Helyesírás?Minek?

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Ki kèr egy pohàr narancslèt?

És azt ismeritek hogy két FIAT megy a sivatagban ?

oops, a smiley télleg lemaradt

jah, csak a mosoly nem volt ott, én meg hiszékony vok <#idiota> és még hülye is 😊
de, de ezt õk nem tudják... tudod, a festék ellenség, mert dolgozni kell vele :-)

az egy festékfajta, neeem? <#idiota>
fiogyu, mostanában az "esélyegyenlõk" is sorra dislexiások és disgraphiások. (ha egynek elmondanád, hogy van krónikus munkaképtelenség, amit diszperzitnek hívnak, holnapra mind diszperzites lenne. )

Dzsini: elolvastam, amit küldtél, és eegen érdekes volt 😊 Maga az eljárás is, ahogyan a Balassi, vagy Zrínyi féle írásokat normalizálják, de Nádasdy prof. sajátos stílusa is megint arat 😉
Loál János
Na ja, a tanárok általában csak a dyslexia szót ismerik, nem hallottak még a dysgraphia-ról, illetve a tanulási problémákról (mint betegségek).
Helytelenül ír - dylexiás, azt jóvan! +1 hülye... :C

Véletlenek nincsenek, csak walaki annak nevezte el őket véletlenül.

A tanárok sok dolgot megállapítanak 😉 Pl. van egy barátom, aki kisebb korában egyszer fellökte egy osztálytársát... Nos, a tanár utána lebaszta, hogy eltörte a gerincét a srácnak (és full komolyan gondolta...). Amúgy természetesen egyetértek Tomsoloval 😊
Loál János
<#zavart2>

tomsolo
"számítógépbu... (na ebbõl hogy jövök ki) ... buheráns volt. Persze a tanárok megállapították nála a dyslexiát..."

1, ha diszleksziás, akkor a számítógéppel is baja lenne
2, valószínû hogy nem is ez a baja, hiszen tudott olvasni szöveget, inkább más volt a probléma
3, tanár nem állapít meg semmi ilyet, ennek a megállapítása szakember - pszichiáter meg ilyeneknek a feladata
4, valszeg rosszul fogsz ebbõl kijönni 😛

Waiting for me /me. Uplay: tom.solo Steam: tom_solo

Így: "Ugyan az tény, hogy az emberek az "ugyanaz" szót "ugyan az"-nak írják, de..."? 😊
Loál János
Egyre több eNbertõl látom itt a fórumon az "ugyan az"-t. :C

holnap folytatjuk, tele vagyok melóval

Dzsini
szerintem értelmes emberek beszélgetése esetleg vitája nem lesz flame, ha egyik oldal sem akarja.

Mike #672: #620 😊

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

azért, mert nem szeretnék ismét világméretû lángot indítani. Igaza van, Neked is igazad van, mindenkinek igaza van, Ámen.

Mike
régebben a c-t még cz-vel tz-vel irták

az a névelõt meg a'

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

Mike
a nyelv változik
ha sokan használják akkor létjogosultsága lesz a két cc-nek
mint az x-nek is

[A64 3200+, 2gb ram, 9800GT] SE Xperia Ray

Csak egyetérteni tudok 😛
#669: azért, mert meggyõzött, vagy mert hülyeségnek tartod, amit írt? 😊
ezt is kitárgyaltuk

Dzsini
..hibásan, mert az, hogy nem egy régi kiadású könyv szerint ír meg nem úgy, ahogy a Szent Könyvben meg van írva, attól még azzal nincs baj. Mixáth problémás, mert az egy név - de a kimehecc-el semmi gond. ugyanolyan hosszú az írásban jelölt és jelöletlen hasonulások (sõt, átalakulások) listája, az hogy melyik köznapi nyelv hova veszi a dolgot, az meg kb annyira változó, mint az idõjárás. te sem "tsz" hanggal mondod valószínûleg.
folyamatosan alakul a nyelv, ha a holnap megjelenõ helyesírási ajánlásban az lenne benne, hogy a kimehecc-et így kell írni akkor kinek lenne igaza? ugyanúgy mint eddig - mindenkinek. az, hogy a közoktatásban és (tisztelet a kivételnek mindkét esetben) a tudományos akadémián olyan emberek vannak akik nem hajlandóak felismerni és elfogadni a változást, az a nyelvet marhára nem érdekli. változik és kész.

If your idea of "beauty" is narrow, you will rarely see it unless you live a sheltered life and avoid new experiences. The moment I stop having fun with it, I'll be done with it.

ezzel nincs is baj.
Viszont valahol határt kellene szabni a rövidítgetéseknek, mert a végén Mézgás újmagyar nyelvben találjuk magunkat.
A másik, hogy pl. a "tsz" hangokat hajlamosak az emberkék cc-vel helyettesíteni. ecc, pecc, kimehecc, holnapután bejöhecc. Ez egész addig még hecc is, amíg a napi 2-3 õrát "esgézõ" emberke nem kezdi el a dolgozataiban is használni a netes nyelvet. Láttam már tollbamondást, amelyben Mikszáth neve x-szel vlot, a "mehetsz" szó pedig két c-vel. A gyermek köztudottan számítógépbu... (na ebbõl hogy jövök ki) ... buheráns volt. Persze a tanárok megállapították nála a dyslexiát...

😄 megpróbálok akkor kussban lenni és kivárni, amíg leírod 😄 Amúgy majd a filozófiában is válaszolok, csak kevés válaszolnivaló van, mert nagyon szimpatikusnak tartom a leírtakat 😊 Amúgy épp most olvasok egy könyvet a Panteizmusról, és khmm... nagyon meggyõzõ volt 😊
Dzsini
jó, most már meg kellene beszélni, hogy mikor melyikünk válaszol, mert hülyének vagyunk nézve amikor mindketten leírjuk szinkronban ugyanazt 😉))

Dzsini
ahogy lent is említettük volt, amíg az érthetõség kárára nem megy, addig maximum esztétikai kifogást lehet emelni a dolog ellen - az pedig már teljesen egyéni preferencia.

az, h a hogy kötõszó h-vá rövidült az már lassacskán mindenki számára ismert, és nem okoz problémát a kiolvasása és értelmezése. az általad lent összerakott izé viszont értelmezhetetlen a kívülálló számára, így problémás.

az pedig, hogy ki milyen felületen hogy kommunikál - legyen ez írás, beszéd, telepátia vagy bármi - az teljesen az adó és a fogadó közti kapcsolaton múlik. te sem beszélsz mindenkivel ugyanazokkal a szavakkal és ugyanabban a stílusban, és ez így természetes. az pedig, hogy az általánosba átjött néhány gumis kifejezés az pedig várható volt, és - mivel a "topig", "htx" és ilyesmi szavak értelmezése maximum elsõre problémás - elfogadottá válnak itt is. nem kötelezõ használni, de nem helytelen és nem rossz. maximum egyes személyeknek nem tetszik, és õk problémázhatnak. de a nyelvhasználatban egyértelmûen a sok lúd módszere mûködik, minden változást a tömegek hoznak meg, amit sokan egyféleképpen használnak, az lesz a közösségben elfogadott. az SG-nyelv nem fog elterjedni általános beszédben, mert nagyon kicsi a kör aki ezt használja, egy helyi szleng-nyelvjárásnak viszont teljesen jó.

Nem ugyanaz, úgy nem írhatunk, mert nem értjük meg egymást, viszont a "h" és a "v" kifejezések használata elfogadott, és nem teszi érthetetlenné a hozzászólást 😉
Fontos!
Az alábbi sorok a véleményemet tartalmazzák, NEM az igazságot!
(sajnos ezt le kell írni, mert folyton belémkötnek...)

Ez sajnos nem vicc, néhányan tényleg nincsenek tisztában a helyesírásunk szabályaival. Sajnos a rossz példa ragadós, ráadásul néhányan a nemgumi fórumokban is elkezdtek gumiul írogatni. Rendben, szép dolog a rövidítgetés, de pl. "h" szó nem létezik! a hogyot lehet h.-val rövidíteni, mint ahogy a vagyot v.-vel, de a rövidítések utáni pont elhagyása eléggé kaotizálja írásmûvünket.
J r! Sz i v. H s m? M a t? T o h v, m a f
Írhatunk így is.

Oks, rászakadok 😛 Amúgy írjá' hejesen, hadd tanuljon a pórnép 😛
Dzsini
mondjuk azokat amelyikeket még nem 😊 az például tök érdekes

A nyelv beadja a derekát

Errõl van szó?
Azt szoktam néha olvasgatni, de az utóbbi idõben kimaradt, mindjárt megnézem 😊
Dzsini
úgy úgy - olvastad a legújabb cikkjeit? lent van a link #609ben 😊

Jah 😊 Sok a hejes, meg a hejtelen 😉, pedig a jó öreg Nádasdy prof... 😛
Dzsini
szerintem te is ugyanolyan helyesen írsz mint bárki más 😊 (vagy ugyanolyan helytelenül, szabadonválasztott)

A másik meg, hogy én se tudok helyesen írni, akkor hogy "tanítsak" másokat? 😊
AnuluWork
Te tudod. Csak egy ötlet volt.

"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB

Miért is érdekeljen engem, hogy más helyesen ír-e? A lényeg, hogy én tudjam, hogy hol és mikor engedhetem meg magamnak például azt, hogy elvi okokból "j"-t használjak "ly" helyett 😛 Szóval nem tudom, miért is tartoznék én felelõsséggel a "nem helyesen" írókért 😉
AnuluWork
Olvasgatva pár fórumot, szerintem ha van kedvetek, akkor elindíthatnátok egy olyan "kezdeményezést", amivel megpróbálnátok rávenni a fiatalabb forumozókat arra, igenis érdemes helyesen írni. Magyarul mindenki helyesen írna.

Mivel a fórumokon "néhányan" - nem viccbõl - úgy írnak, mint egy elsõs, talán ez lenne a megoldás, hogy a mai "fiatalság", akik közül sokan sem helyesen írni, sem folyékonyan olvasni nem tudnak, megtanuljanak. Ez viszont csak úgy fog menni, hogy ahol sokat mozognak - fórumok pl. - ott lássák a helyes/jó példát, és elõbb utóbb megtanulják, s azt kövessék. Lehet, hogy ez most hülyén hangzik - idejét múlt stb. -, de szerintem a sok "ujj", "jáccik", "ez mellett" (stb.) szót és kifejezést talán egyszer azok is képesek lennének helyesen leírni, akik most még nem, és nem azért, mert vicces kedvükben vannak, vagy csak lusták. Ezek egyszerûen nem tanulták meg. Ha most nem tanulják meg, már nem fogják, pedig a jövõben - ha esetleg tényleg lesz színvonalas magyar oktatás - még talán jól jöhet.

Mondom ezt azután, hogy mint kiderült, a középsulis felvételi tesztben tévémûsorokat kellett behatárolni: ha ekkor ez megy itt, akkor mi megy a másik adón ugyanekkor. Nos, ide jutottunk.

"Awdsmfafoothimaaafootafootwhscuseme" JB

QuippeR
elnézést, tévedni emberi dolog. ma is tanultam valamit.

The problem is not the problem, the problem is your attitude about the problem.

Dynamic
Pedig úgy van ahogy a #622-ben írtam.

"A sorszámnevek után – ha számjegyekkel írjuk õket – pontot teszünk: 1. osztály, 3. sor, 1978. évi, a 10–12. oldalon stb. A pontot a toldalékokat kapcsoló kötõjel elõtt is megtartjuk: 3.-nak futott be, a 8.-ba jár, a 10.-kel, a Tutaj u. 4.-ben stb.

A magyar helyesírás szabályai (súgó változat: Taracsák Gábor 2002.)"
Punker
nekem 1 év etikett és 1 év üzleti komm volt középsuliban.

A Föld IQ szintje állandó, csak mi vagyunk egyre többen \"Tanulok, mert egy idő után a tanulásba fektetett munkám meghozza a gyümölcsét, és mint tudjuk a gyümölcsből pálinkát lehet főzni!\"

Dzsini
sajnos csak annyit, amit az OF órákból erre áldozott a tanerõ. ahogy a "történelem és állampolgári ismeretek" is szimplán töri volt.

a maradékot a józan ész hozza...

neked tanítottak Etikettet? 😛
Dzsini
<#eljen>, annyiban is, hogy az illemszabályok legalább ugyanannyit változnak, mint a 'helyes'írás. viszont sajnos iskolában ez utóbbit nem oktatják és várják el olyan szinten, mint az elsõt 😊 (de ez már szigorúan személyes vélemény)

hasonlítsuk a helyesírást inkább az illemszabályokhoz. Nem kötelezõ betatrani, nem büntetnek meg érte, de mégis kialakul Rólad egy kép, ami nem igazán elõnyös.

Dzsini
a stop tábla nem jó, mert ott megbüntetnek ha nem tartod be. a hypo stimmel, mert ha megiszod nem vernek rád halmazati büntetést 😄DD (bár ha jól tudom az öngyilkosságot (vagy akár a kísérletét) van jópár ország ami bünteti, nálunk csak pszichológiai vizsgálatra köteleznek ha túléled)

Igen, mint ahgy a STOP-tábla is "csak" egy jótanács, és a hypón a halálfej is "csak" egy óva intés.
Az "elsején" szót tényleg 1.-jénként írták, a halmozott írásjelek miatt azonban elhagyták a pontot. Tudod, mint a férfiingnél...

QuippeR
hülyeséget írtam. helyesen:
nem csak dátumra vonatkozik. minden számra.

tehát pl: hetediknek érkezett a célba = 7-nek érkezett a célba

Dynamic
"Az évet és a napot jelölõ számjegyekhez a toldalékok pont nélkül, kötõjellel kapcsolódnak: az 1838-i árvíz; Magyarország 1514-ben; 1848. márc. 15-én; április 4-ig vagy 4-éig; 12-tõl vagy 12-étõl; stb.

A magyar helyesírás szabályai (súgó változat: Taracsák Gábor 2002.)"
QuippeR
#77, és a dátumra is vonatkozik.