48078
-
#11058 sőt, asszem a Tarján is hív -
G_ArchAngel #11057 Nem is írtam, hogy Fuji a cég, ahonnan kinéztek, honnan jöttetek rá? :)))
Címet kapok? -
#11056 egy helyről tudok, ahol a Fuji hív ff-t, a Blahán -
#11055 heh
nekem is két hetembe került, míg sikerült előhivatni, egy fényképész mester boltjában jártam sikerrel
ff filmet egyik nagy cég sem hív, a nagyítást viszont korrektül megcsinálta a Fuji -
G_ArchAngel #11054 Igen, ezt hallottam, de a Deák téren van egy fotólabor, ahol emberbaráti áron hívják elő a ff filmeket is - a gond, hogy jövőhétig nem leszek Bp-en... -
#11053 na, előhívásról mesélhetnék, de inkább nem :)
-
#11052 hat bizony aki ilyenekre vallalkozik (vidéken) annak általában otthon vannak a saját vegyszerei, és magának hívogatja elő. PL miskolcon is kiröhögnének ha beállítanék akárhova is 1 tekercs fekete-fehérrel. :/
vagy kb 4x annyiba kerülne előhívatni mint szineset / digitálisat. -
G_ArchAngel #11051 Űjabb pofon az élettől: telelőttem pár nap alatt egy B/W tekercset, majd naívan bemegyek szülővárosom egyik fotólaborjába (3 közül a legnagyobb), asztalra teszem a tekercset: "Kérek egy előhívást, kerettel, 10×15-ös méretben..." Emberke forgatja a dobozt, majd megkérdezi: "Tudtam-e, hogy fekete-fehér a film, mert ilyet Tapolcán sehol nem hívnak elő?" Erre én barátságosan: "Tényleg? Pedig azt hittem színest jelent a black&white..."
Közben úgy néztek rám, mint egy eszkimóra - mert fekete/fehérre fotózom egyből rámsütik a skarlátbetűt? -
G_ArchAngel #11050 Canon EOS 10D és EOS 300X -
#11049 De ez a cucc nem videokamera, nem? -
#11048 hát nézd, ha eltökélt célod, hogy veszel egy szart, akkor minden pénzt megér, nem?
-
#11047 videokameránál szokás óriási digizoomot rakni, nagyon sokat a mozgóképnek (láthatóan) nem árt. -
#11046 tipus markat nemtudom sztem valami nonem xar, megéri szted ? -
#11045 Milyen márka, típus?
Ha Trust akkor nem! -
#11044 16mbs 1.3 megapixeles digi fenykepezogep meger 6ezer huf ot ? -
#11043 Ritka száksz.
Jól látom, 120x zoom?
12x digizoom van rajta mi?
AZ KELL A NÉPNEK! :-D -
#11042 ugy nez ki mint 1 discman optikaval az elejen -
Cat #11041 10x optikai zoom, közvetlen ír DVD-R, DVD-RW, DVD+RWre, a hátulján egy 2.5-inches LCD van. Májustól kapható európában, ár nem ismert.
Neve Sony DCR-DVD7E
-
#11040 de itt nem kell cserélgetni. maga az sd kártya usb2.0-s kulcs is. -
#11039 Simlpetech-nek van usb kulcsa cserélhető SD memóriával. -
USB-SD kártya :) 256 mega 30 euroért :) -
#11037 Yes, master! :-D -
#11036 Én csak Minoltán gondolkodtam.
A D5D nagyon valószínű az A200 megelenése után.
Viszont szvsz nem fogják kihagyni az A3-at sem, hamár Z3-at kiadták.
Ha megcsinálják akkor szvsz a jópár éves obit fogják cserélni, esetleg egy 28-300-ra. 8Mpx marad, talán a CCD-t is hagyják úgy ahogy van... -
Lateralus #11035 Oké, de ha 60%-nál több jön be belőle, akkor ragaszkodom a Nostradamus megnevezéshez :) -
Lateralus #11034 Többet vártam tőle kezelhetőségben például. Egyrészt egyetértek Freakkel, hogy elég sok zajt produkál. Alacsony érzékenységen még használható, de ISO 200 körül már rettenet, még az erős zajszűrése mellett is. Másrészt nagyon unszinpatikus volt a fogása. Kényelmetlen, lapos, műanyagos érzés volt számomra. A kezelhetőségét, pedig nagyban visszaveti a nagyon kis felbontású EVF. Leica licensz lencse, stabilizátor, kiváló CCD és akkor hozzápasszintanak egy 100akárhány ezres felbontású EVF-et, mint a Fuji S2800-ban volt.
Amúgy kivételesen jó képeket készít és a lencse is kiváló, de az EVF, az ergonómia, és a felbontásához képest túl kicsi, zajos CCD kicsit beleront a képbe.
Az már csak szubjektív dolog, hogy nagyon csúnyának találom. -
#11033 Ez kellemes kis jóslás volt, rakjuk el és 1 év múlva lássuk mi vált be ;-) -
#11032 Ha mondjuk 80Mpx-es lenne, akkor okés is lenne a 20x-os digi zoom :-DDD -
#11031 Az első tükörreflexes mobiltelcsit... :-DD -
#11030 Én egy másik A1-et ismerek, az egész jó! :-DDDD -
#11029 Steve oldalán van pár sample fotó, amin az égbolt ISO80-nál láthatóan zajos, ez pl. nem túl szimpatikus tulajdonság
mondjuk nem is világvége, csak egy negatívum -
Cat #11028 miért unszimpatikus neked az fz20? én sztm következőnek azt veszem (mondjuk fél év mulva) -
Lateralus #11027
Fake kép róla -
#11026 ehh, megszoktam.... :)
a drumandbass-t is én találtam fel, erre 2 évvel később megtudtam, hogy már külön stílus :D -
#11025 minden csillagász és éccakai fotós álma :) -
#11024 igen, egy rendes B záridővel még finom is lehetne :)
10mpx foveon huhuuuu -
#11023 " ami voltaképpen egy cserélhető objektíves kompakt lesz "
figyeled? lopják az ötletedet :D -
#11022 "Érik gyümölcs" - mondta Miagi mester -
#11021 az SD11 nagyon finoman hangzik :) -
Lateralus #11020 Na, akkor tippjeim, innen-onnan felszedett pletykáim és jóslataim 2005-re. Csak röviden :)
A megapixel háború pár éve egyre jobban kifullad. A 8 megapixeles kompaktok nem hoztak látványos javulást, ellenben sok zajt igen. Jelenleg nem tudok 8 megapixelnél nagyobb (2/3"-os) képérzékelőről, így kétséges, hogy a következő év elsődlegesen a megapixel növelés jegyében telne. Szerintem a képminőség és a sebesség javítására helyezik majd a hangsúlyt a kompaktoknál. A kisebb felbontású kompaktok persze felzárkóznak a "nagyok" mögé. Egyre több 5-8 megapixeles zsebgép is megjelenik.
Az előző év egyértelműen az ultrazoomos gépek és a stabilizátor éve volt és úgy néz ki népszerű dolgok ezek (miért ne lennének), tehát 2005-ben még további nagy zoomos kompakt modellek, és több stabilizátoros gép várható. Az árak persze esnek.
Jelenleg holt szezon van, komolyabb bejelentések február-márc és szept-október környékén, a nagy fotós szakkiállítások előtt és idején várhatóak.
Canon:
- Az A sorozat folyamatosan 1-2 jól sikerült, népszerű ötlet gyúrása volt. Kicsit kifulladóban van. a legnagyobb tagja már 5 megapixel, de túl sok előrelépés sosincs, a "bevált recepten ne változtass" jegyében. Mivel kisméretű érzékelő létezik már 7 megapixelesben is ezért talán látunk jövőre 7 megapixeles 'A' gépet, csak mi lesz a neve ? Ugyanaz a külalak, a "csúcsmodell" kihajtható LCD-vel, teljes manualitás, stb.
- Az S sorozat már 7 megapixelnél jár. A 8 megapixel nem lenne egy nagy ugrás, amiért mindenki cserélne. A 2/3"-os érzékelő kicsit nagy is ennek a gépnek. Kérdéses a sorsa, de egy ráncfelvart kamuváltozat biztos kijön, pl. marad a felbontás, de Digic2 procival, meg ilyesmi. Az S2 IS talán tényleg kijön, nagyobb felbontással, pár dologot kijavítva.
- G sorozat. A G6 nem lett rossz idén. Nem tudom mivel tudnák átugorni. Szerintem nem lesz jövőre folytatása, vagy ha lesz év végére, akkor egy olyan mondvacsinált újdonság, mint a G3 volt.
- A Pro 1 nem szólt olyan nagyot, mint kellett volna, úgy érzem. Lehet, hogy idén hanyagolva lesz a Pro széria, mint ahogy pár évre hibernálva volt, de lehetséges egy olyan húzás, mint a Nikon Coolpix 8700-8800 esetében, hogy nagyjából ugyanazt kiadják stabilizátorral, pár fejlesztéssel.
- EOS. A Canon jól láthatóan kettéválasztotta az EOS családot. A profi gépei 1,3-1 szorzóval jönnek ki, a félprofi, belépő modellek az EF-S 1,6x-ot viszik tovább. Ez már biztos. Új EF-S lencsék lesznek ez tutira lenyilatkozták a Canontól, mégpedig L-es minőségben is. Idén kijött a 10D, az 1D és az 1Ds utódja is. Jövőre inkább pihi lesz szerintem, de a 300D már közel 1,5 éves, szóval várható valami utód. Szerintem a 20D egyszerűsített változata lesz, feketében. Olcsóbb anyagokból, néhány butított funkcióval, ugyanazzal a 8 megás érzékelővel. A Canon gőzerővel fejleszti a saját ultrahangos érzékelőtisztítását is (lásd. Olympus) és ez biztos titkos hír.
Nikon:
- A Coolpix sorozatnak sosincs vége, már évek óta ontja magából a Nikon, bár néhány modellnek nem sok köze van a másikhoz. Az alsóbb kategóriában szintén várhatóak az automata 6-7 megás kompaktok, kattintgatni. A 8800-tól nincs nagyon följebb, ebben már minden van, ami kell. Kétséges, hogy megfejelik. De alatta ki fog jönni szerintem több stabilizátoros Nikon ultrazoom.
- Sokan várják a DSLR kategóriában a D100 utódját, ami betölthetné a belépő árú D70 és a profi D2H/D2X közötti űrt. Semmi konkrét hír még a D200-ról (pletykanév). Ugyanúgy rebesgetik a D70 utódját, sőt egy sokkal olcsóbb, egyszerűbb verzióról (D50) is szó volt, de ezzel szerintem elkéstek, már nem lenne időszerű, inkább fejleszteni kéne a D70-et. Kisebb az esélye, hogy D70-utód jön ki jövőre, mint a Canon 300D-nél,de nem lehetetlen. Optikákban a Nikon a saját digitális szabványában nagyon elkötelezett.
Fuji:
- Amilyen szuper gépekkel jött ki pár éve, annyira megfeneklett kicsit ez a cég. Legalábbis úgy érzem. A Super CCD új verziója nem durrant akkorát, mint anno a bejelentése és a következő generációi. Az S5500 egy jó javítása az S5000-nek, ami igazából csak külalakjával és nagy zoomjával volt nyerő, de sokat elmond, hogy hagyományos CCD került bele a korábbi próbálkozás után. Az S7000 még tartotta magát, de főleg tudásához képest olcsóbb ára miatt. Nagyon sokan húzták. Szerintem a Super CCD SR-t fogja jobban erőltetni a cég, bár fanyalgások ezzel kapcsolatban is vannak. Az S20 Pro kijön esetleg nagyobb felbontásban, ha lesz ilyen Super CCD, és a cég ideje, hogy erőltesse a stabilizátort is, hogy haladjon a divattal. Szerintem jövőre meglépik.
- Pár napja a Luminous Landscape pl. majdhogynem lehúzta az S3-as érzékelőjét, hogy nem akkora durranás, mint várni lehetett. Látható a dinamika előny, de gondos RAW utómunkával pl. egy 20D-ből is könnyen kinyerhető ez a többlet. 2005 az S3 Pro éve lesz abban az értelemben, hogy mennyire válik majd be. A márka elkötelezettjei biztos megveszik, de a konkurenciához képest magas ára nem biztos, hogy túl elterjedté teszik.
A Fuji viszont benne van az Olyval együtt a 4/3-os szabványban, így nem csodálkoznék, ha kijönne csendben egy 4/3-os DSLR-el is. Az sem kizárt, hogy az S7000 utódja egy hasonló gép lehetne, mint az Oly E-300 mostanában, de ez csak tipp.
Kodak:
- Kompakt téren szerintem idén is a szokásos Kodak gépeket kapjuk, csak ngyobb felbontással. Ultrazoomban 1-2 újabb változata a DX szériának, esetleg stabilizátoros változatokban is.
- Amilyen úttörő volt a Kodak a DSLR-ek terén annyira le van mostanában maradva. Jó ötlet volt a profi gépeit több bajonettel kihozni és a gépen csiszolni, de nem lenne egy rossz húzás az olycsóbb DSLR-ek irányába sem elmozdulni. Az sem túl kizárt, hogy 4/3-os olcsóbb gépet fejleszt és ha a Fuji is meglépné, akkor egy valóban masszív szabvánnyá válhatna.
Pentax:
- Ultrakompaktjai népszerűek. A recept jövőre is ugyanaz lesz, csak nagyobb megapixel számmal. Átütő, ultrazoomos gépet nem hiszem, hogy kihoz végre, de semmi sem lehetetlen.
- DSLR-ben ugyebár kijött az istDs nemrég. Jövőre nem lesz ereje a Pentaxnak új DSLR-re.
Összességében néhány új modell és kész, sokat nem várok.
Olympus:
- Az UZ gépek nagy öregje, akit idén aztán kicsit leköröztek ezen a téren. Szerintem 2005-ben stabilizátorral hozza ki a 700-as széria új modelljeit, hasonló kivitelben, nagyobb felbontással. Ők már évekkel ezelőtt hoztak ki stabilizátoros gépet, de gondolom költségcsökkentésből leszoktak róla. Várhatóak a szokásos dizájnos és kevésbé dizájnos kompaktjai és ultrakompaktjai is, na meg a 2005-ös Ferrari modell.
- A nagyobb kompaktjait jövőre az E-300 váltja fel, ami olyan szempontból jó választás vol, hogy még több vevőt csábít a 4/3 rendszerhez, akik persze beruháznak objektívekbe, vakukba, stb. Az Oly fejleszti a saját stabilizátorát is, egyelőre az optikait, és jövőre sok új objektívet is megjelentet, így az új rendszer objektív száma megduplázódik. Ez biztos hír.
Várható talán az E2-is (lehet, hogy E3 lesz a neve), aminél a gyoraságot és a képminőséget helyezték előtérbe.
Minolta:
- Az A sorozat elég jól sikerült, de szintén kérdéses, hogy innen hova tovább. Nincs megfelelő érzékelő tudtommal, amivel 8 megapixel fölé lehetne menni, meg amúgy is minek. Az A2-ben majdnem minden megvan, ami a kompaktban lehet. A Z sorozattal ellesznek még 1-2 évet, lehet még rajta csiszolgatni. A kis Minolta kompaktok pedig jövőre is jöhetnek nagyobb felbontásban.
A Minolta talán inkább a DSLR piacra fekszik majd rá, bár nem fog túl nagy szeletet kihasítani. Állítólag a piac több mint 90%-át a Canon-Nikon páros tartja markában. Új optikák DSLR-ekhez fejlesztve, és talán év végén egy belépő szintű gép (a pletykák szerint) a D5D.
Sigma:
- Pletyka, hogy jön az SD11, valódi 10megapixeles Foveonnal (reklámértékben 30 megapixellel !!!), bár az sem lenne egy nagy baj, ha az SD sorozat még mindig élő gyermekbetegségei elünnének végre egy új modellel.
Sony:
- A királyt idén úgy néz ki trónfosztja a Canon.
Kompaktban nem tudom hová terjeszkedhetne. A P sorozat nyilvánvaló, de már ott is van 7 megapixeles gép, nem tudom hová fejleszteni. A V sorozat most egész erős, ezt fejlesztik szerintem 2005-ben is. Az F828-nál nincs nagyon feljebb, illetve van egy olyan félig pletyka, hogy a Sony jövőre DSLR-t hoz ki, ami voltaképpen egy cserélhető objektíves kompakt lesz EVF-el. Ez félig pletyka, félig igaz, mert az Olympus fejlesztési vezetői hintették el egy interjúban nemrég. Konkrétumok még nincsenek. Az biztos, hogy a Sony új fejlesztési részleget hozott létre a CMOS érzékelők kutatására, tehát nem lehetetlen, hogy CMOS lesz az új gépben. Az objektívekről még nincs hír.
Panasonic:
- Hát korábban nem volt egy nagy szám cég ilyen téren, de az FZ sorozattal fölszívta magát szépen. AZ FZ20 nagyon jó, bár személyesen nagyon unszipatikus volt nekem. A fenti forrásból való hír úgyszintén, hogy a Panasonic is kacsingat a DSLR világ irányába. Konkrétumok itt sincsenek.
Talán nem jövőre, de az elkövetkezendő pár év nagy digitális felfedezettje szerintem a Samsung lesz. Most még kevés érződik ebből de előjelek már vannak. A Samsung összértékesítéseit tekintve a világ legnagyobb elektronikai cégei közé zárkózott és csak néhány százalékkal van a Sony mögött. Most év végén a Sony és a Samsung megállapodtak, hogy több ezer digitális fotózással kapcsolatos amerikai bejegyzésű szabadalmukat megosztják egymással. Érik gyümölcs. -
#11019 ez nem is hülyeség próbafelvételeket csinálni - nem kell a nagy cuccost pakolászni, csak a kis vacakot rakod rá az obigyűjteményre, és amelyikkel értelmes képet alkot arra ráteszed a rendes vázat :D