9143
HTML-szerkesztés kezdőknek!!!
-
#5940 "nem nagyon ismerem a css-t,ezért kérdezek ennyit :)"
Illetve jóbarátod a Google... -
#5939 és tényleg... :D köszönöm :) nem hittem,hogy ha csak simán color-t írok,akkor majd tudni fogja,hogy a betűszínre értem... :)
és azt hogy oldjam meg css-sel,hogy a táblázatok szegélyei is fehérek legyenek?
nem nagyon ismerem a css-t,ezért kérdezek ennyit :) -
#5938 hunbasser:
1. A <font> tag elavult, ellenjavallt. Helyette ott a CSS.
2. CSS-ben meg nincs font-color tulajdonság. color van.
Cat 02:
"akkor akadtam ki mikor alapból volt 16 hiba és mikor megadtam doctype ot lett 64 ..."
A hibák csoportosíthatóak, ismétlődőek - így a 64 hiba valójában kevesebb.
"böngészők megjelenítik elég ez nekem :)"
Nem. Az alt tag elhagyása csökkenti a keresőhelyezést és az akadálymentességet.
A karakterkódolás elhagyása hibás megjelenítéést eredményezhet.
Meg egyébként is: legyünk már szigorúak önmagunkhoz. ;) -
#5937 sziasztok!
ha beírom közvetlenül a <body> után a <font color="white">-ot és a </body> elé a </font>-ot,akkor miért nem fehér az egész lapon a szín?az a lényeg,hogy frontpage-dzsel megcsináltam több táblázatot,és elvileg minden cellában külön kéne beírnom a <font> tagbe a a color="white"-ot :S az meg elég sok idő lenne.
css-el meg ezt próbáltam:
<style type="text/css">
body {
font-color: white;
}
</style>
persze maradt minden fekete :\ -
Cat 02 #5936 akkor akadtam ki mikor alapból volt 16 hiba és mikor megadtam doctype ot lett 64 ...
böngészők megjelenítik elég ez nekem :) -
#5935 "* Linkekben & helyett használj &-ot"
Ez azt jelenti, hogy egy linkben, egy URL-ben cseréld ki a & jeleket &-ra.
index.php?parama=1¶mb=2 => index.php?parama=1&paramb=2
"mind1, sose lesz ez valid , mindenbe beleköt :D"
Akarni kell és valid lesz ;)
"ezt a podcastot szeretném beágyazni egy weboldalba úgy hogy csak a zene szóljon alatta"
A zene lejátszását Flash végzi, amit SWFObject-tel (ez egy Javascript könyvtár) be tudsz illeszteni az oldalba.
De ügyelj arra, hogy más oldalról veszel át anyagot - ezt az eredeti közzétevőnek jelezned kell/fel kell tüntetned az eredeti forrást az oldaladon. -
Cat 02 #5934 mind1, sose lesz ez valid , mindenbe beleköt :D -
#5933 Faustus köszönöm a segítséget!
www.hotride.hotcast.hu ezt a podcastot szeretném beágyazni egy weboldalba úgy hogy csak a zene szóljon alatta. Lehet ilyet? Ha nem akkro object ként is jó lenne csak nem tudok hozzá kódot.
Előre is köszi! -
Cat 02 #5932 * Linkekben & helyett használj &-ot
ezt nem értem, ez a szóköz a linkben v mi? -
#5931 A validátor szerint
* Nincs dokumentumtípus megadva
* Hiányzik a karakterkódolás megadása
* Képtérkép használatakor a linkeknél nem adsz meg alt attribútumot
* Képeknél is hiányzik az alt attribútum
* Linkekben & helyett használj &-ot
* Ő betűk helyett kérdőjelek vannak.
* Magyar oldalon angol szövegek (Reply, replies, comments, posted by) -
Cat 02 #5930 ezen az oldalon van vmi hiba ? (a frame n kívül) csak mert ezt fogom klónozni -
#5929 [URL=http://www.sg.hu/listazas_msg.php3?id=1068892391&no=5927]#5927[/URL] -
gergely012 #5928 http://oldalam.extra.hu/konyvtar/frame1.html
NE EZ LEGYEN AZ IFRAMe-BAN!
hanem pedig
konyvtar/frame1.html
vagy ha ezse jó akkor
/konyvtar/frame1.html -
#5927 Használd a "válasz erre" gombot, sokkal egyszerűbb. :) -
kissbazsi #5926 Közben megjavult pedíg ugyan azt csináltam mind eddig! -
kissbazsi #5925 Hello Faustus!
Van egy kis gondom megint. Kipróbáltam a gépemen ott minden ok de ha feltöltöm az alábbi szöveg fogad!
"extra.hu Idegen frameset-es oldalak használata tilos. Ha ez a frame mégis egy, a szerverünkön tárolt oldal része, akkor kérjük cserélje a "frameset" ill. "iframe" tagok "src" beállítását relatív hivatkozásokra.
példa: "http://oldalam.extra.hu/konyvtar/frame1.html" -> "/konyvtar/frame1.html"
-
kissbazsi #5924 Nagyon szépen köszönöm Faustus!
Kipróbálom
-
#5923 "Olyat szeretnék csinálni hogy hogyha egy szöveg fölé viszem az egeret (ami mellesleg link) akkor változzon meg a színe. A mousover jó erre? "
CSS:
a:hover {
color:red;
}
Javascripttel is megoldható (onMouseover esemény, this.style.color tulajdonság), de nem javaslom - erre jobb a CSS.
"Egy ki segítséget szeretnék kérni tőletek. Hogy lehetne azt megoldani, hogy egy a szerveren(ingyenes tárhely) egy könyvtár tartalmát megjelenítsem és "letőlthető legyen" a honlapon olyan "WEBFTP" formában."
Ehhez szerveroldali nyelv (PHP, ASP, JSP - az első az elterjedt) kell.
Azon belül is a readdir függvény lehet a segítségedre (2. példát javaslom).
Pár instant megoldás. -
kissbazsi #5922 Szijasztok!
Egy ki segítséget szeretnék kérni tőletek. Hogy lehetne azt megoldani, hogy egy a szerveren(ingyenes tárhely) egy könyvtár tartalmát megjelenítsem és "letőlthető legyen" a honlapon olyan "WEBFTP" formában.
Köszönöm
-
#5921 Olyat szeretnék csinálni hogy hogyha egy szöveg fölé viszem az egeret (ami mellesleg link) akkor változzon meg a színe. A mousover jó erre? -
#5920 ....sztem nem rossz -
#5919 De az a baj hogy már tökre megszoktam, meg minden. Tudom mi hol van, tudom mit hogy kell.... És ahoz képest hogy ez kiadványszerkesztő... -
#5918 "úgyhogy marad a Publisher."
Nem épp a legjobb választás:
1. Micro$oft termék (ergó a webes szabványokat semmibe nem veszi; a kreált HTML-kód nem éppen - sőt egyáltalán nem - a legoptimálisabb).
2. A Publisher nem webszerkesztő eszköz (elvileg kiadványszerkesztő lenne)
Azért javasoltam az NVU-t és az Amaya-t, mert az ingyenesek, tudnak magyarul, és kezdőknek (akik még nem mélyedtek el a HTML nyelvben, vagy nem professzionális oldalak elkészítése a céljuk) ideálisak. Ha többet akarsz, akkor meg javaslom hogy tanuld meg a webes nyelveket, és felejtsd el a grafikus webszerkesztőket. -
#5917 Kipróbáltam mind2-t, de nem tetszettek, úgyhogy marad a Publisher. -
#5916 Rendben, köszi. -
#5915 Van olyan Office változat amin rajta van a Frontpage, van olyan, amin nincs.
Frontpage helyett meg javaslom az NVU-t, vagy az Amaya-t. -
#5914 A képernyő szélességéből vonj ki 20-30 pixelt - tehát 1024 pixeles szélesség esetén 1014-994 pixel körül számolj. Ugyanis ott van a görgetősáv, a böngésző széle, stb... -
#5913 Ha egy 1024*-es képernyőfelbontásra akarok optimalizálni egy oldalt, akkor az pont annyi legyen, vagy eltérhetek néhány pixellel(kisebb méretűre)? -
#5912 Dj Faustus: olvastam a Frontpage-es topikba, hogy írtad, hogy a Microsoft Office Professional-on rajta van a Frontpage. Nekem meg van a Microsot Office Professional Edition 2003, de nincs rajta. Az a kérdésem hogy külön valami kiegészítés néven nem tudnám leszedni valahonnan? -
#5911 Nagyon szépen köszönöm! Kimerítő válasz.
"Alapvetően legyen meg benned annyi tisztelet a másik fejlesztő iránt, hogy nem a saját munkádként állítod be az ő általa készített produktumot."
Nem akarok "lopni" sem tartalmat, se semmit, minden tekintetben saját készítésű oldalt akarok összehozni, egyedül csak egy képet kerestem az oldalra a google-lal, de azt sem az eredeti formájában használom föl, színét, és a méretét is változtattam, ráadásul egy elég közismert, elterjedt képről van szó (nonfiguratív logó), nem lenne könnyű bizonyítani, hogy ez konkrétan XY-é. :) -
#5910 "Üdv. Ha készítek egy weboldalt, szükséges, vagy ajánlott feltüntetni valahol az oldalon, hogy "Minden jog fenntartva"? Mi a haszna ennek a feltüntetésének?"
Alapvetően ez "jogi duma".
Mivel a HTML, CSS, Javascript kódok, képek, hangok ,videók a felhasználó gépén is megjelennek így szükségszerűen másolhatóak (bár nem illendő mindent orrba-szájba másolni).
Viszont aki honlapot készít annak tudnia kell, hogy más által készített produktumot nem szabad másolni. Tehát ha egy grafikus készít egy oldalkinézetet egy cégnek, azt sem a cég, sem a grafikus nem szeretné látni más oldalon, mert az a cég tulajdona (a cég fizette a grafikust, és a grafikus dolgozott vele).
Persze vannak kivételek: például kódolás esetén egyes "fogások" (például hogy CSS-ben a kék színű betűszínt a color: blue; segítségével hozod létre, vagy hogy Javascriptben mivel hozol létre új popup ablakot) nyugodtan másolhatóak.
Viszont komplexebb megoldások (ilyen például a Lightbox-klónok, a Prototype.Js, a Script.Aculo.Us) már más kategóriába tartoznak.
A legbiztosabb megoldás ha valamit felhasználsz:
* Ha "alapdologról" (HTML tagek, CSS tulajdonságok, Javasacript függvények jelentése) van szó, az szabad.
* Ha már egy komplexebb dologról van szó, nézz utána az oldalon a licenszfeltételeknek. Ha ingyenes sablonról (szvsz. egy az egyben sablonból dolgozni szentségtörés, mert semmi önállóságot nem kíván), függvénykönyvtárról, CSS-megoldásról, valamilyen PHP-szkriptről van szó, általában csak annyit szoktak kérni, hogy hagyd benne a forráskódban a szerzőt, vagy az oldalon hivatkozz rá, hogy ezt ezzel meg azzal az eszközzel készítetted (például ezért illik bennehagyni a CMS-sekben a készítőt).
* Ha nem találsz licenszfeltételeket és valami nagyon összetett dologról van szó, vagy valami nem biztos - kérdezz rá.
Alapvetően legyen meg benned annyi tisztelet a másik fejlesztő iránt, hogy nem a saját munkádként állítod be az ő általa készített produktumot.
"Értem. :) És mi az a div?"
Egy olyan HTML-tag, ami logikai csoportosításra szolgál - ezáltal az oldal logikai felosztását (oldalszerkezet) is megoldhatod (azzal szokás megoldani) vele.
div
"Mellesleg az em mit jelent? "
Az aktuális betüméretet.
-
#5909 Értem. :) És mi az a div? :D
Különben most sorra jönnek elő az új elképzeléseim, ebből kifojólag az új gondok. :) Az alsó nagy kék kép méretét lecsökkentettem 4 px magasra, és most meg azt a(z) (immáron) csíkot lejjebb tola vagy 15-20 pixellel.
Nah sebaj, próbálkozok. -
Cat 02 #5908 gőzőm sincs :S ez volt css fájlomban ami miatt div alatt hagyott ki helyet :) -
#5907 Valahogy nem jött be, nem változott semmit. Közben próbálgattam ezt-azt, és kipróbáltam az em-et px-szel helyettesíteni, betettem az érték elé egy - jelet, és így megoldódott.
Kösz szépen a segítséget, végülis az alapján sikerült. :)
Mellesleg az em mit jelent? -
Cat 02 #5906 az alsú div hez
margin-top: 0em; -
#5905 #5900, és még volna egy másik kérdésem. Ezt inkább képpel mutatom, nehéz leírni. NVU grafikus szerkesztőben készítem. -
#5904 PsPad (én ezt javaslom), Notepad++ (meg ezt), Notepad2, jEdit, Context, HateML - ingyenes, többségében magyarul tudó kódszerkesztő alkalmazások (be kell pötyögni az XHTML/CSS kódokat, de vannak segítségek - kódszinezés, kódjavaslat, stb...).
NVU, Kompozer, Amaya - ingyenes, többségében magyarul tudó WYSIWYG (What You See Is What You Get) grafikus webszerkesztő programok (van bennük kódszerkesztő is).
Dreamweaver - ez meg fizetős szoftver . Vagy megveszed, vagy ügyesen trükközöl (megfelelő fájlmegosztón keresgélsz megfelelő állományt). -
Gebein #5903 Tudom hogy a gugli 10·6 + 1találatot add. Én inkább valami ajánlásra gondoltam, kinek mi jön be, miért tetszik, miért nem, stb. Jah, ha valakinek van ötlete, hogy a dreamweaver CS3 trial miért nem indul el, úgy hogy azelőtt ment, annak a segítségét tárt karokkal várom. A hibaüzenetre mér nem nagyon emlékszem, de valamilyen általános hülyeség volt, hogy „a trial nem indítható elírjam be a serialt vagy húzzak a faszba blablabla”. Persze az sem lehet normális esetben, hogy a 30napos periódus lejárt, mert egy újra feltelepített oprendszerre akartam felrakni, hacsak a kedves adobi nem regisztrálja, hogy egy bizonyos OSen volt-e már telepítve. -
Cat 02 #5902 innen vmi? -
Gebein #5901 Sziasztok
Tudna nekem valaki ajánlani egy dreamweaver stílusú ingyenes XHTML + CSS szerkesztőt (win-re). A dreamweaver trial sajnos nem működik, pedig a konfigom bőven megfelel neki.
Köszi