Hunter

Peptidek regenerálhatják a fogainkat

Ha csak a Leeds Egyetem kutatóin múlik, akkor a fogorvosok hamarosan egy új, fájdalom mentes módszerrel vehetik fel a harcot a fogszuvasodás ellen, ami visszafordítja a savak támadása során elszenvedett károsodásokat, újjá varázsolva a fogat, fúrás és tömés nélkül.

A fogszuvasodás jellemzően a foglepedékben található baktériumok savtermelésével kezdődik, feloldva a fog ásványait, mikroszkopikus lyuk alakulnak ki. A szuvasodási folyamat előrehaladtával ezek a mikropórusok egyre nagyobb számban és méretben vannak jelen, ami a fog betöméséhez, vagy kihúzásához vezet.

A Leeds Egyetem kutatói azonban azt állítják, sikerült kifejleszteniük egy forradalmian új módszert a fogszuvasodás első jeleinek kezelésére. Megoldásuk egy peptid alapú folyadék, amivel a fog felszínét ecsetelik. A peptid stimulálja a károsodott fog regenerálódását. "Ez túl jól hangozhat ahhoz, hogy igaz legyen, mi azonban valóban segítünk a savak által károsodott fogaknak önmaguk regenerálásában. Ez egy teljesen természetes, műtéti beavatkozás nélküli folyamat, ami még csak fájdalommal sem jár" - nyilatkozott Jennifer Kirkham professzor, az új technika kifejlesztését vezető kutató.


A folyadékot az egyetem kémia tanszékének hallgatói kísérletezték ki dr. Amalia Aggeli vezetésével. Alapja a P 11-4 peptid, ami adott körülmények között rostokká áll össze. A fogon alkalmazva a folyadék beszivárog a mikropórusokba, majd spontán egy zselévé alakul. Ez a zselé biztosítja a kalcium megkötéséhez szükséges vázat, belülről regenerálva a fog ásványát, egy természetes és fájdalommentes gyógyulást eredményezve. Hasonló megoldásról már egy évvel ezelőtt is beszámoltunk, a szintén peptiden alapuló eljárást egy francia intézet kísérletezte ki és rágcsálókon tesztelte.

A brit megoldás nemrég került ki a laboratórium falai közül, és felnőtt emberek egy kis csoportján is tesztelték, akiknél a fogorvos észlelte a fogszuvasodás kezdeti jeleit. A kis számú alannyal végzett kísérlet azt bizonyítja, hogy a P 11-4 képes visszafordítani a károsodást és regenerálja a fogszöveteket. "Tesztünk eredményei eddig rendkívül biztatóak" - írják a kutatók. "Ha ugyanezeket az eredményeket egy nagyobb csoporton is meg tudjuk ismételni, akkor kétségkívül két vagy három év alatt ez a technika elterjedhet a fogászok körében, akik napi gyakorlatként alkalmazhatják"

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #45
    Tobb cikket olvastam mar en is rola, bar tapasztalatom nincs...
  • remark #44
    Még véletlenül se arról beszélsz, amit felvetettem. A prekoncepcióidat részletezd máshol, ne az én hsz-eimre válaszolva. Amit nem értesz, arról hallgass!
  • valaé valaé ná #43
    Hát, elég nagy szakirodalma van, nem hiszem, hogy itt sokakat érdekelne, ha leírnám :) De működik hidd el, főleg fissura cariesnél használják, mikor még nincs anyaghiány. A HealOzone-nal több százezer sikeres beavatkozást csináltak már eddig.
  • Molnibalage #42
    És a pénz az isten miatt van az, hogy a szolgáltatásnak színvonalasnak kell lennie. Miért? Mert, ha nem tetszik, akkor megyek máshová. Tárt karkokkal várnak.
  • Tetsuo #41
    Van olyan is, hogy a paciens bizony eljar a fogaszhoz, csak a fogasz nem veszi eszre a kezdodo szuvasodast vagy egyszeruen szarik ra.
    Meg van olyan is, hogy gyakornok csinalja a vizsgalatot es bizonyos kezelst, de a penzt ugyanugy elkerik...

    Ez nem fekete vagy feher. Sok jo orvos van, de sok szar is. Sokan vilagszinten nyomjak otthon ocska korulmenyek kozott kis fizetesert is, de sokan kb. Istennek kepzelik magukat es hibat hibara halmoznak.
    Nincs semmi osszeeskuves, csak a tobbseget nem erdekli a masik. Nem csak az orvosok eseteben, hanem ilyen a vilag. A cegeknek is meg az embereknek is a PENZ az isten.
    Es egyre elcseszettebb. Magyarorszagon is meg mashol is.
  • Ender Wiggin #40
    Ózon az incipiens kárieszre minek? Ráadásul, sajnos a legtöbb esetben nem is helyettesíti a fúrást, mert kell valamifele üregalakítás és tömés (mire eljut az illető a fogorvoshoz, nem, hogy az ózon nem elég neki, de leginkább gyökérkezelni kell).
  • valaé valaé ná #39
    Amúgy nem csak ecsetelés, az ózonterápia is megy már egy pár éve. Potom 5 milla a gép. Úgy 120 év alatt be is hozná az árát.
  • valaé valaé ná #38
    Nyugi, legalább kettő :)
    Amúgy pont ezt írtam, csak más szavakkal. Angliában, meg általában tőlünk (észak)nyugatra amúgy működik a dolog, mert egyrészt ott nagyon drága a tömés (nem, nem annyival, amennyivel többet keresnek, sokkal többel), másrészt olyan a betegbiztosítás, hogy érdekelve van mindenki a rendszeres szűrővizsgálatokban és a megelőzésben.
  • Ender Wiggin #37
    Nem tudom, hogy az itt okoskodók között hány fogorvos van (egy biztos :-)...
    Amiról itt beszélnek, az az incipiens caries nagy valószínűséggel, és már sok éve van rá kezelési módszer (szintén ecsetelés).
    De a gond az, hogy mire eljutsz a fogorvoshoz (részben mert már kiskorodban, mikor még nem is láttál fogászati rendelőt, anyu és apu már belédnevelte, hogy a fogorvosnál fájni fog minden), már rég van üregképződés, amikor ez a sok hókusz-pókusz már nem segít.

  • valaé valaé ná #36
    Csak röhögni tudok ezen a sok okosságon, amit egyesek előadnak.
    Egyébként Mo-on semmi esélye az ilyen prevenciós jellegű eljárásoknak, mivel az emberek elenyésző számban jelennek meg rendszeres szűrővizsgálatokon. 90 % csak akkor megy el, amikor már nagy a baj. Mintha az autódnál tojnál a kötelező szervizekre, aztán ha leáll a kocsi, akkor felháborodottan követelnéd a garanciális javítást vagy cserét. Lehetőleg ingyen, vagy valamivel olcsóbban.
    Amúgy ezek a gonosz fogorvos bácsik irtózatos pénzekért veszik a modern anyagokat és berendezéseket a még gonoszabb kereskedő bácsiktól.

    Merthogy léteznek ma is hasonló eljárások, csakhogy itt a kutyának sem kellenek, többek között ezért is drágák.

    Lehet szidni az orvosokat, amíg az utolsó is el nem menekül külföldre, ahol mind anyagilag, mind erkölcsileg megbecsülik, aztán bambán pislogni, mikor már csak fekete pákó jellegű szellemóriások lesznek a kórházakban orvosi köpenyben.