Gege

Új hidegvilágrekord

Az MIT (Massachusetts Institute of Technology, a Massachusettsi Műszaki Intézet) tudósai a valaha mért legalacsonyabb hőmérsékletre hűtötték le a nátriumgázt, mindössze félmillárdod fokkal az abszolút nulla fok fölé.

A szeptember 12-én bejelentett eredmény hatszorosan szárnyalja túl az előző rekordot, ráadásul a világon most először hűtöttek anyagot 1 nanokelvin alá.

"Egy nanokelvin alá menni egy kicsit olyan érzés, mint amikor először futja az ember négy perc alatt az egy mérföldet" - mondta a Nobel-díjas Wolfgang Ketterle, aki egyben a csapat egyik alapító tagja. "Az ultraalacsony hőmérsékletű gázok rendkívüli módon elősegíthetik a nagy pontosságú méréseket azáltal, hogy jobb atomórákat, illetve a forgás- és gravitáció-érzékelőket állíthatunk elő" - mondta said David E. Pritchard, az atomoptika és atom-interferenciamérés egyik úttörő személyisége.


Az anyag új halmazállapotát a sebességeloszlási adatok erősítik meg. A két jobb oldali ábrán az atomok a korábbi szabadon mozgás helyett makroszkópikus kvantumállapotban egyesülnek

A kutatók elképzelése szerint eddig ismeretlen jelenségek játszódnak le ilyen alacsony hőmérsékleten: milyen kölcsönhatásba lépnek a hideg atomok a felülettel, illetve hogyan mozognak, amikor kis csatornába vagy vékony rétegbe kényszerítik őket. Ezzel a gázok egy rendkívüli anyagállapotot, az úgynevezett kvantumfolyadék halmazállapotot veszik föl, így tulajdonságaik tanulmányozásával betekintést nyerhetünk az anyag alaptermészetébe. Abszolút nulla fokon (-273,16 Celsius-fokon) az atomok mozgása megszűnik, mivel a hűtés során összes energiájukat leadják. A hűtési módszerek javításával a tudósok egyre közelebb jutottak az abszolút nulla fokhoz. Szobahőmérsékeleten az atomok egy utasszállító gép sebességével mozognak, míg az új "csúcshőmérsékleten" egy perc alatt csupán 5 cm-t tesznek meg.

1995-ben Ketterle vezetésével a Coloradói Egyetem és az MIT egyik csoportja 1 mikrokelvin (azaz 1 milliomod Kelvin) alá hűtött gázokat, melynek során felfedezték az anyag új halmazállapotát, az ún. Bose-Einstein kondenzátumot, melyben a részecskék sűrű sorokban mozognak, nem pedig egymástól függetlenül, szabadon röpdösnek. A Bose-Einstein kondenzátum felfedezését 2001-ben fizikai Nobel-díjjal jutalmazták, melyet Ketterle Eric Cornell-lel és Carl Wiemannal megosztva nyert el.

Azóta nagyon sok kutatócsoportnak sikerült nanokelvin nagyságrendű hőmérsékletetre gázokat hűteni; a legalacsonyabb hőmérséklet eddig 3 nanokelvin volt. Az MIT által beállított új rekord 500 pikokelvin, ennek a hatodrésze.


A szuperhideg atomokat mágnesek tartják fogva

Ilyen alacsony hőmérsékletű anyagot persze nem lehet edényben tartani, mert a falhoz tapadna. További problémát okoz, hogy nincs olyan tároló, amelyet ilyen alacsony hőmérsékletre le lehetne hűteni. Ezen okokból kifolyólag az atomokat mágnesek veszik körül, amelyek bezárva tartják a gázhalmazállapotú ködöt. "Egy közönséges tárolóedényben a részecskék visszapattannak az edény faláról. A mi edényünkben az atomokat a mágneses mező távol tartja a faltól" - mondja Aaron Leanhardt.

A szuperalacsony hőmérséklet eléréséhez az MIT kutatói az atomok bezárásának teljesen új módszerét fejlesztették ki, amelyet "gravitációs-mágneses csapdá"-nak hívnak. Ahogy a név is mutatja, a mágneses mező a gravitációs erőkkel összejátszva tartja egy helyben az atomokat.

"Nagyszerű érzés, hogy itt, az MIT-nél értük el az új hőmérsékelti rekordot, ahol a világ egyik ultraalacsony-hőmérsékleti kutatóközpontja is van" - mondta Dan Kleppner, az Ultrahideg Atomok Kutatóközpontjának igazgatója.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • TheZsenyka #36
    Na jó, akkor lezártuk a vitát.
  • gz_8 #35
    Nálad még mindig a ketrec rázza a majmot?

    Más: használt forma, de a milliárdod az, amit helyesnek fogad el az emberek többsége; részemről (blau- vagy grüne) punktum, a vitát lezártnak tekintem.
  • TheZsenyka #33
    Nem nyertél semmit, ugyanis nem a "bő szöveg korpuszok" befolyásolják az embert, hanem az ember a szövegkorpuszokat...

    Nehogy már a nyelv formálja az embert, lekvár tegye el a nagymamát.

    Amúgy pedig használt formáról van szó, tehát semmit sem nyertél.
  • Cat #32
    TAPSVIHAR
  • gz_8 #31
    És itt a kegyelemdöfés. Írtam a nyelvorkukacc3.hu-ra, és a következő választ kaptam.

    "Ezek után az a kérdés, hogy mit csinál a nyelv. A leginkább az ilyen
    problémákat ún. szövegkorpuszok alapján vizsgálhatjuk meg. A mai
    magyar nyelv legbővebb korpusza a Magyar nemzeti szövegtár --
    http://corpus.nytud.hu/ . Ez 153 millió szónyi anyagot tartalmaz az
    utóbbi évtizedek, de főként az utóbbi évek magyar nyelvű írásműveiből.
    Ebben a korpuszban a milliárdod szó 56-szor, a milliárdomod szó pedig
    3-szor fordul elő. Ez is azt mutatja, hogy a közelmúlt megjelent egy
    milliárdomod alak, de látható, hogy ez egyértelműen kisebbségben van a
    hagyományos milliárdod alakkal szemben. Az elmélet és a gyakorlat
    tehát -- szerencsésen -- összhangban van. Mindebből természetesen nem
    következtethetünk arra, hogy ezt a számot milyen névvel fogják illetni
    néhány tíz vagy néhány száz év múlva -- számos nyelvi változás
    elindul, és később el is hal. A mai magyar nyelvben azonban mind a
    hagyomány, mind a nyelvi rendszer, mind a nyelvhasználat egyértelműen
    a milliárdod alakot preferálja."

    Tehát én nyertem. Bocs :-p
  • gz_8 #30
  • gz_8 #29
    Naaszonnya:
    1) Na és itt: ez nem is todománnyos oldal (hehe)
    2) meg itt: esse (nem mintha az sg az lenne, de azé' mégis)
    3) ez a faszi sem fizikus :))
    4) és itt: annak a cikknek ne higgyél, amiben tizedesvessző helyett tizedespont van...

    Keresőnek copernicet használok; az általam istenített verzióra 26 találat, a te javaslatodra 0. Ez az arány azért mond valamit, nem?
  • TheZsenyka #27
  • TheZsenyka #26
    Na és itt, meg itt, itt és itt?
  • gz_8 #22
    Akkor itt, meg itten