13587
  • haxoror
    Hát ha végre kijönne eredetiben a game akkor a manual sok kérdésre választ adhatna...
  • lammaer
    Kösz,

A tevhnikai fejlettség alatt mit értünk? Magasan fejlett városokat magasszintű épületekkel?
  • Árnyvadász
    Az index fórumáról szúrtam be ide, a cikk eleje egy érdekes lehetőséget boncolgat. Érdemes elolvasni:

Sziasztok!

Néhány kérdés/észrevétel:

A vezér azon lehetősége, hogy gyülekező pontot jelölhet ki nem csak arra jó, hogy a megfutamodott, de később „visszabátorodott” egységek erre a pontra gyülekeznek, hanem a több oldalról való támadásnál/védekezésnél azoknak a csapatoknak is gyülekező helye lesz, amelyek nem a mi irányításunk alatt kezdenek.

Nekem egy a Makedonokkal történt ütközetnél esett csak le, hogy a Julii-k seregének a másik fele miért is nem jött besegíteni? Csak amikor már fordítottam a csata menetén és lustaságból kijelöltem ezt a pontot a vezérrel (előtte sosem használtam), hogy ne kelljen szegény, a makedon könnyűlovasságtól megfutott hastatikat egyesével visszavezényelni, lettem figyelmes arra, hogy a sereg másik fele is megindul a kijelölt pont felé. Sajnos csak akkorra értek ide, mikor már csak 50 makedón lovas maradt talpon, de legalább ezek így hamarabb megfutottak.

Arról nem is beszélve, hogy hardon szinte mindig előnytelen helyzetben kezdem a csatákat.

Itt pl. egy bazi nagy dombon álltak a szinte csak lovasságból álló makedónok, alul meg mi csak pislogtunk felfelé a nagyobbrészt hastatikból, kissebbrészt könnyűlovasságból álló töredék sereggel. Én a makedonok helyében hülyére vertem volna magamat, de az AI-nak csak lassan esett le, hogy ha a lovasaival a lejtőn felgyorsulva bevágtatna a középen lévő könnyűgyalogságomba, akkor időm se lenne az én lovasaimmal a szélekről benyomulva azt megakadályozni, tehát a hastatik előbb megfutottak volna, mint ahogy az ő lovasaik szele elérte volna őket!!!

Szóval mire a gép kapcsolt, addigra a lovasok meg tudták ezt akadályozni. Ha ember ellen vagyok, akkor tuti szívás, mert egy ilyen ziccert még egy butus humanoid sem hagyna ki!

Hasonló butusság a géptől:

Ostromnál ha már be van törve a kapu és egy kis csapat (mondjuk 40-50 fő) hastati ki és be rohangál rajta, akkor a gép az én 160 íjászom ellenére is oda- meg vissza rohangál a teljes seregével a kapu és a várközpont között akár a végkimerülésig!?!?

Így vettem be 800 emberrel egy Dák várat, amit 850-en védtek. Az utolsó emberig kihaltak!

És persze egy példa a „tévedni emberi dolog”-ra is:

Ugyanezt a várat előzőleg késő este lévén gyorsan akartam bevenni, hogy maradjon idő alvásra is. A következő történt:

3 szakasz könnyűlovas ék alakzatban rohammal iszkiri a betört kapun befelé azzal a céllal, hogy majd mögöttük (kb. 150 méter) a könnyűgyalogságnak legyen ideje bemenni és felvenni az alakzatot. Azóta se tudom, hogy mi okból, de a játékban először irreálisan hamar megfutottak a lovasaim a sima könnyűgyalogság elől?!?!

Eredmény: 5 szakasz hastati tömegnyomorban próbál benyomulni a kapun, velük szemben 3 szakasz lovas meg kétségbeesetten próbál kijutni valahogy. Röhejes látvány volt, ahogy a sereg ¾-e egy kupacban egymást nyomorgatja a kapuban. A Dákoknak meg úgy leesett az álla a látványtól, hogy csak körbeállták a mutatványt és elfelejtettek támadni! :-)

Szerzője: Who am I
  • Kandurex
    Igen, vannak scriptelt események is. Nincs fixálva az év, de ha kellően magas a technikai fejlettséged, akkor előbb - utóbb megszületik a kis Gaius Marcus :)) és természtesen ahogy az idő halad a történelmi esmények hellyel és közzel valóra válnak (Spartacus stb.)
  • Árnyvadász
    Ja. Ez nem a Warcraft kéremszépen! :))) Erre csak ezt tudom mondani.
  • lammaer
    Fiatalok,

Vannak bedrótozott események a játékban? Úgy értem olyanok, amelyek mindenképpen bekövetkeznem mondjuk valamely év beköszöntekor.

Eléggé az elején vagyok, de például olvastam valahol, hogy lesz haderőreform - ez tőlem függ, hogy mikor?
    Meg ugye állitólag a többi római család is ellenem fordul - de megválaszthatom én az időpontot, vagy az X. évben automatikusan igy lesz?
  • Árnyvadász
    Akkor is üt, vita nincs!
  • Árnyvadász
    AnubisEE: ez így van ahogy Kandurex mondja! Tehát ha régebbi tapasztalt egységedet beviszed olyan városba vagy eleve olyan helyen állomásozik amelyikben van armory, blacksmith akkor tudod őket upgradelni a retrain opcióval. A retrain emiatt nem csak az emberek feltöltésére jó, hanem erre is. Ha meg új egységet gyártassz, akkor ha ott volt armory, blacksmith, akkor eleve fejletten jönnek ki.
  • Kandurex
    Alacsonyabb fokozaton kb. olyan, mint anno a Barbár seregek, lerohan a csatamezőn és stratégiai térképen is, azt kész. Hardon már taktikázik, körbe vesz, ellenségekkel szövetkezik, intrikázik, kihasznál, üzletel stb. stb. nem mondom, hogy túl okos HARD, de nagyságrendekkel nehezebb a játék és emiatt talán életszerűbb, mint normalon vagy easyin.
  • AnubisEE
    Na most nem arra gondolok mikor megjelenik a kis pajzs meg a kard. Hanem arra hogy elösször mezei talpas ijjaszt gyartottam egy szál köntösben, majd upgréd volt vagy nemtudom mi és az összes provinciába láncinges ijjászt tudtam már csak gyártani és a régit se javítani se lancos ijjaszá tenni nem tudtam
  • haxoror
    Most nem arról van szó hogy hastatiból miért nem lehet pl. principest csinálni, végül is a felszerelésük szinte ugyan az: páncél pajzs kard és pillum?

Legalább is én azt hittem hogy erről beszélünk
  • zizzenet
    Ezek szerint a játékfokozat azt jelenti, hogy az AI mennyire figyel a részletekre? Tehát hardon például nem csinál ekkora blamázsokat? Alacsonyabb fokozaton meg olyan, mintha kezdő és felületes lenne? Utóbbi azért nem túl kecsegtető, mondhatni kicsit idegesítőnek tűnhet, nemde?
  • Kandurex
    Túl sokat nem kellett a logomon változtatni :D Fel a Julii család címerét, azt kész :)
  • Kandurex
    Igaz, igaz. Ezért játsza a többség HARD -on, ott minden OK (nagyjából).
  • zizzenet
    GameSpy kicsit lehúzta az AI-t, állítólag gagyi, amikor az erősítést kezeli (a leadereket beviszi a susnyásba, azt ott meg megmurdál), meg hogy nem túl következetes a stratégiai térképen sem, vízi csatánál is suta. Igaz ez? Mi várható még, tapasztalatotok szerint?
  • Árnyvadász
    Nagyon cool az új logód!

És amit írtál az tényleg igaz. Erre csak a legjobb játékok képesek. RTW szerintem az év játéka lesz, HL2 ide vagy HL2 oda. Nálam mondjuk már az év játéka! Pedig azért volt egy pár leosztás az idei évben és mik jönnek még! Szóval ez egy nem mindennapi játék az egyszer biztos.
  • Kandurex
    Kimondta, hogy nem lehet upgradelni a már meglévő egységeket? Mert lehet, simán, sőt. Szinte minden új upgradnél (armorer, blacksmith) visszavittem az alapegységet a városba updatelni :D
  • AnubisEE
    Na igen az hülyeség lenne de én most arra gondoltam hogy a szaros ijjaszaim magukra húztak egy lancinget. Bemegy a raktárba és magára húzza enyi miért kell azért ujj sereget gyártanom a régi meg kuka
    Modjuk nem gond mert én ezeket berakom helyörségnek de azért jolenne ha lehetne upgrédelni persze megfelelő összegért
  • Kandurex
    Nem csak amikor dolgozok, este amikor lefexek, még az ágyba is a harci stratégiákon gondolkozok :D
  • Árnyvadász
    Persze, estére gondoltam én is... Én is idézőjelben dolgozom most :))) RTW fórumokat olvasok, ha nem játszom, akkor is ezen járjon az agyam... ÁÁÁÁÁÁ...
  • haxoror
    A lakosság számától függ hogy a város milyen kategóriába tartozik (small, large stb.) és a város típusa dönti el hogy mit lehet bele építeni
    Először 2000-es lélekszám kell az alap cuccokhoz aztán 6000, 12000 stb.
  • cofb-borg
    És az mitől függ hogy egy újonan elfoglalt város/települést tudok-e fejleszteni, építeni, mert most van 2-3 olyan városom ami már jóideje az enyém, katonai erővel szereztem meg és hiába telepítettem oda kormányzót nem tudok az istennek se építkezni
  • haxoror
    Én most "dolgozom", majd este lecsekkelem :P
  • Árnyvadász
    Thx! Elolvasom. Kíváncsi vagyok minden, ismétlem minden infóra a játékkal kapcsolatban:)
  • Árnyvadász
    Elvileg igen. Csak azt nem tudom, most akkor ezekkel mi lesz pontosan a feladat. Kb. ilyenre gondolok: Rövid kampány-15 provincia (de melyik két nép?), Hosszú kampány 50 provincia (de róma is?)...

Légyszi próbáld majd ki hogy mit ír ki győzelmi feltételként ha ezek közül választassz. Macedonok kapásból szimpik innen, meg a Numidiaiak is. Szép kis háborúkat vívtam velük. Nagyon jók a gyalogosaik... Öltözetük is mellesleg:)
  • haxoror
    ha jól értem akkor ezek a népek:
    Armenians
    Dacians
    Iberians
    Macedonians
    Numidians
    Pontus
    Scythians
    Thracians

csak az all playable civ moddal játszhatók?
  • Kandurex
    Élvezik a támogatásukat és nem fognak "annyira" utálni :)

Egyébként én idáig egyszer kaptam pofont a játéktól, olvassátok: #2606 , hátha nektek is megjön a kedv egy kis Germán hajkurászásra :)
  • haxoror
    thx :)
  • haxoror
    1. megszállás, akkor csináld ha nagyjából érintetlenül akarod hagyni a várost és fejleszteni akarod
    2. lakosság eladása rabszolgának, magyarán a lakosság egy részének áttelepítése a hátországba, zuhan a lélekszám de a régebb óta meglévő táposabb városaidban nő, akkor csináld ha emberanyagra van szükséged odahaza
    3. fosztogatás, lakosság egy része felkoncolva de tízszeres a zsákmány, ha csak turnézok a szomszédoknál akkor ezt szoktam csinálni (plusz még az épületeket is eladom hehheh), akkor éri meg ha a várost egyelőre nem akarod vagy nem tudod megtartani, hátráltatja az ellenséget
  • HRaVeN1
    Mi az a három lehetőség ami küzül választhatok, ha elfoglalok egy települést? És melyiket érdemes választani?
    (én általában a 2-et szoktam választani)
  • Árnyvadász
    Nem teljes a mondat: Az Ők alatt értem a Brutus, Julius tagokat én ugye a Scipio családot irányítom. Szóval ők ott vannak a szenátusban, vagy csak élvezik a szenátus támogatását? Ez nem tiszta.
  • Árnyvadász
    All Playable Civ Mod for RomeTW
  • Árnyvadász
    Igen ezeket a kiegészítőre tartogatják. Nekem is utána kéne olvasnom rendesen. Gimnázium után kezdett el érdekelni a történelem igazán. Pl. A II. Világháborúról mindent kiolvastam amit lehetett. Ideje elkezdeni az ókort is:)
  • haxoror
    ehez az all playable modhoz adjál linket légyszi
  • Árnyvadász
    Very Hard-ot én még nem merem kipróbálni. Nem akarok idegroncs lenni:)

Kandurex írta ezt a szenátusba való bekerülést. Ugye van az a képernyő ahol a szenátusban szereplő családtagok képei és képességei vannak. Ők hogy hogy az elején már ott vannak a szenátusban? Vagy nem tudom, ezt a részt nem igazán értem.
  • haxoror
    Kéne egy mod ami a Szkíta lovasíjjászokat feltápolja vagy olcsóbbá teszi
    Kíváncsi vagyok hogy a kiegészítőben (mert gondolom lesz) milyen új népek lesznek, nem vagyok otthon az ókori történelemben szóval nem tudom hogy skandináviában és ázsiában akkoriban kik éltek
  • Árnyvadász
    Most az jutott az eszembe, hogy a szkítákat (all playable civ mod) választva (majd persze -kb. 2 hónap múlva) az már majdnem olyan, mint ha a hunokat választanám. Szkíta szarvas. És ott éltek ahol most mi, ha minden igaz. Meg van Aquincum a játékban, Duna is ott van, szóval bele lehet élni magunkat ha épp arról van szó.

Tegnap nem játszottam a játékkal, inkább aludtam helyette, amúgy is mindig hajnali 3-ig nyomtam az elmúlt napokban, de ma este-hajnal ismét leülök.

Nagyon örülök a magyarítás elkezdésének és főleg annak, hogy Andy pártfogásában megy a dolog.

Tomper írta, hogy a reloaded verzió is hibás lehet. Nekem nem volt az, és próbáltuk egyik ismerősőmnél is telepíteni: Gond nélkül ment ott is. WinXP Prof. Hun és SP1-SP2 nincs... Talán az övén SP1 igen...

A nap közben úgy is eszembe jut valami, aztán írok:) Addig időnként benézek aztán olvasom a ti élményeiteket.

Kandurex: Ez ismét egy nagyon jó leírás volt! Piros pont elkönyvelve. Pulitzer-díj kilátásban:)

Ennyi most.
  • haxoror
    Annyi jót írtatok a very hard fokozatról hogy újrakezdtem a julii-kal, a tizedik körre már két karddal jelzett csatám volt (az egyikben a háromszoros túlerővel jövő Gall csapatokat 20:1 kill/death arányban utolsó szálig kiírtottam ) de most kezd bekeményedni a helyzet. A Gallok valahonnan kínai DNS-t szerezhettek mert jönnek ezerrel ráadásul mániásam toboroznak zsoldosokat is és a városok SOKKAL hajlamosabbak a lázongásra, ezrével feszítem keresztre a népet de még mindig probálkoznak. A kedvencem az volt amikor egy picit nem figyeltem oda és három szakasz lovasságomat futamította meg egy(!!!) szakasz barbarian cavalry Ráadásul az ellenség ritkábban esik pánikba ha oldalba kapom lovassággal mint medium fokozaton, na mindegy asszem ideje rágyúrni az olyan egységekre amiknek a leírásában a "heavy" szó sokszor szerepel
  • haxoror
    nem annyira hülyeség hiszen pl. a tápos parasztok parasztként lettek tapasztaltak és ha jobb fegyverzetet adnál nekik akkor azzal ugyan úgy bénáznának mint bármelyik kezdő
  • haxoror
    1. diplomatával bribe-old meg egy mésik nép valamelyik családtagját hogy álljon át

2. vezér nélkül nyomulj sikeresen egy csapattal és az azt vezető Captain elvileg idővel adaptálható lesz