29454

N
AZ ÉRETTSÉGI TÉTELEKET NE ITT KERESD, MERT ITT NINCSENEK.

NEM IS VOLTAK, NEM IS LESZNEK.

N

• Match
    lehet hoyg én is onnan fogok megbukni..
    de nem érdekel....
    megnézzük mennyit felejtettem 4 év alatt :)
  • PResident Evil
    a faszt... saját kútfőből :)
  • Match
    ezzan...nyomtass puskát :)
  • PResident Evil
    óóó hogy #&@¢^!+% !!!
  • Match
    nem, akkor 9 kor :)
    csak hoyg véletlenül se tudd meg :)
  • PResident Evil
    a rádió komoly ? :D vki nem tudja pontosan ?

reggel 8kor kezdünk... 8kor mondják be ? :D
  • Match
    van valami rádió amibe ma éjfélkor bemondják (persze csak tippek, de állítólag eddig mindig bejött).
    de azt nem tudom melyik...
    a tévébe akkor mikor te is kézhez kaptad :)
  • PResident Evil
    zrínyi ? loál... Juhász ? KIAZ ? Madách az frankó :D reggel mikor mondják be a TV-be ?
  • Match
    zrínyi, juhász, madách
    ezek asszem olyan valószínűek..
    meg emlegetik balassit is mert évfordulós.
  • PResident Evil
    ki tudja ?! :DDD

de télleg kábé mik lesznek... ma már csak a valószínűket akarom átolvasni !
  • Match
    hát figy, annyira hülye nem vagyok hogy egy vázlatot elolvasok, utána nem tudok írni róla eleget....
  • PResident Evil
    LOL !!! de ezt csak egyszer jácchatod el :D
  • Match
    neked már elég rég vége :))
  • Mike at home
    erdekes, mert en is erre gondoltam, ezen a hetvegen

hogy vege a sulinak, es jajdeszar
  • szando
    nah én nem parázok, csak szomorkodok itt egymagamban, hogy érettségi után mindennek vége :'((
  • Match
    rövid, vázlatos puskák, aztán ha nem megy az anyag, akkor kimegyek wc-re és 1 perc alatt átolvasom...
  • Match
    nem írtam, szedtem netről :))))))
  • Pyx #538
    nemhiszem. egyébként aki nem lusta puskát irni, az nem lusta tanulni sem...
  • CybearBoy
    Éspedig?
  • Match
    van lebukásmentes taktika...
  • Kolbasz
    Sőt, most nézem, vannak benne hibák is. Pölö Bessenyei Tarimenes utazása az nem "Tali ménes". A példákat tesék kritikus szemmel nézni!
  • Kolbasz
    Ez így léggé ömlesztett lett. Még csak az epika és a líra van meg. Én írtam. :-D
  • Kolbasz
    Epika: Elbeszélőművészet. Az alapműnemek egyike. Objektívabb a líránál, de szubjektívabb lehet a drámánál, mert a szerzőnek lehetősége van arra, hogy személyes véleményének, érzéseinek hangot adjon.
    · Regény: Az epika vezető műfaja. Formája prózai, bár vannak verses és drámai formában írt regények is. Nagy terjedelmű, rendszerint hosszú időtartamot felölelő történet szerteágazó cselekménnyel, fő- és mellékszereplőkkel. Nagy jelentősége van a szereplők érzés- és gondolatvilágának, jellemfejlődésének.
    - Lélektani (pszichológiai) regény: A szereplők lelki világának bemutatás kerül előtérbe a cselekménnyel és társadalomrajzzal szemben. Pl.: Flaubert: Bovaryné.
    - Analitikus (elemző) regény: A cselekmény lélektani motívumainak feltárására, elemzésére törekszik. A freudi mélylélektan hatására vált gyakorivá a 20. század irodalmában. Pl.: Proust: Idők nyomában.
    - Verses regény: A verses forma miatt megnő a lírai elemek szerepe. A romantikában keletkezett (19. sz.). Pl.: Puskin: Anyegin; Petőfi: A helység kalapácsa; Byron: Don Juan.
    - Irányregény: Valamely társadalmi vagy politikai törekvést népszerűsítő regény. Pl.: Eötvös József: A falu jegyzője; Bessenyei György: Tali ménes utazása.
    - Tézisregény (filozófiai regény): Az irányregény alfaja. Egy bölcseleti politikai tétel igazságáról akar meggyőzni. A cselekmény illusztratív. Pl.: Voltaire: Candide.
    - Utaztató (pikareszk) regény: A kalandregény spanyol változata, a 16. században keletkezett. Hőse a lovagregény hősének ellentéte, aki változatos kalandokon megy keresztül. Pl.: Voltaire: Candide; Fielding: Tom Jones; Tamási Áron Ábel-trilógiájának második és harmadik könyve.
    - Lovagregény: Lovagok kalandjairól szóló, a 12.-13. században kedvelt regényforma. Hangsúly van a nagy ügyek szolgálatán, a lovagi eszmék betartásán. Pl.: Artúr mondakör.
    - Történelmi regény: Olyan regény, mely jelentős történelmi alakot, eseményt, eseménysort vagy korszakot állít középpontba. A 19. században virágzott. Pl.: Walter Scott: Ivanhoe; Gárdonyi Géza: Egri csillagok.
    - Társadalmi regény: Társadalmi folyamatokat megjelenítő regény. A 19. századi realizmus kedvelt regényformája. Pl.: Balzac: Goriot apó.
    - Levélregény: A 18. században kibontakozó regényforma (rendszerint kisregény), mely levelek formájában mondja el a történetet. Nagy szerepet kap a lélektan. Őse az episztola. Pl.: Miker Kelemen: Törökországi levelek; Kármán József: Fanni hagyományai.
    - Naplóregény: Fiktív naplótöredékekből álló regény. Szubjektivitás, közvetlenség és szegényes epikus szál jellemzi. A szentimentalizmusban bontakozott ki. Pl.: Eötvös József: Karthausi.
    - Karrier regény: A kalandregény válfaja. A hős vállalkozásának és sikerének vagy bukásának az eseményeit beszéli el. Bemutatja, hogy a célok elérése hogyan torzítja a jellemet. Pl.: Jókai: Az arany ember.
    - Fejlődésregény (nevelődési regény): A polgári regény egyik alaptípusa. Olyan regénytípus, mely a főhős érzelmi és erkölcsi kifejlődését mutatja be sokoldalúan, konfliktusokkal, kudarcokkal, tévutakkal és pozitív tapasztalatokkal gazdagon. Dickens: Copperfield Dávid. Kassák: Egy ember élete.
    - Államregény: Az ideális államberendezkedést ábrázoló regény. A 17-18. században alakult ki. Őse Platón Állam című műve. Pl.: Machiavelli: a fejedelem; Mórus Tamás: Utópia.
    - Énregény: Olyan regény, melynek főhőse E/1.-ben mondja el az eseményeket. A főhős lehet maga az író (önéletrajzi regény). Pl.: Thomas Mann: Egy szélhámos vallomásai.
    - Családregény: Terjedelmes, olykor többkötetes regény, mely több nemzedéken keresztül mutatja meg egy család történetét, emelkedését és bukását. Ezzel a szerzőnek alkalma nyílik arra, hogy nagy szélességben ábrázolja a társadalmi állapotokat, folyamatokat. A polgárosodás korában alakult ki. Pl.: Emile Zola: Rougon-Macquart-ciklus; Thomas Mann: A Buddenbrook ház; Gorkij: Artamanovok; Jókai: Kőszívű ember fiai; Fejes Endre: Rozsdatemető.
    - Irodalmi szociográfia: Átmeneti műfaj a szociológia és a szépirodalom között. Olyan társadalomrajzot ad, amely a tudományos leírás és a művészi megjelenítés elemeit egyaránt magában foglalja. Az átmeneti jellegből következően az egyes művek hol a tudományhoz, hol a szépirodalomhoz állnak közelebb. Pl.: Illyés Gyula: Puszták népe.
    - Kalandregény: Olyan regény, melyben a központi téma a kaland. Ide sorolhatjuk esetleg a bűnügyi vagy a detektívregényt. Edgar Allan Poe volt az alapítója. Pl.: Poe: A Morgue utcai kettős gyilkosság; Sir Arthur Conan Doyle: Sherlock Holmes.
    - Meseregény: Pl.: Micimackó
    - Ifjúsági regény: Pl.: Erich Kästner: A két Lotti, Emil és a Detektívek.
    · Eposz: Hősköltemény, mely az egész törzsre, népre, népcsoportra, nemzetre vagy az egész emberiségre kiható eseménysort beszél el nagy terjedelmű, mesés, legendás formában, csodás elemekkel átszőve. Hőse rendkívüli ember, esetleg isteni származású, akinek sorsát istenek segítik, vagy természeti erők hátráltatják. A naiv eposz valamely nép mitológiájából származik, szájhagyomány útján terjed. A műeposz rekonstruált naiv eposz. Pl.: Naiv eposzok: Iliász; Odüsszeia; Roland-ének; Nibelung-ének; Kalevala. Műeposzok: Vergilius: Aeneis; Dante: Isteni színjáték.
    · Novella: Rövid, részletezés nélküli, egységes történet, mely rendszerint meglepetésszerűen, csattanósan zárul, s csak néhány szereplőt vonultat fel. Bocaccio szatírái is novelláknak tekinthetők. Két alaptípusa van: maupassant-i (cselekményes, fordulatos) és csehov-i (lélektanilag ábrázoló) novella.
    · Mese: Költött esemény, kitalált történet. A képzelet világába vezet csodás motívumokkal, elképzelt lényekkel. Célja a csodálkoztatás, ijesztgetés, elaltatás, tanítás. Két típusa van: a műmese és a népmese.
    · Fabula: Tanulságos, mulattató történet, mese, példázat. Gyakran állatmese. Pl.: Phaedrus, La Fontaine, Heltai Gáspár, Fáy András.
    · Karcolat, kroki, tárca: Olyan elbeszélő műfaj, mely néhány vonással teremt portrét, élethelyzetet, epizódot. A novellával ellentétben nem törekszik egy összefüggő történet, jellem vagy léthelyzet bemutatására, csupán kiragadott jellemvonások ábrázolását adja az olvasónak. Pl.: Mikszáth, Móricz, Kosztolányi.
    · Röpirat: Közérdekű témáról szóló, viszonylag rövid terjedelmű írás, a meggyőzés és cselekvésre késztetés céljával.
    · Humoreszk: Nevettető hatású, rövid, karcolatszerű próza, mely elbeszélő jellegű éppúgy lehet, mint elmélkedő, publicisztikai írás. Pl.: Leacock (angol), Karinthy Frigyes.
    · Szatíra: Irodalmi ábrázoló módszer, mely az emberi gyöngeségek és társadalmi visszásságok, politikai ellenfelek leleplezésére, kigúnyolására szolgál. Minden műfajban megjelenik (vígeposz, epigramma, komédia, paródia, karikatúra, filmkomédia).
    · Esszé: Személyes hangvételű, a gondolatot nemcsak kifejező, hanem sokszor megjelenítő írás. Beavatja tárgyába a nagyközönséget is. Módszere a tudományos értekezéshez, stílusa a szépirodalomhoz közelít.
    · Egyperces: A műfaj és megnevezése Örkény Istvántól származik. A mű egy perc alatt elolvasható, az írói közlés csak a leglényegesebbre szorítkozik, így a mű értelmezése a képzelet maximumát várja el az olvasótól.
    · Mítosz (őshiedelem, hitrege): Legenda, melyen egy nép eredetfelfogása és vallása nyugszik. Az ember kapcsolatteremtő törekvése arra, hogy önmaga és a természet erői közt megtalálja a közvetlen összefüggéseket, s létét a világban tudatosítsa.
    · Anekdota: Szórakoztató, többnyire rövid terjedelmű elbeszélés. Lényege a helyzeti komikum és a borsos jellemzés, a fordulatos, poénkereső meseszövés. Főleg valamely személy gyöngéinek s meglepő eseményeinek gunyoros elmondására szorítkozik. Pl.: Daudet, Jókai, Mikszáth, Gárdonyi.
    Líra: Görög. Jelentése: lant. A három alapvető műnem egyike – költészet, más szóval poézis. A legszubjektívabb műfaj. Eleinte zenével együtt létezett; idővel függetlenné vált, de ritmikus, dallamos formáját, szerkezeti fölépítését részben így is megtartotta (kivétel: szabadvers, prózavers).
    · Dal: Zenei és irodalmi műfaj. Az irodalmi dal idővel önállósult, de jellegénél fogva olyan közel áll a zeneiséghez, hogy gyakran megzenésítik. Egyszerű érzelmet fejez ki egyszerű és közvetlen formában. Általában rövid terjedelmű.
    · Epigramma: Az ókori görög költészetben eredetileg verses felirat sírkövön vagy más tárgyakon, később, az ie. 6. századtól önállósult lírai műfaj. Tömör, csattanós, lakonikus formában fejez ki egy gondolatot. Formája rendszerint disztichon vagy hexameter.
    · Paszkvillus: Az epigramma szélsőségesen személyeskedő, drasztikusabb változata.
    · Himnusz: Istent dicsőítő, imaszerű, ünnepélyes és magasztos hangú költemény, mely a görög irodalomból származik, az óda egyik változata. Pl.: Kölcsey: Himnusz.
    · Óda: Emelkedett érzelmet kifejező lírai műfaj, rendszerint rajongva tisztelt emberekhez, akik erkölcsi nemességükkel, emberi nagyságukkal vívták ki a költő tiszteletét, vagy eszményekhez (pl. a haza). Az egyik fajtája a himnusz. Pl.: József Attila: Óda
    · Elégia: Az egyik legelterjedtebb lírai műfaj. Szomorkás tűnődés, rezignált emlékezés, fájdalmas, lemondó hangnem jellemző rá. Pl.: Csokonai: Az estve, Goethe: Marienbadi elégia.
    · Episztola: Költői levél, melyet szerzője megnevezett, valóságos személyhez írt, de a nyilvánosság elé tárja. Pl.: Ady: Levélféle Móricz Zsigmondhoz.
    · Helyzetdal: Dal, melyben a költő egy másik személy helyzetében fejezi ki érzelmeit, olykor gúnyosan. Pl.: Petőfi: A magyar nemes.
    · Alba dal: Trubadúr költők hajnali dala.
    · Ekloga: Bukolikus – a pásztori életet idillikusan megéneklő – költemény. Gyakran párbeszédes formájú. Pl.: Radnóti eklogái.
    · Rapszódia: Az óda alműfaja, mely szertelenül szenvedélyes, eksztatikus és elragadott hangon szól, képalkotása szeszélyes, témája csapongó. Ez kedvez a nehezen tudatosítható lelki tartalom kifejezésének. Pl.: Petőfi: Egy gondolat bánt engemet; Vörösmarty: A vén cigány.

• PResident Evil
    azért azt nemkéne...
  • KeKKSZike
    Irodalomból visztek magatokkal puskát?
  • Match
    miről?
  • Match
    én? tegnap átnéztem a puskákat, meg kinyomtattam, ma meg szétvágom őket...
    végülis, ez is egyfajta tanulás :)Ö
    bár inkább felkészülés :)
  • PResident Evil
    vki jólenne ha írna egy valószínűségi listát ! :D
  • PResident Evil
    de te legalább tanultál vmit :DDD de én ?!
  • Match
    nekem is azt mondták hoyg az írásbeli fika...
    a szóbrelitől viszont fossak..
    de én nem fosok most már egyiktől se :)
    az írásbeli nemérdekel, úgyis meglesz 2-es, a szóbeli meg messze van :)
  • PResident Evil
    én pont fordítva :)
  • KeKKSZike
    Kösz! A szóbelitől annyira nem félek, de az írásbeliktől viszont nagyon! ;(
  • KTC
    Egy jó tanács: szóbeli előtti napon semmi tanulás!
  • KeKKSZike
    Köszi!
  • Bandee1987
    Jaja, MINDENKINEK SOK SZERENCSÉT KÍVÁNOK AZ ÉRETTSÉGIRE!!!
  • KTC
    Egy nagy kalappal a most érettségizőknek a jövőhétre!
  • PResident Evil
    HOLNAP ÉRETTSÉGI !!!

• PResident Evil
    :DDD
  • [Walaki]D`Lair
  • PResident Evil
    szintén...