Helyesírás?Minek?
Jelentkezz be a hozzászóláshoz.
http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1073935637&order=reverse&index=2
Ez a B Real egy elmebeteg lehet... Magyarul tud, mert helyesen ragoz (na jó, néha nem).
Es nem utolso sorba..nem ertem miert kotot mindenki abba bele hogy en Hogy irok,es nem abba hogy MIT irok..de ez persze mar az inteligencia szinttol fug..mint az is Hogy eg yigazi magyar ember,amejk egesz eletebe magyarul tanult..nem TUDYA ki olvasniamit valalki magyarul ir,meg akor is ha nem hejesul...az itt a Nagy kerdes...
Azt írja, hallás után fonetikusan ír. Baj lehet a fülével. :-)
P3 Celeron 1000 Mhz, 512 MB SDRAM, Ati Radeon 9550 256 MB, Maxtor 160 GB Minek több?
A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.
rtl klub hiradojában vagy a tv2-n láttam kiirva: választási finis
ez már nekem nagyon durva 😄DDDDDDD
''Egy probléma nem oldható meg azzal a gondolkodással, amely magát a problémát létrehozta''
Sokadik Nádasdy
Nádasdy Ádám: Mi a baj a nyelvmûveléssel?
Nádasdy Ádám: Rovarirtóval a szavak erdejében
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
nos, azért ez már nekem is sok, szegény gyermek biztosan születési rendellenességgel jött a világra.lehet hogy oxigénhiányos volt, vagy vákummal szedték ki.de egyébként inkább már ez a szint a szemmelmi színvonalat, pontosabban annak hiányát fejezi ki.
A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.
If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.
de az umläut még maradt 😊
„Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.” - Emerson
Balo: nem maradt. "hivatalosan" a ß már archaizmus.
Ha jól tudom nem minden helyen. Pl.: heißen az maradt
„Aki tudja a hogyant, mindig fog találni munkát. Aki ismeri a miértet, mindig a főnöke lesz.” - Emerson
Have no fear of perfection - you\'ll never reach it.
és ha jövõ évtõl azt mondaná a MTA-NYTI (nyelvtudományi intézet), hogy megszûnik az ly, és mindent j-vel kell írni?
a németben meglépték ezt kb 10 éve a 'ß' minden helyzetben 'ss'-é változtatásával. ma is használják még, de az új generáció már nem tanulgatja meg, hogy egyáltalán létezik... és 20-30 év alatt teljesen eltûnik a köznapi írásbeliségbõl.
Én ezután is betartom, de nem húzom fel magam azon, ha valaki nem tartja be ezt a szabályt (ajánlást?). Így lesz szerintem a nem-elváló igekötõkkel is, elfogadott lesz elválasztani is a szótól meg egybeírni is.
Az ly-t és a j-t viszont meg kell tanulni (illetve a többi szabályt is), ennyire tudnia kell magyar nyelven írni mindenkinek!
Dell D610 - Sony Ericsson K810i - Konica Minolta Z10 - 20 centis pénisz - farmerreklámfar - geciszép arc És én ne legyek kemény? http://smc.z8.hu - http://koncertprogram.hu/
Dell D610 - Sony Ericsson K810i - Konica Minolta Z10 - 20 centis pénisz - farmerreklámfar - geciszép arc És én ne legyek kemény? http://smc.z8.hu - http://koncertprogram.hu/
de kétségtelen, a lenti példa már tényleg nehézkesen olvasható...
Az IRC-n a legtöbb ember tud helyesen írni, fõleg mûszaki dolgokról szoktam ott beszélni, internetrõl, hálózatról, Linuxról, és tényleg, azok az emberek tudnak helyesen írni.
Szóval szerintem nagyon is reális következtetést lehet levonni az íróról az írása alapján.
Másrészt szerintem néha már igenis az értelmezhetõség kárára megy, vannak olyan szintû postok amit el sem olvasok (pl. a 3 sornál hosszabb csupa nagybetüs, vagy ide kattintva láthatók B ReaL hozzászólásai, #73 és #74. Ennek az egésznek igy nincs értelme.
"de szerintem mivel a nyelv a fejben lévõ gondolatok kifejezésmódja," - és itt a válasz arra, hogy onnan hogyan jön a muszály, és hogy Te ezt hogy értelmezed - levonsz belõle egy (nem feltélenül helyes) következtetést, és ha többször látod azt, hogy nem a szabályzat ajánlásai szerint ír az adott személy, akkor valamilyen szinten beskatulyázod õt, elõítéleted lesz irányában, nem csak helyesírási téren. ajánlanám, hogy szoktasd le magad arról, hogy az ilyenek fájjanak, egyre kevésbé van szükség arra, hogy nem hivatalos környezetben figyelve legyen erre, és egyre ritkább lesz az, hogy valaki választékosan, szabályosan írjon. amíg ez az ÉRTELMEZHETÕSÉG (és nem az esztétika, az nem számít úgy néz ki) kárára nem megy, addig igenis "muszáj" lesz meg "hejesirás". - ha belegondolsz rengetegen gépelnek ékezetek nélkül is, az már megszokott... pedig több félreértésre adhat okot, mint egy piti ly-j keveredés.
Attól nekem majdhogynem pszihikai fájdalmat okoz ilyet olvasni, kizökkent az olvasás értelmezésébõl az, hogy hirtelen nem stimmel valami, és a gondolatai helyett ottmarad a lebegõ zavaró tényezõ. Én is szoktam félregépelni, vagy helytelenül irni egyes szavakat, de szerintem mivel a nyelv a fejben lévõ gondolatok kifejezésmódja, a kommunikáció egyetlen formája (amig a telepátíát nem találjuk fel...) addig igenis figyelni kell rá, mert a szófordulatok, a szavak sorrendje NAGYON JELENTÕSEN tudja árnyalni a mondanivalót, és a figyelmes olvasó számára olyan részleteket tud megvilágítani (a szmájlikhoz hasonlóan!!), ami egyébként nincs is papiron (képernyõn).
mindettõl persze nem fog tetszeni, ha az ly-j-t valaki keveri, én nagyon sokat olvastam, és bántja (báncsa 😉 ) a szememet. de akinek nem kell, vagy nem érzi, hogy szüksége lenne rá, miért veszõdjön?
"Moderáld magad, ne nekem kelljen!"
Ezt meg _kell_ tanulni, csak azt nem értem, hogy miért nem zavarja azokat, akik muszályt írnak, hogy nem így kell írni, igénytelenek a helyesírásukkal kapcsolatban.
A nyelvi változást tehát három okból nehéz tetten érni: egyrészt mert lassan történik, másrészt mert más tényezõkkel keveredik, harmadrészt mert az írott szöveg gyakran elkendõzi. "
(forrás: Nádasdy Ádám - Miért változik a nyelv? (Mindentudás Egyeteme elõadás))
akik sokat olvasnak (könyvet, és nem mondjuk tvújságot), azoknak nem okoz gondot a muszájt meg az idején-t leírni. de aki - minden bántás nélkül - úgynevezett funkcionális analfabéta - azaz csak akkor olvas el/ír le dolgokat, amikor szüksége van rá, azoknak nincs bent az agyában a ma már teljesen felesleges ly-j felosztás, és megpróbál ráérzésbõl találni egyet, és van, hogy ez nem illeszkedik a helyesírási szabályzathoz. nincs szüksége rá, nem foglalkozik vele, felesleges számára. ha meg leírja és nem sikerül? na bumm... értelmezhetõ marad.
"Moderáld magad, ne nekem kelljen!"
Én még mindenkinet. idelyén nyomultam modemmel, de amikor beszûntették berágtam és azóta adsl van
kezdem azt hinni, hogy nem az emberekkel van baj, hanem a magyar nyelvvel - ha még mi magyarok sem tudjuk hol kell ly/j t rakni, akkor az egész el van cseszve valahol. Egyszerûen nem hiszem el, hogy manapság nem tudják ezt megtanítani az iskolában, ráadásul ebbõl az is látszik, hogy az emberek milyen keveset olvasnak (szerintem ha az ember 5000x látja leirva hogy muszáj, akkor nem fog muszály t irni, de persze kicsit idealista vagyok)
Régen nyári tájat mutattak és kiírták, hogy TV2. Az jobb volt sokkal.
Az RTL Klubon meg ha jól láttam a Campona parkolója fölötti gyalogos felüljárón gurul a kocsi.