29454
N | AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK. NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK. | N |
-
#141 velem is ugyanez van...eléggé para h 8 évig semmitse tanultunk:( és 5ös kell ez a legszarabb:( nem tudjátok mik lesznek a cimek?:) -
#140 mindegy nekem az....
A kibeszélést meg egyszer megbeszéljük....mondjuk a zipferbe :)
Szeirntem meg lesz a 3-as is :) -
#139 jah, már kibeszéltünk az alsógatyáidtól a wc-n recskázásig mindent :DDD
kajak vagy, csak nem kettessel kéne :P -
#138 Mivan kitárgyaltok a hátam mögött?
Dikkmánhe'
Na majd kap tőlem....ASSZONY MOSOGAT!
:)))
nem szarok rá, hanem egyszerüen érzem magamba a tehetségest hogy 2-essel átmegyek valahogy :) -
#137 az az aegyik legkönnyebb -
#136 Én irodalomtól fosok, nagyon semmit se tudok belőle! ;( -
#135 Borcsa mondta hogy szarsz rá :P -
#134 JAh, jobb a klíma :) -
#133 mitszarsz? októberben jobb vizsgázni.
-
#132 Én nem parázok!
Az esélytelenek nyugalmával élek....ugyanúgy mint nyelvvizsgán :) -
#131 fhuhh majd írok én is :D -
#130 én 4-es vagyok mindenből csak az irodalom,de főként nyelvtannal van gondom.Remélem mehetek érettségizni,mert ott már nem lenne gond... -
COFair #129 hehe.. parázzatok csak ti is érettségi előtt, úgy mint anno én! majd rájössztök ti is, hogy egy nagy kamu az egész! az aki megbukik, az tényleg olyan sötét mint hasonszínű barátaink!!! aki egy kicsit is odafigyelt az órák 20%-án, az simán ír/felel egy 3-ast! még nekem is 4.3 lett az átlagom (asszem), pedig az uccsó 2 évben attól féltem, annyi hiányzásom lesz,hogy évet kell ismételnem :) .. matekból is végig a 2-esért kaullogtam, erre írok egy 4-est.. vicc! arról nem is beszélve, hogy 2 napot tanultam előtte, miközben a fele hiányzott a tételeknek (igaz, azon a 2 napon keményen tanultam)!
help:
-aki teheti, válassza a Számtech-et, az a legkönnyebb (Fizikát semmiképp, az szivatós)
-nyelvből tegyetek inkább nyelvvizsgát, diplomához úgyis kell, nem nagy kunszt, és felmentést ad órák/érettségi alól
-irodalomból nem kell tanulni sem életutakat, sem verselemzéseket, azokat elég átfutni, inkább a korra jellemző sajátosságokat/évszámokat tegyétek rendbe magatokban, illetve ezen korokhoz tartózó költőket.. persze nem árt ismerni a nagy és híres költeményeket (de csak azokat)
-matek .. na EZT kell tanulni, ha a tételeket tudod, az sokat dob a latba, és te is okosodsz...
-töri .. ez a legfontosabb a matek után, atlasz sokat segít, ahogy írták is lejjebb!
-nyelvtan: szintén vicc az egész, hacsak dem' töröd a magyrat, nehézsígbe nem ütközhetel..
-
-
mi volt még?
asszem ennyi.
ja, puskázni nem érdemes, kivéve ha a bent ülő tanárok arra egyértelmű utalást nem adnak, ill ha szóbelin kiment a vizsgabiztos pics@/f@sz ,és a tanarak is hagyják
végül én is csak azt tudom mondani, amit mindenki mondott nekem is, és amit nem hittem el.. persze mindig meggyőzetek egy-egy este erejéig .. és milyen igazuk volt :
NEM KELL FÉLNI, INKÁBB GYERE VELÜNK SÖRÖZNI!!! -
#128 :)) -
#127 Akkor add tovább neki az üzenetem :))) -
#126 nem nekem kell pajti -
#125 Elolvasod.....elemzed...leírod...és már meg is van. Igaz kicist tökölnöd kell vele, meg nem tudsz akkor egséz délután játszani, meg a neten lógni, és szorul beléd egy kis műveltség is.
Bár lehet, hogy ez neked nem éri meg. -
#124 help!! -
#123 szevasztok!!
megint kéne egy tétel:)
vagyis verselemzés:
Ady endrétől:levél-féle móricz zsigmondhoz!!!
nagyon sürgős lenne!!
kösz csá
havalakinek avan akkor privi lécci -
#122 Törihez egy jó tanács ha még nem tudnátok: használjátok az atlaszt! Iszonyatosan sok évszám benne van, érdemes úgy átvenni a tételeket hogy közben nézitek, rengeteget könnyít! Ha nem viszel magaddal az sem para, mert ott adnak.
Ja és aki Föcit választja szóbelin, annak is ugyan ezt tanácsolom. Nekem ez mentette meg az életemet. A föci tételek egyáltalán nem nehezek, könnyen lehet rizsázni róluk (a gazdaság rész már húzósabb, de az nálunk B tétel volt, nem nyomott annyit a latba), kivéve egyetlen egy tételt, a földtörténetet. Természetesen ezt húztam tavaly, leültem és csak néztem magam elé, kezdtem megbarátkozni a ténnyel hogy ez max 2es lesz, az is vért izzadva, mert tényleg alig tudok belőle valamit. Elkeseredetten lapozgattam az atlaszt, mikoris az utolsó oldalak egyikén megtaláltam a Földtörténet vázlatát. Ennyire boldog még soha nem voltam :D Így végül 3as lett a feleletem, de ennek is örültem mint majom a farkának :) -
szando #121 nah én csak annyit tanulok amennyit órán kérnek... majd április közepe fele elkezdem átismételni..
az irodalomtól én azért fosok, mert egyszerűen nem tudok rizsázni... mondjuk lehet hogy krízishelyzetben menni fog, de ha más nem, verselemzést írok aztán pályázok a kettesért.. nyelvtan az vicces lesz mer nekünk olyan hoghy nyelvtan olyan óránk nincs is :D le vagyunk maradva mint az állat (most kezdtük józsef attilát), de a nyelvtan tételeket legalább kinyomtatja nekünk... az nem annyira gáz, ha megtanulom...
de már megbeszéltük haverokkal hogy egy felest legurítunk előtte :D -
#120 kösz mégegyszer!!
nem kell mászkálni lagalább utánna!! -
#119 én valami morfémákat asszem :P -
#118 lol ezt húztam annó szóbelin :) -
#117 yeeeee -
#116 mer rendes.
egyébként miért egy fórumon kérdezed meg, annak idején nekem még volt annyi eszem, hogy megtaláljam máshol. :D
A h a n g a l a k és a j e l e n t é s v i s z o n y a
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Rokonértelmûség ( szinonímia )
------------------------------------------------
A rokonértelmûség a szavak rokon értelmû volta.
H
/
J ( Egy jelentés különbözõ hangalak. )
\
H
Megkülönböztetünk szorosabb és tágabb értelemben vett rokon szójelentéseket.
A szorosabb értelemben vett rokon értelmû szavak a valóságnak ugyanarra a mozzanatára vonatkoznak (pl.: autó-gépkocsi, kutya-eb,
bicikli-kerékpár).
A tágabb értelemben vett rokon értelmû szavaknál az egyik szó a másikhoz képest valamilyen érzelmi, fokozati, szemléletbeli többletet fejez ki. Fokozati különbség van pl.: kocog, szalad, fut, rohan, lohol, vágtat, nyargal és sprintel szavaknál.
A rokonértelmû szavak mondatbeli, használati értékükben mindig van valamilyen különbség.
Pl.: " A tolvaj elrohant a tetthelyrõl. "
" A tolvaj elkocogott a tetthelyrõl. "
Rokonértelmûség elöfordul toldalékokban, mondatok között,szintagmákban és szövegek között is.
Azonosalakúság és többértelmûség ( homonímia )
------------------------------------------------------------------
Az egy hangalakkal több jelentést felidézõ szóelemek két nagy csoportra oszlanak.
Egyik az azonos alakú szavak csoportja, ahol véletlen egybeesés okozza, hogy egy hangsor több különbözõ jelentéssel bír.
J
/
H - J ( Egy hangalak több jelentés. )
\
J
Pl.: ír, fogoly, vár, ég, megint, tûz, elég, ár, fûz.
Azonosalakúság elõfordulhat egyes toldalékformában is, mint pl.: at, -et igeképzõ és fõnévképzõ is, a -t a tárgyrag és a múltidõ jele is. Toldalékolással is keletkeznek azonos alakú szavak.
Pl.: háló, várunk.
Hasonló hangzású szavak ( paronémiák )
--------------------------------------------------------
pl.: helység - helyiség egyenlõre - egyelõre fáradság - fáradtság
Az egy alakhoz fõzõdõ több jelentés igen gyakran nem véletlen egybe esés, hanem egy szó, szóelem jelentés bõvülésének eredménye.
A szavak a használatuk során az alapjelentéstõl eltérõ jelentést ( alkalmi ) kapnak. Ezek az alkalmi jelentések lesznek a szavak másodlagos vagy akár többszörös jelentéstöbbletei. Tehát az olyan szavakat, amelyek jelentése között kapcsolat van, többjelentésû szavaknak nevezzük.
J
/
H ( Hasonló hangalak, eltérõ jelentés )
\
J
pl.: tanács, toll, levél, zebra, csiga ... stb.
Hangutanzó szavak pl: susog, puff, kakukk.
Hangulatfestõ szavak pl: szöszmötöl, tutyimutyi, kelekótya.
---------------------------------------------------------------------------
9. A szóösszetételek keletkezésének jelentõsége. Az összetett szavak fajtái es ezek helyesírása
-
#115 szevatok
nagyon sürgősen kéne nekem egy nyelvtan tétel!!!de tényleg:)
7. valami hangalak és jelnetés!!!
privi ha van valakinek!!!!
kösz -
#114 én pl nagyon lazán veszem... eddig :D -
#112 Olyan jó, hogy sokan ilyen lazán tudják venni ezt a dolgot de én sajna nem... ;( Nah, majd meglátjuk! :) -
#111 Így van gyerekek, no para. Mi a szóbeli előtt például a helyi kocsmában flippereztünk meg ittunk :) -
#110 Amugy meg kitaláltunk 1 jót:
Bemegyek matek érettségire egy vastag borítékkal. Átadom a matektanárnak és megmondom neki csak otthon nyissa ki. Ráírja a 2 est a dogámra mehetek is.
a Borítékben meg lesz sok sok sok kis papírdarab ráírva hogy: A KURVA ANYÁD :) -
#109 Én most csak a matektól félek.
Irodalommal úgy vagyok ahogy ti is leírtátok. VErset elemezni IQ ból tud bárki 3-4 es szintre, ha ott elolvassa 1x a művet. Töri tételek megvannak, mondjuk töritől nem is várok sokat... max 2 ;)
A 2 választott meg angol (van nyelvvizsgám szal alapból 5)
és számtech. amiből csukott szemmel is meglesz az 5 :) -
#108 Ja, aztán megvágnak, és a többi tanár előtt elmondják, hogy mi is a nagy büdös helyzet. Aztán meg a kurva életbe sem lesz érettségid. Hiába veretsz, ráb@szol. Inkább tanuld meg... -
#106 Vagyha utál a tanár. Tehát jobb jóban lenni az érettségiztető tanárokkal. -
#105 Érettségin csak akkor buktatnak, ha nagyon nem tudsz semmit. (Mármint szóbelin). De akkor sem dől össze a világ, pótérettségire úgy megtanulod, hogy ötösöd lesz mindenből... ;) Szóval csak semmi para! -
#104 én irodalomból a verselemzésre hagyatkoztam. 3-as lett -
Roll #103 Úgy mentem be érettségizni irodalomból, hogy nem is tudtam a tételek címét sem. Kihúztam egy kötelezőt a Tartuffe-t, kicsit lapozgattam benne aztán jött a rizsa, és hármas.
Nem veszélyes. Nemsokára egy jó emlék lesz. -
#102 :) -
#101 bíztató... -
#100 Minek, uccsó kötelező amit elolvastam az a Bogáncs volt (az a hülye kutya még talán 2-3-ban.)