Hunter

Készül a Bi-Fi, a biológiai „internet”

Létezik egy vírus, az M13, ami ahelyett, hogy támadna, inkább csak beköltözik, mint egyfajta vendég a testbe, csipegetve a bevitt tápanyagokból és válogatás nélkül üzengetve a sejteknek. Nem rég a Stanford Egyetem biomérnökei egy kicsit átalakították az M13-t.

Monica Ortiz és Drew Endy még több parazita tulajdonsággal ruházták fel a parazitát, kiaknázva az M13 kulcsfontosságú tulajdonságát, miszerint nem ártalmas és képes tetszőleges DNS szálak becsomagolására és közvetítésére, megalkotva egy biológiai internetet, vagy ahogy ők nevezik, „Bi-Fit”.

A vírus felhasználásával Ortiz és Endy egy biológiai mechanizmust alkotott a genetikai üzenetek sejtek közötti eljuttatására. A rendszer nagyban növeli a sejtek által lekommunikálható adatok összetettségét és mennyiségét, ami magasabb fokú biológiai funkciókhoz vezethet a sejt közösségeken belül. A fejlődés jó szolgálatot tehet a biomérnököknek, akik komplex, többsejtű közösségek létrehozásán fáradoznak, melyek összhangja fontos biológiai funkciók teljesítését eredményezné.

Az M13 a genetikai üzenetek egy csomagolója, hordozójában szaporodik, DNS szálakat ragad meg, egyenként becsomagolja azokat, és az általa előállított proteinekbe bezárva kiküldi, melyek eljuthatnak más sejtekbe. Amint a „csomag” bejut az új gazdába, a DNS üzenet kiszabadul a fehérjéből. A leírásból kitűnik, hogy egy M13 alapú rendszer gyakorlatilag egy kommunikációs csatorna, a mérnökök pedig képesek kontrollálni a becsomagolandó DNS szálakat.

Ezek fényében a rendszer úgy működhetne, mint egy vezeték nélküli internetkapcsolat, ami lehetővé teszi a sejteknek az üzenetek küldését és fogadását, ugyanakkor nem törődik azzal, hogy milyen titkokat rejthetnek az átvitt üzenetek. „Valójában elválasztottuk az üzenetet a csatornától. Most már tetszés szerinti DNS üzenetet küldhetünk meghatározott sejtekhez egy komplex mikroba-közösségen belül” - nyilatkozott Ortiz.

Jól ismert, hogy a sejtek természetükből adódóan különböző, köztük kémiai mechanizmusokat is alkalmazhatnak a kommunikációra, az ilyen üzenetátadás azonban rendkívül korlátozott lehet, mind komplexitását, mind a sávszélességet tekintve. Az egyszerű kémiai jelek általában egyszerre töltik be az üzenet és az üzenetvivő szerepét, ez a két funkció pedig esetükben szétválaszthatatlan. „Ha egy hálózati kapcsolat a cukron alapul, akkor az üzenetek lekorlátozódnak 'több cukorra', 'kevesebb cukorra', vagy 'nincs cukorra'” - magyarázta Endy.

Az M13-mal megkonstruált sejtek sokkal összetettebb, hatékonyabb kommunikációra programozhatók, mint amire eddig bármely más módszerrel képesek lettek volna. Az egyetlen korlátot a DNS-be kódolható tartalom jelentheti, márpedig elég sok genetikai utasítást adhatnánk velük, például: kezdj el növekedni, fejezd be a növekedést, gyere közelebb, ússz távolabb, termelj inzulint és így tovább.

A módszerrel nem csak az üzenetek komplexitása nőne, de az átvihető adatmennyiség is. Digitális szemszögből nézve ez a bitráta emelkedését jelenti. Az M13 által eddig ismert legnagyobb becsomagolt DNS szál több, mint 40.000 bázispárt foglalt magába. A bázispárok, akárcsak a digitális kódolás nullái és egyesei a genetikai adat alapvető építőelemei. A biomérnökök genetikai üzeneteinek többsége néhány száz és több ezer bázispár között mozognak, vagyis az M13 ideálisnak tűnik a feladatra. Ortiznak még úgy is sikerült eljuttatni genetikai üzeneteit a fenti módszerrel, hogy a sejteket egy több mint 7 centiméteres zselés közeg választotta el egymástól. „Ez egy rendkívül nagy hatótávolságú kommunikáció, ha sejtekben gondolkozunk” - mondta.

A biológiai internet bioszintetikus gyárakat eredményezhetne, melyekben hatalmas mikroba tömegek dolgoznak közösen gyógyszerek és egyéb hasznos vegyületek előállításán. Némi fejlesztéssel a sejtek közötti kommunikációs platform egy napon lehetővé teheti a sejtrendszerek összetettebb háromdimenziós programozását, köztük a szövetek vagy szervek regenerálódását. „A képesség, hogy 'tetszőleges' üzeneteket kommunikáljunk egy sarkalatos lépés a jel-és-válasz kapcsolattól egy valós nyelv irányába” - mondta Radhika Nagpal, a Harvard Egyetem Wyss Biológia Inspirálta Mérnöki Tudományok Intézetének számítógép tudósa, aki nem vett részt a kutatásban. „A sejtek együttműködésre bírásával mesterséges szövetek, vagy akár szervek létrehozása csupán egy, a lehetőségek közül. Ezzel megnyithatnánk az utat új biológiai rendszerek előtt, olyan problémákat oldva meg, melyeknek nincs közvetlen megfelelőjük a természetben”

„A biológiai internet még a legkezdetibb stádiumában van. Amikor az információs Internetet először bemutatták az 1970-es években, nem tudták elképzelni azt a számtalan alkalmazást, amit ma lehetővé tesz, így mi sem tudjuk most megjósolni, hová vezethet a munkánk” - tette hozzá Ortiz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • szaboi #20
    Erről jut eszembe egy video egy elképzelt jövőképről mikor információszerzésre nem kell semmilyen eszköz csak egy chip az agyba implementálva, így a másikról minden infó megtudható azonnal, csak a video egy randiról szólt de a végén mikor a srác érzékeny témát vetett fel és a lány el akart menni, a srác meghekkelte a csajt és mondta na kezdjük újra. Egyébként kétélű a fegyver ha lenne olyan kezelés amivel olyan képességekre tennénk szert hogy pl könyvtárnyi infót töltsünk le agyunkba anélkül hogy egy fél életet olvasással töltenénk, simán belemennék. De választhatóvá kéne tenni nem pedig kötelezővé.

    Csak aztán még nagyobb szakadék lenne az emberek között (Chippelt és nem csippelt emberek Syndicate játékból?)
  • mad mind #19
    A Bi-Fi már foglalt, mini kolbász a németeknél.
  • Archenemy #18
    "„Ha egy hálózati kapcsolat a cukron alapul, akkor az üzenetek lekorlátozódnak 'több cukorra', 'kevesebb cukorra', vagy 'nincs cukorra'” - magyarázta Endy."

    Ahol meg csak egyesekkel és nullákkal kommunikálnak, ott még kevesebb üzenet lehetséges.

    Oh wait.
  • ugh #17
    Majd frankon mutalodik aztan a fold elovilagank reszeltek...
  • ugh #16
    bi-tifusz deffenzisz..
  • FL Zoli #15
    Bi-fidusz esszensisz....OMG
  • gombabácsi #12
    Az ilyen írásokhoz mindig hozzáképzelem az a régi magyar szocialista filmhíradós beszédet. Amiben olyan lelkesen, magabiztosan, kicsit vicces hangon mondja a bemondó a nagy szocialista dicsőséges dolgokat meg terveket...
  • HisF8 #11
    Nem zöldség, csak a cikk (az ábrával együtt) több, mint félrevezető. Ez egy nagyon komoly kutató, aki mögött számos eredmény van, de ez a cikk akkor sem szól semmiről (mondjuk nem is ő írta). Az, hogy egy bakteriofággal közel tetszőleges dns szakaszt lehet bevinni a megfelelő hordozóba - adott, erre előkészített baktériumtenyészetbe - az olyan trivialitás, aminek nincs hírértéke, ugyanakkor a cikk nem ír arról semmit, hogy ehhez a rutineljáráshoz képest mit változtatott meg. Úgy tekint rá, mint információátadásra, ami igaz is, de ez csak egy szemléletbeli kérdés. Vagy az, hogy egy hormonmolekula egyben az információt hordozó test, és maga az információ is egyben, míg itt van egy virion kapszula (test), ami hordozza magában a dns-t (mint információt), inkább csak filozófia. Nem mellesleg a dns is egy molekula, azaz "test" is, szóval szerintem kicsit erőltetett ez a megkülönböztetése, legfeljebb annyit lehet mondani, hogy itt van egy extra hordozó, de ebben megint nem értem mi az újdonság, vagy a hír. Még csak azt sem lehet mondani, hogy amíg a jelátviteli molekuláknak szükségük van a megfelelő belépési kapukra, addig az M13 fágnak nincs szüksége semmi ilyesmire, mert neki meg kell a meglévő pilus.

    Az, hogy a fágok 7 centis utaztatása milyen technikai kihívás, nem tudom; lehet, hogy már ez magában megér egy cikket, de ez a cikk még csak erről sem szólt, csak megemlítette. Összességében azt mondanám, hogy ez egy komoly eredményeket elérő (ezt is ők csinálták) kutatócsoportról készült komolytalan cikk.
  • ProgServ #10
    Ez kemeny. Biosz tanar vagy, vagy biologus? :) Minden masodik szavad ertem csak de igyekszem. :D
    Tehat lenyegeben zoldseg amit leirtak, es biologiai mintakkal jattszanak, de elo szervezetben jelenleg ez igy nem mukodik, es valuszinuleg nem is fog mukodni?
  • HisF8 #9
    Sokkal jobb lenne, ha a cikkben sejtetett vágyak működnének, de sajnos ez még nagyon távoli jövő. Amúgy vannak lényegesen érdekesebb eredményei is ugyanennek az embernek (pl. dns szakaszok orientációját tudja megfordítani, stabilan fenntartani, visszafordítani... - természetesen ezt is csak kultúrában), szóval nem arról van szó, hogy valami kutyaütő írta volna; de ez a konkrét cikk akkor is nagyon hatásvadász, és szinte alig szól konkrét eredményekről, majdhogynem csak propaganda/reklám. Nem válik világossá az sem, hogy ő változtatott-e bármit is a rutineljárás menetén. Persze a magyar fordítás sem tett jót a cikk "hangulatának". Pl.: "Once inside the new hosts, they release the packaged DNA message" -> "Amint a „csomag” bejut az új gazdába, a DNS üzenet kiszabadul a fehérjéből." Szó sincs itt fehérjéből való kiszabadulásról; a több ezer fehérjemonomer által alkotott viriontest esik szét. Mondjuk lehetett volna fehérjeburoknak, fehérjekapszulának is fordítani.