Hunter

Kvantum mechanikával lehetséges a "lehetetlen" űrkémia

A kvantum mechanika furcsaságai olyan molekulát hozhatnak létre az űrben, ami a kémia klasszikus törvényei szerint nem is létezhetne. Amennyiben a csillagközi űr valóban egyfajta kvantum-kémiai labor, az magyarázatot adhatna a világűrben észlelt szerves molekulákra.

A csillagközi űr túl hideg a kémiai reakciók többségének, mivel az alacsony hőmérséklet megnehezíti az űrben sodródó molekulák számára a kötéseik felbontásához szükséges energia megszerzését. "Van egy alapszabály, ami kimondja, minél alacsonyabb a hőmérséklet, annál lassabb a reakciók sebessége" - magyarázta Dwayne Heard, a brit Leeds Egyetem kutatója.

Ennek ellenére szép számmal akadnak összetett szerves molekulák az űrben. Egyes reakciók végbemehetnek akkor, amikor a molekulák a kozmikus porszemcsék felszínéhez tapadnak, ez elegendő időt adhat nekik a reakcióhoz szükséges energia beszerzéséhez. Nem minden reakció magyarázható azonban ezzel a lehetőséggel.


Tavaly a Földtől 600 fényévre húzódó Perseus molekuláris felhőben csillagászok metoxi molekulákat fedeztek fel, melyek szenet, hidrogént és oxigént tartalmaznak. A kutatóknak azonban nem sikerült ezt a molekulát előállítani az űrbeli körülményeket szimuláló laboratórium kísérletekben, ami nyitva hagyta a kialakulásukról szóló kérdést.

A metoxihoz más módon is eljuthatunk, méghozzá egy hidroxilgyök metanol gázzal keverésével. Az elemek jelen vannak ugyan az űrben, ehhez a reakcióhoz azonban le kell küzdeni egy jelentős energia akadályt, amihez ugyancsak kevés az űr hideg közegéből beszerezhető energia.

Heard és munkatársai kíváncsiak voltak, vajon megtalálhatják-e a választ a kvantum mechanikában, a kvantum alagút-effektus elnevezésű jelenség, melynek lényege, hogy egy részecske bizonyos valószínűséggel képes áthatolni egy olyan fékező erőtéren, melynek leküzdéséhez a klasszikus fizika szerint nincs elegendő energiája ugyanis elvileg adhat némi esélyt a hidroxilgyöknek, hogy átvágja magát ezen az akadályon. Ezen felbuzdulva a kutatócsoport egy újabb kísérletben 63 Kelvin fokra hűtött gáznemű hidroxilt és metanolt, melyben a metoxi létrejött.

Az elv szerint az alacsony hőmérsékleten a molekulák lelassulnak, megnövelve az alagutazás valószínűségét. "Normál hőmérsékleten csupán lepattannak egymásról, de amikor lecsökkentjük a hőfokot elég hosszan elszórakoznak egymással" - mondta Heard.

A csapat azt is megfigyelte, hogy a reakció ötvenszer gyorsabban megy végbe a kvantumalagutazással, mint hagyományosan szobahőmérsékleten. Az űr sokkal hidegebb a kutatók által előidézett 63 Kelvinnél, azonban a csillagok közelében található porfelhők elérhetik ezt a hőmérsékletet, tette hozzá Heard. "Bemutattuk, hogy léteznek szerves kémiai reakciók ott, ahol nem is feltételeztük" - összegzett Heard.

Ez azt jelenti, hogy a világűr kémiája gazdagabb lehet, mint azt eddig képzeltük. Mindazonáltal, csak azért mert ezek a molekulák létrejöhetnek az űrben, nem jelenti azt, hogy a Földön megtalálható megfelelőik is űrbeli eredettel rendelkeznek. "Ezzel kapcsolatban még nem törhetünk pálcát" - kommentálta az eredményeket Helen Fraser a Strathclyde Egyetem kutatója, aki nem vett részt a tanulmányban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Nuki #14
    Tényleg nincs. Az az angol nyelvű cikk, amelyikre ez a cikk utal, ott is rosszul használják ezeket. Viszont rá lehet lelni az eredeti publikációra a Nature-ben, ott hidroxi- és metoxi- gyököket említenek.
  • Picizöldfül #13
    " Ezen felbuzdulva a kutatócsoport egy újabb kísérletben 63 Kelvin fokra hűtött gáznemű hidroxilt és metanolt". Ha már kötözködés,alapállapotban nincs olyan hogy hidroxil,az vagy gyök vagy csoport,de magában nincs olyan hogy hidroxil vegyület.
  • karesz6 #12
    Milyen jó hogy itt egy csomó mindent tanulhatok a nyelvtanról.
    Pont ezért járok ide. :)
  • nearo #11
    szép lassan leesett, hogy az egész kommentje nem stimmel... hiába, nekem reggel volt még :S
  • resystance #10
    Én se vettem észre... És valóban, már én is többször írtam az sg-nek, hogy irtózatos nyelvtani hibákat vétenek a cikkekben.
  • WoodrowWilson #9
    Vegyétek már észre, hogy Sahmatov ironizált. Csak arra akarta felhívni a figyelmet, hogy a kvantummechanikát egybe kéne írni.
  • nearo #8
    "szó köz"...? Annyira szép, amikor valaki grammar nazi, közben ő maga is ugyanúgy elbassza...
  • fszrtkvltzttni #7
    A cikkből kiderül, hogy a metoxi gyökről van szó. (A képen nem ez szerepel.)
  • fszrtkvltzttni #6
    Ha már helyesírás, olyan nincs, hogy metoxi. Van metoxi gyök, van metoxi csoport, vannak metoxi csoportot tartalmazó molekulák, de metoxi akkor se létezik, ha ezt egy newscientist.com nevű "szakfolyóiratban" leírják.
  • errorista #5
    csnatkk