1385
Kapcsolási rajzok, ötletek, leírások....
-
#105 melyik kérdésre nem válaszoltam? -
#104 nem a kérdésre válaszoltál -
#103 Ha kinyitott a LED akkor mindegy mekkora ellenállása van, ha egy megfelelő méretű ellenállással lekorlátoztuk a rajta átfolyó áram erősségét. Ehhez bőven elég 1db soros ellenállás. Bár igazad van megoldhatjuk az egészet úgy is, ha egy tehelőellenálláson eső feszültséget vezetjük a ledre. -
#102 Engem meg nem a katalógus érdekel (láttam már eleget), hanem hogy miért tartod azt a mondatom humorosnak -
#101 Itt most nem az a lényeg, hogy én mit tudok. Led katalógus -
#100 azt tudod mi lesz egy diódával, ha eléri a nyitófeszültséget ? -
#99 "nyitott LED-nek nagyon kicsi ellenállása van" erre gondoltam.
a második 2. pontot pedig egyáltalán nem értem. -
#98 Nem, Kirchoff 2 törvénye -
#97 Ez valami humor? -
#96 1 . Pontosan, nyitott LED-nek nagyon kicsi ellenállása van, ezért nagy áram folyna rajta, amit korlátozni kell, mégpedig:
2 . sönt, azaz párhuzamos ellenállással, mivel sorba kötött ellenállásokon ugyanaz az áram folyik, párhuzamosan pedig ellenállásoktól függően eloszlik, DE:
2 . mivel a LED-del ezesetben nincs semmi párhuzamosan, azaz nincs leterhelve, ezért - mivel a LED nem bírja - fesz . ellen védeni, azaz osztani kell előtét (soros) ellenállással, amit terheletlen fesz . osztó képlet valamelyik formájával illik megoldani . -
#95 A LED-nek nem az ellenállása a mérvadó, ugyanis az egy dióda. A sorba kötött ellenállás pontosan az áramkorlátozást szolgálja. -
#94 ja, és ha pontosak akarunk lenni, akkor áramot is érdemes korlátozni egy sönt ellenállással, így kell az áramosztó képlet is -
#93 most kiszámoltad, hogy 12 V és 20mA terhelés alatt mekkora lesz a LED ellenállása, és határértéket számoltál, mert 20mA-en már igencsak szarul érzi magát az a LED
inkább fesz. osztó képlettel számold ki az előtét ellenállás nagyságát ;) -
#92 1 5mm átmérőjű LED (piros, sárga, zöld) üzemi árama 20mA. Ha kiindulunk az R=U/I képletből, akkor kiszámolhatjuk, hogy R=12/0,02
azaz 600ohm. A 3mm-es LED árama 10mA. Kivéve a kéket. Az egész más eset. -
#91 Galvanikusan elválasztva ? Azaz le akarod szigetelni őket ? -
#90 Hi-fi cuccokhoz akarok egy vonal(Line) elosztót csinálni, a csatlakozó tök mind1, a lényeg hogy egy be és 2 kimenete lesz. A két kimenet (lehetőleg galvanikusan) teljesen el legyen választva, (ugyanis más impedanciájúak).
Mit tegyek? (Most nem arra gondolok, h menjek a fenébe.. :) -
#89 #87 -
#88 #84 -
#87 #mf-akármennyi
Egyébként mutattak nekem ledszámológépet, azok alapján 510-1100 Ohm körüli ellenállás fog kelleni :P
(lehet, mégis megcsinálom, valamire majd csak jó lesz :D) -
#86 -
#85 Úgy néz ki, hogy kb féláron juton nejonhoz, sazl ledek tárgytalann :) -
#84 ha zöld, vagy narancs, akkor elég 1k is
de persze ne terheld a kört pluszban 2 amperral :D -
#83 nya, egy 1,5k-s már elég 12 V-ra -
#82 10 ft :) -
#81 Wow, és ezért vegyek egy hány forintos potit? :) -
#80 veszel egy 50k-s trimmerpotit, középállásba teszed, bekapcsolod a cuccot, és addig tekergeted a potit, míg a led nem világít amennyire akarod
aztán kiveszed a potit és kiméred, hogy mekkorán áll, na kb . akkora ellenállás kell :) -
#79 -
#78 Vá, semmi kedvem most odamenni a szoba másik végében a műhelyasztalomhoz, előkapni 1 led-et meg ellenállást, belőni a tápot és kipróbálni :D -
#77 hogyaminekmiért?! -
#76 használj potit :) -
#75 Kevesebbre emlékeztem, de mind1, ha szombaton időben kelek, akkor teszt alá fogom ejteni a dolgot (kell venni elenállást ugyanis :D )
Köszi! -
#74 Igen, mért ? -
#73 15kOhm?! -
#72 Ahh, ez olyan egyszerű, hogy most nem számolom ki, bocs ;))
Jóh, 12 V-ra talán 15k-t, 5 V-ra meg mondjuk egy 5 kilóst -
#71 nyah, lusta vagyok számolni.
Adott a következő: 12V, meg egy darab led. Mekkora ellenállást rakjak elé, hogy ne a füstölő, hanem a világító fícsört használjam?
Mellesleg ha erre 5V-ot aggatok, az adna valami fényt? -
#70 MAGASFESZÜLTSÉG -
#69 Katalógusban van úgy, neten is, meg korábbi tapasztalataim szerint is, máshogy ki sem nyit az IC . -
#68 Akkor cserélgesd a lábakat lehet h rossz hozzá a leírás.. -
lapi joe #67 Sziasztok kersnék egy kapcsolási rajzot egy autóerősítőről nem tudjátok hol lehetne utánanézni köszi MONACOR HPB-206 typ 2X60W ennyit tudok meg azt hogy rossz és javítani kellene köszi mindenkinek -
#66 Van itthon úgy 30 db, kb . 10-et tuti kipróbáltam ...