9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
-
#6062 :D
Amúgy xilisoft video converter asszem tuggya -
Cat 02 #6061 őő ez 1 kérdés ? :) -
adrian08 #6060 wmv ből avi -
Veno #6059 Egy időben két helyen - ez még nem megy sajna.
Hát ha még tudnád, hogy mivel nem illik össze ez a két szakirány...
Köszönöm a segítséget, holnap nekifekszek az nvu-nak. -
#6058 "Tudom, be kellett volna járni órákra de hidd el ha bejártam volna akkor sem lennék előrébb."
Valami - még ha kicsi is - ragadt volna rád.
"Egyébként a jogi szak (10félév)konzultációs időpontjaival egyidőben kellett volna az infós (3félév) órákon megjelenni."
Kedves Veno, már ne haragudj, de hogy jön össze ez az egymástól elütő két szak? Mert az informatikához más viszonyulás kell mint a joghoz.
Elkönyvelhető ez a kicsiny hazánk kolosszális oktatási rendszerének? Vagy célt, biztos állást, jó megélhetést elősegítő felsőoktatás számlájára írható?
"Az NVU-t leszedtem. Ugye azt meg tudom csinálni, hogy az nvu-ban elkészített weblapba "becsatolni" egy flashes animot esetleg egy javascriptes naptárt?"
Meg, van benne kódszerkesztő - lásd alul a Forráskód (Source) fület.
Flash beillesztéséhez segítség - ez is példa a Javascript-kódra (ezzel a Javascript kóddal illeszthető be a HTML-kódba azt a HTML-kódrészletet, ami az oldalba illeszti a Flash animációt). -
Veno #6057 Hát igen, de ez van. Sajnos eddig nem foglalkoztam webszerkesztéssel de most produkálni kell vmit. Lehet egy honlap készítése amiben van javascriptes dolog is vagy egy flash elkészítése. A macromedia flash 8 pro programom megvan a könyvvel együtt, most ismerkedem vele de nagyon sokminden nem világos. Tudom, be kellett volna járni órákra de hidd el ha bejártam volna akkor sem lennék előrébb. Egyébként a jogi szak (10félév)konzultációs időpontjaival egyidőben kellett volna az infós (3félév) órákon megjelenni. Az autocad-et illetve a 3ds max-ot magamtól tanultam meg pár nap alatt de ez valahogy más. Az NVU-t leszedtem. Ugye azt meg tudom csinálni, hogy az nvu-ban elkészített weblapba "becsatolni" egy flashes animot esetleg egy javascriptes naptárt? -
#6056 "de most a suliba kell csinálni valami egyszerűt amiben van javascript és flash doksi is"
Ha az iskolában csinálnod kell, akkor valószínűleg oktatták, vagy oktatni kellett volna, vagy az iskola jellegéből adódóan ezt autodidakta módon el kellett volna sajátítanod, vagy ezt te vállaltad el (attól függetlenűl hogy értesz hozzá-e vagy sem) - legalábbis ez lenne logikus (egy nyelvtagozatos iskolában a nebulóktól nem követelhetnének vonósnégyest, hacsak a diákok nem tanultak volna vonós hangszereken).
Továbbá elég gyanús, hogy "amiben van javascript és flash doksi is".
Ha Flashről és Javascriptről beszélünk (az előbbi egy fizetős, professzionális interaktív vektorgrafikus animációk készítésére szolgáló szoftver; az utóbbi egy kliens oldali szkriptnyelv), ahhoz ismerned kellene a webszerkesztés alapjait, a HTML nyelvet, webszerkesztő programot. Ráadásul mind a kettő tág dolog.
Szóval kissé nem értem, miért tűztek ki hozzá nem értő számára ilyen feladatot?
Hogy konstruktívabb legyek: honlapszerkesztéshez javaslom az NVU nevű, ingyenes, magyarul is tudó programot. De ha Flash-sel illetve Javascripttel kapcsolatosan dolgozol, akkor az előbb is említett grafikus webszerkesztő program (NVU) keveset ér, hisz a Javscript kódot meg kell írnod, a Flasht meg Macromedia Flash-sel kell elkészítened. -
Cat 02 #6055 javascript és flash ?:O mi olyat nem is vettünk :(
Amaya - magyar
Notepad++, ha ismered rendesen a javascriptet és html-t -
Veno #6054 Sziasztok!Eddig abszolult nem foglalkoztam honlapszerkesztéssel, de most a suliba kell csinálni valami egyszerűt amiben van javascript és flash doksi is. Milyen magyar nyelvű programot ajánlotok amit könnyen használhatok? -
#6053 #6050-es hozzászólsodban az alábbit írtad:
"Js -el szeretném megoldani azt, hogy 1 input mező segítségével hivatkozásokat tudnék beírni egyesével egy txt fájlba"
Egy fájlba való íráshoz mindenképp szerveroldali nyelv kell, mert azzal érhetsz el szerveroldali erőforrásokat, módosíthatsz állományokat/adatbázisokat.
Hogy az állomány a sajátgépen van, attól még a fájlba való írás szerveoldali funkció marad.
A beolvasás még csak-csak megoldható kliensoldali nyelvvel (Javascriptben ebben az XMLHTTPRequest tud segíteni), a sorbarendezésre is van a PHP-hez hasonló sort metódus. -
Jackal21 #6052 Hy! Lehet hogy rosszul fogalmaztam itt a dolgokat, leírom inkább, mit is szeretnék csinálni: Van egy kedvencek listám, ami már áttekinthetetlenül sok linkből áll. És egy sajátgépen futó HTML képgaléria - jellegű oldalt akarok ezeknek csinálni. Az egyes oldalakról képlopóval miniatűrt csinálok, majd ezekből egy képgaléria készül. Viszont akarok még egy link - felsorolást is mellé. És azért kellene ABC sorrendben kiirnom az oldalon a linkeket, hogyha legközelebb a kedvencek menüből egy újabb linket veszek fel az oldalra, akkor az is a helyére tudjon kerülni. Ehhez sztem nélkülözhető a szerveroldal (legalábbis bízok benne), hisz a kedvencek is a sajátgépemen van, meg ez az oldal is ott lesz. Ilyen virtuális webszervert meg nem akarnék telepíteni, ha nem muszály (egyenlőre).
De azért köszi a választ.... -
#6051 Javascript (ami egy kliensoldali szkriptnyelv,azaz a látogató gépén fut le) segítségével nem tudsz szerveren levő állományokat írni.
Ehhez szerveroldali nyelv (PHP, ASP, JSP, Perl - az első a legelterjedtebb) kell. Az űrlap által eküldött adatokat erre a szkriptre kell irányítanod.
Állomány megnyitása írásra/olvasásra/hozzáfűzésre: fopen
Állományba való írás: fwrite
Állomány lezárása: fclose
Állomány beolvasása tömbbe (egy sor, egy tömbelem): file
Tömb rendezése: sort -
Jackal21 #6050 Sziasztok! Új vagyok még, nem olvastam végig a fórumokat, így azt sem tom, jó helyre írom -e, amit írok! Van egy kis problemám, és megköszönném, ha vki tudna segíteni ebben. Js -el szeretném megoldani azt, hogy 1 input mező segítségével hivatkozásokat tudnék beírni egyesével egy txt fájlba (ő lenne a "tároló"), majd ezeket egy másik kóddal kiolvasva, visszaírni egy htm oldalra, mint hivatkozás, de ABC sorrendbe rendezve. Azért akarnám ezt js -el mecsinálni, mert csak ehhez konyítok egy kicsit, meg mert az iromány csak felhasználói oldalon működne (nix szerver...). Egy olyan "első rúgás" -ra lenne szükségem, hogy hogyan is lehetne ezt megvalósítani, a neten nem találtam ehhez hasonló kódokat (persze attol még lehet, hogy van). Válaszotokat előre is köszi, és BUÉK mindenkinek. -
#6049 Még egyszer elmondom használj SWFobjectet.
Sokkal biztosabb, fájdalommentesebb mint az <embed> nevű rémséggel vacakolni. -
#6048 megint én vagyok ezt sikerült összehozni de még mindig nem megy
<object classid="clsid:D27CDB6E-AE6D-11cf-96B8-444553540000" codebase="http://download.macromedia.com/pub/shockwave/cabs/flash/swflash.cab#version=6,0,29,0" width="1024" height="768">
<param name="movie" value="http://tabakaracing.atw.hu/tabakajozsef02swf">
<param name="quality" value="high"><param name="SCALE" value="noborder">
<embed src="http://tabakaracing.atw.hu/tabakajozsef02" width="1024" height="768" quality="high" pluginspage="http://www.macromedia.com/go/getflashplayer" type="application/x-shockwave-flash" scale="noborder"></embed></object> -
zoli73 #6047 Hali!
Html/CSS/Javascript tippeket kezdtem gyűjteni, olyanokat amikkel elég gyakran összeakad az ember egy weboldal készítése során. Kitértem egy kicsit a böngészőfüggetlen megoldásokra is. Lesz majd később ASP.NET -tel kapcsolatos példa is.
[moderálva] -
#6046 ez nekem is jól jön....kösz -
#6045 Példa - csak annyi a finomság benne, hogy a flash objektumot külső oldalról (Youtube) tölti be. -
#6044 nemtudom megcsinálni
segítenél légyszíves?? -
#6043 Valószínűleg nincs sok hozzá. Angol nyelvű, kis elterjedtségű szoftver.
Ott van az NVU - magyarul tudó ingyenes szoftver.
[url=http://www.sulinet.hu/tart/ncikk/Rad/0/29416/index.html]Leírás #1[/url]
[url=http://www.linuxvilag.hu/content/files/cikk/59/cikk_59_50_55.pdf]NVU #2[/url]
De minden grafikus webszerkesztő szoftverre igaz: minél többet akarsz, annál inkább rá leszel utalva a webes nyelvek ismeretére, és annál jobban el kell hagynod az "ide kattintok, oda kattintok s kész a weboldal"-hozzáállást.
Másrészt az informatika nyelve - akár tetszik, akár nem - az angol. Minél jobban el akarsz mélyedni az informatikában, annál nagyobb szükséged lesz rá. -
#6042 sziasztok!
A /WEB PAGE MAKER/-t használom, igazábol ez egy grafikus HTML szerkesztő és mégy csak pár napja kezdtem el vele foglalkozni.Valaki tudna nekem küldeni egy linket ahol találhatok hozzá magyar leírást?
Ez elött a /NAMU6/-ot használtam de az elég tré volt.
köszönöm a segítséget. -
#6041 "alaki meg tudná mondani hogyan tudok ezzel a progival kereső optimalizáslát csinálni az oldalnak??"
A keresőoptimalizálást nem a program végzi: neked kell megtenni.
Az oldal forráskódjának rendes kialakításához (az NVU-ban van forráskód-szerkesztő) neked kell tudni, hol, mit írsz át (a webes nyelveket meg neked kell megtanulni).
A katalógusoldalakkal, bannercserés/linkcserés oldalakkal való kapcsolattartást meg neked kell megoldani.
Hogy mire kell ügyelned, azt a #6023-as hozzászólásomban levő linkeken olvasható. -
storm111 #6040 Üdv! nvu-val készitek egy honlapot. esetleg valaki meg tudná mondani hogyan tudok ezzel a progival kereső optimalizáslát csinálni az oldalnak??
thx -
athos73 #6039 igazából találtam két javás kódot, amit ajánlottál korább, az egyik tiltja a jobb klikket, a másik meg az egész text-et az egér számára láthatatlanná teszi, a kérdés az, hogy attól mert az egér nem látja a szöveget, a keresők átlátnak e a "szitán"?:)))Vagy a kereshetőség érdekében le kell mondani a javáról. köszi. -
#6038 "az oldalamon szeretnék beszúrni egy fórumot iframe-el,
és szeretném ha a magassága a fórumhoz igazodna"
Ezen a fórumon már emlékeim szerint foglalkoztunk ilyesmivel - körülbelül ezen hozzászólás környékén.
-
Cat 02 #6037 framenek nem lehet változo magasságot megadni =\ -
#6036 hellósztok!
az oldalamon szeretnék beszúrni egy fórumot iframe-el,
és szeretném ha a magassága a fórumhoz igazodna (egy phpbb fórum)
a következő megoldással prübálkoztam:
-------------------------------------------
<iframe class="iframe" src="http://www.xxxxxx.hu/forum/" width="850" scrolling="no"></iframe>
és ehhez css:
<style type="text/css">
<!--
.iframe {
border: none;
height: auto;
}
-->
</style>
azonban valamiért nemjóóó :S
valaki segítsen :(
-
#6035 "javascriptekkel letiltottam az oldalról a kép és szöveglopkodást, akkor ezek szerint egy ilyen tiltó parancssor gátolja a keresőmotort is"
Vedd úgy, hogy a keresőmotor nem értelmezi (figyelmen kívül hagyja) a Javascript függvényt. Vagyis az a tartalom, amit Javascripttel íratsz ki, az "láthatatlan" lesz a keresőrobot számára.
Vegyünk egy példát: ha a menüt dinamikusan Javascripttel generálod, azt nem látja a keresőrobot (mert a Javscriptet nem tudja futtatni), nem tudja az aloldalakat feltérképezni. Rosszabb keresőhelyezés, kevesebb potenciáls látogató...
Ha szimpla jobbklikk-letiltásról van szó, az nem vészes, mert attól az oldal tartalmát a keresőrobot még tudja olvasni. -
athos73 #6034 Ok. köszi! Akkor sejtem a probléma okát: a "mezítlábas" netezők miatt javascriptekkel letiltottam az oldalról a kép és szöveglopkodást, akkor ezek szerint egy ilyen tiltó parancssor gátolja a keresőmotort is? -
#6033 "elvileg csináltam valamit de nbem jó"
Gyakorlatilag rosszul csináltad: a kétszer szereplő <script type="text/javascript" src="tabakajozsef02.swf"></script> rosszul van megadva, hiszen egyrészt csak egyszer kell megadni (az alsó forma a helyes, az attribútum és az értéke között ne legyen szóköz), másrészt a tabakajozsef02.swf (ami Flash állomány, semmi köze a text/javascript MIME-típushoz) helyére kellene az swfobject.js-t megadni. -
#6032 elvileg csináltam valamit de nbem jó
<script type="text/javascript" src= "tabakajozsef02.swf"></script>
<script type="text/javascript" src="tabakajozsef02.swf"></script>
<div id="flashcontent" style="width: 1024px; height: 768px"></div>
<script type="text/javascript">
var fo = new FlashObject("http://www.tabakaracing.atw.hu/div/tabakajozsef02.swf", "tabakajozsef02", "1024", "768", "8", "#FFFFFF");
fo.addParam("allowScriptAccess", "sameDomain");
fo.addParam("quality", "high");
fo.addParam("scale", "noscale");
fo.addParam("loop", "false");
fo.write("flashcontent");
</script>
-
#6031 "abban kérnék segítséget tőletek hogy van egy flashes .swf fájom, amit honlapom nyitóoldalának szeretnék átállítani. de nem tudom hogyan kell."
Hozz létre egy index.html-t, amibe beilleszted a Flash objektumot
SWFObject segítségével.
Másik SWFObject leírás.
Utána feltöltöd az index.html-t, az swfobject.js-t, a flash állományt a webtárhelyre.
Ja és egy kérdést elég egy topikba feltenni - a válasz megjön... -
#6030 sziasztok
elakadtam a weblapomnál
abban kérnék segítséget tőletek hogy van egy flashes .swf fájom, amit honlapom nyitóoldalának szeretnék átállítani. de nem tudom hogyan kell.
tud valaki segíteni?
előre is köszönöm -
#6029 Ilyet találtam a MySql beállításra és müködik..
MySQL démon leállítása # /etc/init.d/mysql stop
Kimenet:Stopping MySQL database server: mysqld.
MySQL server elindítása “csökkentett” módban
# mysqld_safe --skip-grant-tables &
Kimenet:
[1] 1243
Starting mysqld daemon with databases from /var/lib/mysql
mysqld_safe[3424]: started
kapcsolódás a klienssel # mysql -u root
új jelszó beállítása
mysql> use mysql;
mysql> update user set password=PASSWORD(”ÚJ JELSZÓ”) where User=’root’;
mysql> flush privileges;
mysql> quit
MySQL démon újraindítása és teszt
# /etc/init.d/mysql start
# mysql -u root -p -
Aries1984 #6028 dape.hu/ebredes így akartam :) -
Aries1984 #6027 Sziasztok!
Remélem, hogy Ti tudtok segíteni a következőben!
Szeretnék csinálni egy olyasmi játékot, mint a http://dape.hu/ebredes . Mit gondoltok, javascript tudás kell hozzá, vagy esetleg valami más?
Előre is köszi a válaszokat!
-
#6026 Sajnos a telepitéskor megadott jelszót nem fogadja el.
Le tudom kérdezni a felhasználó és jelszót?
Vagy az a appszerv könyvtárban megtalálom?? -
Cat 02 #6025 1ébként ha reggelek domaint akkor aldomain-t hol tudok ? kapok vmilyen admin felületet?
(tudom h html szerkesztés de ez áll a legközelebb a kérdésemhez) -
Cat 02 #6024 szerintetek ez jó ? vagy mindehol van ennyi megkötés -
#6023 " Egyenlőre nem tudok rájönni mitől függ az pl. hogy a google megtalál e egy weboldalt vagy nem, írhatok én bármit a meta tagbe."
A <meta> tag csak egy csepp a tengerben.
Az oldalt érdemes ésszerűen kialakítani: ügyelni az átlátható oldalszerkezet kialakítására, a validitásra (nem létszükséglet, de segíthet), a Flash, a Java, a Javascript, a keretek, a képek, hangok megfelelő használatára/alternatívák biztosítására (ugyanis ezeket a keresőmotorok nem tudják kezelni, vagy mert bináris állományok, vagy mert feldolgozásuk túl sok erőforrást igényelne).
Az oldalra kerülő tartalmat úgy kell kialakítani, hogy a megfelelő potenciális keresőszavak (amire a felhasználó rákeres) megfelelő gyakorisággal forduljanak elő a szövegben.
Lényeges még az is, hogy legyen elegendő, magas Pagerankú oldalról ránk mutató hivatkozás (katalógusoldalakra, nagy látogatottságú partneroldalakra be kell kerülni).
Ezzel a témával a keresőoptimalizálás foglalkozik bővebben:
"A msql adatbázishoz a felhasználó és jelszót nem fogadja el. Mi lehet a probléma?
Felkell telepíteni külön a msql-t?"
Nem, mivel az Appserv tartalmazza a MySQL-t (legalábbis legutóbb én még láttam benne, elvileg automatikusan el is indul).
Esetleg alternatívaként javaslom a Xammp-pot