9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
  • autoszimulator
    hm.. én leszedtem a JS-ed, és szimplán a kódot bemásoltam egy HTML forráskódba, és hiba nélkül lefut az egész, váltogatja a képet, és a linkek is müködnek.így
  • Amse
    köszi a segítséget, de úgy néz ki nem csak ez volt a hiba, mert így sem működik.
  • Dj Faustus #5980
    Ha használnád a Firebug kiterjesztést Firefox alá, akkor játszi könnyedséggel megtalálható lenne a hiba.
    Ugyanis ez az ügyes kis eszköz hibajelzést is ad:
    syntax error
    Line 28

A 27. sorban pedig látható, hogy a függvény (pontosabban objektum) legutolsó paramétere után is tettél vesszőt, mint ha újabb paramétert vezetnél be, de nincs új paraméter.
    Ezért jelez a 28. sorban szintaxishibát.
    Töröld a 27. sorban az utolsó vesszőt és jó is lesz.
  • Cat 02 #5979
    php script nem lenne jó ?
    (olyat tudok és az működik is )
  • Amse
    Hi!

Van egy képváltó javascript amit szeretnék berakni egy oldalra, de az istenért nem akar menni, ha linkeket is szeretnék a képek alá rakni.
    Megnézné vki mi a baja?
    ez a script
    ha kiveszem a link tag-et működik, de úgy nem jó nekem...

köszi!
  • Cat 02 #5977
    csinálj honlapot Publisherrel és azt nézd meg xP
  • autoszimulator
    Érdekes ez a Validator, ugyanis az ember azt gondolná, hogy egy Macromedia Flash által készített, majd publikált html weblapba egy szabvány és elfogadott kóddal fogja beilleszteni az SWF-et, de a validator mindösszesen 16 hibát talált az origi fájlban :) Ettől függetlenül jó kis oldal, eddig nem is ismertem.
  • BártfaiB
    ostoba spammer vagyok

• Dj Faustus #5974
    "Olyan weblapot szeretnék készíteni,ha megnyitom teljes képernyőn nyitja meg?"
    Maximum olyat tudsz csinálni, hogy Javascripttel egy olyan ablakot nyitsz meg, aminek csak címsávja van, menüelemei, állapotsávja, címsora, görgetősávja nincsen.
    Vagy Flashben megoldható a teljes képernyős megjelenítés - lásd a Youtube-ot.
  • hinar
    Olyan weblapot szeretnék készíteni,ha megnyitom teljes képernyőn nyitja meg?
    Függetlenül attól, milyen felbontású vagy milyen nagyságú monitoron nyitom meg...
  • nfs world
    köszi!
  • Dj Faustus #5971
    "full kezdő vagyok még html -nyelvben és segítség kellene.na van egy képem és arra szeretnék írni.ezt hogy lehe megcsinálni?"
    Tedd a képet egy blokk hátterébe amibe beleírsz:
    HTML forráskódrészlet (blokk a szöveggel):
    <div id="szovegdoboz">
    Ide jön a szöveg
    </div>

CSS forráskódrészlet HTML-be ágyazva (a blokk méretezve, háttérkép beállítva):
    <style type="text/css">
    #szovegdoboz {
    width: 150px;
    height:50px;
    background-image: url(kep.jpg);
    background-repeat: no-repeat;
    background-position: top left;
    }
    </style>

background-position
    background-repeat
    background-image
    width
    height
    <style>

CSS alapjai - egy CSS-ről szóló cikksorozat első része
  • CattiBrie
    a képet háttérnek kell betenned, és utána írhatsz "rá", azaz elé

Valami ilyesmi kezdetnek:

<div style="background-image: url(kep.jpg)">
    Ide meg jöhet a szöveg.
    </div>
  • nfs world
    helo!
    full kezdő vagyok még html -nyelvben és segítség kellene.na van egy képem és arra szeretnék írni.ezt hogy lehe megcsinálni?vagy kóddal vagy front page -el?
  • Simaji
    Cewa mindenki!

Egy kis gondom lenne. :D

Nem is tudom talán nem ide illik de végülis igen. Akarok csinálni egy ilyen lenyíló menüt. Olyat mint amit pl. a www.port.hu oldalán van a tv műsorok listájánál lehet látni.

Na most a Script az megvan de hibásan megy a dolog. Azért mert dinamikusan akarom megcsinálni úgy, hogy akárhány ilyen gomb lehessen egymás alatt amik megnyitják vagy becsukják a saját div mezőiket. Csakhogy hiába rejtem el ezeket a div-eket a menü gombok között ott marad egy lyuk vagyis maga a div. Na most az lenne a kérdésem, hogy hogyan lehetne ezt megcsinálni, hogy az a lyuk ne legyen ott? Találtam rá megoldást úgy, hogy pozicionáltam a dolgokat css-el de nem akarom az összes mezőt kézzel pozicionláni.

Ötletek? :D Előre is köszönöm mindenkinek!

Bye!
  • fulldiak
    Hű megvan a probléma!
    Ugyan az volt a neve, csak mivel más mappában volt így nem tulajdonítottam neki jelentőséget - esszerint kellett volna :D
  • fulldiak
    "Nincs véletlenül ékezet, speciális karakter, nagybetű a kép állománynevében?
    Mert ha van akkor az a baj. Itt is az volt a probléma."

Köszi,de ha nincs semmi spec karakter,akkor mi más lehet a probléma?
    Konkrétan az volna a helyzet hogy egy feketített kép rámutatásra világos lesz.Mindkét képformátum .jpg, ugyan abban a képszerkesztőben lett szerkesztve, az egyik kicsinyítve lett a másik szintén, csak ott sötétítve lettek a tónusok. És az explorerben a sötétített kép helyett először üres nyavalya van, aztán rámutatásra megjelenik az eredeti kép.
  • Dj Faustus #5963
    "Ja és egy jelszava beléptető rendszer is jóljönne."
    Ehhez is szerveroldali nyelv kell - és ez nem úszható meg nélküle.
    Bár vannak Javascriptes és Java-s (itt hívnám fel a figyelmet: a Javascript és a Java nem ugyanaz!) megoldások, de azok egy fabatkát sem érnek, hisz ezek a látogató gépén futnak le, így a felhasználó látja/visszafejtheti a beléptető rendszer forráskódját - és bejut a rendszerbe.
    Bővebben
  • Dj Faustus #5962
    "ha van egy bulleted list (square), ennek hol lehet állítani a méretét és a színét?"
    Használj képet helyette: list-style-image

"Tudna valaki nekem küldeni egy fórumot létrehozó html kódot."
    Szimplán HTML-ben nem lehet fórumot készíteni, ugyanis a HTML csak egy, az oldal struktúrájának és tartalmának prezentálására szolgáló leírónyelv.
    Ehhez mindenképpen szerveroldali nyelv (PHP, ASP, CFML, Perl) kell.

Egy módon kerülhető ez ki: külső szolgáltatót használsz, és soron belüli kerettel (<iframe>) az oldalba integrálod a fórumot.
    Ilyen van az sg.hu-n is:

"Olyan gondom van,hogy bizonyos képek mozillába megjelennek amik explorerbe nem."
    Nincs véletlenül ékezet, speciális karakter, nagybetű a kép állománynevében?
    Mert ha van akkor az a baj. Itt is az volt a probléma.

"Valamint a kurzor nem vált át mozillában, és ott a scrollbar sem színeződik. Valamint az effektek sem működnek pl áttünés az oldalak közt."
    A görgetősáv színezése, az effektek csak IE alatt működnek, nem szerepelnek a W3C (a webes nyelvek - HTML, CSS - fő "karbantartójának") ajánlásaiban (de facto' szabványaiban).
    Felejtsd el őket, ha platformfüggetlen oldalakat akarsz (egyébként is az IE le van maradva a webes nyelvek rendes támogatása terén).
    Vagy használj feltételes megjegyzéseket.
  • fulldiak
    Sziasztok.
    Olyan gondom van,hogy bizonyos képek mozillába megjelennek amik explorerbe nem.Pedig .jpg - és a többi is ami viszont mindenhol tökéletes.
    Valamint a kurzor nem vált át mozillában, és ott a scrollbar sem színeződik. Valamint az effektek sem működnek pl áttünés az oldalak közt. Ezekre gondolom van megoldás - valaki tudna segíteni? Kezdő vagyok :)
    Előre is köszönöm!
  • CattiBrie
    www.sg.hu

Nézz körül. :)
  • berkogep
    Sziasztok!

Tudna valaki nekem küldeni egy fórumot létrehozó html kódot.

Ja és egy jelszava beléptető rendszer is jóljönne.

Előre is kössz!
  • shakwill
    Sziasztok!
    Tud valaki magyarul tudó blogmotort ajánlani? Lehetőleg magyar admin felülettel.
    Előre is köszönöm.
  • athos73
    még egy apróság: ha van egy bulleted list (square), ennek hol lehet állítani a méretét és a színét? mert ha a színkódot berakom, akár az ul akár a li mögé, akkor az egész sor adott színű lesz és nem csak a "square".thx.
  • Dj Faustus #5956
    Ha jól látom a style12 osztály adja meg a szövegblokkot.
    Tehát minden erre szövegblokkra vonatkozó dolgot itt kell beállítani.
    Ha maximalizálni szeretnéd a szövegdoboz méretét akkor tedd a width tulajdonsággal.
  • athos73
    sziasztok, lenne egy apró problémám, jelenleg itt tartok:
    img.floatLeft {
    float: left;
    margin-left: 0px; margin-right: 20px; }

.style12 {font-family: Verdana, Arial, Helvetica, sans-serif; font-size: smaller; color: #666666;}

tehát van egy kép baloldalon, jobb oldalon szöveg, de a szöveg az kinyúlik, ameddig csak akar...azt hol lehet megadni, hogyha én a kép mellett csak 200 pixelnyi szöveghelyet szeretnék akkor abba férjen bele? (mert a margin-right parancs itt nem működik, hiába biggyesztem a szövegbe a margót jobbról nem csinálja) kösz
  • daniel0113
    Köszi!:)
    Amúgy kitöltöttem csak akkor valamiért nem fogadta el..De így megy;)
    THX!
  • Dj Faustus #5953
    Az <iframe> elem src attribútumát nemtöltötted ki, így alapesetben nem kerül oda semmi.
    Tehát (1001-szerre mutatom már be):
    <ul>
    <li><a href="oldal1.htm" target="container">Oldal 1</a></li>
    <li><a href="oldal2.htm" target="container">Oldal 2</a></li>
    <li><a href="oldal3.htm" target="container">Oldal 3</a></li>
    </ul>
    <iframe src="index.htm" name="container"></iframe>

Zöld színnel jelöltem a hiperlinkek célját (az <iframe> elembe nyitja meg a tartalmat), félkövéren meg az <iframe>-be alapból kerülő oldalt.

Ezért tessék megtanulni a HTML nyelvet!
  • daniel0113
    Köszi a választ astus!
    Sikerült előrébb lépnem ezzel az iframe-el, már csak annyi a baj, hogy ha berakom oda, ahol akarom hogy megjelenjen az adott oldal, akkor kiszedi annak a résznek a tartalmát(üres lesz)ami az index!Tehát a linkek jók, jó helyen nyitja meg az oldalakat, de így nincs a nyitóoldalon semmi..Erre lenne vmi megoldás?Köszi!
  • Dj Faustus #5951
    "DE itt hogy tudom azt megcsinálni, hogy az egyik div-ben vannak a button-ök és egy másik div-en belül jelenjen meg az adott oldal, ha a button-re kattintanak??"
    Tessék

"Nekem lenne egy kérdésem, szerenték felső menü sort csinálni, de ugy hogy rögzitett legyen,tehát ha össze nyomom a képernyöt akkor is látszodjon a menü"
    1 Nem a képernyőt nyomod össze (széttörik!), hanem a böngésző ablakát.
    2. Nem egészen értem a kérdést, de add meg CSS-ben a "felső" menüsornak fix magasságot (height tulajdonság).
  • daniel0113
    Sziasztok!
    Nekem is lenne egy kérdésem..Letöltöttem pár free template-et és mind table v. div elemekkel készült..És azt tudom, hogy frameset-eknél az ugrópontra kattintva hogy ugorjon abba a frame-be amelykbe akarom.DE itt hogy tudom azt megcsinálni, hogy az egyik div-ben vannak a button-ök és egy másik div-en belül jelenjen meg az adott oldal, ha a button-re kattintanak??Fontos lenne!Köszi előre is!
  • Dreaming
    Sziasztok

Nekem lenne egy kérdésem, szerenték felső menü sort csinálni, de ugy hogy rögzitett legyen,tehát ha össze nyomom a képernyöt akkor is látszodjon a menü
    http://www.europadesign.atw.hu/
    ezen dolgozom..

köszi előre is fontos lenne.

• kissbazsi
    Köszönöm a segítséget!

Tudom hogy a weblapkészítés tudás képrdése és főképp gyakorlat. Mint ahogy a téma címe is mutatja: HTML-szerkesztés kezdőknek!!! azért tettem ittt fel a kérdésemet. Én is kezdő vagyok és próbálok megtanulni sjaát és mások hibájkából, na meg könyvekből. A programot csak azért írtam hogy esetleg az segít a probléma megoldására hogy leírom.

Mégegyszer köszönöm a segítséget.
  • Dj Faustus #5947
    Na látod ezért kell megtanulni a HTML-nyelvet (nem összevissza kattintgatni - ebből látszik, hogy a weboldalkészítéshez tudás kell, nem program), akkor tudod is miről beszélnek.
    Menj át kódnézetbe (View/Code) és keresd meg az alábbit:
    http://multiplikator.extra.hu/DOC/index.php
    és cseréld ki a megfelelőre (/DOC/index.php).
  • kissbazsi
    Üdv!

Azt értem én hogy ezt okozza a hibát de hogy oldjam meg amikor ez a "script" így hivatkozik erre az index.php-re és ez mit jelent, hol kell beállítani? "cserélje a "frameset" ill. "iframe" tagok "src" beállítását relatív hivatkozásokra"

Köszi
  • Dj Faustus #5945
    Ott írja a hibát:
    Idegen frameset-es oldalak használata tilos.

És mutatja a megoldást is:
    Ha ez a frame mégis egy, a szerverünkön tárolt oldal része, akkor kérjük cserélje a "frameset" ill. "iframe" tagok "src" beállítását relatív hivatkozásokra.

És még példát is mutat rá:
    "http://oldalam.extra.hu/konyvtar/frame1.html" -> "/konyvtar/frame1.html"

Ebből gyerekjáték kitalálni mit kell kiszedni ebből (az egyik menüpont linkje):
    http://multiplikator.extra.hu/DOC/index.php
    SPOILER! Kattints ide a szöveg elolvasásához!
    Igen a http://multiplikator.extra.hu-t kell kiszedni.

Magyar közoktatás LOL.
  • kissbazsi
    Szijasztok!
    Egy olyan kérdésem lenne, hogy mi a fenét csináljak az alábbi problémával: Idegen frameset-es oldalak használata tilos. Ha ez a frame mégis egy, a zerverünkön tárolt oldal része, akkor kérjük cserélje a "frameset" ill. iframe" tagok "src" beállítását relatív hivatkozásokra. példa: "http://oldalam.extra.hu/konyvtar/frame1.html" -> "/konyvtar/frame1.html"
    --
    Ez egy könyvtárlistázó script az alábbi oldalon van .Itt a probléma helye
    A tárhelyen egy a listázni kívánt könyvtárban van egy index.php fájl amire linkelek. A listázó program helye
    Várom az ötleteket nem igazán értem hogy mi lehet a gond. Dreamweavert használok szerkesztésre.
  • Cat 02 #5943
    színhez semmi de vonal lesz :P
    bordercolor meg tényleg vicces (Notepad++ se ismeri) de műxik :)
  • Dj Faustus #5942
    "bordercolor="#FFFFFF" v "#000000" már nem tom :S :D"
    Egyik se.
    Tessék elolvasni a CSS-leírásokat.

"illetve hogyha a table mögé berakod ezt cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse""
    Ennek meg semmi köze a színhez.

"1ébként ha image map nál alt tag van és a kép nem jön be akkor mi történik?"
    Próbáld ki! Tiltsd le a képek megjelenítését (böngészőben megteheted),
  • Cat 02 #5941
    bordercolor="#FFFFFF" v "#000000" már nem tom :S :D
    illetve hogyha a table mögé berakod ezt cellpadding="0" cellspacing="0" style="border-collapse: collapse"

akkor ilyen sima vonal lesz

Faustus: alt tag az tudom h fontos azt meg is csináltam , 1ébként ha image map nál alt tag van és a kép nem jön be akkor mi történik?