840
Helyesírás?Minek?
  • Dynamic
    Olvasd el a topik legelső hozzászólását!
    Amúgy én nyitottam, és pont azok ellen léptem és lépek fel, akik alapvető szavakat sem tudnak helyesen leírni.Tudom hülye cím, de igazából kissé cinikus hangsúllyal kellene elképzelni mintha más mondaná.Ez persze nem jön át az írott szövegen:)
  • sz4bolcs
    Ahogy már maga a fórum címe is nevetséges. :)
  • sz4bolcs
    De majd jót nevetek rajta.
  • sz4bolcs
    Sajnálom nem bírom elolvasni. ;]
  • Dzsini
    mindegyikre meg lett adva a válasz az eddigi 630 hozzászólásban.
  • Dzsini
    nem tudsz két embert mutatni aki ugyanúgy használja a nyelvet, és attól, hogy valaki másképp használja még nem lesz több, vagy kevesebb vagy jobb, vagy rosszabb másnál. legfeljebb lesz, akinek kevésbé TETSZIK. de a tetszés már nem nyelvészeti fogalom, és nem vizsgálható objektív módon.
  • sz4bolcs
    Ezt a topicnyitónak írtam. Minek a helyesírás? következő kérdés: "Minek az írás?" "Minek a helyes?" és "minek a kommunikáció?"
  • Dzsini
    de a nyelv az, amit beszélnek, nem az amit leírva látsz.
    az írás csak egy "szedett-vedett" interpretációja a beszélt nyelvnek, amit a budapesti akcentus egy elitebb formájából vesznek... egy pillanatfelvétel csak.
    de ettől nem lesz etalon, és nem lesz jobb vagy több, mint egy ajánláshalmaz. a beszédet mindenki automatikusan úgy beszéli, hogy azt a környezete megértse, ez így van jól - aki pedig környezetet vált, az természetesen stílust is fog váltani.
  • sz4bolcs
    Nem az lenne a lényeg hogy mindenki megváltoztassa, hanem hogy mindenki megtanulja, és megtanulja helyesen használni. Akinek nem elég az írottból tanulni, hanem inkább a taplóvári porontyot követi annak az kell, sajnos növekszik ezek száma. Aki pedig írottból tanul, annak nem lesznek ilyen problémái, hogy írjuk már másképpen, mert májer dolog, és egyébként is mi köze a másiknak ahhoz, hogy írom, individum vagyok. Amilyen az írás, olyan a mondanivalója, olyan komolyan lehet venni. Aki ahogy ír, olyan ember. Ez beszédre is érvényes.
  • Dzsini
    egy ember nem fogja a nyelvet alakítani, hanem a tömegek. ha mindenki elkezdi használni, és mindenki megérti, akkor része lesz a nyelvnek. és teljesen mindegy, hogy ki "találta ki", vagy "hozta be"...
  • sz4bolcs
    Az a véleményem erről, hogy tanuld meg, utána változtathatsz rajta lolozhatsz roflözhetsz (nem is baj, hogy ezek majmolásból alakultak ki), írhatod a lyukat jjukk-nak, sőt úgy használod ahogy akarod, kitalálhatsz újat is. Ugye azt azért senki nem gondolja itt komolyan, hogy praktikusságból a taplóvári porontynak a 200 szavas szókincsével nincs kedve utána néznie valaminek és akkor kitalálja, hogy ez a efosh és utána a sok majom elkezd efoshozni, mert mekkora kirájság. Ez így megy.. Ide születtél minimum, hogy megtanulod azt, amitől te az vagy, ami.
  • tomsolo
    3-rom tezsdvérem van
  • Takezó
    :) mind1, a lényeg, hogy valaki továbbadta az igét :P
  • Dzsini
    lemaradtál :) ígyjár a későnjövő :DDD
  • Takezó
    nah, asszem átkapcsolok a write-only üzemmódomból, Dzsini már leírta ezeket... botsika.. :|
  • Takezó
    és a Mindentudás Egyeteme honlapján is meglehet nézni az ott tartott előadását, az is jó volt :) Mondjuk a legtanulságosabb az egyik "de a tanárúrnak nincs igaza" hozzászólásra adott válasza :) Számtalanszor elmondta Nádasdy prof. is, hogy az ő feladatuk a megfigyelés, és mi alkotjuk :) Az alapvető célja a nyelvnek, hogy megértsük egymást. Ha én azt mondom, hogy "htx" és ez nálad is és nálam is "köszönöm"-öt jelent, akkor ez így helyes :)
  • Dynamic
    Hm lehet, hogy hülyeséget mondok de talán sorszámnévnél kell pont(?) és dátumnál nem.
    Tehát pl. 8.-nak ért a célba.
  • Dynamic
    Az 1-jén a helyes, mert a szótő az "első" és ehhez megy hozzá a -jén.A többi számnál, dátumnál(második,harmadik stb.) természetesen -én toldalék kapcsolódik, mivel mássalhangóra végződnek.
  • Dzsini
    még nem, de pl. ebbe a részébe is a nyelvészetnek belekóstoltam. mindenki úgy írja ahogy akarja, amíg az az érthetőség kárára nem megy. szerinted a helyesírási ajánlás határozta el régen, hogy az (az) névelőnk mássalhangzóval kezdődő szavak előtt módosuljon írásban IS (a)-ra? (először (a') lett, később simán (a))? nem, egyszerűen elkezdték úgy használni az emberek, és utána kellett állítani. az írásbeliség valamilyen szinten mindig az írott nyelv egy képe, és mivel nincs két ember aki ugyanúgy beszél, ezért az írás is más és más... a legszélesebben használt budapesti akcentust meg kinevezik "ajánlás"nak, és egy nap akkori pillanatában rögzítik. aztán néha felülvizsgálják.
  • I.C.ram
    Csak nem bölcsésznek tanulsz? :D

Elég érdekes lene, hogy mindenki máshogy írná a dolgokat. :)
  • Dzsini
    a helyesírás NEM SZABÁLY. a Magyar Tudományos Akadémia AJÁNLÁSA, semmi több.

elkezdheted nyugodtan j-vel írni, és ha az emberek nagyobb része úgy fogja írni, akkor az ajánlásnak is utána kell állnia. a j-ly hangalaki különbsége már lassan 200 éve eltűnt, az írásban egyelőre görcsösen ragaszkodik hozzá az MTA (ahogy ezt elmondtam már lejjebb)
  • Dzsini
    az elsőt nem (1.)-ként írják? :) ennyit az írásbeli logikáról. mert akkor (1.-jén) kellene, hogy legyen :))) no mindegy, a lényeg, hogy az ajánlásbaan 1-jén van, az 1-én és az 1.-én 1.-jén ugyanúgy érthető és értelmezhető.

az sms meg a fórumnyelvezet azért meglehetősen speciális használati környezet, itt egy meglehetősen korlátozott kommunikációs felület van, ami bizonyos dolgokat megenged vagy megkövetel (pl. a rövidítés az smsben, vagy a neten elterjedt ékezet-mentes, esetleg csökkentett ékezetes, csökkentett mondatszerkezetű rendszer - ami a sebességnövelésből adódik, és abból, hogy amíg nem volt rendes 'ékezetes kelet-európai' vagy 'unicode' kódszet, addig nem lehetett tudni, hogy egyes nem-angol karakterek kinél hogy jelennek meg)
  • I.C.ram
    Hát azért nem. :) A helyesírás egy szabály, olyan nincs, hogy nekem tetszik, vagy sem :)

Én sem kezdhetem el j-vel írni a lyukat.
  • Vlala #615
    1: első, hasonulás miatt else.
    a kötőjel azért van, mert számot és betűt adapter nélkül nem szerencsés egymáshoz kapcsolni.
    "nyelv folyamatosan változik, és azok alakítják, akik használják." minden szavad szent, ez így van. Nézz körbe az SG-n, a betűszavak(LOL v. LOÁL, RTFM) és a szmájlik beépültek a nyelvbe, ezek által több információt vagyunk képesek megosztani a beszélgetőpartnerekkel.
    Vagy pl. nézd meg az sms-nyelvet: CU- see you, vsizlát; CUL8R - see you later: rendszeresen beleépítik a számokat a szövegbe, egyezményes rövidítésekkel operáálnak, pl. a h betű általában hogyot jelent, a v vagyot, stb...
  • Shep
    csak az 1-jén a helyes, legjobb tudomásom szerint.
  • Dzsini
    te használod a nyelvet nem? ha te elfogadod, akkor elfogadott. ha nem, akkor nem. helyesírásra fogadni kb olyan, mintha arra fogadnál, hogy neked tetszik-e egy szín vagy sem :D
  • I.C.ram
    és erre van valami bizonyíték? Mármint, hogy mindkettőt elfogadják. Kéne fogadás miatt :)
  • Dzsini
    "helyesen" úgy van, ahogy a legtöbben használják. a nyelv folyamatosan változik, és azok alakítják, akik használják. hiába dönti el pár okos egy akadémián, hogy mostantól így meg úgy lesz, ha azt nem használják, akkor nem lesz úgy. a nyelvész dolga (ilyen téren) figyelni, és regisztrálni a változásokat, mást úgyse tehet. az írásbeliség pedig egy újabb csavart okoz, hiszen a legkevesebben beszélnek úgy, ahogy írnak. ebből adódóan az 1-én és és az 1-jén is az (elsején) szónak egy írott alakja... akkor az '1' jelet (elsej) vagy (else) módon kell kimondani? és mit keres ott az a kötőjel? ez csak egy megegyezés-alapú röviden írás, amit mindenki tud, hogy hogyan kell kiejteni, és kész. nem lesz helyesebb vagy helytelenebb egyetlen írásmód sem.
  • Vlala #610
    Helyesírás minek? Mert ez minősíti az embert. Levelezés, chat vagy fórum, mindegy. (elvonatkoztatva: a telefon-korszakban mindenki szép lassan elfelejtett írni, mindenki mindig szövegelt. Ez hüleség, úgyhogy nem írom tovább.)
    Egy intelligens ember bármikor el tudja hitetni az írásaival, hogy tanulatlan bunkó. Fordítva nem igaz, akor olyan dolgok jönnek ki, mint ez a hozzászólás.
    "Papol, papol, de nincs semmi mondanivalója"

I.C.Ram: helyesen 1-jén.
  • Dzsini
    szerintem mindkét forma elfogadott, és érthető - használják is. az, hogy a múltban kiadott helyesírási ajánlás mit tartalmaz, az tökmindegy.

Nádasdy prof. írásai
    érdemes átböngészni, rengeteg mai aktuális témáról irogat.
  • I.C.ram
    Elvileg az 1-én, akkor nem helyes, vagy azért ezt a formát is elfogadják? Helyesírási szótárban csak 1-jén van. Ez mindig is így volt, vagy ez csak a múlt században alakult át? Valaki tud erről valami infót?
  • Takezó
    ahamm, ha lesz valami "nyílt napja", akkor szólj má ide is :)
  • Dzsini
    egyetemen tanít, de nem oda mászkálok - a Mindentudáson voltam, meg ismerősök útján néha a Nyelvtudományi intézetben egy-egy kerekasztalbeszélgetésen meg előadássorozaton.
  • Takezó
    előzőben: -:S, +:)
  • Takezó
    de jó valakinek... :S A Mindentudás 1etemén? Amúgy tod, hogy hol szokott tartani? Vagy csak egyetemen tanít?
  • Dzsini
    én ott voltam az előadásain is :o)
  • Takezó
    köszönöm... így van :) de aki mgé nem tette: tényleg érdemes elolvasni Nádasdy professzor cikkeit, nagyon jók!
  • Dzsini
    lásd az SG-s környezet és a 'topig' 'loál' 'htx' és még kismillió ilyesmi... itt elfogadott és most már az itteniek által értett-ismert, máshol meg (még?) nem. pedig semmi köze a "helyes" íráshoz.
    a helyes írás meg nem az amit egy régi ajánlás annak tart, hanem az, amit a legnagyobb kör használ, és helyesként elfogad - és általában csak távolról van köze a beszélt nyelvhez.
  • Takezó
    a helyes szót nem használnám, inkább "megfelelő"... Például ha egy baráti társaságban a "grmrlfd" szóról mindenki egyre gondol, akkor az abban a körben azt is jelenti.
  • hen-tes
    loál :D
    szerintem meg nem szabad így írni, mert csúnya