Mortimer

Az IBM kvantumszámítógépet fejleszt

A kisérleti számítógép egy újabb lépés a szupergyors kalkulációkra képes gépek új nemzedéke felé.

Az IBM ma bejelentette a világ legfejlettebb kvantumszámítógépének fejlesztését, mely az atomok misztikus kvantumfizikai jellemzőin alapszik, amivel processzorként és memóriaként lehet őket használni. Az IBM közlése szerint a számítógép 5 atomból áll, és most először demonstrálták potenciális képességeit.

"A kvantumszámítógép tökéletes adatbáziskezelési célokra, például a webes keresésekre, de a szövegszerkesztés nem neki való munka." - nyilatkozta Isaac Chuang, az IBM, a Stanford Egyetem és a Calgary Egyetem kutatóiból álló csapat vezetője. A számítógép használható kriptográfiai, kódfeltörési feladatokra is. Emiatt érdekes a kutatás az Amerikai Védelmi Minisztérium és a Nemzeti Biztonsági Adminisztráció részére, melyek a Stanford forrásait biztosítják.

A jelenlegi, Moore törvényével jól leírható processzorgyártási eljárások egy évtizeden belül falba ütköznek, mivel a litográfiával nem készíthető molekulaméretű chip, emiatt genetikai vagy más technológiát kell használni.

"A kvantumszámítógép ott kezdődik, ahol Moore törvénye véget ér - nagyjából 2020 környékén érjük el az atomok szintjét" - mondta Chuang.
Chuan egy interjúban közölte, hogy már tipikus matematikai problémát sikerült megoldaniuk: ismétlödő szakaszokat találni egy függvényben. A hagyományos számítógépeknek ciklusokra van ehhez szükségük, míg a kvantumgép egy lépésben megoldotta a feladatot.

A kvantumszámítógép az elektronok spinjén alapszik, ezt használja a logikai igen és nem jelölésére. De ismeretlen tényezőkkel is számolni kell, például kis méretük miatt kellően izolált állapotban egyszerre lehetnek mind a két állapotban (szuperpozíció). De a kvantumoknak ez a tulajdonsága egyben előny is, mivel több szám összeadása nem egymás után, hanem egyszerre történik. Ezáltal fantasztikus lehetőségek nyílnak meg bizonyos számításoknál, például komplex algoritmusok vagy keresések terén, mivel pár száz egybekapcsolt atom többmilliárd kalkulációt tud egyidőben végezni.

A kereskedelmi elérhetőség teljesen bizonytalan, Chuang szerint ez 7-10 atom összekapcsolásánál, mintegy két éven belül történhet meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!