldés">"
    background-image tulajdonságról beszéltem a CSS-ben, nem attribútumról a HTML-ben (az input tagnek nincs is background-image attribútuma)
    Vagyis (+nem töltöd ki a value attribútumot):
    "<TD><INPUT type="image" style="background-image: url(kuld.gif);" name="Submit" value="" width="64" height="18" alt="Küldés">"
  • Attis55
    ""Egyéni "Submit" gombot szeretnék létrehozni az üzenőfalamhoz"
    A Submit gombnak add meg háttérképként a képet (CSS-ben megoldható - background-image tulajdonság) és ne töltsd ki a value attribútumot."

Nem megy... :( Hol rontok...???

<TD><INPUT type="image" background-image= "kuld.gif" name="Submit" value="Search" width="64" height="18" alt="Küldés">
  • rinyavas
    Köszi a segítséget, így útólag is :)
  • Androow
    Utóirat: biztosan vannak a topicban olyan postok amik ezt taglalják, de bocsi 74 oldalt nem tudok átnézni, szóval inkább a könnyebbik végét fogtam meg :)
  • Androow
    Hi, van egy általános kérdésem. Sima plain mezei html-ben (meg akarom tanulni rendesen, csak akkor css meg php meg java), szal hogy lehet szépen elérni, hogy különböző felbontásokhoz optimalizálva legyen az oldal?.
    Egyik megoldásként azt találtam ki, hogy az egész oldalt 3 oszlopframere osztom, pl: "*,1024,*" vagy hasonló. Ennek hátránya, hogy a két szélső frame-be is html-t kellett töltenem, ergo csináltam egy "plain.html" filet, amiben csak egy adott bgcolor van megadva :) szóval ez a plusz. De biztos én voltam a hülye meg nem értek annyira htmlhez, mert nagyon alapszinten járok. Amúgy egész szép csak a böngészők nem szeretik, és előnye hogy pl. adott méretű java-s menüket, gombokat, stb. rakosgathatunk el.
    Másik módszerem a táblázatos mesterkedés volt, vagyis adott méretű vagy százalékos táblázatok, stb. Ezzel az volt a gáz, hogy ha nagyobb volt az oldaltartalom, akkor megjelent a scrollbar oszt csúszott minden.
    Harmadik megoldás az volt, hogy balraigazítva minden. Mondhatom szépen nézett ki :P. Na most a kérdés: tudtok-e (biztos igen) szép és használható megoldást az ilyesmire, és megosztanátok-e velünk is? :) Előre is kösz
  • Dj Faustus #5866
    1. Keretek elavultak. Ha nincs kifejezett oka a keretek használatának, kerüld.
    2. Javascript használata linkben ugyancsak ellenjavallt - a keresőrobotok nem tudják feldolgozni a Javascriptet, ergó nem tudják beindexelni az aloldalakat, ebből következőleg rosszabb keresőhelyezés érhető el.
    3. Egy link egy keretbe való betöltéskor felesleges a Javascript használata - ott az <a> elem target attribútuma:
    <a href="uj.htm" target="dukumentum1">Az uj.htm oldal dokumentum1 keretbe való betöltése</a>
    Így kikerülhető a Javascript linkben való használata is - kész nyereség.
    4. <center> tag elfelejtendő. HTML 4.01-ben már deprecated (ellenjavallt) státuszú. Helyette ott a CSS (ebben a példában HTML tagbe ágyazva):
    <div style="text-align: center;">
    Ide meg jön a tartalom
    </div>

Lássuk a Javascript függvényeket:
    function betolt(url, keret)
    Az url paraméterben megadott oldalt; ha a keret paraméterben megadott érték 'dokumentum1', akkor betölti a dokumentum1 keretbe.
    Ha a keret paraméterben megadott érték nem 'dokumentum1', akkor betölti a dokumentum2 keretbe.

function betolt2(elso_url, masodik_url)
    Az elso_url paraméterben megadott oldalt betölti a dokumentum1 nevű keretbe; a masodik_url paraméterben megadott oldalt betölti a dokumentum2 nevű keretbe.

function szincsere(ujszin, keret)
    Ha a keret paraméterben megadott érték 'dokumentum1', akkor az ujszin paraméterében megadottra állítja át dokumentum1 keret háttérszínét; különben a dokumentum2 keret háttérszínét állítja át az ujszin paraméterében megadottra.

Legegyszerűbben:
    dokumentum1 -> keret1
    dokumentum2 -> keret2
    'uj.htm','dokumentum1' -> 'tartalom1.htm','keret1'
    'uj.htm','dokumentum2' -> 'tartalom2.htm','keret2'
    betolt2('tartalom1.htm','tartalom2.htm')

Ha ez valami házi feladat, akkor:
    1. Nagyot csalódtam a magyar közoktatásban már megint, mind a tanárok (elavult tananyag oktatása), mind a diákok (nem tudják megoldani) részéről.
    2. Nem itt kéne megcsináltatni a házit ;)
  • lotattila
    van egy nyersanyagom, de nem tudom testreszabni. tudna valaki segíteni?
    a keretek neve: keret1, keret2
    a dokumentumok neve: tartalom1.htm, tartalom2.htm
    a nyersanyag:
    <HTML>
    <HEAD>
    <SCRIPT LANGUAGE="JavaScript">
    <!-- Elrejtés

function betolt(url, keret){
    if (keret == "dokumentum1") parent.dokumentum1.location.href=url;
    else parent.dokumentum2.location.href=url;
    }

function betolt2(elso_url, masodik_url){
    betolt(elso_url, 'dokumentum1');
    betolt(masodik_url, 'dokumentum2');
    }

function szincsere(ujszin, keret){
    if (keret == "dokumentum1") parent.dokumentum1.document.bgColor=ujszin;
    else parent.dokumentum2.document.bgColor=ujszin;
    }
    // -->
    </SCRIPT>
    </HEAD>

<BODY>

<CENTER>
    <H1>Menü</H1>
    <A HREF="javascript:betolt('uj.htm','dokumentum1')">Betölt egy új dokumentumot az első keretbe</A><BR>
    <A HREF="javascript:betolt('uj.htm','dokumentum2')">Betölt egy új dokumentumot a második keretbe</A><BR>
    <A HREF="javascript:szincsere('#00FFFF','dokumentum1')">Háttérszín cseréje az első keretben</A><BR>
    <A HREF="javascript:szincsere('#FFFF00','dokumentum2')">Háttérszín cseréje a második keretben</A><BR>
    <A HREF="javascript:betolt2('kettot.htm','kettot.htm')">Dokumentum betöltése egyszerre két keretbe</A><BR>
    </CENTER>

</BODY>
    </HTML>

köszi a segítséget.
  • ldavid
    az volt az első, de nem akart működni :(

azt a "bisz-basz"-t szolgáltatás panel-nek nevezik,
    alapból a hasonló oldalak, video-chat és a bezárás ikon található rajta,
    ez bővíthető a blog, profil, galéria stb. ikonokkal
    (egy elvetemült egyén csinált is neki egy blogot xD )
  • CattiBrie
    Meg az is tetszett, hogy nem kér mailcímet, hanem regelsz és vagy.
    Amúgy az a biz-basz mire jó?
  • CattiBrie
    jahogy az az extra specialitás? :D
  • Cat 02 #5861
    jóaz ^^
    sajna van alsó sarokban ilyen biszi-baszi, de 1ébként reklámmentes, meg sql / php akadozik néha