48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • Blasta
    Szerintem, ha nem művészkedni szeretnél a 10x-es optikával, akkor bármelyik márkás gép modellje megfelelő. A kép
    Úgy hallottam, hogy szép képeket csinál az S1 IS.
    Nem profi kategóriás objekívekkel vannak ezek szerelve de utazáshoz tökjók.
  • Blasta
    Nem arról van szó.
    Ezeknél az ultrakompakt 10x-es optikáknál azért hagy némi kívánnivalót maga után a zoom minősége.

Ezt megtapasztaltam a Z1-nél. Hiába volt 380mm, szép, részletgazdag képet nem tudtam vele lőni.
    Az A2-nél ugyan csak 200mm a tele, de ég és föld a minősége.
  • Dzsini
    biztos :) optikai zoomnál nem illik problémáznia
  • szacsi
    10x zoomnál már kicsit életlen a kép, nomeg nem olyan részletgazdag.
    de lehet, hogy hülyeségeket beszélek. (:
  • Dzsini
    hát ezek inkább a bejelentési meg ilyesmi dolgok, általában leghamarabb pár hónapra rá kerülnek boltba ezek a gépek
  • Lacee
    3-5 Mpixeles, 80-100.000 forintos kategóriában milyen masinát tudtok ajánlani, netes leírásokból nekem a Canon S1 IS tetszik... erről mi a véleményetek? mivel jelenleg egy nagyon régi, 1 mpixeles és zoommentes HP-gépem van :), nem igazán tudom felérni, mennyire fontos az optikai zoom mennyisége... a 3x kevésnek számít, ha kirándulásokat, tájképeket szeretnék fényképezni? a 10x menyivel nyújt jobb/rosszab képet?
  • modellmaker
    Aha. Köszi. ÉS akkor ezek a nagy gépmegjelenési időszakok is?
  • Dzsini
    van a CES (Consumer electronic show asszem) januárban
    a PMA (Photographing marketing annual) februárban
    és a Photokina szeptember végefele

ezen kívül azért évente folyamatos, de ez a 3 nagy show talán
  • modellmaker
    Hali!

Az lenne a kérdésem, h a digitális fényképezők piacán is van olyan időszak amikor a gyártók nagy újdonságokat jelentenek be, és mikor várhatóak az új típusok? Tudom folyamatosan, de azért mégis valami? Van olyan időszak amikor kifejezetten sok gép kerül piacra?
  • szacsi
    Köszi, megint okosabb lettem.
  • szacsi
    a Panasonic is 100 fölött van
  • Dzsini
    másik irányba el kell torzítani, és akkor a lencsehiba visszatorzítása kijavítja...
  • Galy
    úgyvan, bármit teszel az optika elé, az csak ronthat a képminőségen
  • Lateralus
    Picit gondolj bele!
    Ha a hiba a lencse után jelentkezik, akkor hogy javíthatna ezen előtét ?

Az ilyen nagy zoomos gépek többségénél együtt kell élni az ilyesmivel. Valamit valamiért.

Vannak amúgy az objektívbe épített extra lencsetagok, amik csökkentik ezt a hibát. Ezeket hívják akromát, vagy apokromát lencsetagoknak. Álltalában használnak ilyet a gyártók, de nem minden esetben hatásos.
  • Blasta
    Azért az A1 még mindig 120e NETTO
  • Blasta
    Nézd, ez az amit úgy hívnak: KOMPROMISSZUM

Vagy olcsó ultrazoom-os gépet veszel és a nagyobb zoomtartományban erős CA-val számolhacc, vagy költesz rá picit és veszel 100rugóért olyat aminek a lencséi "hibátlanok".
    Ez van, ezek a kompakt kategória hátulütői.

De ajánlom, hogy keresd fel a dpreview oldalát és nézd meg a UZ gépek tesztképeit, általában kitérnek a CA-ra.
  • The Garrett
    tuti nem javítható, mert az optika lencséi között téved el a fény.. ill nem ugyanarra a pontra vetítik a szineket. De tényleg majd lateralus mondja a frankót :D
  • The Garrett
    minolta a1 :) szerintem már 100k körül lehet az ára vagy picit felette.
  • szacsi
    );
    Van egyáltalán olyan gép az a ultrazoomosok közül (100e körüli kat.), ami nem "beteg"?
  • Blasta
    Elvileg ez a hiba nem nagyon javítható, de tán Lateralus mester többet tud mondani erről!
    Előtétlencsék szvsz csak ronthatnak a minőségen...
  • szacsi
    ööö...
    "Fz20 kurva CA-s képeket csinál!!!!
    Akár a Z1-Z2..."
    ...s akár az A75 (asszem)

akkor most nekiállok agyalni q:
    létezik olyan előtétlencse, amivel javítható ez a hiba?
    mert ha jól olvastam, azzal van ilyenkor a probléma, hogy rosszul törik meg a fény a lencséken
  • Blasta
    Erős a Kromatikus aberrásió a képeken.
    Keress rá google-n, ez egy hiba az optikában.
    Gyenge minőségü lencséket jelent.

(nekem is most tünt fel, hogy a minolta A2 CA-ja abszolute elhanyagolható, egy képemen se szúrtam még ki ilyen hibát. Viszont cserébe vignettál a gecie :-D)

• szacsi
    az mi is pontosan?
  • Blasta
    Fz20 kurva CA-s képeket csinál!!!!
    Akár a Z1-Z2...
  • szacsi
    deeee...
    van másik géped, akkor az minek? (:
  • The Garrett
    ha eladtuk volna, nemtudtam volna megtartani :)
  • szacsi
    miért szerecsére? (:

lál, most nézem, milyen kurva drága egy vízalatti tok );
  • The Garrett
    canon a70 beszteszt, alig több mint 1 éve hozták :) szerencsére nemtudtuk eladni :D
  • szacsi
    ööö...egyelőre még mindig az fz10 tesztjeit bújom (most indexen)
    valszeg keresek vmi ismerőst és nagykeráron megveszem, úgyazért már nem olyan súlyos

neked milyen volt az első géped? :o
  • The Garrett
    varj 1 kicsit meg lejjebbmegy az ára , vagy akár az fz20 nak is és vedd meg azt :)

csekkdiszáut
  • szacsi
    a tetejen hazak vannak + ott sok a fa, sazl...
    viszont az osztrák résznél szép a kilátás, de onnan meg visszazavarnak ((:

ez a panasonic fz10 egész szép képeket csinál, sazl inkább még gyűjtök 30e-t és megveszem eztet...htx
  • The Garrett
    felmesz a tetejere es onnan fotozol :D addig alvany taskaba, vagy feldobod a hegytetőre
  • The Garrett
    hehe akkor azért nem jöttem rá 4 olvasás után se,hogy hogy jön ez a panoramakephez D:D:D:D:DD:D:
  • szacsi
    így is majdnem lebaszódtam a hegyoldalról, nem fogok ott még állványozni (((:
  • Dzsini
    nem a panorámát... a hangfelvételt használtam :))
  • The Garrett
    pláne :D
  • The Garrett
    ugy kell csinálni hogy 1 képen rajtalegyen a kórus és akkor nemlesznek megcsonkolt emberek, ha megis akkor belemagyarazod, hogy ez így művészi :D:D/megkered oket hogy huzodjanak közelebb egymashoz :D

Amugy kinn az erdoben/akarhol nemvaloszinu hogy turistacsoportokrol akar panoramakepet csinalni :D (mar csak azer is mert nincsenek ott turistacsoportok :)
  • Dzsini
    én használtam már... templomban épp gyakorolt a kórus, és tök jól illett a pár fotóhoz amit csináltam a felvétel :)
  • szacsi
    ööö
    kösz
  • szacsi
    [nemszokott panorámát csinálni]