840
Helyesírás?Minek?
  • Cat #598
    ja, ezt a szinglit én se bírom
  • Guest
    "büdzsé"

Brrrrrr...
  • Piksz
    nem hejes, de ojan jo leirni
  • Tikal #595
    igen van.... vagy szerinted helyesebb lenne ha mindenki fonetikusan irna?

tehát helyes ez:
    hejes
    huje
    teccik
    tarccsd magasabbra
    stb...

helyes továbbá:
    finis
    szingli :DDDD
    kompjuter

stb....

szerintem nem helyes...
  • Takezó
    :D
  • Prank
    tanújjatokmekhejesenirni...asztjóvan
    ezennel befiniseltem
  • Takezó
    én is sejtettem, hogy érti... erre akartam rámutatni, hogy a kommunikációs szerep betöltésénél van-e lényegesebb feladata egy szónak...
  • Match
    szerintem érti, de azkkor sem kéne egy ilyen szót magyarosítva alkalmazni....
  • Takezó
    nem érted mit jelent?
  • Tikal #589
    mit miért? a finis szerinted helyénvalo?
  • Takezó
    senki nem reagál drága Nádasdy profra? :(
  • Emmegki
    #579: Volt szerencsém már olvasni B Real hozzászólásait (már amelyikhez volt lelkierőm). A 21-es hozzászólás az enyém.

http://www.sg.hu/listazas.php3?id=1073935637&order=reverse&index=2

Ez a B Real egy elmebeteg lehet... Magyarul tud, mert helyesen ragoz (na jó, néha nem).

Es nem utolso sorba..nem ertem miert kotot mindenki abba bele hogy en Hogy irok,es nem abba hogy MIT irok..de ez persze mar az inteligencia szinttol fug..mint az is Hogy eg yigazi magyar ember,amejk egesz eletebe magyarul tanult..nem TUDYA ki olvasniamit valalki magyarul ir,meg akor is ha nem hejesul...az itt a Nagy kerdes...

Azt írja, hallás után fonetikusan ír. Baj lehet a fülével. :-)
  • Takezó
    miért?
  • Taranov
    Miket nézel Te? Én maradok a Grétsynél :D
  • I.C.ram
    Hehe :D
  • Tikal #583
    ma is tanultam egy uj szot: finis

rtl klub hiradojában vagy a tv2-n láttam kiirva: választási finis

ez már nekem nagyon durva :DDDDDDDD
  • Takezó
    bocsi, még egy:
    Sokadik Nádasdy
  • Takezó
    Már valaki idézett Nádasdy professzortól, de asszem néhány cikkét érdemes mindenkinek elolvasnia:
    Nádasdy Ádám: Mi a baj a nyelvműveléssel?
    Nádasdy Ádám: Rovarirtóval a szavak erdejében
  • Dzsini
    folyamatosan kevered az írásbeliséget és a beszélt nyelvet.
  • steweee
    B Real:ahol a figyelos gecik vannak,eloszo rmeg nem mesz,ne arra koncentraj..menj amere tudsz,es tallalni fogsz egy uttat az egyik szobabol,egy masik hejisegbe..na arra...eloszor..
    nos, azért ez már nekem is sok, szegény gyermek biztosan születési rendellenességgel jött a világra.lehet hogy oxigénhiányos volt, vagy vákummal szedték ki.de egyébként inkább már ez a szint a szemmelmi színvonalat, pontosabban annak hiányát fejezi ki.
  • steweee
    szabályok:mások által kitalált és meghatározott, a többség véleményével (általában)egyező dolgok.miért kellene betartani és alkalmazkodni hozzájuk?valyon az ősmagyarok mit szólnának hogyan beszélünk most mi.az ómagyar máriasiralom is jó példa erre.senki nem beszél már így.a nyelv csak kommunikációs eszköz, lehetőség a gondolataink kifejezésére.manapság alapvető elvárás hogy a fiatalok több nyelven beszéljenek, hogyan lehetne elvárás hogy mindezt maximális pontossággal tegyék.én is soxor keverem az angolt és a németet. akik most felháborodnak egyet értsenek meg,erőszakkal(nem fizikai)úgysem lehet egy társadalmat befolyásolni.a fiatalok úgy beszélnek, ahogy, nem lehet ellene semmmit tenni.itt folyamatok játszódnak le, legfeljebb lassítani lehet vmit, megakadályozni nem
  • Taranov
    Pontosan.
  • Guest
    A változás-elmélethez csak annyit, hogy sokan teljesen ad hoc-alapon írnak le egyes szavakat, ahányszor, annyiféleképpen. Vagyis nem arról van szó, ő ezt a szót így írja, hanem egyszerűen fogalma sincs róla, hogy hogyan kell(ene) leírni. Csak leírja valahogy, aztán ahogy esik, úgy puffan. És ez szerintem egyszerűen nem más, mint igénytelenség...
  • Dzsini
    az ä maradt, mert az egy más hang, mint az a... magyarban is - elméletileg - van ë (nyílt e), csak írásban nem jelölik, és nem használják minden területén az országnak.
  • Dzsini
    mert az írásnak SEMMI KÖZE a nyelvhez... a nyelvet beszélik, az írásbeliség csak egy izé, amit muszájból használunk, és azért van egy ajánlás, mert sokat segít a nem verbális kommunikációban az, ha a többség egy hasonló rendszert használ.
  • Balo
    :(

de az umläut még maradt :)
  • Taranov
    Ezzel nem értek egyet teljes mértékben. Eleve nem értem, hogy miért ne romolna a nyelv, ha a helyesírási ajánlásoktól eltérve az emberek "helytelenül" írnak?
  • Dzsini
    pontosan.
  • Taranov
    Ha jól emlékszem, akkor láttam ezt a részt, ebben mondta ugye a prof. hogy a nyelv nem romlik csak változik?
  • Dzsini
    Taranov: olvasd el a mindentudásegyetemen Nádasdy Prof. előadását amiből idéztem, vagy akár nézd is meg, ha van időd lestreamelni.

Balo: nem maradt. "hivatalosan" a ß már archaizmus.
  • Pyx #568
    hmm, nem is rossz ötlet
  • Balo
    "a németben meglépték ezt kb 10 éve a 'ß' minden helyzetben 'ss'-é változtatásával."

Ha jól tudom nem minden helyen. Pl.: heißen az maradt
  • Taranov
    Ha így lenne, akkor nagyon csalódottt lennék, azt mondanám azt hiszem, hogy ide süllyedt a magyar nyelv.
  • Pyx #565
    nagyon durva, hogy valaki ennyire nem ismeri a szabájokat(ly) :)
  • Dzsini
    "Az ly-t és a j-t viszont meg kell tanulni"
    és ha jövő évtől azt mondaná a MTA-NYTI (nyelvtudományi intézet), hogy megszűnik az ly, és mindent j-vel kell írni?
    a németben meglépték ezt kb 10 éve a 'ß' minden helyzetben 'ss'-é változtatásával. ma is használják még, de az új generáció már nem tanulgatja meg, hogy egyáltalán létezik... és 20-30 év alatt teljesen eltűnik a köznapi írásbeliségből.
  • Taranov
    Az lassan elváló igekötők szerintem az ikes igék változására hasonlítanak, hisz régen be kellett tartani az ikes igék szabályát, most viszont már nem sokan tartják be.
    Én ezután is betartom, de nem húzom fel magam azon, ha valaki nem tartja be ezt a szabályt (ajánlást?). Így lesz szerintem a nem-elváló igekötőkkel is, elfogadott lesz elválasztani is a szótól meg egybeírni is.
    Az ly-t és a j-t viszont meg kell tanulni (illetve a többi szabályt is), ennyire tudnia kell magyar nyelven írni mindenkinek!
  • hen-tes
    ja télleg :)
  • Dzsini
    a kelkáposzta viszont csak 1 :)
  • Cat #560
    kettő
  • hen-tes
    kel az 1 vagy 2 ell ?