Hunter

Kvantum frissítést kap egy viktoriánus számológép

Hosszú ideje ígérgetik, hogy a kvantumszámítógépek le fogják körözni a hagyományos hardvert, eddig azonban még olyat sem sikerült alkotni, ami akár egy zsebszámológéppel felvenné a versenyt.

Tavaly Scott Aaronson, az MIT részéről felvetett egy lehetőséget a probléma leküzdésére, méghozzá az idő kerekének visszaforgatásával. Aaronson a viktoriánus Anglia egyik prominens tudósa, Francis Galton találmányának, egy valószínűség számítással kapcsolatos kísérlethez kifejlesztett Galton-deszka kvantum változatának megépítésétől várja az áttörést.

Az eredeti kísérlet lényege, hogy egy egyenlő szárú háromszög alakú, függőleges vagy lejtős pálya felső csúcsáról legurítunk egy golyót, amely egy éknek ütközve vagy jobbra, vagy balra folytatja útját. A továbbguruló golyó újabb éknek ütközve ismét jobbra vagy balra tér ki, és így tovább, míg az utolsó ék után az egyik csatornába esik. A Galton-deszkát úgy alakították ki, hogy a golyók nagyobb valószínűséggel a középső, kisebb valószínűséggel a szélső csatornákba landoljanak. Megfelelő mennyiségű golyó alkalmazásával a háromszög aljában binomiális eloszlás, a statisztika egyik alapkoncepciója figyelhető meg.

A Galton-deszka egyáltalán nem nevezhető számítógépnek, de egyértelműen képes valamit kiszámolni. "Ha a digitális számítógépeket megelőző korban élnénk, ez egy rendkívül jó módja lenne a hasonló sémák megállapításának" - mondta Aaronson, aki szerint megalkotható a deszka kvantum megfelelője, ami a klasszikus helyett a kvantum törvényeket használva végezne el adott számításokat, gyorsabban a hagyományos számítástechnika által felvonultatott bármely más módszernél.

Az elmélet mostanra át került a gyakorlati megvalósítás mezsgyéjére, több csapat is a golyókat fotonokra cserélve elkészítette az eszközt, amit "bozon-válogatónak" nevezték el a fotonok családja után. Akárcsak a Galton-deszka, a bozon-válogató is számos csatornából áll, melyek összekötik az eszköz egyik végét a másikkal. A csatornák adott pontokon keresztezik egymást, lehetővé téve a fotonoknak az útvonaluk megváltoztatását. Amikor egy eszköz egyik végén fotonokat injektálnak be, akkor a másik végén a fentebb már leírtak szerint egy megjósolható eloszlás alakul ki, hasonló a binomiális eloszláshoz. A lényeg azonban az, hogy mozgásokat a kvantummechanika törvényei irányítják, biztosítva, hogy nem ugyanazt az eloszlást fogják produkálni, mint az eredeti változaton áteresztett makroszkopikus golyók.

Egy golyó az éknél 50%-50% valószínűséggel tér ki balra, illetve jobbra, azonban ha egy hálózaton belül két foton találkozik, akkor a kvantumhatások miatt mindkettőnek jobbra, vagy balra kell elmozdulnia. "Ez az a fizika, ami ezt a gépet kvantum módon működteti" - mondta Ian Walmsley, az Oxford Egyetem tudósa, az egyik gyakorlati eszközt megépítő csapat vezetője, hozzátéve, hogy amint a minták elég bonyolulttá válnak, ugyanazon eloszlás létrehozása nem kvantum módon sokkal több számítást igényel és jóval hosszabb ideig tart.


Eddig azonban egyik csapat sem küldött át háromnál több fotont a válogatókon, ami messze nem elegendő a hagyományos módszerrel szembeni teljesítménynövekedés bizonyításához. Ami miatt a kutatók mégis bizakodnak, hogy egy nagyobb eszköz megépítése sokkal könnyebbnek ígérkezik, mint a valódi kvantumszámítógépek felnagyítása. Amennyiben egy bozon-válogatót fel tudnak nagyítani, megkapják a klasszikus mechanizmusoknál gyorsabb számításokat végző kvantum mechanizmus első példáját. "Ez ténylegesen az a terület, ahol egy kvantumgép jelentősen felülmúlhat egy klasszikus gépet" - tette hozzá Walmsley.

Akárcsak a Galton-deszka, a bozon-válogatók sem számítógépek, mivel csak egy adott számítási típus elvégzésére alkalmasak. Egy igazi kvantumszámítógépnek - az alapelveket tekintve - bármilyen számítás elvégzésére alkalmasnak kell lennie. Elméletileg egy bozon-válogatóból is készíthető univerzális kvantumszámítógép, amennyiben további módszereket vezetnek be a fotonok manipulálására, ezt azonban rendkívül bonyolult megvalósítani, állítja Aaronson.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • fade2black #10
    Evvel párhuzamosan jönnek és jelenlegi infoink alapján ~törhetetlenek lesznek.
  • torreadorz #9
    Majd jönnek új titkositások vagy új gépek. Persze előbb jó lenne látni egy müködő kvantum számítógépet, mert ez is olyan hogy 5 éven belül meglesz az MI(vagy elfogy az olaj), mondják ezt a '70-es évek óta :)
  • kvp #8
    "Ha valamit szándékosan alakítanak ki úgy, hogy egy bizonyos fajta eredménye legyen, akkor az miért olyan nagy dolog, hogy egy alapkoncepciót mutat meg?"

    Gyakorlatilag a golyo minden szinten feldob egy ermet es a szerint megy jobbra vagy balra. Ez alapjan bizonyos valoszinuseggel kerul az adott rekeszekbe. Programban ez egy N lepeses ciklus, 1 akkumulatorral es N+1 kimeneti szamlaloval. Ez egy viszonylag egyszeru, de a sima osszeadasnal bonyolultabb algoritmus. A kvantum gepek eseten pedig kihasznalhato az a tulajdonsaguk, hogy nem zavarjak egymast a golyok, tehat egyszerre bele lehet onteni az osszeset es azok annyi ido alatt ernek le, mint normal neumann gepen (vagy a valosagban) 1 golyo. Ha ez megsem igy lesz, akkor vagy a megvalositas hibas, vagy a kvantumelmelet pontositasra szorul.
  • halgatyó #7
    reggelente nekem is elkelne egy kis szuper-kvantumfrissítés
    Hol lehet ilyet kapni? A gyógyszerészem nem vállalta
  • fade2black #6
    ~. De amint a művelet kellően bonyolult a szuperszámítógép eltököl vele 5-10-1000évet. Itt meg 1sec múlva "leolvasod" az értéket.
    Had ne mondjam mit jelent ez egy TDES, PGP...nek (hogy csak a titkosításokat említsem)
  • Amergin #5
    Brit tudósok...
  • Talley #4
    Sziasztok

    Valaki elmagyarázna nekem valamit a cikkből?
    " A Galton-deszkát úgy alakították ki, hogy a golyók nagyobb valószínűséggel a középső, kisebb valószínűséggel a szélső csatornákba landoljanak. Megfelelő mennyiségű golyó alkalmazásával a háromszög aljában binomiális eloszlás, a statisztika egyik alapkoncepciója figyelhető meg. "

    Ha valamit szándékosan alakítanak ki úgy, hogy egy bizonyos fajta eredménye legyen, akkor az miért olyan nagy dolog, hogy egy alapkoncepciót mutat meg?

    Válaszokat előre is köszönöm.

    u.i.: Kellemes Karácsonyt
  • kvp #3
    Csak szamologep, fix osszeado funkcioval. Ha serpenyos es a masik serpenyobe is pakolunk sulyokat, akkor lehet vele kivonni is. Azert csak szamologep, mert nem kepes tarolt program vegrehajtasara, csak fix szamitasok elvegzesere. A kvantum gepeknek is ez a bajuk, marmint, hogy nem programozhatoak.

    Mobil ezkozokhoz jelenleg jobb lenne a sima foton alapu neumann rendszeru gep, gyakorlatilag optikai logikai kapukbol es uvegszalakbol osszerakva. A logikai kapukat mar alkalmazzuk az optikai repeter-ekben, mig az uvegszalak delay line memory-kent hasznalhatoak. Ez egy olcso es gyors gepet jelenete. Az energiafelhasznalas viszont jelenleg a miniaturizalas fejletlensege miatt meg tul nagy. Ha gyartasban lesznek az olcso chipre integralt lezerek, akkor lesz esely egy ilyen rendszer letrehozasara.
  • szbende #2
    1+2=?
    Egy mérlegre rakunk 1kg és 2kg-os súlyt, majd olvassuk le.
    Akkor ez most gravitációs számítógép?

  • csimmasz #1
    Király!

    Akkor quantum abakusz a következő lépcsőfok?
    Hajrá, jólenne már fotonokkal működő mobil eszközöket használni, lenne üzemidő bőven, mert amilyen szánalmas ütemben az akkuk fejlődnek még 100 év mulva is az lessz az achilles sarka a dolognak.