13587
-
Árnyvadász #2993 Ezt nem is tudtam:) Kéne a kézikönyv már nagyon... -
Árnyvadász #2992 Ahh... annyira jó ez a játék, hogy nemigaz. Egy short campaignt kezdtem el Scipio oldalán, ebben 15 elfoglalandó tartomány és Karthagó-Numidia elverése a cél. Az hogy rövid a kampány egy csöppet sem igaz:)
Már három napja kb. napi 5-6 órát játszva tartok ott, hogy numidia kilőve, karthagóiak még tarják magukat sőt a hülyegyerekek hatalmas seregekkel és flottákkal jönnek ellenem, kezdenek már megint talpraállni sajnos. A tartományokból 10 db van meg eddig, a numidiai rész egy kivételével teljesen (a maradék az egyiptomiak kezében van), a karthagói rész fele és a makedon-görög részen kettő. Scipio Harsh rangot ért el, iszonyat sajnáltam de meghalt egy sorsdöntő csatában 69 évesen. Micsoda csata volt! Három makedon hadtestből mind a hármat levertem, alig maradt valamim, aztán a negyedik is lerohant mielőtt a város biztonságába értem volna. Megfutamodhattam volna, de ilyet nem tesz egy igazi hadvezér:)
Szerencsére a családban van néhány kiváló tábornokom, igaz ők karthago védelméért felelősek. Ezek a makedon srácok rohadt kemények. A görög phalanxtól meg az isten mentsen meg... Görögökkel szövetségben is vagyok, és a Spanyolokkal is.
Kedvenc bérgyikosomat így hívják: Nero the killer.
Durva a lelkem. A főbb makedón vezéreket vele nyiratom ki, illetve szabotázs akciókat is vele hajtok végre, az neki 100%-os sikerrel megy:) Van egy olyan bérgyilkosom akinek egy majma van. Tök ari. Az segít neki így miatta is kap pluszt.
Annyi mindent átéltem ezalatt a néhány nap alatt, le sem tudnám írni. Ha nyertem, jöhet a Juli család (bár velük már játszottam, de a gallok bebüntettek rendesen és ez volt az első játékom is, szóval kissé szervezetlen voltam és kapkodó), aztán jöhet a nagy kedvenc a germánok.
De a Scipio családdal még elleszek egy darabig. Ezek az ostromok amik erős falaknál vannak : HUhhh de durvaaa. Amikor a forró olajat ráöntik a betörni készülő emberkékre.
Kedvenc egységem a légiós nehéz lovasság: FOR ROME!!!! :) Meg az onagerek amikor sok van belőlük. Mikor azok beindulnak.... az ellenfél szedi a nyúlcipőt rendesen. Eddig azt hiszem 106 csatát nyertem meg, 46-ot elveszítettem. Persze ebben benne vannak a tengeri ütközetek is jócskán. A kis kardos jelölések amik nagy csaták emlékét jelölik, nos abból van jó pár:))
Az is jó volt, amikor a karthagóiak ostromolták karthagót (már az enyim volt) akkor a csata kezdetén mikor még alig repült pár nyílvessző az ellenfél egyik elefántokból álló egysége berémült és vette a sátorfát:)
Kutyák kurva jók, azokat szoktam előre küldeni. Az íjászok tömegben brutálisak, nekem az a nagy hibám hogy a vezetőt is sokszor bevetem, aztán ha nem tudom időben kihozni, akkor sanyi van:)
Kérdés: Árokásást említett valaki. Ilyet is lehet majd?
Aztán van az a menü amikor ostronlok egy várost, és abban a legutolsó ikon az egy hídszerű valami... Az erre lesz jó? Illetve az egyáltalán mire jó? Ugye így jön: faltörő kos, létra, toronyszerűség, és ez a hídszerűség... Na ez mi? -
Snipa #2991 fasza csinalok kelta flottat ;)
a max egyseg amit ki tudsz beloluk hozni a large boat :-))
azzal aztan leverem majd a 4 evezosoros romai hadihajokat :)
feltunt hogy mig a gallok elleni haboruban tobbszor elofordult, hogy a gall vezer a lovascsapataval betamadott eloszor, ezzel szemben a romaiaknal ez nem fordul elo sot, ha gaz van elhuzak a csikot mint a huzat. Viszont ha nyeregben vannak es van lovassag hajaj... -
haxoror #2990 Amit igazán hiányolok az a folyami hajózás, hatalmasat dobna a stratégiai lehetőségeken. -
haxoror #2989 Hmm... asszem gyúrok egy kicsit a flottámra :)
A játékban van valamilyen időhatár? Valami dátum amire kész kell lenni, vagy lehet húzni az időt a XX. századig? -
haxoror #2988 4. diplomatával kilóra megvenni az ellenség vezetőit :) -
Árnyvadász #2987 Én is szárazföldi patkány vagyok, de mégis használom igen sűrűn a flottát. Scipioi hadjárat 90-ik körében tartok és a flottám bazierős. Blokádolni tudsz vele kikötőket, a tengeri hatalmat lazán át tudod venni a többiek felett így nagy előnyre tehetsz szert. Mindenképpen érdemes flottát építeni, egyrészt a csapatok szállítása miatt, hisz valamivel gyorsabb és biztonságosabb, mint szárazföldön vinni az erősítést, egyebet... Másrészt a tengeri csaták el tudják dönteni akár a háború menetét is hiszen ha minden kikötőt blokád alatt tartassz az egyik riválisnál és a tengeri ütközeteket is megnyered felette, akkor neki sanyi lesz előbb utóbb. A kereskedelmi bevételek jelentős részétől elesik (ami tengeren keresztül érkezik) és a hajóival nem tud kijönni a kikötőkből. -
Árnyvadász #2986 Három dolgot tudsz tenni.
1. Egy másik vezetődet hozzáadod a vezető nélkül maradt csapathoz. Így már az ő irányítása alatt fognak harcolni.
2. Vársz picit és úgymond kineveznek egy újabb kormányzót és azt állítod a csapat élére.
3. A megmaradt csapatta tovább háborúzol és ha mázlid van a sima kis vezető (akit épp kinevez a program valamelyik csapattestből) előlép és rendes tulajdonságokkal rendelkező vezető válik belőle.
Nekem a 3. pont bejött egyszer, amikor a numidiaiak ellen harcoltam elesett a vezetőm, majd kénytelen voltam a megmaradt vezető nélküli csapatommal tovább harcolni, mert a közelben nem volt "átdobható" és fölös kormányzó/vezető, de annyira jól sikerült az összecsapás aztán, hogy előléptették az egyik emberemet vezetőnek a csapatból.
-
haxoror #2985 Eléggé "szárazföldi patkány" vagyok, a flottának mi értelme? Igazából a diplomatáim fuvarozásán kívül nem használom semmire. -
haxoror #2984 Tipp Juliiknak :)
Start után egyik csapat azonnal hajóra száll és irány a francia riviéra :) A második körben már ostrommal el lehet happolni a Gallok orra elől Massiliát mert alapból Rebel, fossa a pénzt a tengeri kereskedelem miatt és marha jó alapbázis a nyugatabra lévő ezüstbányás Gall város korai lerohanásához. Ugyan így egy kisebb csapattal Dalmáciát (aranybánya) is megéri lenyúlni a Brutii ház elől, az is Rebel így nincs diplomáciai gond meg többfrontos háború. -
Snipa #2983 hat en jocskan szenvedek keltakkal :)
amit nagyon ruhellek hogy rohadek germanoc szovetsegben romaval engem tamadnak mindig feltunnek 3000 es seregekkel.. A galloknak hamarosan satu, hiaba kuldok hozzajuk segito seregeket ezerrel jonnek a romaiak es felorlik oket. Olyan szar egysegek vannak keltaknak, hogy a Legios cohortok es lovasok ellen nem sok eselyuk van. A nyomorek szekereimet rohogve szetkapjak :) Ez az izgi, ambusholok orrba szajba hogy jo pociziobol tudjak rajukt amadni. :) Amit furcsallok, hogy carthagonak vege es elotte 2 korrel meg a scipionak lett vege... Szal erdekes lehet a helyzet ott lenn :)
Valakinek sikerult keltakkal nagyot alakitani vh-on? -
#2982 Pontus -
#2981 Sziasztok. Lehet, hogy butaságot kérdezek, de hogy lehet új vezetőt "csinálni". Mert meghalt az egyik, ey véres csatában, és a helyére szeretnék állítani vki mást. -
#2980 Ha görögországban a brutikat verjük és ők kivonják minden haderejüket a városokból ellenünk egy-két győzelem után a görög városok fellázadnak maguktól és így már könnyen bevehetők. -
#2979 én adtam egy várost a makedónoknak így tovább maradnak a játékban és szövetségben.
Meghagytam egy spanyol falut így a gall szövetségesük velem is egy kis rábeszélés után hajlandó volt szövetségre lépni a római házak ellen.
I.C ram!
T.ben már elég hamar van épület(240 körül) így gondoltam a gyors elfoglalását.
-
#2978 Tipp karthágóiaknak!
Halicarnassus ázsiában a játék elején már lázadók uralma alatt ál. Érdemes egy expedíciós sereggel elfoglalni. Ha gáz lenne az anyaországban innen még tovább vihető a játék mert elég védett helyen van.(szelekuidok nem támadnak)
A játék elején a baleár szigetén van két parittyás meg egy toborozható, ez elég az elején a tüzérségnek)))
Syracuase-t segítsünk megvédeni a görögöknek, jó szövetségesek lesznek. Egy sereggel és hajóhaddal aztán érdemes együtt manőverezni a görög-makedón sereggel(katonai szövetség).
így biztos a győzelem.
-
VGQ #2977 Én a spanyolokon veszem ezt észre ,hogy kapásbol elsöként esik el a dakokkal együtt.
Bakker 6 orás játék árán végre megöltem az SPQR-t!!Igaz csak itália északi részén volt 1 városom,ugyhogy mire onnan lelaviroztam romába az eszem megállt.
Leküldtem legalább 6-7 hadtestet,de valahogy eggyik sem ért el romáig.Julius vagy a gallok mindig lekaszálták.
Nagnehezen egy páros egységet sikerült levezényelnem oda és a roma elötti folyonál megütköztünk.Az ellenek volt egy 200 fös elöörse aztán a várbol kivünulo 1300 fös serege.Szemben az én maradék 600 fömmel + az erösités 1200 katonájával.
Mákomra támadott igy elég volt beállnom a gázlora 8 osztag spártai harcossal/hoplitával és igy felhentelte magát az ellen.De a poén az volt hogy nem sikerült idöben összezárnom a 2 oldalt erre a hülye gép átrontott 3 osztag lovassal egy akkora helyen mint egy várkapu.Aszidtem meghülyülök mikor elkezdte gyilkolni ezerrel az ijjászaimat.
Végülis feláldoztam a lovasságot és behajintottam öket a hent közepébe.Erre elhulott ugy 40-50 katija az ellenek rá 5 mp-re megdöglött a vezér is ugyhogy nyulcipöt huztak,és bevonulhattam az üres várba.
Ez volt a mázlim különben tuti felapritanak a falaknál:((
Bár rájöttem a legjobb dolog az árok.
És a legegyszerübb aromaiakkal bevenni egy várost.Fogsz 3 érokásot bevered a falakat.Aztán a többi osztagot benyomod teknösbékába és helo.Senki sem állitja meg.mikor beérsz a várba akkor bontod a tekit ,hajitod a speart és roham.iszonyu hent:) -
haxoror #2976 A gép amikor pörgeti az AI-ket egy kör után a "Rebels" is a népek között szerepel. Újrakezdésnél ők is választhatóak?
Igazi szívás lehet...
Egy diplomatával elkolbászoltam keletre hogy mik lehetnek ott, találtam egy Rebels falut. A diplomatával áttérítettem egy Rebels csapatot és egy Szkíta családtagot. Pár évtized múlva enyém lett az egész észak-kelet és az egészet egyetlen vándor-diplomatával kezdtem :)
Akármelyik családdal kezdtek sztem megéri rögtön északra és észak-keletre küldeni néhány expedíciós-csapatot, az ottaniak lassan kapcsolnak így vannak "szabad" Rebels falvak, később jól jön majd az extra hátország.
Szerintem Macedónia az egyik legnehezebb nép, Róma, Görögök és Egyiptom plusz az egyébb tengeri népek azonnal beszorítják, szinte elsőként hullik el mindig. -
#2975 Óóó, basszák meg...ma felhívom a Cd galaxist, hogy mikorra érkezik meg a game, erre meg nem azt mondják, hogy valoszinü, hogy csak jövöhéten jelenik meg itthon a boltokban, de azis elképzelhetö, hogy csak utána.
Ennyit a gyorsaságrol -
#2974 Ez nem időponthoz van kötve, hogy mikor tudsz gyilkost csinálni, hanem épülethez. -
#2973 bérgyilkosokkal érdemes a diplomatákat gyilkolni,így akadályozni a szövetségek létre jöttét. Thessalonice-ben biztos lehet gyártasni meg karthago alatti városban elég hamar(nálam 240-től)
Karthagoval érdemes elfoglalni a dél-itáliai városokat és megtartani mert a rómaiak 241 után nem nagyon támadnak. -
osbebei #2972 gondoltam kicsit szociális leszek :)
szóval wanadoo.ra log/pw = faseke/faseke
vmivel több mint 2 napig még érvényes, használja vki egészséggel! -
Csurcsil #2971 Germanok , brittek. A gallok erosebbek mint a brittek szoval oket gyorsan le tudjak nyomni. A germanok egysegei elkepesztoen gyengek( tapasztalat), arrol nem beszelve hogy allandoan lazongas van a teruleteiken. Szoval mindkettonek a nagy testver arnyekaban kell megeroodnie (gallok). Ezert veluk szerintem nehezebb is. Vagy esetleg a dakok ?:)) Nem azt mondom , hogy a legnehezebb fokozat ai jo de vannak sokkal gyengebb nepek a jatekban mint gallok , karthago, roma.... -
asa #2970 mar az is nagy segitseg lenne ha vki megmondan hol/mit kell atirni hogy kezdheto legyen az imp. camp -
asa #2969 hali!
Nincs otletetek miert fagyhat ki a bilentyuzet neha (altalaban pont a legjobbkor), ha a camp. map /mas map (csatater vagy varos inside look) között valtok ?
Tapasztalt valaki hasonlot?
-
#2968 :DDD -
#2967 surrender = megadás -
#2966 Jóvagymá! :D nekem csak a hellen szóból egyből a Görögök jutottak eszembe, egyem a művelt lelkedet :p -
#2965 Nem.
Nem reformált ott senki semmit, egyszeüen csak Nagy Sándort követöen, miután a görög kultura, és a régi közfelfogás a béka segge alá kezdett süllyedni (vagyis leáldozott a görög fénykorszak, a klasszikus kor), kezdett kialakulni egy uj kultura, egy uj müvészet, filozofiai (és még sorolhatnám) irányzat, amely a mediterránum egész keleti felében és Kis-Ázsiában elterjedt. Ez volt a hellenizmus, amely föként görög vonásokat tartalmazott, lévén,hogy legföbb gondolkodoi görögök voltak, de területenként kialakultak sajátos vonásai, igy Egyiptomban vmilyen szinten kevererdett az ottani kulturával. Az utolso hellenisztikus ország különben maga Egyiptom volt kr.e.30ig, mig roma meg nem hoditotta.
Tulajdonképpen tehát az ujfajta filozofiai gondolkozás révén alakult ki ez a kultura.(a romaiakra meg nem volt jellemzö)
u.i.:hellenisztikum szo pedig nem létezi, max mediterránum, v.hellenizmus :D -
#2964 Az armored phalanxok ellen mi a legjobb fegyver?Sehogy nem bírtam bevenni spártát még túlerővel sem csak ha kiéheztettem őket.Pedig ástam alagutakat,amik bedöntötték a falakat.A római gyalogság(principes,cohort)-al nem értem sokat ellenük,igaz még a tornyok is lőttek ezerrel.A lovassággal ugye megint nem megyek semmire,ijászok és a bérgyilkoskatonák sem érnek semmit.
Jah és még egy kérdés amikor azt a feladatot kapom a szenátustol hogy valami surrender nation vagy valami hasonló akkor mit kell tenni?Ki kell nyirni azt a népet vagy diplomáciával kell valamit? -
#2963 Magyaran. -
wallen #2962 Na nekikezdek a görögökkel
- nekik tényleg gagyi a lovasságuk
- stratégialig talán a legnagyobb hátrányban vannak
Terv: Szicilia (római), Kisázsia (szeleukidák) és a szigetek (aki nem szégyel hadat üzenni) biztos el fognak esni, de addig Makedónia és Trákia az enyém. Aztán Illiria, Dácia. Mondjuk a legjobb gyalogságuk nekik van, de elég nehézkesek lesznek csatatéren. -
#2961 Ja. Én is most jöttem rá, hogy az elefántokkal bármit meg lehet oldani. Nem sokat nyomtam a demóval, így nem emlékeztem, hogy ennyire brutálisak lennének.
Mindegy. Ha már elkezdtem velük, akkor nem hagyom félbe. :) -
Braveheart #2960 magyarán töltsem le megint? -
#2959 Pedig igaza van. Az elefántok túl erősek és a történelemben bevett taktikákat nem is lehet alkalmazni ellenük. Az AI pedig tényleg gáz. -
wallen #2958 Gallokkal BC251-ben egy össz-vissz 19 éves után levertem a Julikat és bevettem Rómát. Enyém volt egész gallia és a britt szigetek.
Kártágó azért nehéz, mert Szicila, Hispánia és Észak-Nyugat Afrika közül csak egyet tudsz meghódítani és tartani. A másik kettő elveszik (a kis szigetek alapból):
- Afrikában a númidiaiak lesznek olyan erősek, ha máshol háborúzol, hogy a két városon kívűl nem lesz erőd foglalni márcsak a távolságok miatt sem.
- Ha nem Hispániára koncentrálsz a gallok, vagy a spanyolok lazán kinyomnak
- Szicilia meg enyhén római nyomás alatt fog állni és négy ellenséges római frakció flottája totális fölényben lesz
Ennek ellenére én Sziciliában nyomultam. Hispániában csak vandálkodtam , fosztogattam, de egy városom sem volt. A sereget sem tudtam haza hozni, csak 20 év múlva, amikor meghódította Númidiát :) Addig minden erősorrás arra ment, hogy Sziciliát tartsam az összes római frakció ellen. Ők olyan szinten kivéreztetek, hogy Brutiéknak csak az induló két városuk van, Scipioék meg csak Korzikát meg szerzték eddig. Legerősebb frakció Egyiptom, görög majd én.
BC228 volt, amikor átdobtam az első elefántos sereget Itáliába, ahol mindenkit legyaktak. Igaz úgy csempésztem őket át, mert a tengeren nincs keresni valóm. Brutik megszüntek 1 év alatt. Capua csupán két évig tartott ki. A szenátusi sereget két mezei csatában felöröltem. A hódításokkal én lettem a legerősebb frakció és innét nincs értelme nyomni.
Ennyi
Szóval reménykedtem, hogy Kártágó a stratégia kiszolgáltatottsága miatt nehéz lesz, de nem
(természetesen legnehezebb fokozaton) -
#2957 Mit akarsz? Nyomulj a Gallokkal bazzeg, ne a játékban megtalálható legerősebb egység nemzetével. Ilyet... -
wallen #2956 Nem elég nehéz még Kártágó sem :(
Kellene egy impossible fokozat is, ahol nem lehet pauzálni a csatában és kötelezően vége, amint az ellen megfut. Meg exponenciális egységköltségek, hogy ne legyenek csupa lovasseregek. Az elefántokat meg nagyon le kell tápolni. Jelenleg egy War Elephant simán legázol egy 1000 fős római sereget (Négy meg egyszerűen verhetetlen). Meg újra kellene írni az egész csata AI-it, mert szerintem gyengébb, mint az első TW-é.
Kik a legbénábbak szerintetek? -
#2955 ugye úgy, faxom ebbe a szóba. -
#2954 Retry download. Még csak nem is hallottak a hivatalos fórumon ilyen hibáról, mert úgye ez még nem warez probléma.