24
  • Nailyenugysincs
    hol vannak már a régi jó viták az evolúciós cikkeknél...
  • Moha Mahnian
    A pigmeusok, egészen mostanáig, olyan íjakkal vadásztak, amiknek a hatótávolsága 20 lépés. Meghajlítasz egy ágat, rákötsz egy madzagot, és van is egy ennyit tudó íjad! Egyszerű, de hogy jössz rá erre, ha még nem láttál ilyet? Ezt, és az eldobott köveket a nagytestű állatok is megérzik, a közepesekre nagyon veszélyesek tudnak lenni.
  • teddybear
    Én sem vagyok valami jó dobó, de azért nem állnék ki egy féltégla ellen. Kissé nagyot ütne rajtam.

Lándzsa: Azért az egyenes bot is nagyot tud sebezni, és előbb-utóbb dobják is, mert úgy hatékonyabb. Főleg csoportos vadászatban, azok akik jobb lándzsavetők, eldobják, akik meg nem, azok döfködnek vele. Szépen kiegészítik egymást.
    Egyébként megfigyeltek csimpánzokat már, hogy letört ággal döfték le a faodúba menekült cerkófot, aztán széttépték, és megették.
    Ami pedig az íjat illeti, hát ha nem volt elég erős, akkor méreggel kenték be a vesszőt, hogy elég hatékony legyen. Épp úgy, mint a fúvócső lövedékét.
    Ha ilyesmitől függ a vacsora, meglehetősen találékony az ember.
  • Archenemy
    Egy izomból odacsűrt kő kevés kárt tesz egy közepes testű állatban? Hát.... Meg hát ha egy horda dobál meg valamit, annak is megvan az ereje. A megkövezésekben is csak meghaltak valahogy az emberek.
  • Fbn Lx
    akkor én közelebb állok a csimpánzhoz, sosem voltam tól jó dobásban, és nem is szeretek dobni
    egyébként nem nagyon értem, hogy milyen módon segítette az embert ebben a korai szakaszban a dobás képessége
    egy eldobott pattintott kő vajmi kevés kárt tesz egy közepes testű állatban, kis állatot kővel dobálni sem hiszem, hogy túl hatékony
    abban sem vagyok biztos, hogy 2 millió évvel ezelőtt olyan botokat faragtak volna, amik szépen repültek és belevágtak az állat húsába. az, hogy döftek vele, az még oké, de a dárdahajítás sokkal fejlettebb eszközöket igényel, és ha azt nézzük, hatékony íjat sem tudtak készíteni körülbel 10ezer évvel ezelőttig.
  • duke
    Ez se rossz otlet, de szerintem eleg nehez lenne olyan embert talalni, aki soha nem gyakorolta a dobast, meg gyerekkoraban sem. Talan par ELTE-s hulyegyerekekkel lehetne kiserletezni, akik nem tudjak mekkora a halozati feszultseg, es soha eletukbe semmilyen testmozgast sem vegeztek meg.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    Valóban az UFÓ-k állnak a dolog mögött, de nem abban a formában, hogy ők alkották meg a dobálózó embert, hanem olyan összefüggésben, hogy az emberek az UFÓ-kat dobálták. És ahhoz, hogy el is találják azokat a fránya gyorsan és magasan repülő UFÓ-kat, nagyokat és erőseket kellett dobniuk.
    Amikor nem vigyáztak, akkor simán a saját fejükre visszahullt a kőzápor. Ettől vagyunk olyan nagyfejűek... XD
  • Tetsuo
    A cím alapján az ugrott be, ahogy a 2001: Űrodüsszeiában az Australopitecus (vagy mi) feldob egy csontot a levegőbe, majd űrállomássá "változik". :)
    A cikk, a szokásos bulvárjellege miatt nem érdemel további említést. ;)
  • cateran
    Hat lehet, hogy pl a csimpanz nem dobalozik annyit, de ha rossz passzban van, siman szetszed puszta kezzel 1 kozepes meretu jarmuvet.......
  • fade2black
    Nem egyszerübb keresni egy hasonló életszakaszban lévő embert akinek nem volt labdadobása?

Amúgy emlékszem nálunk tesin 4.ben volt elöször labdadobás és átlagos 32m dobtam. :)
  • duke
    Fogni kene 10 majmot, es egy honapon at gyakoroltatni veluk a dobast. Utanna lehetne csak korrekten osszehasonlitani az emberi kepesegekkel. Valoszinuleg az ember igy is jobb lenne, de kitudja.
  • csimmasz
    Egyebkent szerintem is az UFO k voltak, ha valaki kicsit figyelt volna töriórán tudná, hogy isten vagy idegenek kinek kinek a világképe szerint megteremté az embert, na nem azért mert a tenyere bőrkeményedéses az unalomból elkövetett maszturbálástól, hanem mert szereti a sportot de a kanapéról lusta fölemelni mindenható valagát, ezért csinál egy olyan szerencsétlent mint Adám akit kivág az édenből egyenesen az Afrikai szavannakra, hogy a nagyvadak elől gát és rövidtávfusson.
    Persze ez még kevés ezért megteremté a kiskavics és nagyszikla vetést, majd mégkésőbb a gerely halyítást.
    Mivel magától csak a tökét vakarná és sport nem lenne, meg teremté a nőt akinek egyetlen dolga basztatni szegény urát.
    Tegye fel a kezét aki szerint a nők nem a piszkálódásra születtek.
    Szóval az a váll direkt így lett teremtve, mert hát azt mindenki tudja hogy az élőlények nem születnek hanem teremtik őket. :)
  • csimmasz
    Te atya úr isten!
    A youtube on szoktam ürkutatással kapcsolatos sorozatokat nézni és véletlenül valami hasonló képességekkel rendelkező egyed szemináriumozott, nos, hihetetlen menyire elborult emberk vannak, és szentül hiszik a zagyvaságokat.
  • vumbi
    Ezzzzzz valami hihetetlenul durva! :P
  • inkvisitor
    Azért a dobást nem kell lebecsülni.
    Tisztelt csapatban vadászó őseink egész komoly anyagmennyiséget is megmozgattak dobálás közben.
    Egy afrikában feltárt vadászkalandnál, ahol egy komplett páviánhordát öltek le és ettek meg dicső őseink, a dobáláshoz használt kőmennyiség, amennyire meg tudták becsülni, elérte az 1 tonnát!
    Azért egy ilyen kőzápor erősen elgondolkoztatja a legtöbb ragadozót, hogy nem lenne-e jobb kevésbé kopogós prédát keresni.
  • immovable
    ŐT kérdezd, Ő a szakértő.
  • Sippie
    Na majd ha valami oknál fogva szemben áll velem egy oroszlán, kihívom egy bézbóll meccsre!!
  • Lollerka
    ha a cikkek is ilyen minosegben lennenek irva akkor bitosan tobben olvasnak az sgt:D

+1:D
  • NEXUS6
    Vagy fordítva zajlott a dolog. A zember valamiért felegyenesedett (ki tudja miért, a páviánok is a szavannákon élnek, még sem akarnak felegyenesedni a kurvaszájukat), így aztán a kéz felszabadult, gyengébb lett, de ügyesebb. Jött a leopárd, ősember csak néz, régebben azért elég erős volt, hogy lekeverjen neki, ha kell, mérgében felé dobott valamit, ahogy a csimpánzok is, követ, sörösüveget, anyósát.

A felegyenesedés miatt megváltozott testalkatnak, és az új csúcs dobótechnikának köszönhetően azonban a Kansas City Royals baseball csapat képen látható 23-as dobójátékosa viszont úgy fejbecsűrte a tisztelt ragadozót, hogy a csapat ezáltal hatalmas evolúciós lökést kapva, a kihalás szélén lavírozásból simán tovább jutott, és végül a jó észjátéknak is köszönhetőn nyerte is az evolúciós ligát.

• gombabácsi
    elég nagy okoskodásnak tűnik ez a kutatási eredmény...
  • Szefmester
    S melyik alfajuk? Remélem nem a gekkók, hanem a kaméleonok! Ők legalább natív láthatatlanságot tudnak.
  • immovable
    Zufók? F..zt? Gyíkemberek a menő!
  • Szefmester
    *génmanipulálás

(amikor az ember a röhögéstől nem tud írni...) :P
  • Szefmester
    Round 2... FIGHT!

Azért lehet hogy a csimpik is tudnának dobni, csak épp nem ismerik a technikáját. Egy kisgyerek is elég gyengén dob, de ha megtanulja a technikát látványos javulást ér el, pedig az alakja nem változott.

Már várom az első olyan kommentelőt aki szent meggyőződéssel vallja hogy a zufókok jöttek és tanítottak meg minket dobni, és ők alakították át génsebészetileg a vállunkat.
    Erre persze elő lehet majd hozni hogy a génmanipulás rossz! ÉÉÉÉrteeem!? (legalábbis a sötétzöldek szerint) :)