28
  • Szefmester
    #28
    De akár a pókemberek kora is eljöhet. :D Az pedig a rendőrség kezében egy egy üldözést szerintem jelentősen lerövidítene. Pl kifröcskölik a lezárt útszakaszra egy nagyobb foltban, és amikor jön a kocsi ez megfogja.
  • Vaszilij Artyom
    #27
    Víz és kukoricakeményítő a neve, ami már több száz éve "feltalált" dolog.
  • Molnibalage
    #26
    Semmiféle nanotechnológiáról nincsen szó, nem newtoni folyadékok viselkednek így. Keress rá, teli van a net ilyen videókkal. Víz és kukorica keményítő, kb. ennyi kell hozzá... Persze ez önmagában kevés, de nem kell egyből "csodatechnológiára" gondolni...
  • Vol Jin
    #25
    "Inkább írjátok le, hogy szerintetek mi mindenre lehetne használni a pókhálót, ha képesek lennénk előállítani. :)"

    Eldobható szúnyoghálónak? :-)
  • uwu420
    #24
    A szilárdság nem függ semmi ilyesmitől. Az állandó.
    Amire te gondolsz szerintem a rugalmas tartomány tartaléka.
    Egyébként a nagyon rugalmas anyagokkal nehéz biztonságos építményeket csinálni, sokszor a képlékeny viselkedés kedvezőbb.

    A nyúlós anyagok nem forradalmasítanak semmit, tök mindegy mekkora szilárdságuk, nem véletlenül nem építenek műanyagból semmit, azokkal is az a baj hogy nagyot nyúlnak, bár azok még emellett gyengék is.
    Már az alumínium is olyan, hogy túl kicsi a rugalmassági modulusa, pedig a tömeg-szilérdség aránya jobb mint az acélé.

    A kompozitok közt sincs az acélhoz fogható anyag.
    Balázs L. György a BME építőanyagok tanszékén rengeteget foglalkozik ilyesmivel, ha nem csak felületesen érdekel a téma, az ő munkája után érdemes kutakodni. Nem kevés kutatás áll ám az új anyagok alkalmazása mögött, próbálkoznak, de én úgy látom nemigen lesz áttörés, pedig a szénszál ígéretesnek tűnhet sok szempontból.

    Én nem tudom mennyi lehet a pókselyem rugalmassági modulusa, de mikor rámragad az az érzésem nem túl sok. Emiat az építőiparban felejtős függetlenül attól hogy mi a te véleményed, meg hogy miket képzelsz az építőanyagokról.
  • qrd0xQSt2rdvnu
    #23
    Ilyen anyag már több mint 7 éve létezik, csak nem emlékszem a nevére. A lényege, hogy olyan nanostruktúra, ami lassan kenhető, lassan folyik, de ha hirtelen erőhatás éri, akkor egy ezred másodperc alatt összekapaszkodnak a nanorészecskék. A lövedéket olyan rövid idő alatt állítja meg, hogy bár nagyot üt és okoz sérülést, de nem hatol bele a katona testébe, nem roncsolja szét az izmokat, csontot stb. Pl. egy átlőtt szívű vagy kilyukadt tüdejű katona helyett csak egy hatalmas kék-zöld folt meg esetleg egy-két törött borda.
  • Molnibalage
    #22
    Több okból sem kivitelezhető vagy életképes amit írsz.
  • johnfly
    #21
    Szerintem olyan bigelow félére gondol csak itt lent a földön.

    Ha egy rugalmas szerkezetet felfújsz, a szilárdsága a felfújás mértékétől, és a rugalmas anyag fennmaradó rugalmas torzulási képességén múlik. Ilyen hatalmas rugalmasságú anyagok forradalmasíthatják az építészetet.
    Képzeljük el:
    Adott egy széles folyó. Jelenleg úgy építenek rá hidat, hogy pillért emelnek, kábelt feszítenek, hónapokon, éveken keresztül tesznek ki embert, felszerelést a természet viszontagságainak. Ilyen anyagokkal viszont előre legyártanák a fő tartószerkezeteket, a helyszínen magas nyomással és-vagy táguló habbal feltöltik az egészet, és utána mint egy csontvázra, felépítik a végleges szerkezetet.
    De ha nem is szállna így el a képzeletünk, már az is hatalmas előrelépés lenne, ha gyorsabban lehetne állványzatokat felhúzni, vagy zsalukat készíteni. Helyreszállít, felfúj, szilárduló habbal kitölt (persze nem purhabbal, hanem abból is valami szuper nanoteches lópikulát képzelek el a jövőben)
  • Tufu
    #20
    Hálókkal leszorított, kifeszített gumóházak pókhálót rágcsáló állatot riogató bevonattal, tartósítószerrel átitatva. A kertben gyerekeknek űrcsúzli + bohócos ugrálóvár felfújható pókhálóból. Mindkettővel nagyot lehet esni, de ezért van az apukának egy pókhálót vető lasszója, ami elkapja a gyereket, ha az ionoszféránál tart :) óvni kell a gyereket az UV sugárzástól :)
  • uwu420
    #19
    Az ilyen felfújásnál nem tudom mire gondolsz.
    Egy sátrat azért nem neveznék épületnek, még akkor sem ha téliesített teniszpálya van alatta.
    Ezen kívül meg van a felfújható zsalus betonozási technológia. Ott viszont tök mindegy mit fújsz fel, mert a kész szerkezet beton héj.
  • uwu420
    #18
    Ha nem elég nagy a rugalmassági modulusa tök mindegy mire használod.
    A jó épület nem lobog a szélben.

    A merevség nem csak azért kell mert kellemetlen ha kicsúszik a lábad alól a talaj.
    Ha nem elég merev valami, alacsony az önrezgésszáma, könnyű gerjeszteni, és könnyen összedől. Tök mindegy hogy milyen erős anyagból van, rezonencia esetén vége van mindennek.
  • inkvisitor
    #17
    És felfújt elemekből "épített" konstrukciók? Jóval könnyebbek, de eddig nem volt elég erős anyag, amit lehetett volna használni...

    Csak egy a gond: a pókselyem biológiailag lebomló.
    Ha elég nagay mennyiségben kezdjük használni, előbb-utóbb megjelenik valami, ami pókselymet "eszik".
  • uwu420
    #16
    Épületnek pont nem jó. Ahhoz elsősorban merev anyagokat jó használni.
  • Katalizátor
    #15
    Űrlift!
  • Shiny Copperpot
    #14
    Egy "klasszikus" sci-fi ötlet a pókselyem-alapú ballisztikus lövedékálló páncél. Vékony, könnyű, vízálló, teljesen követi az emberi test vonalát, kényelmes, nem izzadsz benne, ugyanakkor a nagysebességű lövedékeket rövid úton megállítja, elnyeli és nagy területen szétoszlatja a mozgási energiát.
    Nem tudom, hogy megvalósítható-e, de szerintem bizonyos (katonai) körökben felcsillannának a szemek, ha meg tudná valaki csinálni... ;)
  • Vaszilij Artyom
    #13
    Elméletileg a kecskefonál már létezik, amikor egy kecske tőgyébe ültetik be a pók szövőmirigyeit és valami brutálisan erős és rugalmas anyagot kapnak.
    Most vagy beültetik vagy genetikailag zaklatják egy kicsit a kecskét, hogy ilyet termeljen, nem tudom, de ez a legerősebb anyag az biztos
  • liberty2
    #12
    Inkább írjátok le, hogy szerintetek mi mindenre lehetne használni a pókhálót, ha képesek lennénk előállítani. :) Az űrcsúzli is egy ötlet, még akkor is, ha marhaság. :D

    Én biztos vagyok benne, hogy gyakorlatilag mindent lecserélhetnénk vele. Épületek, repülők, hajók, űrállomás, bútorok, műszervek ... akármit.
  • Vaszilij Artyom
    #11
    Te pontosan ugyan olyan hülye vagy mint voltál régebben, nem tévedtem, még hülyébb.

    Egyedül a te sötét vallásos fejedben nincsenek válaszok
  • Zsoltan Sparrow
    #10
    ha már pókselyem:

  • Elemir
    #9
    Nem hiába van ilyenje pókembernek is:D
  • Vol Jin
    #8
    Hát igen, nem mutat sokat a kép az biztos, de a mosoly, és a képhez beállás azt sejteti, hogy tudna többet is mutatni. :-)
  • Tetsuo
    #7
    Ezen kep alapjan? Csak neked. ;)
  • Tau Tang Wou
    #6
    "Van, aki szerint ez nem egy evolúciós jelenség..."

    Már megint ez a marhaság.
    Az evolúciós elmélet egy humbug. 150 éve nem sikerült bebizonyítani, viszont millió kérdés merült fel, amire nem tud választ adni az elmélet.
  • Vol Jin
    #5
    Kíváncsi vagyok, hányunknak jutott eszébe, hogy szívesen pókhálótalanítaná Koski kisasszonyt. :-)
  • Vol Jin
    #4
    Gombabácsi... sikerült ismét hülyét csinálni magadból.
  • gombabácsi
    #3
    akadályozod az emberiséget az ürmeghodiccsában?
    nem szép dolog ez!
  • fecg21
    #2
    Nálad ez a mindenhez benyögök valami troll szöveget- valamilyen beteges kényszer? A cikk meg semmi olyan földről elrugaszkodott dolgot nem állít, amelyre jogos reakció lenne a trollkodásod, kissé idegesítő vagy-vicces semmiképpen. Úgyhogy jobb ha befejezed.
  • gombabácsi
    #1
    ha elég nagy pókhálót tudnánk gyártani akkor ki tudnánk vele lőni magunkat az ürbe és kész az ürmeghodiccsa!