48078

Attól még én vagyok a ZÚR :P (amse)
ui: meg a Jenő
  • The Garrett
    a legjobb panoráma segítő izé az állvány és a 2 szemed :)
    hangjegyzet absz. felesleges.
  • The Garrett
    300D a sokhelyen hozzaadott alap obival kb annyira lenne szamodra hasznalhato mint az a75.
    Ha sokat jársz természetbe, nem akarsz sokat költeni egy "komolyabb" gépre(ami nem az z2 hanem egy fujis5500/s7000/panasonic fz10-20 ilyenek), lehet jobb választás mint az a75.
  • szacsi
    huhh, 250e 1gigás CF kártyával...maradok a kölcsönzésnél (:
  • szacsi
    ahogy látom, a z2-ben nincs ilyen panoráma-segítő izé meg hangjegyzet, de olyan úgyse kell
    nem kell vkinek egy A75? :o
  • szacsi
    ööö...végülis a tájképeknél/állatoknál jól jönne a nagy zoom, pl. hétvégén is másznom kellett...
    most keresek pár tesztképet, hogy milyen képeket csinál...

300d mennyi használtan? D: 100?
    suliban van egy, kölcsönöhető, csak...
  • The Garrett
    attól függ mi az ami nemjó az a75 ben és megvan az z2 ben?
    a z2 ről készült képek picit csalókák, azt várná az ember hogy valami nagydarab kézhezálló gép, pedig alig nagyobb mint az a75.

Ha nem kell sokat ráfizetni, és tényleg kell a nagyobb zoom, evf, vágj bele :)
  • szacsi
    Nálam a telefont csinálta/csinálja ezt :P

Amúgy KonicaMinolta DiMage Z2 sztetek milyen?
    Mármint...érdemes ilyenre cserélni egy Canon A75-öst?
    Csak mert vmi másra vágyom (:
  • The Garrett
    na akkor S.O.S preziek!
  • Blasta
    Jaja, másik fotógép lehet, hogy megtudja formázni!!!!
  • Punker
    próbáld ki másik gépben is mielött kidobod. :)
  • The Garrett
    mmm beteszem a Cf kártyát a gépbe, kiirja hogy Card error.
    Windoz alol se tudom leformazni a kartyat, mert nem ismeri fel.

Kuka/probaljuk ki masik gepben formazni ilyenek? :/
  • akos
    Akiket a Canon S1 IS -sel készített képek érdekelnek, keressen rá Gubi Tibi képeire. Ő ilyen készülékkel dolgozik, a képei sok fórumon, fotós oldalon szerepelnek.
  • Hangianix
    Utobbi ket alkalommal amikor kulfoldon voltam merultem es szeretnem megtartani a tendenciat - mondjuk sajat cuccom sose lesz :< (Mindket alkalommal majd sirva fakadtam, hogy nem tudok fenykepezni, az elso helyen a vegen vettem ilyen 3 meterig jo kamerat es snorkellezes kozben csinaltam par kepet bufelejtonek :) ) Batyamek meg rendszeresen merulnek. Az is szempont, hogy akar kolcson is tudjam adni a gepet nekik.
  • Galy
    rendszeresen merülsz?
  • Hangianix
    Yup, mondjuk az elony a Fujival szemben, hogy nem XD, hanem joval olcsobb CF ill. (ami mast tudom nem erdekel :) ), de lehet hozza olcso buvartokot venni (pl. Fujinal sokkal kevesebb tipushoz lehet). Ha ellenben kijon S2, akkor S1 ara tuti esik, es akkor lehet megeri venni egyet tokkal, igy kesobb, ha jobbat veszek, az tovabbra is megmaradhat buvarkameranak.
  • Blasta
    Nekem is úgy tünt, hogy szép képeket csinált, de csak a sample képeket láttam.
    Viszont a versenytársaknál még most is sokkal drágább az S1 IS (még a 4megásoknál is) szal tuti drága lesz ha lesz
  • Hangianix
    5 MPx o'csoert. Belefer. :D Ja es szerintem ha lesz, 12x lesz mar az optikai zoom, a'la vetelytarsak. Majd addig rugdalom a bratyot messzi amerikaban, amig nem rendel nekem egyet Amazontol :)
  • Hangianix
    Ket ismerosnek is van/volt, de ok kb. annyira ertenek a fenykepezogepkhez, mint en (mondjuk ok mast mondanak :p ). Laikusnak (nekem), ugy tunt, hogy szep kepeket csinaltak (igazan se a zoom-ot , se a vakut nem hasznaltak, mert jol megvilagitott helyen keszultek a kepek). Ezenkivul amit en felfogtam: az objektiv motor (?) iszonyu halk volt, a sapka nevetsegesen sokszor esett le es eleg konnyunek tunt a kezelhetosege.
  • Blasta
    Sztem már nem fog a Canon 4mpx-es gépet csinálni!
    Szvsz ha kijön az S2 IS az már minimum 5mpx lesz és tuti nem lesz occsó, szal ne nagyon reménykedj! :-)
  • Hangianix
    Jol erzed. :) Addig tokoltem az olcso beszerzessel, hogy most mar inkabb varok februarig (tavaly is akkor jott az S1).
  • Blasta
    Sztem nincs neki gépe, csak ilyet szeretett volna és mostmár inkább megvárja a köv. generációt (márha lesz).
    Rosszul érzem?
  • Lateralus
    Amúgy ha S1 IS-ed van beszámolhatnál néhány szóban, hogy milyen a gyakorlatban. Bár mondjuk az alábbiak elég sokat elmondtak.

Egy ismerősöm ilyet tervez venni és érdekelne a netes teszteken kívüli vélemény is.
  • Lateralus
    A Jézuskát, Télapót, végső esetben Kula Bá'-t javaslom :)
  • Blasta
    Ááá énmost nem fogok dSLR-t venni.
    Még bejáratós az A2-m is :-)
  • Hangianix
    Remelem nemsokara (mondjuk februar) ilyen alaposan beszamolsz majd arrol is, hogy megjelent az S2 IS 4 MPx-lel, nem leeso sapkaval, AF segedfennyel, 1,8"-as LCD-vel, csatlakoztathato kulso vakuval (nem ragaszkodom a vakupapucshoz) es esetleg RAW formatummal. Hmm, lehet ezt a Jezuskanak kellett volna inkabb irnom. :D (Ja igen es o'cso is legyen am!) :)
  • GregSB
    Bárcsak ezeket használnám :D

Blasta: Nem egyértelmű. Egyetlen egy esetben csak, ha vannak Canon objektívjeid. De ez fordítottan is igaz. Pl. mivel nekem Nikon objektíveim vannak, ezért ha most DSLR-t vennék bizros Nikont vennék, mivel annyival nem jobb a Canon, hogy lecseréljem az obi-készletemet...

Ha még nincs semmilyen objektíved akkor pedig jön a sablonduma: irány néhány digibolt, és próbáld ki mindegyik gépet a kiszemelt árkategóriában. Amelyik a legjobban kézreáll, legszimpatikusabb azt vedd meg, ahhoz kezdj el obikat vásárolni...
  • Lateralus
    A legtrébb kompakt digitális gépekben mind CMOS van. Nézd végig a taiwani kínálatot ! Bár az utóbbi években igyekeznek komolyabb cégek levedlett CCD-it összevásárolni.
    Az olcsó térfigyelő kamerákban, webkamerákban szintén gyenge minőségű CMOS érzékelőket használnak. Olcsóbb az előaállításuk, mint az azonos méretű CCD. Cserébe szarabb képet adnak :)
    Ha megnézel bármely komolyabb kompakt gyártót, senki nem gyárt CMOS-al gépet. Sokkal zajosabb pl.

A DSLR esetében más a helyzet a Canonnál használt CMOS érzékelők előállítása és minősége messze veri a kisgépek gagyi CMOS-át, csak elvében hasonló. Előállítása ekkora méretben már nem olcsó. A Canon ezen kívül az érzékelőbe integrálva egy saját zajszűrő eljárást használ, azért olyan szépek a DSLR-ei képei. Hajlamos mindenki a CMOS-ra fogni, de nem egyértelműen annak az érdeme. Megvan egyébként a CMOS előnye is a CCD-vel szemben, de egyiket sem nevezném jobbnak. Amúgy a Canon előnye nem annyira látványos. Tesztekben biztos látszik a különbség, de gyakorlatban ez elhanyagolható. Az előny az alacsonyabb érzékenységeknél látszik. Persze többnyire itt használjuk a gépet, de pl. magasabb érzékenységnél a Nikon DSLR-ek némileg zajtalanabbak.

Itt van pl. a D70-D100-300D-S2 Pro zajtesztje az oldal alján:

http://www.dpreview.com/reviews/nikond70/page14.asp

ISO 100-200-on a Canon 300D a jobb. 100-nál még picit a Fuji alatt, de 200-on már a Fuji zajtalanabb. Ugyanitt a Nikonoknál zajtalanabb még a Canon. 400-nál is még jó, de már nem akkora különbség a Nikonokhoz képest, a Fuji pedig még zajtalanabb. 800-nál már a Nikonok kb. ugyanolyan zajosak, mint a Canon, a D100-as kicsit zajtalanabb, a Fuji előnye pedig még nagyobb. 1600-nál a Canon 300D valamivel zajtalanabb a Nikon D70-nél, de zajosabb a D100-nál. A Fuji itt is vezet.
    A Canonban Canon gyártmányú CMOS van
    A Nikon D70 és D100 tudtommal ugyanazt az CCD érzékelőt használja, amit mellesleg a Sony gyárt (ugyanez van az új Minoltában is és talán a Pentaxokban is.)
    A Fuji a saját SuperCCD-ét használja.

Kérdés - Melyik zajtalanab a CCD vagy a CMOS ?

A gyakorlatba meg papírképen nem fogod látni a különbséget és monitoron sem zavaró.
    A Sony idény félmilliárd dollárt fektet a DSLR-ekbe szánt CMOS lapkái kutatásába. Az új Nikon D2X-ben 12 megapixeles Sony CMOS van.
  • Dzsini
    igen, erre vonatkozik a mondat második fele.
  • Blasta
    "Pl Fuji S2(gondolom S3 is), Nikon D70, D100, Olympus E-1 "
    ezek egyike se kompakt :-)
  • Dzsini
    "Nem azon múlik, hogy CMOS vagy CCD és gyakorlatilag ugyanannyira, vagy némelyik kevésbé zajos."
    igen, kb ennyi szó volt a dslr-ek lapkájáról, onnantól a kompaktok zajossága volt a téma, meg hogy ki melyik gyártót használja.
  • Blasta
    De ez jött le
  • Blasta
    Mellesleg a nemrég megjelent Dynax 7D-ben nagyobb CCD-re raktak "csak" 6mpx-elt míg a Canon 20D 8mpx-es CMOS-a.
  • Dzsini
    szerintem senki nem írt ilyesmit.
  • Blasta
    Szal akkor egyértelmű a dolog, miszerint ha dSLR, akko CANON?!
  • Dzsini
    meg gyengébb minőségű ccd-t használnak, meg a szoftver, meg...
  • GregSB
    "...hisz a CMOS-os gépek gyakorlatilag megengedhetnek maguknak ISO1600-3200-as fényérzékenységet is elviselhető zaj mellett (de ISO400-800 teljesen használható)"

Ez a mondat igaz minden komolyabb gyártó DSLR-ére is, nem csak a CMOS szenzorosokéra. Pl Fuji S2(gondolom S3 is), Nikon D70, D100, Olympus E-1 stb. Ezek mind használhatóak iso 800ig. Persze a Canon egy kicsit mindig lépéselőnyben lesz, mivel ő az egyetlen aki saját magának gyártja a szenzorjait, így nem kell alkalmazkodnia másokéhoz.
  • The Garrett
    meg ugyanakkora mpix számra kisebb érzékelőméret jut ? nájn?
  • Blasta
    Közben rájöttem, hogy a kompaktok erős zaja abból adódik, hogy azok lényegében végig üzemelnek, melegszenek míg a dSLR-ek csak az expo pillanatában vannak használatban.
  • Blasta
    Hát ez most akkor nem világos, hisz a CMOS-os gépek gyakorlatilag megengedhetnek maguknak ISO1600-3200-as fényérzékenységet is elviselhető zaj mellett (de ISO400-800 teljesen használható), míg CCD-nél láttam már érdekes dolgokat, köhhöömmm.

Ha nem a CCD-n múlik, akkor minek a függvénye? És kompaktokban miért nem használnak CMOS-t?
  • Lateralus
    Nem azon múlik, hogy CMOS vagy CCD és gyakorlatilag ugyanannyira, vagy némelyik kevésbé zajos.