Hunter

Szigorú korlátokat kapott a szuperszimmetria

A világegyetem legnagyobb erejű robbanásainak fénye lehetővé teszi a tér-idő természetének közvetlen szondázását, derül ki a japán űrügynökség, a JAXA Ikaros űrszondájának új megfigyeléseiből. Az úgynevezett gamma-kitörések fotonjai segítenek megszabni a természeti erőket összefoglalni próbáló "mindenség elméletének" nevezett egységes modell korlátait.

A korábban főként forradalmi napvitorlája miatt emlegetett Ikaros szonda fedélzetén elhelyeztek egy műszert, amiről korábban nem sok szó esett, pedig a GAP (Gamma-Kitörés Polariméter) adja az eddigi legpontosabb méréseket a nagy erejű kitörések fotonjairól, melyek fényévek milliárdjait teszik meg, mire eljutnak hozzánk.

A gamma-kitörések olyan viharos események eredményei, mint a csillagok halála, vagy a nagy sűrűségű neutron csillagok ütközései. A kitörések 10-20 milliszekundumtól néhány percig tarthatnak, ezek a világegyetem legfényesebb jelenségei. A kutatást vezető Kendzsi Toma, az Oszakai Egyetem tudósa munkatársaival a kitörések részletes mérésein keresztül tanulmányozta a fotonok tulajdonságait, megállapítva polarizációjukat, vagyis elektromos mezőik orientációját a részecskék mozgásának függvényében. A foton tömegtelen, két lehetséges polarizációs állapota van. A polarizált fény elektromos mezeje fel- és lefelé pattog egy, a fotonok haladási irányára merőleges tengelyen. "A mozikban a legtöbb 3D-s vetítőrendszer a film két változatát vetíti ki két különböző, egymásra merőleges polarizáción, tehát amikor a megfelelően polarizált szemüvegen keresztül nézzük a filmet, a bal szem a bal szem számára vetített képet látja, a jobb szem pedig a jobb szemnek szánt változatot" - magyarázta Derek Fox, a Pennsylvania Egyetem asztrofizikusa a SPACE.com-on.


A megfigyeléseknek hatásuk lehet a kvantumgravitációval kapcsolatos szuperhúrelméletre, a természeti erők egységbe foglalására, a mindenség elméletének megalkotására irányuló egyik kísérletére. A szuperhúrelmélet - amennyiben bizonyítást nyer - segíthet összeegyeztetni a két egymásnak ellentmondó elméletet, Einstein általános relativitását, ami a nagyon nagy dolgokat írja le, mint a gravitáció, valamint a kvantummechanikát, ami az egészen parányi dolgok birodalmába kalauzol el. "Kvantumuniverzumban élünk - szubatomi szinten minden részecske és minden erő viselkedésének leírásához a kvantummechanikára van szükség" - tette hozzá Fox, aki maga is vizsgálja a gamma-kitöréseket. "Abban reménykedünk, hogy sikerül kifejlesztenünk ezekre a jelenségekre egy kvantumgravitáció elméletet"

A kvantumgravitáció elmélete szerint a tér-idő szerkezetek egészen parányi méreteken teljesen eltérők lehetnek az általunk ismertnek vélttől. A földi kísérletek méretein a világ pontosan ugyanúgy néz ki, mint tükörképe, vagyis ha a részecskék és antirészecskék szerepét megcseréljük és az idő irányát megfordítjuk, akkor sem változik semmi (CPT-szimmetria). Ha a szimmetria megtörne ezeken a rendkívül kis távolságokon, a fotonok polarizációja rotálódna a hosszú utazás alatt, azonban a rotáció észlelésére tett eddigi kísérletek nem hoztak eredményt. Ha bármilyen bizonyítékot találnánk, miszerint az anyag és antianyag valójában másként viselkednek, vagy megsértik látszólagos szimmetriájukat, az alátámasztaná a szuperhúrelméletet.

Az elmélet támogatóinak a JAXA minden eddiginél nagyobb pontosságú mérései sem szolgáltak jó hírrel, amit három kitörés esetében végeztek el. "Megerősítettük, hogy a CPT-szimmetria ezeken a rendkívül kis távolságokon sem sérült. Ez az eredmény egy alapvető korlátot szab a kvantumgravitációnak, Einstein relativitás elméletét és a kvantummechanika elméletét összehangoló elméletnek" - jelentette be Toma, hozzátéve, hogy a fotonok polaritásában sem észleltek változást, ami azt jelzi, hogy a szimmetria legalább 10^15 részig konzisztens, nyolc nagyságrendnyit szűkítve a korábbi korláton.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • errorista #12
    ,,akkor akár fekete lyukak, szingularitások sem léteznek."

    sőt, tovább mehetsz, nem csak hogy fekete lyukak nem léteznek, de a kétréses kísérlet sem azt adja amit állítanak, az elektronyos jelenségek sem hatnak kölcsön a mágnesesekkel, nincs gravitáció etc

    utóvégre minden csak attól függ, hogy mit dob ki az elmélet
  • bvalek #11
    ?
  • Katalizátor #10
    Ezt csak a sötét energia határozza meg.
  • bvalek #9
    Pont fordítva van
  • Katalizátor #8
    "Hogy lehet egy kölcsönhatás eredménye a tér és az idő?"

    Gravitáció.
  • blessyou #7
    "Namost mi van, ha minden fordítva van. Nem graviton van, hanem spacetimeion, ami kapcsolatba lép a virtuális és nem virtuális részecskékkel, majd a kölcsönhatás eredményeképp jön létre a téridő és benne az anyag (nem virtuális részecskék összessége)."

    Hogyan is? Hogy lehet egy kölcsönhatás eredménye a tér és az idő? Akkor maga a kölcsönhatás leírása tér és idő nélkül történik, aminek nem sok értelmét látom. Tér- és időbeli viszonyok nélkül nincs értelme a kölcsönhatásnak.

    "He ez így van, akkor pusztán anyagi részcskékkel soha nem, vagy csak nehezen leszünk képesek olyan körülményeket teremteni, ami a téridőt, a részecskék tömegét, vagy bármi ehhez kapcsolódó tulajdonságot érzékelhetően befolyásol. Mindíg csak olyan kvantumokat érzékelünk, ami nem lóg ki sehogy, mert a téridő és a részecskék valahogy mindíg együtt változnak."

    Vagyis igazából kimutathatatlan, mivel minden éppen úgy változik, hogy előlünk mindig elbújjon. Ez így aligha lehet működőképes elmélet.
  • Irasidus #6
    Egymásra hánytál egy csomó mondott, nem tudom, melyik mondat milyen viszonyban van a másikkal. Meg sem próbáltam kibogozni mire gondolhattál, ez - bevallom - az én hibám. Ehelyett leírtam tisztán, mi a valóság. És most lássuk a válaszaidat:

    "Sok fajta graviton modell létezik, a különböző standard kvantumechanikai modellt kiszélesítő elméletek, kicsit mind máshogy képzelik, jellemzik."

    Egy Stadard-modell van, ami eddig jól működik. A gravitont nem szokás másként jellemezni mint stabil, 0 tömegű és töltésű, 2 spinű részecskének. Ha szerinted van más elképzelés róla, akkor írj még legalább egyet, köszi!

    "A kvantumgravitáció a relelmből csak a gravitációs hatásra, a tömegre koncentrál, a téridő tulajdonságait adottnak veszi, pedig nem biztos hogy az. Pl ha nem olyan flexibilis, mint az arel elmből extrapolálható, akkor akár fekete lyukak, szingularitások sem léteznek."

    A kvantumgravitációra több kezdeti modell létezik. Most azt nem tudom ez melyik amit itt leírsz, de van egy gyanúm, hogy ezt most találtad ki, és (helyesen) ez halandzsa. Ha nem az, szépen kérlek, írd le a nevét, vagy egy linket ahol ezt olvastad, és visszavonom! Köszi!
  • NEXUS6 #5
    "handzsa"
    Gondolom úgy érted halandzsa!?

    "Egyrészt a relativitás elmélet nem szól semmiféle gravitonról, éppen ellenkezőleg a relem szerint nem egy erő vagy vonzás a gravitáció, hanem téridő görbülete."
    Őööö, hol is írtam, hogy a relativitás elmélet foglalkozna a gravitonnal?

    "Ráadásul a gravitáció (Einstein óta) nem csak a tömegtől függ, legalább 10 metrikus tenzortól függ. Ez kísérletileg igazolt. Éppen ezért a részecskéknek önmagukban is van tömegük, a Higgs-bozon az elemi részecskéknek ad tömeget, de ha összeadod, egy nagyon kicsi számot kapsz, és nem proton, neutron, stb. teljes tömegét."
    Én is ezt írtam kb: "A kvantumgravitáció elméletei egy olyan kvantumot próbálnak levadászni, ami "csak" a részecske tömege és mást töltései között teremt egyfajta kapcsolatot."
    Másrészt a proton/neutron nem elemi részecske, a standard modell szerint, mint ahogy a vas atom sem az. A fotonnak meg pl. nincs is nyugalmi tömege. Csak ha már a pongyolaságon kötekedünk.

    "A graviton egy tetszetős - ámde - alternatív részecskefizikai elmélet. Ami szerint a graviton egy bozon."
    Sok fajta graviton modell létezik, a különböző standard kvantumechanikai modellt kiszélesítő elméletek, kicsit mind máshogy képzelik, jellemzik.

    "A kvantumgravitációnak meg egyelőre nincs elmélete, éppen ezen dolgoznak, de az nem relativitás alternatívája, hanem a relem és a kvantumfizika házasítása lenne."
    A kvantumgravitáció a relelmből csak a gravitációs hatásra, a tömegre koncentrál, a téridő tulajdonságait adottnak veszi, pedig nem biztos hogy az. Pl ha nem olyan flexibilis, mint az arel elmből extrapolálható, akkor akár fekete lyukak, szingularitások sem léteznek.
  • Irasidus #4
    Látszik, hogy sokat olvastál a témában de amit írsz az ennek ellenére - elnézést de - handzsa. Egyrészt a relativitás elmélet nem szól semmiféle gravitonról, éppen ellenkezőleg a relem szerint nem egy erő vagy vonzás a gravitáció, hanem téridő görbülete. Ráadásul a gravitáció (Einstein óta) nem csak a tömegtől függ, legalább 10 metrikus tenzortól függ. Ez kísérletileg igazolt. Éppen ezért a részecskéknek önmagukban is van tömegük, a Higgs-bozon az elemi részecskéknek ad tömeget, de ha összeadod, egy nagyon kicsi számot kapsz, és nem proton, neutron, stb. teljes tömegét. A graviton egy tetszetős - ámde - alternatív részecskefizikai elmélet. Ami szerint a graviton egy bozon. A kvantumgravitációnak meg egyelőre nincs elmélete, éppen ezen dolgoznak, de az nem relativitás alternatívája, hanem a relem és a kvantumfizika házasítása lenne.
  • NEXUS6 #3
    A relativitáselmélet szerint a tehetelenség/tömeg és a téridő egyfajta egységet képez.

    A kvantumgravitáció elméletei egy olyan kvantumot próbálnak levadászni, ami "csak" a részecske tömege és mást töltései között teremt egyfajta kapcsolatot. Azonban a téridő ezen a szinten valahogy kimarad ebből a rendszerből. A részecskék ha már megkapták a tömeget, akkor kezdenek valahogy mozogni és ezáltal felépítik a téridőt.

    Namost mi van, ha minden fordítva van. Nem graviton van, hanem spacetimeion, ami kapcsolatba lép a virtuális és nem virtuális részecskékkel, majd a kölcsönhatás eredményeképp jön létre a téridő és benne az anyag (nem virtuális részecskék összessége). He ez így van, akkor pusztán anyagi részcskékkel soha nem, vagy csak nehezen leszünk képesek olyan körülményeket teremteni, ami a téridőt, a részecskék tömegét, vagy bármi ehhez kapcsolódó tulajdonságot érzékelhetően befolyásol. Mindíg csak olyan kvantumokat érzékelünk, ami nem lóg ki sehogy, mert a téridő és a részecskék valahogy mindíg együtt változnak.

    Másrészt ez az egy fajta téridő részecske, ha megváltozik, tegyük fel más lesz a "frekvenciája", "energiája", "töltése", akkor ebből a téridőből egy másfajta "világot" hoz elő, ami akár a mi általunk tapasztatlttal párhuzamosan létezhet.