840
Helyesírás?Minek?
-
szééép :) amúgy látszik benne egy pár tendencia, ami el fog terjedni (a nem-elváló igekötők elválóvá tétele) - ezt például beszédben, és írásban is egyre többen használják, egy idő után a szabályzat utána fog állni.
de kétségtelen, a lenti példa már tényleg nehézkesen olvasható... -
Én pedig pont az íróról magáról vonok le következtetést.
Az IRC-n a legtöbb ember tud helyesen írni, főleg műszaki dolgokról szoktam ott beszélni, internetről, hálózatról, Linuxról, és tényleg, azok az emberek tudnak helyesen írni.
Szóval szerintem nagyon is reális következtetést lehet levonni az íróról az írása alapján. -
nah ez azé téllek durva :)) -
Cat #555 persze tudom hogy ezek (továbbá #5, #6, #17, #18 ugyanott) nagyon kirivó szélsőséges példák, de hát a példának ilyennek kell lennie :) -
Cat #554 nem vonok le következtetést az iróról magáról, csak egyszerüen kizökkent az olvasásból, felkapom a fejem, és megzavar. Irczek 6 éve, szóval masszívan birom, de ez az utoljára látott "idelyén" eléggé megcsapott - ilyet korábban sehol nem láttam.
Másrészt szerintem néha már igenis az értelmezhetőség kárára megy, vannak olyan szintű postok amit el sem olvasok (pl. a 3 sornál hosszabb csupa nagybetüs, vagy ide kattintva láthatók B ReaL hozzászólásai, #73 és #74. Ennek az egésznek igy nincs értelme. -
a helyes helyesírás megkönnyíti az írásos kommunikációt, ez tökéletesen így van.
"de szerintem mivel a nyelv a fejben lévő gondolatok kifejezésmódja," - és itt a válasz arra, hogy onnan hogyan jön a muszály, és hogy Te ezt hogy értelmezed - levonsz belőle egy (nem feltélenül helyes) következtetést, és ha többször látod azt, hogy nem a szabályzat ajánlásai szerint ír az adott személy, akkor valamilyen szinten beskatulyázod őt, előítéleted lesz irányában, nem csak helyesírási téren. ajánlanám, hogy szoktasd le magad arról, hogy az ilyenek fájjanak, egyre kevésbé van szükség arra, hogy nem hivatalos környezetben figyelve legyen erre, és egyre ritkább lesz az, hogy valaki választékosan, szabályosan írjon. amíg ez az ÉRTELMEZHETŐSÉG (és nem az esztétika, az nem számít úgy néz ki) kárára nem megy, addig igenis "muszáj" lesz meg "hejesirás". - ha belegondolsz rengetegen gépelnek ékezetek nélkül is, az már megszokott... pedig több félreértésre adhat okot, mint egy piti ly-j keveredés. -
Cat #552 Egyszóval, ha valaki nem tudja kifejezni magát helyesen - figyelve arra hogy a másikban mit vált ki - akkor az egésznek nincs értelme. Hiszen az egész közlés nem arról szól, hogy én mondok valamit, hanem hogy a másik olvassa, tehát nekem az az érdekem, hogy valamilyen hatást váltsak ki vele, megismertessem a véleményemet és azt megértse, és ha nem a mondanivalóra magára figyel, hanem idejébe tellik a közlés "dekódolása" akkor azzal magamnak teszek rosszat, hisz az egész felesleges szócséplés (billentyűzetkoptatás) marad. -
Cat #550 megpróbál ráérzésből találni egyet, és van, hogy ez nem illeszkedik a helyesírási szabályzathoz. nincs szüksége rá, nem foglalkozik vele, felesleges számára. ha meg leírja és nem sikerül? na bumm... értelmezhető marad.
Attól nekem majdhogynem pszihikai fájdalmat okoz ilyet olvasni, kizökkent az olvasás értelmezéséből az, hogy hirtelen nem stimmel valami, és a gondolatai helyett ottmarad a lebegő zavaró tényező. Én is szoktam félregépelni, vagy helytelenül irni egyes szavakat, de szerintem mivel a nyelv a fejben lévő gondolatok kifejezésmódja, a kommunikáció egyetlen formája (amig a telepátíát nem találjuk fel...) addig igenis figyelni kell rá, mert a szófordulatok, a szavak sorrendje NAGYON JELENTŐSEN tudja árnyalni a mondanivalót, és a figyelmes olvasó számára olyan részleteket tud megvilágítani (a szmájlikhoz hasonlóan!!), ami egyébként nincs is papiron (képernyőn). -
a helyesírási szabályzat csak egy ajánlás, nem törvénykönyv... mindenki úgy ír, ahogy akar, csak a szabályzat egy irányelvet mutat, hogy szerintük a közös megértéshez ilyesmire lenne szükség. néha kiadnak az elterjedt változásokat követő új ajánlást, de nem mindenki beszéli a budapesti értelmiségi magyart... a szabályzat pedig ezt követi.
mindettől persze nem fog tetszeni, ha az ly-j-t valaki keveri, én nagyon sokat olvastam, és bántja (báncsa ;) ) a szememet. de akinek nem kell, vagy nem érzi, hogy szüksége lenne rá, miért vesződjön? -
Na igen. Nincs igényük rá, hogy a saját írásuk helyes legyen. Viszont szerintem sokkal jobb lenne, ha mindenki helyesen írna, nem lenne elfogadott a helytelen írás. (Mert ugye az interneten nem osztanak 1-est a helyesírási hibákért) -
nem igénytelenség. pontosabban nem a szó negatív értelmében. tényleg nincs igényük (szükségük) rá. -
Érdekes, én tudom, hogy mit hogy kell írni, pedig nem jártam helyesírás korrepetálásra :)
Ezt meg _kell_ tanulni, csak azt nem értem, hogy miért nem zavarja azokat, akik muszályt írnak, hogy nem így kell írni, igénytelenek a helyesírásukkal kapcsolatban. -
"...A harmadik tényező, amely nehezíti a nyelvi változás észrevételét: az írásbeliség. Az írásnak éppen az állandóság a lényege, arra van kitalálva, hogy a változatokat elkendőzze. Azt tanuljuk az iskolában, hogy egyéni beszédszokásunktól függetlenül valamit így és így kell írni. Például én úgy mondom: kiván, tizes, viziló, rövid i-vel, de hosszúval írom, mert az iskolában így tanultam, és fegyelmezetten betartom az Akadémia helyesírási szabályzatát. (Azt persze egy percig se szabad hinni, hogy a "kiván" ejtés kevésbé volna helyes, mint a "kíván".) Közismert példa az is, hogy a magyar helyesírás nem veszi tudomásul, hogy az ly mint hang megszűnt létezni, helyette mindenütt j-t ejtünk, azaz ma már súlyt = sújt.
A nyelvi változást tehát három okból nehéz tetten érni: egyrészt mert lassan történik, másrészt mert más tényezőkkel keveredik, harmadrészt mert az írott szöveg gyakran elkendőzi. "
(forrás: Nádasdy Ádám - Miért változik a nyelv? (Mindentudás Egyeteme előadás))
akik sokat olvasnak (könyvet, és nem mondjuk tvújságot), azoknak nem okoz gondot a muszájt meg az idején-t leírni. de aki - minden bántás nélkül - úgynevezett funkcionális analfabéta - azaz csak akkor olvas el/ír le dolgokat, amikor szüksége van rá, azoknak nincs bent az agyában a ma már teljesen felesleges ly-j felosztás, és megpróbál ráérzésből találni egyet, és van, hogy ez nem illeszkedik a helyesírási szabályzathoz. nincs szüksége rá, nem foglalkozik vele, felesleges számára. ha meg leírja és nem sikerül? na bumm... értelmezhető marad. -
Cat #544 Ugyan a muszály t már megszoktam, de ez most betett:
Én még mindenkinet. idelyén nyomultam modemmel, de amikor beszűntették berágtam és azóta adsl van
kezdem azt hinni, hogy nem az emberekkel van baj, hanem a magyar nyelvvel - ha még mi magyarok sem tudjuk hol kell ly/j t rakni, akkor az egész el van cseszve valahol. Egyszerűen nem hiszem el, hogy manapság nem tudják ezt megtanítani az iskolában, ráadásul ebből az is látszik, hogy az emberek milyen keveset olvasnak (szerintem ha az ember 5000x látja leirva hogy muszáj, akkor nem fog muszály t irni, de persze kicsit idealista vagyok) -
Jaja. De ez jópofa volt, hogy kivitték a "security man-ek". -
Campona és az RTL klub egy tulajdon vagy mi a szarért van mindenhol ott a Campona, ahol az RTL klub is? -
az öregasszonyok azt mondják: "de édes!"
Régen nyári tájat mutattak és kiírták, hogy TV2. Az jobb volt sokkal.
Az RTL Klubon meg ha jól láttam a Campona parkolója fölötti gyalogos felüljárón gurul a kocsi. -
Ez a Tünde, akit most parodizálnak, meg a világ legbutább nője! Minden szaván röhögni lehet, olyan buta! -
Nem értem, hogy ezeknek mi értelmük van????? Hosszas órákat gondolkodtam azon, hogy mi a jó abban, ha egy hülye gyereket látok pofáján egy szelet tortát szétkenve. -
Meg minden szempontból :)) -
Jaja, és sajnos már az m1-en is BKV-buszt meg vasutast mutatnak, bár a legrosszabb még mindig az RTL Klub és a TV2 ilyen szempontból. -
Legjobb az, mikor a TV2 reklám szünetet kiparodizálták, és az egyik gyerek szétkente a pofáján az egész sütit :) Tényleg ez megy a reklám szünetekben, hogy értelmetlen hülyeségek mennek. Pl. mikor RTLklubon női lábakat mutatnak gyaloglás közben. Meg kosárral szaladgálnak... Tiszta értelmetlen elmebetegség. -
Ez nagyon lol :DDD -
Na nézem :D -
Most kezdődött nem rég. -
Megy még vagy már vége? -
De ez a Ratyi Martin név nagyon odabasz :D -
Hát az Irigy Hónaljmirigytől nem is vártam többet -
Nagyon durva. IHM Showban a muszáj-t LY-nal írták :DDD Egy TV-ben ekkora bakizni, amikor szinte az egész ifjúság a TV-ből tanul írni. -
"te sem írsz mindig szép magyart!" -
:))) -
na ugye ... :)
te sem írsz mindig szép magyart!
szal (milyen szép szó a szóval aztán itt van helyette ez :P) ha neked jó hogy egy szöveg beírása közben vagy utána át kell nézni hogy nem -e eltévedt egy vessző vagy kötőjel akkor ... akkor na nem írok semmit :) -
Nem is teszem, mert már idegges vok :)) -
akkor ne emlegesd :) -
Én is, igen, most nem akarok senkit megsérteni, ne vegye senki magára:
A tahó gyerek odaül a gép elé, és csak ütögeti a billentyűket, bele sem gondol, hogy milyen nyelven írja.
"nemvok, ilyen vollt, be küldöm, stb." nem is kell emlegetni, csak felidegesedem. -
Sztem, vok, h...
gyűlölöm... -
Amikor harmadszor is átolvastam az hozzásszólásodat, már sejtettem, mire is akarsz kilyukadni.
A rövidítések tényleg hasznosak, de nem kizárólag azokat szúrják el, hanem a helyesírás is csapnivaló. Főleg a betűkihagyástól (pl. ien) mászok falra -
Igen, valószínűsíthetően igazad van, bizonyára félreírtam, mert nem hiszem, hogy ilyen hülye vagyok/voltam.
Mittudomén, ezt nem tudom biztosan.
Egyébként az Észak-Magyarország rövidítése arra az esetre kell, ha egy táblára, vagy szűk helyre kell kiírni.
Egyáltalán nem fölöslegesek a rövidítések, csak az interneten rosszul használják őket. -
Ennek némileg ellentmondani látszik a következő:
Pont nélkül írjuk azonban (szabványainkhoz és a nemzetközi szokáshoz igazodva) (...) az égtájak rövidítését: D (= dél), ÉK (= északkelet).
Ha annyira nem vagy képes, hogy az Észak-Magyarországból azt az öt karaktert rendesen, rövidítés nélkül kiírd, az bizony elég szomorú.
Még egy gondolat: a dezinformációt is legalább egy kiadós seggberúgással kéne büntetni :-p -
A legújabb kiadás?