Hunter

Beszélő robot indult az űrállomásra

Augusztus 3-án egy japán teherűrhajó hagyta el a Földet, fedélzetén valakivel, aki egy nagy lépést tehet a robotok számára.

A japán űrkutatási ügynökség, a JAXA egy humanoid robot űrhajóst, a beszélő Kirobo-t is útnak indította szombaton közel 3,5 tonna ellátmány és felszerelés társaságában, egy ember nélküli teherhajó, a HTV-4 fedélzetén, amit az ugyancsak japán gyártású H-2B rakéta emelt a magasba magyar idő szerint 20 óra 48 perckor. A HTV-4, másik nevén Kounotori-4 pénteken éri el az űrállomást.

A Kirobo űrrobot nem egy terminátor-alkat, mindössze 34 centiméter magas, azonban képes arra, hogy társalgással szórakoztassa az űrhajósokat a hosszú utakon. Kirobo és ikertestvére, a Földön maradt Mirata a Kibo Robot Projekt tagjai, melynek célja az ember-robot interakciós technikák tanulmányozása. Kirobo egyébként csak "anyanyelvén", japánul beszél, így meg kell várnia a novemberben érkező Koichi Wakata űrhajóst, hogy valaki meg is értse a mondandóját.

A két robotot a Tokiói Egyetem Fejlett Tudományok és Technikák Kutatási Központjának tudósai és mérnökei építették, hang- és arcfelismerési technológiával látták el, valamint kapott egy kamerát, érzelem felismerést és természetes nyelv feldolgozó rendszert is. A projektben a Toyota Motor Corp. Robo Garage részlege, valamint a Dentsu Inc. vesz részt. "Szeretnék segédkezni egy olyan világ létrehozásában, amiben az emberek és a robotok együtt élhetnek" - mondta Kirobo, amikor egy sajtótájékoztatón az álmairól faggatták.

Kirobo küldetése a @Kibo_robo név használatával nyomon követhető a Twitteren.

A teherhajó a kis robot mellett 852 kilogramm alkatrészt és a kísérletekhez szükséges ellátmányt szállít. "A Kounotori logisztikai tárolóiban találhatunk tesztmintákat a Kibo laboratóriumban elhelyezett kutatási kísérletekhez, egy új fagyasztót, ami képes megőrizni az anyagokat -90 Fahrenheit hőmérséklet alatt, négy kis CubeSat-ot, melyeket a Kibo légzsilipjén keresztül helyezünk üzembe, valamint élelmet, vizet és más ellátmányokat az űrállomás legénységének" - sorolták a NASA képviselői egy nyilatkozatban. "Egy új hardver is érkezik a Robot Újratöltő Küldetéshez, ami a robot műhold-szerviz eszközöket, technikákat és technológiákat hivatott demonstrálni"

A mostani a JAXA 2009-ben indított HTV programjának negyedik küldetése. A Kounotori (magyarul fehér gólya) dokkolását az űrállomás legénysége végzi el az ISS robotkarjával, ezúttal Karen Nyberg és Chris Cassidy, a NASA asztronautái fogják levezényelni ezt a műveletet. A hengeres űrhajó 6 tonna rakomány befogadására alkalmas, visszafelé szeméttel töltik fel, ami az űrjárművel együtt elég a légkörbe történő belépéskor.


Jelenleg több más hasonló megoldás is rendelkezésre áll az űrállomás és legénysége ellátására, ezek közül a legnagyobb múlttal az orosz Progressz rendelkezik, számunkra azonban az ESA ATV teherűrhajói talán a legfontosabbak. A nagy projektek szülöttei mellett két amerikai magánkezdeményezés is helyet követel az ISS eletében, ezek egyike a SpaceX már két repülést teljesített Dragon űrkapszuláival a tervezett 12-ből, amire 1,6 milliárd dollárt kap a NASA-tól. A Dragon a fentebb felsorolt teherhajókkal szemben képes visszatérni a Földre, ezáltal különböző hardvereket és kísérleteket is visszajuttathat bolygónkra.

Ugyancsak a NASA-val áll szerződésben az Orbital Sciences, melynek új Antares rakétái és Cygnus űrhajója legalább 8 repülésre vállalkoztak. Az Antares áprilisban repült először, szeptember közepén pedig immár egy Cygnus-szal közösen jöhet a folytatás.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • jackoneill90 #30
    "A hengeres űrhajó 6 tonna rakomány befogadására alkalmas, visszafelé szeméttel töltik fel, ami az űrjárművel együtt elég a légkörbe történő belépéskor."

    Lökjék kifele az űrbe
  • Whysper #29
    Egyet értek azzal ,hogy 34 cm-es tökös csak vagy ,hogy csak japánul beszél, de sok olyan filmet láttál már ami egy ember mentális igényét hivatott bemutatni bármilyen közegben ahol nem közvetlenül adott és természetes más lény vagy teremtménnyel való kommunikáció vagy társaság huzamosan időn át. Ráadásul adott teszt környezet is az úz ,hogy az emberek ,hogy tudják ezt kezelni,hogy zárt térben messze az otthontól kint a sötét űrben,hogy reagál majd egy ilyenre és ugye ez egy első példány! Első számítógép ,se tudott egy nyelvet se! 8) most meg! 8)
  • teddybear #28
    Kb. így van.
  • teddybear #27
    Ne feltételezz olyat, amit nem írtam!

    Az AIBO piaci forgalmazású, egyfajta "házi-kedvenc" volt. A Sony járni képes androidja tudtommal nem volt kapható, csak reklámokban mutogatták.

    Ez a robot inkább az AIBO utódja lesz, vagy esetleg a majd következő verzió.
  • jaspercry #26
    Ku**a drága játékszer hülye gyerekeknek.....
  • Inquisitor #25
    "Az AIBO utódja lesz ez a bábú"
    Az egy kutya volt, szerintem te a Sony QRIO sorozatra gondolsz. Sony viszont kiszállt abból a bizniszből. Az AI-t meg ha jól tudom már ahhoz is a Boston Dynamics csinálta.

    Amúgy meg ott van az Aldebaran Robotics NAO (v1, v2) játékhoz képest sokat tud, komoly robothoz képest meg túl keveset. De lassan kijön a ROMEO, azzal talán már beszélgetni is lehet majd. :D
  • kvp #24
    Azert nem beszel mas nyelvet, mert akkor eleg hamar kiderulne, hogy nem beszel japanul sem, csak elore felvett valaszok vannak benne, amiket az elore rogzitett kerdesekre tud adni. Persze ha a zurhajos megtanulja, hogy mit mondhat a robotnak es arra milyen valaszt fog kapni, akkor akar egy komplett szindarabot is eloadhatnak es senki nem fogja gyanitani, hogy egy elore felvett anyag volt. Mivel a project-et egy reklamceg koordinalja, ezert egyertelmu, hogy csak reklamrol van szo. Nem veletlen, hogy a legtobb teszt amit a nasa elvegzett a robottal kapcsolatban az volt, hogy amikor a falhoz van kotozve, akkor a szervoinak a rezgesei megzavarhatjak-e a 0 gravitacios kiserleti muszereket. Magyaran a kibo modul kap egy extra szobadiszt, olyat mint az oroszban a pluss maci, csak ez beszel is.
  • Vargagy #23
    Tehettek volna a robotba egy nyelvtanító programot, így amíg a japán szaki megérkezik, a többiek tanulhatnának japánul.
  • Tetsuo #22
    De a fetisiszta novérke is megteszi. :)
  • Airbus A380 #21
    Szerintem tök cuki kis robotka :)


    Az meg elvileg bizonyított, hogy japánban az idősek kedély állapotán segít 1 ilyesmi robot.