Helyesírás?Minek?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

méri kriszmasz tu evrivan, máj frendz!!😊

"a takarítón? az ?rület határát súrolja, aztán a légifolyosót mossa föl"

Taranov
<#eljen>
Örülök, hogy Te is figyelsz a helyesírásra fiatalon is, mások csak az egyetem elvégzése után fordítanak erre figyelmet, vagy azután sem.

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

"chikagoi cuca"

Wow. <#idiota>

study, work, live, and understand the true quality of your mind \"I\'m not a soldier. A soldier follows orders, but a warrior, follows his heart!\"

Remélem nem nagy gond, hogy "áppolok", de már felgyülemlett bennem egy jó adag, e téren kapcsolatos gondolat.

Igen, a netes helyesírás valami hihetetlenül rossz. Sokan egyszerûen hallás után írják le a szavakat, de ha például tisztáznák magukban a szótövet, nagyon simán le tudnának írni jól x szót.

Nos igen... A másik nagy gond az, ha valaki egy jó 4-5 soros szöveget nemhogy vesszõkre, mondatokra(!) sem tagolja.
Van egy teljesen lényegtelen témájú honlap, ahol egy srác a sokat emlegetett "egyelõre - egyenlõre" szót, az "egyelõre" értelmében egyenlõrré-nek írt <#nevetes1>... hihetetlen. Én tényleg nem bunkó módon leírtam ott is a véleményemet errõl az egészrõl (ugyanis természetesen ott is nagyon sok bénázás van még helyesírás-ügyileg), majd erre kaptam egy 3 bekezdéses, elég hosszú szöveget az admintól, hogy hát én minek szólok be... A másik, hogy amikor írtam az azelõtti hozzászólást, egy játék nevében egy betût elgépeltem... Õ pedig a kommentjében úgy felemlegette, mintha valami tajparaszt' lennék, hogy hú-há-hû mit fikázok itt egyeseket, ha már elírtam egy betût <#idiota>.

Egyébként pár hónapja múltam 14, de mind kézírásban, mind neten megpróbálok figyelni a helyesírásomra.

Épp most láttam egy topicban: nadjábol <#idiota>

study, work, live, and understand the true quality of your mind \"I\'m not a soldier. A soldier follows orders, but a warrior, follows his heart!\"

gz8
A szégyen a fõnév, a szégyell pedig az ige, ebbõl következik (és persze a helyesírási szabályzatban is úgy áll), hogy a helyes alak a szégyellem magam. <#email>

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ

akyyy
hog ykell leírni helyesen hogy:
szégyenlem magam
szégyellem magam
<#nemtudom><#nemtudom><#nemtudom><#help><#wilting>

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Sné Zsuzsa
Pffffúújjjj 😉)

Akkor is! 😊

Canon 450 D

Taranov
Persze, hogy használjuk, sok Kovács Lajos van, ezzel ki lehet emelni, hogy az a Kovács Lajos.
Nincs ebben semmi különös, teljesen szabályos. 😊

A munka jobban megy, ha általa közöset építünk, és a világra szóló tett is többet ér, ha utána közösen énekelhetjük a Himnuszt.

Dynamic
Én is hasonlóan érzem a névelõs személyneveket.
"Megyek a Gézához"-olyan mintha lenne benne egyfajta távolságtartás.
"Megyek Gézához"-ez számomra sokkal személyesebb és barátságosabb.
Sné Zsuzsa
Hmm....mi nem szoktunk névelõket használni személynevek elõtt....nem tudom, nekem nagyon szokatlan...biztos igazad van, nem cáfollak meg, de nekem nagyon furcsa (hallottam egy jobbat: furcsi <#hawaii>) Nekem az jut eszembe, hogy lealacsonyítom azt a bizonyos palit, vagy nõt egy tárgy szintjére....de ugye azt már nem szoktátok használni, hogy "a" Kovács Lajos?

"A Kovács Lajos az igazgató az általános suliban" 😄D

Vagy mégis? Pff 😊

Canon 450 D

akyyy
😄DDDDDDDDDDDDDDDDDdddddddddddddd

&#778; &#778;&#778; &#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;&#778;&#778;&#778;&#778; &#778;&#778;

Asperot
Komoly kapcsit keresek! <#falbav>
Én pedig néha nevetnék!

A szép beszéd, a pallérozott elme lakmusza! Itt, írva, miért nem megy?

Ahány ház, annyi baj legyen.

Taranov
Szerintem a legdühítõbb az "úszunk a tóba" és társai.

CLINT EASTWOOD9
hát tudod ugyanezt csinálják a parasztok de lassan már divat a parasztok jelzõ meg el repül mint a repüló ott süvít már feletted de lassan leszál a fejedre.

Fogadd meg egy tapasztalt vén róka tanácsát. Ha borbélyhoz mész, jól nézd meg hogy kinek a kezében van a borotva!

nah ezért voltam én felköszöntve nemrég, Alajos napon. (mert én vagyok a Lajos.)

Személynevek elõtti névelõkkel kapcsolatban nem szólnék hozzá, annyira nem zavaró, mint a (buzis) becézgetés... lassan eljutunk addig, hogy minden szó utolsó két-három betûjét lehagyjuk, és i-t teszünk a végére. Nincs már messze a Mézga család-féle újmagyar nyelv...

Taranov
Nagyon tévedsz, a névelõ használata a személynevek elõtt kiemeli a nevet, tehát ezzel kiemeled, hogy ahhoz az Ágihoz mentél, akire gondolsz.

Ha pedig tévében vagy rádióban mondják azt, hogy pl. vendégünk "a" Psota (volt egy ilyen a Szólás szabadságában tavaly), vagy vendégünk "a" Laci, az megtiszteltetés, különösen az utóbbi esetben.

Nézz néha nyelvhelyességi mûsorokat a tévében, volt errõl szó többször, és teljesen helyes a névelõ a személynevek elõtt, sõt, sok esetben ajánlott.

Taranov
1., Nem mondtam, hogy paraszt vagy, csak annyit, hogy Szabolcsban vannak vérfertõzött parasztok. (Sok más megye falvaiban is nyilván)
2., Nem szabad hangosan megkülönböztetni senkit, de azért én megteszem, ha már pozitív diszkrimináció van, akkor legyen negatív is.
3., A másik bolygós ötletedet jónak tartom.

Sné Zsuzsa
<#taps><#taps><#taps><#taps><#taps><#taps><#taps><#taps>

Szívbõl szóltál drága!!!!!

Amúgy a Bp-iek valóban nem tudnak beszélni soxor!! 😄

Elmentem "az" Ágihoz. Névelõk használata személynevek elõtt teljes mértékben felesleges!

Canon 450 D

Sné Zsuzsa
😊)

Aha....tudjátok, hogy off téma lesz 😄D

Én nem vagyok bûnös!!! 😊

(részemrõl lezárva a téma)

Canon 450 D

Sné Zsuzsa
Ho-hó 😊)))

Azt hiszed én cigány párti vagyok???? Én csak azt mondtam nem szabad megkülönböztetni senkit, LEGALÁBB IS NEM HANGOSAN!!! Nyugodt lehetsz nekem is megvan a saját kis véleményem 😊 (És nem pozitív! Arrafel mondtam a hveromat, hogy vannak kivételek, de szívesen létesítenék egy másik bolygón számukra egy várost, egy országot a lelki békéjük érdekében 😄)

Szal ennyi...de akkor sem vagyok paraszt 😉

Canon 450 D

Taranov
Jártam már Szabolcsban, Nyíregyházán és Mátészalkán is. 😊

JackDaniels
Ettõl jobban csak a "konci"=koncert tudja felbaszni az agyam. A sok barom, miért nem beszél magyarul??

\"Never say never!\" W Churchill

Dynamic
Azért Budapestet mint várost ne hasonlísd már össze egész Szabolcs megyével, amely magában foglal egy csomó falut és tanyát.A korrekt az lenne, ha mondjuk Nyíregyházával vetnéd össze.Hidd el teljesen más lenne a szitu.Vagy néznéd meg egyszer.Lehet, hogy csodálkoznál egy nagyot.(Mint sokan mások akik Nyh-t egy kalap alá vették a képzeletükben megalkotott "sötét Szabolccsal".)
Taranov
A legújabb divat a "komoly kapcsit keresek" 😄
Ez már poén.

Taranov
Nem így képzelem el Szabolcsot, én az ország egyik legszegényebb, és legfejletlenebb megyéjének képzelem el, ahol ha nem a legnagyobb a munkanélküliség, akkor az egyik legnagyobb.

Vannak Budapesten is sötét és tanulatlan emberek, ráadásul nagyon sokan, de az biztos, hogy az értelmiségiek vagy az érettségizettek aránya is sokkal nagyobb, mint Szabolcsban, és ugye õk valószínûleg tudnak beszélni.

JackDaniels
Amiket itt felsorolsz, csak apróságok. A sok buzi becézgetéses gügyögés( pari, ubi, kazi, stb.) mind a dicsõ fõvárosból ered. Lassan elfelejtünk magyarul beszélni, tisztelet a kivételnek!!

Dynamic
Ha már helyesírás topik, akkor a budepestiek nagy része már eleve nem is tud beszélni.Az "add oda", "pószter,Kórea,pósta", "a Jani"-zás már az agyamra megy.Ilyet legalább Szabolcsban nem hallasz.
Gondolom te is azok közé a sztereotípiáktól cseppet sem mentes emberek közé tartozol, akik Szabolcsot egy nagy sártengernek képzelik el, nádfedeles kunyhókkal, meg a sárban dagonyázó cigánypurdékkal, ahol mindenki szekérrel vagy régi Csepel biciklivel közlekedik, mert csak egy busz van az is naponta kétszer jár.
JackDaniels
Ez a te cigány jótanuló-jósportoló ismerõsöd egy a kétmillióból, ami eléggé xar arány, úgyhogy

Taranov
Van benne valami, amit mondasz.
Csak ha a te megközelítésedet veszem alapul, mi hagyjuk magunkat lenyilazni, sõt, felajánljuk, hogy lenyilazhatnak.

Hiába nem errõl szól, ha itt vetõdött fel ez a téma

"igazán nem lehet azt mondani, hogy Magyarország egy rasszista ország."
dehogynem! Nem vetted még észre? Itt diszkrimináció van, ugyanaz, mint a honfoglalás korában: bejöttünk és lenyilaztuk az õslakosokat. Most új honfoglalás van, és mi vagyunk az õslakosok...

de ez a topic nem igazán errõl szól...

Taranov
Azt nem mondják be, ha cigány ember követ el valamit, azt mondják csak be, ha egy cigány az áldozat.
Ez is rasszizmus, és magyarként ezt rosszabb dolognak tartom, mint a negatív diszkriminációt, fõleg egy olyan országban, ahol enyhén szólva nem lehet bírni a cigánysággal.
Itthon a kínaiakkal, a négerekkel, semmi baj nincs, õket nem éri diszkrimináció, szóval igazán nem lehet azt mondani, hogy Magyarország egy rasszista ország.

...még be sem mondják.
Volt ez a tüntetés a pozitív diszkrimináció ellen, láttátok valahol is a tévében? Nem szabad ilyet leadni, az ORTT harap érte...

Taranov
Te figyelj, ki a fene mondta, hogy te paraszt vagy?
A cigány haverod nagy kivétel volt, mert a legtöbben mihaszna tolvajok, 5 ezer Ft-ért képesek kirabolni és agyonütni egy öregembert (és ezek az esetek pont Szabolcsban voltak).
Persze Budapesten is lopnak rendesen.

Amíg nem tettek be neked a cigányok, nem fogod õket megkülönböztetni, azután viszont igen, mint ahogy az ország 90%-a teszi.
Az nem tûnt fel neked soha, hogy pl. ha egy cigányt leszúrnak (mint a Moszkva téri eset), akkor rögtön tüntetés meg hörgés, mikor egy magyart szúr le egy cigány, akkor max. bemondják a Híradóban, és kész?

Ha cigány-történetekre vagy kíváncsi, azt tudok mesélni bõven, fõleg Szabolcsból.
Azt is érdemes megfigyelni, hogy a Kékfényben minden piti tolvaj fantomképén látszik, hogy cigány.

Sné Zsuzsa
Ok.

Jelentem akkor tisztelettel, hogy anyukámék nem parasztok, az õ szóülei sem azok /voltak.

Anyu diplomás, barátom szülei szintén, én is tervezem,Õ is.

Asszem nem vagyok paraszt.

Nem tudom nálatok hogy volt gimiben, de nálunk van sima tagozat...az-azáltalános tagozat. A suli diákjai természetesen lenéztek minket, mert hátmi csak "SIMÁSOK" vagyunk. Tõlünk sokan mennek továbbtanulni és nálunk még az összetartás is nagyobb volt, mint az "eliteknél"...persze nem mindig, de gyakori volt.

Hát ennyit a megkülönböztetésrõl. Ja és a cigányokat hagyjukki mivel az egyik cigány volt évfolyamtársam nagyon nagy fej matekból, eszméletlenüljó sport ember és még dolgozni is szeret.

Értelmes ember nem különböztet meg embereket faji vagy más alapon, ha már az intelligenciáról beszélünk. Nem vagy/vagyok olyan okos, hogy egy egész megyét szarba nézzek .

Canon 450 D

Taranov
Nézd, te hoztad fel a témát, én csak elmondtam, hogy nem alaptalan a dolog.
Mondhatom keményebben is, csak nem akartam az elõbb senkit megbántani.
A tajparasztok sokszor egymás között házasodtak (ez sok faluban van így, a világban meg pl. Krétán), ezért sötétek, illetve nem is volt elvárható tõlük egy generációval ezelõtt, hogy a gazdálkodáson kívül valamihez is értsenek.
Ez azért Budapesten sosem volt így, hisz az nem falu, már évszázadokkal ezelõtt is kultúrélet volt.
A cigányokról meg ne is beszéljünk, soha nem tanultak, semmivel sem foglalkoztak.

Na de ne veszekedjünk ezen, fõleg ne itt, de én így gondolom.

gz8
Az "önállóan", ha lehetne kérnem, ö-vel és egy n-nel 😊)

A megszólítás végére meg ugye felkiáltójel, angolszász országokban vesszõ dukál.

Mi haszna a hatalomnak, ha nem gyakoroljátok? Ha egy férfi nem mutat elég tiszteletet irántatok, akkor annyit se hagytok a rohadt kocsmájából, hogy gesztenyét pirítson rajta, értve? GEŐŐ

Sné Zsuzsa
Édesem....az õslakosok.....hát....ilyen tudományos megjegyzés alapján, elhiszem, hogy az "õslakosok" azok...

Canon 450 D

Taranov
Persze, hogy helyes, ez a kiemelõdik ige feltételes módban.
Az viszont tényleg szövegkörnyezettõl függ, hogy jól hangzik-e, most hirtelen nem tudom elképzelni, hogy mi tud kiemelõdni 😊
Egyébként nyilván vannak Szabolcsban is normális emberek, de sajnos be kell látni, hogy az õslakosok nagyobb része sötét, mint a budapestiek esetében.

Sné Zsuzsa
Hmmmm.....az okés, hogy használhatom, mint Szabolcsi jó ember 😊 , de helyes is?

(amúgy nem értem sokan miért vannak oda úgy "Szabócstól, hisz Bp-n találkoztam már pár olyan kedves bunkó illetõvel...pfff....szal mindenhol vannak buták...szerintem...csak lehet itt több a minimálbéres, mint az ország többi részén 😞 )

Canon 450 D

Taranov
Szerintem minden további nélkül használhatod, csak a szövegkörnyezettõl függ, hogy mennyire hangzik hülyén.

Sné Zsuzsa
Sziasztok!

Azt szeretném megtudni, hogy a "kiemelõdne" szó így helyes e ebben a formában.....használhatom én ezt a szót vagy sem? Azt tudom, hogy a "kiemelõdik" szó létezik, de nem vagyok biztos a kiemelõdne nyelvtani helyességében.

Köcce mindenkinek!

Canon 450 D

[HUN]PAStheLoD
Én is így írnám, viszont foggalmam nincs mit ír errõl a helyesírási "szótár"...

hátö .. az előző aláírásom sokkal jobb volt :]

I.C.ram
Csak akkor írjuk az úrat nagy ú-val, ha a bibliai Úrról van szó, vagy csak simán Úrként szólítunk meg valakit, de ha ez "suffix" tehát Pista úr, akkor kisbetû, csak akkor nagy, ha õnnállóan szerepl az úr a megszólításban. Pl:

Tisztelt Uram
Froopy
2-es

A hangszínt hanglétráról festjük a hangfalra?

Taranov
Nem, a 2-es a helyes.
Udvariasságból az Úrt is nagybetûvel írjuk sokszor, mint pl. az Önt vagy az Ügyfelet.

Szerintem meg 3-as
Buga Jakab úr részére.
Felkiáltójel a végén lehetne csak, de oda is felesleges.
Shep
szerintem is így van, de az ¢@&{&{@ fönök ilyenekkel szórakozik, hogy oda miért nem tettem felkiáltó jelet, mondom mert én úgy tanultam, hogy nem kell, erre õ az egy dolog, hát mondom jó te tudod, azért írtam ide be, mert kiváncsi voltam mások véleményére is, de mint tudjuk a fõnöknek mindíg igaza van (ami persze nem igaz)

"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!

sapkafej
kettes

György

Loál János
Miért kéne oda felkiáltójel?
Szerintem 2-es.

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

Shep
Nem találtam hasonló topicot, de újat meg nem akartam nyitni szóval itt teszem fel a kérdést, ki szerint melyik a helyes:

hivatalos levél címzése

1, Buga Jakab Úr! részére

2, Buga Jakab Úr részére

"...a labda mindenhol gömböly?, a focisták mindenhol kenhet?ek, a bírók meg mindenütt befújják a kamu büntet?t" Játszd körbe coin+concede kombóval!