Hunter

Felfedezték a gerincesek legősibb előfutárát

Egy kutatócsoport felfedezte az összes ismert gerinces, köztük az ember egyik legrégebbi ősét.

A Cambridge és a Toronto Egyetemek, valamint a Royal Ontario Múzeum (ROM) kutatói megerősítették, hogy a Sziklás-hegység kanadai részén fekvő Yoho Nemzeti Park Burgess-pala kövületeiben talált kihalt Pikaia gracilen a gerincesek eddig felfedezett legprimitívebb formája, kora 505 millió évre tehető.

A Pikaiát elsőként Charles Doolittle Walcott amerikai paleontológus említette, mint gyűrűsférget 1911-ben. Walcott számos őskövületet gyűjtött be, amiket megpróbált csoportokba sorolni, természetesen a ma élő fajokat véve alapul, ezért leletei sokáig nem keltették fel a figyelmet. 1962-ben azonban újravizsgálták a gyűjteményt és megállapították, hogy nem rokoníthatók a modern élővilággal.

A gyűjteményben szereplő Pikaia esetében megállapításra került, hogy a lény rendelkezett egy rendkívül primitív gerinchúrral, ami a gerincesek fejlődésének későbbi szakaszában gerincoszloppá alakult. "Az izomszelvények felfedezése olyan egyértelmű bizonyíték, amit már régóta keresünk" - nyilatkozott a tanulmány szerzője, Simon Conway Morris professzor, a Cambridge Egyetem paleobiológusa. "Az idegszelvényekkel, egy ideghúrral, egy gerinchúrral és egy érhálózattal, amiket mind azonosítottunk, ez a tanulmány egyértelműen a bolygó legősibb gerinchúros lényévé emeli a Pikaiát"


Az angolnaszerű állat átlagos mérete 5 centiméter körül mozgott, lapos teste szakaszos izomtömbök sorozatából állt, ami a gerinchúr két oldalán helyezkedett el. A kutatók szerint a tenger fenék fölött úszhatott, kígyózó mozgást végezve. Összesen 114 Pikaia kövületet vizsgáltak meg képfeldolgozó technikák egész sorát bevetve, hogy felfedjék a legapróbb részleteket is. "Furcsa érzés tudni, hogy a hattyúk, kígyók, medvék, zebrák és megdöbbentő módon az emberek is közös történelemmel rendelkeznek ezzel a parányi lénnyel, ami nem nagyobb a hüvelykujjamnál" - mondta Jean-Bernard Caron, a Toronto Egyetem ökológusa és evolúciós biológia professzora.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Moondom #30
    Ez a lény akkor lenne közös ős, ha tőle az egyes tőle eltérő gerincesekhez, termékeny átmenetek vezetnének. Ilyeneket eddig se találtak, úgyhogy ez a hír egy evolu-cionista álhír.
  • endrev #29
    Archenemy, egyébként az ősrobbanást először Voltaire vetette föl párszáz évvel korábban. Csak a történeti hűség kedvéért és érdekességképpen mondom, a lényegen ez nem változtat.
  • gkalcso #28
    "A kígyó pedig ravaszabb vala minden mezei vadnál, melyet az Úr Isten teremtett vala"
  • dotkom #27
    most viccelsz vagy telleg nulla humor erzekkel rendelkezel?
  • bvalek #26
    Nocsak nocsak, bennfentes vatikáni információkkal rendelkezel? Jaj, csak nehogy a tények meg a történelmi valóság befolyásoljon a felvilágosult gyűlölködésben. Te jószagú szent Lenin, mivé lenne a világ, ha az emberek a képviselőik történelmi magaviselete alapján választanának világnézetet?
  • dzsagon #25
    A vatikánnak nem nagyon tetszik ez a kutatás
  • Archenemy #24
    Muszájból senki nem lesz teológus (Newton ugye), pap vagy szerzetes. Olyan, mintha azt mondanád, hogy muszájból lett valaki ügynök vagy verőlegény vagy párttitkár a kommunista korban. Ennyire muszáj azért nincs.
  • wraithLord #23
    Pont ilyesmit akartam írni. Mármint a komment első felére gondoltam.

    Nem akarok ilyesmibe belemenni, de a múlt rendszerben is mindenkinek, aki élni szeretett volna (átvitt és/vagy szó szoros értelemben is), kommunistának kellett lennie. Aztán volt, aki tudott vele azonosulni is, volt, aki viszont csak muszájból csinálta.

    Gregor Mendel vajon melyik volt a kettő közül (nem kommunista :D)? Persze én is ismerek egy csomó mélyen vallásos professzort az egyetemen, ilyen is van... Erre viszont inkább nem térnék ki... :)
  • dyra #22
    Csodálkozol? Ha meg akart az ember tanulni írni olvasni szerzetesnek kellet mennie pár száz évig. Persze csak a csóróknak.

    Amúgy a NASA-nak mi köze a katolikus egyházhoz? "Hangyányit" többet pakoltak le az asztalra mint amazok 2000 év alatt.
  • bvalek #21
    Mondok még szebbet, nem csak azt fedezték fel elsőként: List of Roman Catholic cleric–scientists

    A katolikus egyház többet tett a csillagászat fejlődéséért mint bármely már szervezet valaha a történelemben, 35 jezsuitáról elnevezett kráter a Holdon, nem is rossz, hm? :)

    Nem is beszélve szeizmológiáról, genetikáról, matematikáról, fizikáról, stb. (Jedlik Ányos is bencés szerzetes volt).