6979
Melyik tápot?
-
#2779 én pont ezeket olvasom már kb 2éve -
dara #2778 Te is olvasgass a PH!-n és akkor tudni fogod, hogy ez Didyman írása. Szervíztapasztalatokon alapul (ahogy Stol és Csaba_20 írásai, véleménye is. Sokkal többet tudnak erről a témáról mint Te, vagy én.
És bizony a Coolink-ek elég szarok. A Chieftec-es megjegyzésed meg értelmezhetetlen, lévén ott van az idézetben is (aminek a forrását nem tudom miért nem lehet pontosan megnevezni). Egyébként nem a Chieftec rossz szériája, hanem a Sirtec-é, aki használta ezt a belet, az mind szopott vele. -
#2777 tegnap reggel bekapcsoláskor elhalálozott azt enermax tápom :(
a procit ellátó 4 lábú csatin a 2 sárga vezeték elégett :(
szerintetek kinyírt valamit a gépben? most másik tápról be tudtam bootolni. -
#2776 DTK
ez hülyeség a legjobb közepes tápok
prohardver.hu.n olvassgass
coolink meg hogy olyan szar lenne mint a codegen ez hülyeség
az chieftec-nek egyik rosszull sikerült szériája -
darkling #2775 Még egy tápajánló/tudnivalók a HWSW fórumáról idézve (Most néztem, egy Display 300w van a gépemben már 5 éve. Talán ideje volna egy cserének :)
Többek kérésére megpróbálok összeállítani egy kis útmutatást tápegységek vásárlásához. Ehhez a kollégák megjegyzéseit is várom, melyeket ebbe a hozzászólásba illesztenék bele, hogy egy helyen legyen. Nem óhajtok márkákba egyedileg belemenni, inkább általános irányelveket feszegetek és egy abszolút szubjektív, "ajánlott márka-nem ajánlott márka" listát állítok össze.
Milyen a jó táp?
A leggyakoribb kérdés talán. Jó táp az, amelyik:
-Megfelelően védi kimeneteit az ott esetlegesen fellépő, a gép alkatrészeit és felhasználóját veszélyeztető mértékű feszültségek ellen.
-Megfelelően védett mind a hálózat, mind a terhelés, mind a belső oldaláról jelentkező események ellen.
-Képes ellátni a számítógép alkatrészeit megfelelő minőségű tápfeszültséggel, mindenféle terhelési viszonyban.
-Képes elegendő tartalékkal elviselni extrém helyzeteket.
-Tartósan, megbízhatóan működik.
-Ergonómiai és környezetvédelmi szempontoknak megfelel.
Első helyre tettem a védelmet, mivel tudhat bármit az adott táp, ha egy esetleges meghibásodás esetén nem képes hatékonyan védeni, azzal több százezres kárt tud okozni. Ez a védelem sosem jelent 100% biztonságot; Ilyen táp ugyanis nem létezik asztali számítógépek piacán. Még a leginkább elismert márkák esetében is ismert olyan esemény, amikor a tápegység elhalálozása közben magával rántott alkatrészt, akár gépet. Ezen túlmenően, a tápegység az összekötőpont a relatíve veszélyes elektromos hálózat és az olykor igen nagyértékű gép között, ráadásul életvédelmi szempontok is közre játszanak.
Második helyen a saját védelem. Ez azért fontos, mert az előzőekben említett védelem elsősorban az ilyen eseményekre történő reagálás második védvonala, hiszen az ilyen eseménynek oka van.
A védelmek jelölése: OVP (túlfesz), UVP (alulfesz), OCP (túláram), OPP (túlterhelés), SCP (rövidzár), OHP (túlmelegedés).
A teljesítmény a következő lépcső. Itt máris célszerű változtatni a stratégián. A tápokat manapság is szokás a teljesítményük alapján választani, holott ez helytelen. mindig az ágankénti terhelhetőségek a fontosabb szempontok, s csak ezután jön a maximálisan kivehető teljesítmény. Ez főleg manapság lényeges, mikor a tápok terhelési viszonya erősen elmozdult a 12V irányába és ezzel együtt sok olyan nagyteljesítményű táp kapható, mely 12V-os ágán meglehetősen gyenge. A 3,3 és 5V terhelhetősége majdhogynem másodlagossá vált, a legtöbb esetben nem igényel különösebb törődést ez az érték, általánosan 15-20A és 120W közös terhelhetőség bőségesen elegendő, míg a pár éves, főként AMD alapú lapok esetében nem árt jóval erősebb 5V-os ág és egyes alaplapok megemlítik a 3,3V iránti magas áramigényüket is. A 12V-os ágon vett terhelhetőségre nincs pontos adat, ez nagyon széleskrűen változik.
Itt érdemes megemlíteni a több 12V-os ággal rendelkező tápokat. Marketing szempontjából hangzatos érvelés, hogy stabilabb, tisztább a feszültség ezzel a megoldással, ami főleg a CPU tuningolhatóságának tesz jót. Nos, nem nagyon smile2.gif . Az ATX szabvány egyik sarkalatos pontja, hogy az egy ágon kivett maximális, áramkorláttal védett teljesítmény nem haladhatja meg a 240W-ot. Ez 12V-on 20A maximált áramerősség. A manapság elterjedt tápok ennél jóval töbet is tudhatnak, a megoldás a 12V két, különálló áramkorláttal ellátott ágra történő felosztása. Ettől a két feszültség még egy tőről fakad, azonos szabályozással (ez alól kivétel a nagyon profi szervertápok területe, ahol valóban egyedi szabályozás van minden ágon), ráadásul a 2 12V-os ág terhelhetősége általban nem adható össze, egy közös maximumuk van (csakúgy, mint a 3,3 és 5V-os ágaknak is).
A teljesítmény ezután már érdekesen alakul, ugyanis a legtöbb mai konfiguráció még a 200W-ot is alulmúlja, ami itt szempont, hogy a nagyobb teljesítményű táp valószínűleg erősebben terhelhető ágakat hoz magával, így a különféle terheltségi viszonyokra jobban tud reagálni a táp (emiatt van az is, hogy az egyszerűen összegzett, ágankénti értékek a ráírthoz képest magasabb teljesítményt adnak). Az extrém helyzetekre ezzel együtt nem árt némi tartalék, azonban nagyon nem szükséges elrugaszkodni: Egy minőségi tápegység a ráírt teljeítmény akár 150%-át is képes nyújtani szükséges esetben.
A tápfeszültségek stabilitásának alalkulása nem túl lényeges szempont. Ismét sok helyütt szeretik reklámozni minél pontosabb feszültségekkel a tápegységet. Erre csak azt tudom reagálni, hogy a logikai áramkörök tápfeszültséggel szembeni tűrése +-5(10)%-ot jelent, vagyis ezen értékek között működésük garantált. Ennél többet a táptól sem várhatunk el, tartsa feszültségeit tűrésen belül, ez a lényeg. A pontos értékek azért sem mérvadóak, mert az egyes ágak szabályozása nagyban hat egymásra (illetve közös), így a különféle konfigurációk eltérő viszonyokat állítanak be, ami nem hiba, hanem egyedi állapot.
A -5V kérdése: Sok helyütt felmerül az utóbbi időben a -5V-os ág hiánya és hatása. Nincs általános recept, a puding próbája az evés. A legtöbb mai és 2003 után gyártott alaplapnak nincs szüksége erre az ágra és amennyiben hibátlanul elindul a gép, a BIOS -5V-ra utaló figyelmeztetését leszámítva nincs negatív ráhatása.
Tartósság: A lassú fordulaton szellőztető, nem minőségi alkatrészekből felépülő tápegységtől nem lehet hosszú élettartamot várni, de a hőterhelés minőségibb kondenzátorokat is kiszárít hamar. Az alkalmazási területnek megfelelően érdemes válogatni. Minőségi kondikakl sajnos manapság kevés tápot szerelnek (itt az 5000 óránál hosszabb élettartamú típusokra gondolok).
Ergonómia-zaj, hűtés, csatlakozások, PFC. A PFC megvalósítása sose legyen szempont, az aktív jobb hatásfokkal dolgozik, de bonyolult elektronika, így a meghibásodása valószínűbb, mint a passzívé. Környezetvédelmi okokból ajánlott megoldás, a táp minőségét nem befolyásolja, az aktív viszont rendszerint szélesebb bemeneti feszültségtartományt hoz magával.
A ventilátor, ha alulról szív, egyrészt jó, mert közvetlen huzatot teremt a proci körül, másrészt rossz, mert a táp alaktrészeit fokozott hőterhelésnek teszi ki. Ilyen esetekben célszerű alkalmazni a proci melletti, házból kifelé szívó ventilátort. A zajra ez is hatással van: A hűvösebb huzatban a táp ventilátora lassabban, csendesebben járhat. A passzív megoldások mellé feltétlenül ajánlott alternatív szellőztetés.
A manapság terjedő Easycon megoldás nem rossz dolog, de érdemes gondolni arra, hogy plusz egy csatlakozó, plusz egy kontaktus, ami meghibásodhat, öregedhet.
Ezek után egy kis ízelítő a márkákból, egyelőre a teljesség igénye nélkül.
NEM ajánlott vételek, veszélyes tápok:
Mercury
Skyhawk
KME
Eagle
Trust
L&C technologies
Acorp/JNC/Vargáné és tsa
Codegen/Display/Sowah (a nagyon régieket kivéve, illetve az újabb szériákban már előfordul korrektebb belvilág is, de a minőségük továbbra is szór, a ráírt adatok pedig mesébe illőek! P-3-as gépekhez még éppen ajánlható megoldás)
Eurocase/EC
Colorsit
Gaba (az SFX-eket kivéve)
Gembird
Mustang
Huntkey (egyes esetekben normális belsővel is előfordul)
Modecom (Valószínűleg hamisítvány, nagyon könnyű verziók!!!)
Coolink APxxxDX széria 450W alatt
Volcano
Q-Tec
Macron/DTK/Azona
UTT
Chieftec 410-212 (szériahibás készenléti kör, gépre nem veszélyes)
Coolink APxxxX széria (gyenge készenléti kör, kondenzátorok)
Thermaltake sorozat sok, korábbi tagja
Chieftec régi (HPC főleg) szériái, ahol meleg környezetben vannak
Azona ("pille" széria)
Ajánlott tápok:
Chieftec
Enermax/Superflower (Az újabb Superflower-ek sajnos már nem a legendás Enermax belsőre épülnek, még nincs róluk egybehangzó adat)
FSP/Fortron Source/Sparkle/SPI/Zalman
Foxconn (FSP)
Dell
Delta
High Power/HPC
Hiper Power/Hiper
Everpower
Enhance Power
IMBP (HPC)
Antec
Casetek
Macron/DTK/Azona (csak a régi, 2-3 éves darabok, újabban úgy tűnik, a Macron ismét megtanul tápegységet gyártani)
Ultra Power
Coolink 450W-tól felfelé
Cooler Master
Tagan/Revoltec (a hűtésének vannak komoly hiányosságai, az idő mondja meg, mennyire)
Aerocool
Modecom (FSP belsővel, jelezve van rajta!)
Hipro
Seasonic
Q-technology/Q-Tech (NEM összekeverendő a Q-Tec-kel!!!)
Nexus
Vantec
Vörös Csillag MGTSz
OEM-ek (címkézik őket): Acbel, Lite-On, Astech, Samsung, Sanken, Sparkle Power, EMKE
-
#2774 én ilyen gépbe DTK 200Wattot raktam tökéletesen működik 1 éve
a DTK táp 3éves volt
minőség! -
#2773 el fogja vinni nyugodj +, hogy hová? - az örök vadászmezőkre!!!!!!!!!! -
#2772 Elbírja, de nem árt később venni egy megbízható tápot... -
djtrial #2771 hali
azt kérdezném tőletek hogy a mostani tápom (codegen 400w) elfogja-e bírni a következő configot: Alaplap: MSI K8T Neo-V
Proci: AMD Sempron 1.6 Ghz socket 754
Ram: 2x256MB DDR 400MHZ
Vga: Ati Radeon Sapphire 9550 128mb
Vinyó: Maxtor 200GB SATA1
LG DVD író
2 db 8cm-es és 2db 12cm-es ledes rendszerhűtő
1 pár UV-neon
CoolerMaster Musketeer 2
Elbírja ezt a cuccost a 400w-os Codegen? -
#2770 A ventit kicseréltem 1 Coolink Green Silent-re+1500Ft (dubla-golyós, átlátszózöld) -
#2769 a venti sajnos gyárilag 7voltra van fixen kötve ami baj lehet ha a venti zárlatos lesz -
#2768 most ilyen tápom van - németországba lehetkapni
nem akar összjönni FSP Bluesrtom2 500W-re a lóvé sajnos
Netzteil Linkworld LPK19-420W (P4,S-ATA,120mm Lüfter) -
#2767 Antec -em volt 350W 2 ventis nagyon jó táp csak 1 idő után kurvahangosak lettek a ventik -
Abu85 #2766 Tápajánló:
FSP tápok:
FSP (modell: ATX-300PNF, ATX-350PNF, ATX-400PNF, ATX-350PNR)
FSP Bluestorm (modell: FSP350-60THN-P, FSP400-60THN-P, AX500-A)
FSP Bluestorm 2 (modell: BS2-350, BS2-400, BS2-500)
FSP ZEN (modell: FSP300-60GNF)
FSP Green PS (modell: FSP350-60GLN, FSP400-60GLN)
FSP Epsilon (modell: FX-600GLN, FX-700GLN)
FSP fejlesztés:
Zalman (modell: ZM360B-APS, ZM460B-APS, ZM500-HP, ZM600-HP)
AOpen (modell: AO350-12ALN, AO400-12ALN, AO500-12ALN)
Nexus (modell: NX-9003 SFB, NX-4090, NX-5000)
OCZ GameXStream (modell: OCZGXS600, OCZGXS700)
OCZ StealthXStream (modell: OCZSXS600)
Revoltec be quite! Straight Power (modell: E5-350W, E5-400W, E5-450W, E5-500W, E5-550W, E5-600W,
E5-650W, E5-700W)
Delta tápok:
Delta fejlesztés:
Chieftec (modell: GPS-350EB-101A, GPS-400AA-101A, GPS-450AA-101A, GPS-500AB_A, GPS-550AB_A)
Asus Atlas (modell: A-45GA)
AcBel Polytech tápok:
AcBel Polytech fejlesztés:
Cooler-Master Real Power (modell: RS-450-ACLY, RS-550-ACLY)
Cooler-Master iGreen Power (modell: RS-430-ASAA, RS-500-ASAA, RS-600-ASAA)
Asus Atlas (modell: A-50GA, A-55GA)
Chieftec (modell: CFT-500W, CFT-550W)
Enhance tápok:
Enhance fejlesztétes:
Silverstone Element (modell: SST-ST40EF, SST-ST50EF, SST-ST50EF-Plus_sc, SST-ST50EF-Plus)
Enermax tápok:
Enermax Liberty (modell: ELT400AWT, ELT500AWT, ELT620AWT)
Enermax Liberty DXX (modell: ELT500AWT-00, ELT500AWT-01, ELT620AWT-00, ELT620AWT-01)
Enermax Infiniti (modell: EIN650AWT-00, EIN650AWT-01)
Seasonic tápok:
Seasonic (modell: SS-301HT, SS-351HT, SS-401HT)
Seasonic S12 (modell: SS-330HB, SS-380HB, SS-430HB, SS-500HT, SS-600HT)
Seasonic M12 (modell: SS-500HM, SS-600HM, SS-700HM)
Seasonic S12 Energy+ (modell: SS-550HT, SS-650HT)
Seasonic fejlesztés:
Corsair HX (modell: CMPSU-520HX, CMPSU-620HX)
Antec NeoHE (modell: Neo_HE380, Neo_HE430, Neo_HE500, Neo_HE550)
Antec EarthWatts (modell: EA-380, EA-430, EA-500) -
#2765 6500ft-ért is lehet venni FSP tápot 350W -
Adler #2764 az lesz az fsp 350w
mondjuk én 5e nem találtam, hanem 6 ért, de gondolom az is jó:) -
#2763 Na az van, hogy nem a legjobb minőség a super flower, de nem is a legrosszabb.Tehát vehetnél jobbat is, de legalább jobb mint egy codegen, deer, vagy q-tec. Szóval csak ha nagyon muszáj és nincs más megoldás, akkor vegyél super flowert.Most 5 ezer forint egy 350W-os FSP táp, ha ennyit még rá tudsz szánni... -
Adler #2762 ne idegesitsetek:)
holnap megyek venni házat és tápot, már kinéztem az emlitett modelt. -
#2761 Alaplap leirasat nezd meg ott le van irva mit hova kell kotni, ha nem talalod akkor a Google be ird be a lapod nevet majd nyomd meg a kereses gombot.... -
#2760 ezt felejsd el erről én nem halottam ami azt jeleneti nagy ívben kerül el és vegyél elismert minőségi tápokat
ha házzal együtt kell akkot a DTK javaslom neked ilyen tápegységem volt csak jókat tudok róla mondani német minőség
chieftec-keket se mondanám valami jó tápegységeknek csak az már ér vmit
-
#2759 FSP Bluestorm 2 500W azt vegyétek 16500Ft világító kapcsoló, 85% hatásfok halk mikell még és nem utolsósorba nagyon mehbízható
gianninál szokott lenni a prohardveren -
np #2758 Sziasztok van a gépemben egy CHIEFTEC GPS-550AB táp. Vettem egy új házat és nem néztem meg hogy, melyik csatlakozó mire volt rákötve.(eredetileg nem én kötöttem be) A gépembe van 1 dvd író, 1 dvd olvasó, egy 8800 gts vga 2db táp csatlakozóval, és egy winchester. Szerintem rosszul kötöttem be mert indításnál a gép elindul majd kb 2mp után leáll, vár egy picit és utána újra elindul. Nem tudja esetleg valaki hogy, hogyan kell bekötni. -
Adler #2757 igen. én is láttam, csak nem tudtam, hogy a super flower milyen táp. köszönöm. -
#2756 # Super-Flower Atlas tápegység
# 0,06V-os feszültség tartás!
# SF Atlas 400W-os tápegység
# Extra halk, 12cm ventilátorral
Oda van írva alá.A super flower nem olyan rossz, szerintem nyugodtan megveheted. -
Adler #2755 elsőre ezt néztem ki, de nem tudom, hogy milyen az a táp ami benne van, ezért inkább külön venném meg.
Tudja valaki, hogy milyen táppal van szerelve? -
Adler #2754 egyenlőre nem szándékozom
most rakom össze, még a ház hiányzik:) -
#2753 Ehhez egy 350W-os FSP-PNF táp tökéletes,de ha később valami nagyobb cuccot raksz bele(core2, 8800gtx SLi-be..:) ) akkor ajánlatos a 400W-os. -
Adler #2752 Asus P5B E
Intel P4 3.0ghz
Asus 7300 Gt 128 ddr3
1gb 800/kingmax
80gb hd
dvd iro
cd rom
ehhez milyen tápot vegyek, az emlitett fsb 350w megfelel neki? -
#2751 350 W Gabba a tápom:( -
tmisi #2750 "De ilyen Codegen meg Deer meg hasonló márkákat nagy ívben kerüld el..."
Az márka azért túlzás... -
#2749 okés és ha elbirja akkor viszont megy nyugodtan és nem indul ujra meg ilyenek:) okés akkor innen fogom tudni:D hogy yoo e:) -
#2748 Ha nem bírja el, akkor újraindul a gép, vagy esetleg be sem kapcsol majd. -
#2747 sajnos nemtudom mivan pontosan nekem őszintén vbevallom azért vagyok ugye itt is mertnem értek annyira ehez,de te meg a többiek azért vagytok hogy segitsetek:) nemde?:) remélem elbirja de ha nem mit okozhat? -
#2746 Az a táp amit írtam, az biztos elbírja.De ilyen Codegen meg Deer meg hasonló márkákat nagy ívben kerüld el... -
#2745 miyen árban van a procihűtő? de itt a lényeg akkor egy 300 w táp is elbirja ezeket a kiseb fejlesztéseket akkor? -
#2744 Kisülni nem fog az biztos, vegyél rá egy jó erős procihűtőt, és úgy már bátrabban állhatsz neki a tuningnak.A plussz egy venti semmit nem számít, ha úgy gondoltad hogy hátra rakod, max. kiviszi a meleg levegőt, arra jó. -
#2743 de megoldható még egy ventilátorral a kisülés megelőzése?? de azért a memóriámon is ugraszt majd a + 1giga ram=) -
#2742 A proci tuning sok mindentől függ, de ha 2.4Ghz-re fel is húznád, még úgyse hajtaná meg rendesen...(bár kétségkívül jobb, mint az 1.8 GHz) -
#2741 igen azt tudm de hát 2,4 re felhuznám csak már sokan mondtak sok mindent p mondták azt ha vennék még 1 ventilátort akkor például ugy megoldható hogy felhuzom 2,4re mert akkor nem sűl ki...ez igaz? -
#2740 Videókártya téren nagy fejlődés lesz az biztos, csak a proci lesz kevés hozzá...