Hunter

Új fényben tűnik fel a pókselyem

Először térképezték fel a pókháló elasztikus tulajdonságainak összességét, elképesztő képet kapva a természet egyik legérdekesebb szerkezetének viselkedéséről. A kutatás új biológiai inspirációjú anyagokhoz vezethet.

A pókselyem gyakorlatilag egyedülálló, nyújthatjuk, hajlíthatjuk, eláztathatjuk, kiszáríthatjuk, állja a megpróbáltatásokat. Ötször erősebb az acélnál és eredeti hosszának közel háromszorosára nyújtható úgy, hogy utána eredeti állapotába ugrik vissza. Bár régóta tanulmányozzák, a tudománynak nem sok ismerete van a pókselyem megdöbbentő fizikájáról, az amerikai Stanford Egyetem egyik kutatója, Kristie Koski azonban most egy eddig kiaknázatlan spektroszkópiás technikával megpróbált fényt deríteni az anyag rejtélyeire.

A pókselyem teljes rugalmassági reakciója öt rugalmassági állandóval írható le, melyek meghatározzák a háló reagálását az erők bármilyen lehetséges kombinációjára -- húzásra, csavarásra, vagy bármilyen irányú vetemedésre. Az öt állandót még soha nem mérték egy érintetlen pókháló esetében, csupán egy-két állandót vizsgáltak a hálók egy-egy adott területén, ami olyan mintha néhány fémrúd egyenkénti tesztelésével szeretnénk felmérni egy híd erejét.


Kristie Koski

Koski meggyőződése, hogy a pókháló tulajdonságainak együttes megismerése a kulcs azokhoz a "biológiai inspirálású" anyagok fejlesztéséhez, melyek nem csupán lemásolják, de túl is szárnyalják a természetet. "A célom a pókselyem nanoszerkezetének tanulmányozása, hogy ne csupán a viselkedését ismerjem meg, hanem azt is, miért viselkedik ilyen példátlan módon, abban a reményben, hogy egy nap valaki jobb szálakat állít elő" - magyarázta Koski, aki a kutatáshoz egy régi, ugyanakkor közel egy évszázada mellőzött mérési technikát, a Brillouin spektroszkópiát alkalmazta.

A technikával egy lézerfényt irányítanak a pókselyemre, ami hanghullámokat generál a selyemben, a fény egy részét visszaverve a spektrométer felé, amit "szóródásnak" neveznek. "Egy kicsit olyan mintha egy hegedű húrjait pengetnénk, azonban fizikailag soha nem érintjük meg a húrt ahhoz, hogy megszólaltassuk" - tette hozzá.

A spektrométer a szórt fény parányi változásainak mérésével állapítja meg a vizsgált pókselyemben rejlő feszültséget. A Brillouin technika erőssége az adatok természetes helyükről származó begyűjtésének lehetőségében rejlik, beleértve a háló keresztezéseinek és ragasztó foltjainak mechanikai tulajdonságait is. Összességében egy nem invazív, nem destruktív technikáról beszélünk, amivel teljes egészében, egyetlen egységként vizsgálható egy pókháló. Az eddigi módszerekkel, melyek szakítással tesztelték a szálakat lehetetlen volt a mostanihoz hasonló, átfogó információ begyűjtése. "Nem kell hozzáérnünk a hálóhoz a méréshez" - összegzett Koski.

Eredménye, amit az egyetem anyagtudományi karának munkatársaival közösen ért el, először számszerűsíti a pókháló teljes lineáris rugalmassági reakcióját, letesztelve a parányi feszültségbeli különbségeket a különálló szálak, elágazások és ragasztó foltok minden lehetséges deformációs típusára, lenyűgöző képet adva a természet egyik legérdekesebb szerkezetéről.

A csapat megállapította, hogy egy pókháló feszessége nem egységes, szálanként, keresztezési pontonként és ragasztásonként váltakozik, ami némileg meglepő volt egy olyan szerkezet esetén, ami elvileg egységes pókselyemből készül. A kutatók szerint mindez segíthet a hálónak dacolni az elemekkel, illetve a zsákmány csapdába ejtésekor az energia jobb elnyelését is szolgálja.



Egy másik meglepetés az összehúzódás vizsgálatánál érte a kutatókat. Magas nedvesség esetén - például esőben, vagy a reggeli harmatban - a pókselyem magába szívja a vizet, több mint felére húzva össze a szálakat, ami a víz által okozott molekuláris dezorganizáció következménye. A tudósok jó ideje vitáznak azon, miért kedvez a természet ennek a jelenségnek. Három magyarázat született. Van, aki szerint ez nem egy evolúciós jelenség, hanem egy mechanikai kényszer, ami a pókselyem molekuláris szerkezetéből adódik, és nincs hatása a háló teljesítményére. A második elmélet szerint az összehúzódás segít a póknak, hogy hálója megfeleljen a változó környezeti és szerkezeti követelményeknek. A harmadik verzió szerint az összehúzódás segít a háló megfeszítésében, megakadályozva, hogy a nehéz vízcseppek lehúzzák és ellehetetlenítsék a zsákmányszerzést.

Egészen mostanáig az utolsó elméletet nem lehetett tesztelni, mivel a kutatók nem tudták a teljes hálót vizsgálni. Koski módszerével azonban megmérték a pókselyem rugalmassági reakcióját összehúzódott állapotban, megállapítva, hogy a selyem, megvastagszik 100 százalék páratartalomnál, alátámasztva a megfeszülő háló hipotézist, ami kihathat az anyagtudományra is, mivel arra utal, hogy az összehúzódás segít a pókselyem tulajdonságainak kialakításában a fonás során a szálak húzásával és a víztartalom szabályzásával. "A mechanikai tulajdonságok pusztán a víztartalommal történő szabályzásának lehetősége rendkívül érdekes a biológiai inspirációjú mechanikai szerkezetek szemszögéből, és érdekes kutatási irányokhoz vezethet" - összegzett Koski.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Szefmester #28
    De akár a pókemberek kora is eljöhet. :D Az pedig a rendőrség kezében egy egy üldözést szerintem jelentősen lerövidítene. Pl kifröcskölik a lezárt útszakaszra egy nagyobb foltban, és amikor jön a kocsi ez megfogja.
  • Vaszilij Artyom #27
    Víz és kukoricakeményítő a neve, ami már több száz éve "feltalált" dolog.
  • Molnibalage #26
    Semmiféle nanotechnológiáról nincsen szó, nem newtoni folyadékok viselkednek így. Keress rá, teli van a net ilyen videókkal. Víz és kukorica keményítő, kb. ennyi kell hozzá... Persze ez önmagában kevés, de nem kell egyből "csodatechnológiára" gondolni...
  • Vol Jin #25
    "Inkább írjátok le, hogy szerintetek mi mindenre lehetne használni a pókhálót, ha képesek lennénk előállítani. :)"

    Eldobható szúnyoghálónak? :-)
  • uwu420 #24
    A szilárdság nem függ semmi ilyesmitől. Az állandó.
    Amire te gondolsz szerintem a rugalmas tartomány tartaléka.
    Egyébként a nagyon rugalmas anyagokkal nehéz biztonságos építményeket csinálni, sokszor a képlékeny viselkedés kedvezőbb.

    A nyúlós anyagok nem forradalmasítanak semmit, tök mindegy mekkora szilárdságuk, nem véletlenül nem építenek műanyagból semmit, azokkal is az a baj hogy nagyot nyúlnak, bár azok még emellett gyengék is.
    Már az alumínium is olyan, hogy túl kicsi a rugalmassági modulusa, pedig a tömeg-szilérdség aránya jobb mint az acélé.

    A kompozitok közt sincs az acélhoz fogható anyag.
    Balázs L. György a BME építőanyagok tanszékén rengeteget foglalkozik ilyesmivel, ha nem csak felületesen érdekel a téma, az ő munkája után érdemes kutakodni. Nem kevés kutatás áll ám az új anyagok alkalmazása mögött, próbálkoznak, de én úgy látom nemigen lesz áttörés, pedig a szénszál ígéretesnek tűnhet sok szempontból.

    Én nem tudom mennyi lehet a pókselyem rugalmassági modulusa, de mikor rámragad az az érzésem nem túl sok. Emiat az építőiparban felejtős függetlenül attól hogy mi a te véleményed, meg hogy miket képzelsz az építőanyagokról.
  • qrd0xQSt2rdvnu #23
    Ilyen anyag már több mint 7 éve létezik, csak nem emlékszem a nevére. A lényege, hogy olyan nanostruktúra, ami lassan kenhető, lassan folyik, de ha hirtelen erőhatás éri, akkor egy ezred másodperc alatt összekapaszkodnak a nanorészecskék. A lövedéket olyan rövid idő alatt állítja meg, hogy bár nagyot üt és okoz sérülést, de nem hatol bele a katona testébe, nem roncsolja szét az izmokat, csontot stb. Pl. egy átlőtt szívű vagy kilyukadt tüdejű katona helyett csak egy hatalmas kék-zöld folt meg esetleg egy-két törött borda.
  • Molnibalage #22
    Több okból sem kivitelezhető vagy életképes amit írsz.
  • johnfly #21
    Szerintem olyan bigelow félére gondol csak itt lent a földön.

    Ha egy rugalmas szerkezetet felfújsz, a szilárdsága a felfújás mértékétől, és a rugalmas anyag fennmaradó rugalmas torzulási képességén múlik. Ilyen hatalmas rugalmasságú anyagok forradalmasíthatják az építészetet.
    Képzeljük el:
    Adott egy széles folyó. Jelenleg úgy építenek rá hidat, hogy pillért emelnek, kábelt feszítenek, hónapokon, éveken keresztül tesznek ki embert, felszerelést a természet viszontagságainak. Ilyen anyagokkal viszont előre legyártanák a fő tartószerkezeteket, a helyszínen magas nyomással és-vagy táguló habbal feltöltik az egészet, és utána mint egy csontvázra, felépítik a végleges szerkezetet.
    De ha nem is szállna így el a képzeletünk, már az is hatalmas előrelépés lenne, ha gyorsabban lehetne állványzatokat felhúzni, vagy zsalukat készíteni. Helyreszállít, felfúj, szilárduló habbal kitölt (persze nem purhabbal, hanem abból is valami szuper nanoteches lópikulát képzelek el a jövőben)
  • Tufu #20
    Hálókkal leszorított, kifeszített gumóházak pókhálót rágcsáló állatot riogató bevonattal, tartósítószerrel átitatva. A kertben gyerekeknek űrcsúzli + bohócos ugrálóvár felfújható pókhálóból. Mindkettővel nagyot lehet esni, de ezért van az apukának egy pókhálót vető lasszója, ami elkapja a gyereket, ha az ionoszféránál tart :) óvni kell a gyereket az UV sugárzástól :)
  • uwu420 #19
    Az ilyen felfújásnál nem tudom mire gondolsz.
    Egy sátrat azért nem neveznék épületnek, még akkor sem ha téliesített teniszpálya van alatta.
    Ezen kívül meg van a felfújható zsalus betonozási technológia. Ott viszont tök mindegy mit fújsz fel, mert a kész szerkezet beton héj.