Elektronika

Jelentkezz be a hozzászóláshoz.

Tuvok
balról 😉)

Szal nem mindegy, arról az oldalról, ahol az elsõ színkód kijebb van a szélén, mint a másik oldalon, de úgy is megismered, hogy az egyik oldalról nézve 3-4 csík egyben van, és 1 távolabb, ami a tûrés
de még úgy is, hogy a tûrés jelölésére mindig vagy ezüst, vagy arany csíkot használnak, ha megvan, akkor a másik oldalról 😉

Rafaelo
köszi és van még egy láma kérdésem hogy az ellenálások színkódját melyik
oldalról kell számítani vagy mindegy ??

Mikor lépett az első ember a holdra? hülye vagy az első embernek nem is volt ürhajója!!!

Tuvok
megkérdeztem ma a légmagos másik nevét, de elfelejtettem 😊)
majd ha beugrik mondom, valami 'sz' betûs

az átkötés az, mikor nemtod hol elvezetni a vezetõsávot a többi miatt, olyankor csak 2 furatot hagysz, és alkatrészbeültetéskor 1 vékony lengõvezetékkel vagy huzallal összekötöd a két pontot

Rafaelo
az átkötés mit jelent? kapcsolási rajzon

Mikor lépett az első ember a holdra? hülye vagy az első embernek nem is volt ürhajója!!!

Rafaelo
értem 😞

Tuvok
Viszonylag nincs, csak az a baj a tekercsekkel, trafókkal, és társaikkal, hogy konkrét helyekre gyártják nagy részüket, nem pedig futószalagon, nincs az az isten, hogy két különbözõ rádióban pl . ugyanolyan alakú, induktivitású, stb, tekercset találj ..
Esetleg ha tudsz szerezni 1 pont ugyanolyan (esetleg hibás) adót, akkor nyert ügyed van, de amúgy ...

Rafaelo
😊 nemtudtam hogy alkatrésziány van

Tuvok
Jááj, ettõl féltem 😊
Oda tényleg jobb 1 fokkal a légmagos, mert a vas olyan brummot csinálna, hogy a falnak mész
Ha nem találsz ugyanolyat oda, akkor inkább ne próbálkozz, ezek precízen ki vannak számolva induktivitásra, frekvenciára, veszteségre, stb ...

Rafaelo
fm adóba

Tuvok
na de milyen cuccba, hova, milyen célra, mekkora, stb

Rafaelo
jah aztmár irtam kösszi az infót

Rafaelo
légmenetes (helyett)

Tuvok
de attól függ hova, és pontosan milyen kell

Tuvok
toroidot 😊

Rafaelo
és mit használnak helyette?

Tuvok
én nemtok róla, hogy lenne, én is légmagosnak ismerem
talán azért nem láttad listákon, mert ritkán használják a rossz hatásfoka miatt 😉

Rafaelo
a légmagos tekercset így hivják vagy van más megnevezése ???bolti listákon nem nagyon láttam

Rafaelo
köszi

Tuvok
potméter
15 kiloOhm-os

Rafaelo
lenne egy kezdõ kérdésem ez minek a jele ??

Tetsuo
Hát elvileg le van árnyékolva (sõt lehet hogy földhurok) tehát még jobban megnézem, de valszínû hogy csinálok egy jackdugós, kapcsolós vezérlõpultot, s az lesz összekötve amit én akarok. Csakhát azt is min 3mm-es vaslemezbe kell építeni 😞

https://www.youtube.com/shorts/zECTF2H8Jp8

Tuvok
trafóval valamekkora zavar tuti lesz benne, megfelelõen áryékolt optocsatolóval jobb lehet az eredmény, de azt meg pluszban erõsíteni kell
hangtechnika nem az én asztalom, nemtok nagyon nyilatkozni, esetleg szimplán leárnyékolni nem próbáltad valamivel ?

Tetsuo
Leválasztó trafóval v optikával v mittudom én, csak ne gerjedjen, brummogjon.. asszem di-boxnak hívják.

Tuvok
RelakS, hogy egyszerû legyen 😄
300-tól 1k ohmig tökmind1 milyet használsz, ami épp van otthon, max picit halványabban világít

Tuvok
8 mA és 1,5k ellenállás ?
Ez 12 V, ekkora esik az ellenálláson, akkor a LED ki se nyit .
Ennél amúgy nagyobb áram fog folyni, kb 15 mA, ez elé egy 680 ohmost betéve kb . 10 V fog esni rajta => LED-en kb . 2 V, azaz ideális .

pedestrian
RelakSfromhome mostmár mindent tud.

pedestrian
Egyébként a 83-as hozzászólásodban magad is arra jutotál, hogy elég egy soros ellenálás. Bekötöttél egy ledet 12V-ra 1,5kohm-os ellenálással. Ha Ha kiszámolod az I=U/R képlettel ebben az áramkörben 8mA áram folyik. Ahogy azt írtam is a 92-es hozzászólásban a 3-as lednél.

Tuvok
mûszerrel
és megint nem a kérdésre válaszoltál

Na akkor, szép dióta I-U karakterisztikás képrõl a példa :

1 mA és 0,6 V esetén az ellenállás 600 Ohm
200 mA és 1 V esetén már csak 5 Ohm

Mi ezen a humoros, kedves Professzor Uram ?

pedestrian
hogyan tudsz nyitott leden ellenállást mérni?

Tuvok

és

"nyitott LED-nek nagyon kicsi ellenállása van"
mi ezen a humoros ?

pedestrian
melyik kérdésre nem válaszoltam?

Tuvok
nem a kérdésre válaszoltál

pedestrian
Ha kinyitott a LED akkor mindegy mekkora ellenállása van, ha egy megfelelõ méretû ellenállással lekorlátoztuk a rajta átfolyó áram erõsségét. Ehhez bõven elég 1db soros ellenállás. Bár igazad van megoldhatjuk az egészet úgy is, ha egy tehelõellenálláson esõ feszültséget vezetjük a ledre.

Tuvok
Engem meg nem a katalógus érdekel (láttam már eleget), hanem hogy miért tartod azt a mondatom humorosnak

pedestrian
Itt most nem az a lényeg, hogy én mit tudok. Led katalógus

Tuvok
azt tudod mi lesz egy diódával, ha eléri a nyitófeszültséget ?

pedestrian
"nyitott LED-nek nagyon kicsi ellenállása van" erre gondoltam.
a második 2. pontot pedig egyáltalán nem értem.

Tuvok
Nem, Kirchoff 2 törvénye

pedestrian
Ez valami humor?

Tuvok
1 . Pontosan, nyitott LED-nek nagyon kicsi ellenállása van, ezért nagy áram folyna rajta, amit korlátozni kell, mégpedig:
2 . sönt, azaz párhuzamos ellenállással, mivel sorba kötött ellenállásokon ugyanaz az áram folyik, párhuzamosan pedig ellenállásoktól függõen eloszlik, DE:
2 . mivel a LED-del ezesetben nincs semmi párhuzamosan, azaz nincs leterhelve, ezért - mivel a LED nem bírja - fesz . ellen védeni, azaz osztani kell elõtét (soros) ellenállással, amit terheletlen fesz . osztó képlet valamelyik formájával illik megoldani .

pedestrian
A LED-nek nem az ellenállása a mérvadó, ugyanis az egy dióda. A sorba kötött ellenállás pontosan az áramkorlátozást szolgálja.

Tuvok
ja, és ha pontosak akarunk lenni, akkor áramot is érdemes korlátozni egy sönt ellenállással, így kell az áramosztó képlet is

Tuvok
most kiszámoltad, hogy 12 V és 20mA terhelés alatt mekkora lesz a LED ellenállása, és határértéket számoltál, mert 20mA-en már igencsak szarul érzi magát az a LED
inkább fesz. osztó képlettel számold ki az elõtét ellenállás nagyságát 😉

pedestrian
1 5mm átmérõjû LED (piros, sárga, zöld) üzemi árama 20mA. Ha kiindulunk az R=U/I képletbõl, akkor kiszámolhatjuk, hogy R=12/0,02
azaz 600ohm. A 3mm-es LED árama 10mA. Kivéve a kéket. Az egész más eset.

Tuvok
Galvanikusan elválasztva ? Azaz le akarod szigetelni õket ?

Tetsuo
Hi-fi cuccokhoz akarok egy vonal(Line) elosztót csinálni, a csatlakozó tök mind1, a lényeg hogy egy be és 2 kimenete lesz. A két kimenet (lehetõleg galvanikusan) teljesen el legyen választva, (ugyanis más impedanciájúak).
Mit tegyek? (Most nem arra gondolok, h menjek a fenébe.. 😊

RelakSfromhome

VIP regem 05.14-én lejár. Akkor elbúcsúzom mindenkitől, és továbba csak mint RelakS leszek jelen :)

Tuvok

RelakS
#mf-akármennyi

Egyébként mutattak nekem ledszámológépet, azok alapján 510-1100 Ohm körüli ellenállás fog kelleni 😛

(lehet, mégis megcsinálom, valamire majd csak jó lesz 😄)

sg discord: https://discord.gg/ezkyQvNE

Tuvok
<#action>