Hunter

Neutrínók kontra Einstein, a harc folytatódik

Továbbra sem ült el a fénysebességnél gyorsabbnak tűnő neutrínók körüli felzúdulás. Olasz fizikusok egy csoportja egy hónappal ezelőtt tette közzé az Opera kísérlet eredményeit, azaz a fény sebességénél gyorsabban haladó neutrínókkal kapcsolatos megfigyeléseit, ami ellentmond az Albert Einstein 1905-ös speciális relativitás elméletében meghatározott kozmikus sebességhatárnak.

Ha az olaszoknak igazuk van - cáfolni eddig még nem sikerült őket - Einstein elmélete magyarázatra szorul, egy neutrínó vagy bármi más, ami nagyobb sebességre képes a fénynél ugyanis képes lehet visszafelé haladni az időben.

Azok a fizikusok, akik még mindig biztosak abban, hogy E=mc2, akármi süljön is ki ebből a kísérletből, természetesen szkeptikusan fogadták az eredményeket, mely szerint a neutrínók 60 nanoszekundummal gyorsabban tették meg a CERN és a földalatti Gran Sasso laboratórium közötti 731 kilométeres távolságot, mint egy képletes fénysugár.

A relativitás megengedi egyes részecskéknek, az úgynevezett tachionoknak, hogy átlépjék a fénysebességet, a bökkenő csupán az, hogy ezek mindössze elméleti síkon léteznek. A húrelmélet ugyancsak tartogat egy lehetőséget, mely szerint a részecskék egy másik dimenzió igénybevételével lerövidíthetik az utat. Ez azonban nem olyan kecsegtető, mint a fénysebességnél gyorsabb haladás lehetősége, ami számos érdekes probléma, jelenség vagy hatás, köztük az időutazás lehetőségét is felveti. "Túl szép ahhoz, hogy igaz legyen" - mondta a bejelentéskor Alvaro de Rujala, a CERN elméleti fizikusa.

Eközben a fizikusok elárasztják az internetes fizikai archívumot, az arXiv.org-ot az Opera kísérlet eredményeit Einstein javára megdönteni szándékozó írásaikkal. Az egyik tanulmányban az amerikai Boston Egyetem két professzora, Andrew G. Cohen és a Nobel-díjas Sheldon L. Glashow bizonygatja, hogy ha a neutrínók gyorsabban haladnak a fénynél a Gran Sasso felé, akkor rohamos ütemben energiát kell veszteniük, ami torzulásokat eredményezne a sugárban, ilyet azonban nem észlelt az Opera kísérlet. Egy másik tanulmány szerint, amit a CERN tudósa, Gian Giudice, valamint Szergej Szibirjakov, a moszkvai Atomkutatási Intézet és Alessandro Strumia, az olasz Pisai Egyetem kutatói jegyeznek, azt állítja, hogy a részecskefizika standard modellje szerint, ha a neutrínók megsértik a relativitást, akkor az elektronoknak is ugyanezt kellene tenniük, amit semmilyen megfigyelés nem támaszt alá.

Múlt héten egyesek szerint megérkezett a kegyelemdöfés, amikor Ronald A.J. van Elburg, a holland Groningen Egyetem mesterséges intelligencia kutatója felvetette, hogy az Opera kísérleten dolgozó csapatnak nem sikerült relativisztikus korrekciót végrehajtania a neutrínó sugarak időzítéséhez használt GPS műholdak óráin. Az így keletkező hiba 64 nanoszekundumot eredményez, ami szinte pontosan megegyezik a világrengető bejelentésben szereplő különbséggel. Ez a tanulmány igen széles körű figyelmet vívott ki magának, több tekintélyes oldal is a neutrínó rejtély egyik lehetséges magyarázataként hivatkozik rá. Az Opera kutatói és több független fizikus is hibásnak minősítette van Elburg elemzését, ami szerintük megkérdőjelezi a GPS rendszer működését is. Antonio Ereditato, az Opera kísérlet szóvivője azt állítja, hogy több hibát is felfedeztek a holland kutató munkájában, részletekkel azonban nem szolgált. Van Elburg időközben beadta lektorálásra kéziratának egy tökéletesített változatát.

Jelenleg erősen megoszlanak a vélemények a neutrínókkal kapcsolatban. John Learned, a Hawaii Egyetem neutrínó fizikusa szerint könnyen lehet, hogy az Opera eredményei hibásak, azonban azzal együtt sem lehet csak úgy elmenni mellettük. "Számomra rendkívül valószínűtlen, hogy egy külső szemlélő képes lehet hibát találni. Ha van benne valamilyen csavar, akkor az a kívülállók számára elérhetetlen részletekben rejtőzhet" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • draguun #125
    "Az Einstein már ott összezagyválta a dolgot amikor a fénysebességet mint abszolútumot állította be. "

    Te zagyválsz, a fénysebesség allándósága egy mérési tény. /volt eddig/
  • draguun #124
    " A fény és az idő a valós térben marad,"

    Ennek az eszmefuttatásnak semmi értelme. Ha a teret leméred, és 3 térkoordinátát rendelsz hozzá, az már egy elvont, matematikai tér. Pedig csak 3 dimenziós.

    Az idő már önmagában egy elvont fogalom, nincs olyan entitás a valóságban, amire rámutatva mondhatod, hogy ez az idő.

  • dez #123
    Most akkor sződd bele ebbe az entanglementet és társait! ;)
  • Anotino #122
    A megfigyelt jelenseg, hogy a feny sebessege allando fuggetlenul attol, hogy milyen viszonyitasi rendszerben vagy.

    Tegyuk fel, hogy fel akarsz gyorsulni fenysebessegre, esetleg tul is akarod lepni. Megmered a feny sebesseget: c. Ezutan invesztalsz E energiat, hogy m tomegeddel felgyorsulj c/2 sebessegre. Ezutan ismet mersz fenysebesseget es azt latod, hogy a feny meg mindig c sebesseggel halad. Megismetelheted a gyorsitasod 100x, mindig ugyanezt fogod tapasztalni.

    A kulso megfigyelo (aki pl a start ponton acsorog) azt fogja latni, hogy egyre jobban kozelited a fenysebesseget de sosem ered el. Mindekozben oriasi energiakat hasznalsz. A fenysebesseg eleresehez vegtelen energiara lenne szukseg.

    Ez persze nem zarja ki fenysebessegnel gyorsabban halado reszecske letezeset. Csak fenysebessegnel lassabb, tomeggel rendelkezo reszecsket nem lehet addig gyorsitani.
  • Peetkiller #121
    "A nyomas mertekegysege pascal, az ero mertekegysege newton. A tonna a tomeg mertekegysege (altalanos iskola 6. osztaly tananyaga, professzor ur). Egyebkent pedig a Napbol erkezo fenynyomas tobb millio ev alatt is merhetetlenul kicsi mertekben befolyasolja a Fold mozgasat, ezert elhanyagolhato."

    Ja, és azért akarnak néhány száz négyzetméteres fóliával napvitorlást csinálni, hogy azzal eljussanak a csillagszomszédainkhoz 80 éven belül.

    "Ezek kozul egyiknek sem bizonyitott a letezese, kulonfele hipotezisek josoljak meg oket. Majd a kiserletek eldontik hogy leteznek-e. Miert is jobb a te fantazmagoriad ezeknel?"

    Talán csak azért, mert azzal számol, ami van. Véleményem szerint ezt a négyet soha nem fogják megtalálni. Mert nincsenek.


  • bvalek #120
    @ Peetkiller:

    arra pedig sajnos képtelen vagyok, hogy a képletemhez vezető gondolatmenetemet is leírjam neked lépésről-lépésre

    Errol nem en tehetek. Tanulj meg irni. Nem vagyunk gondolatolvasok.

    Higgs-bozon, vagy a sötét anyag, esetleg a graviton, meg a szuperhúrok

    Ezek kozul egyiknek sem bizonyitott a letezese, kulonfele hipotezisek josoljak meg oket. Majd a kiserletek eldontik hogy leteznek-e. Miert is jobb a te fantazmagoriad ezeknel?

    De kérdem én, vajon például Kepler kivonta e a pályaívszámításainál a napból érkező fénnyomás okozta tolóerőt??? Ez számításaim szerint kb. 120 millió tonna plusz a föld esetében minden másodpercben.

    A nyomas mertekegysege pascal, az ero mertekegysege newton. A tonna a tomeg mertekegysege (altalanos iskola 6. osztaly tananyaga, professzor ur). Egyebkent pedig a Napbol erkezo fenynyomas tobb millio ev alatt is merhetetlenul kicsi mertekben befolyasolja a Fold mozgasat, ezert elhanyagolhato.

    @ sly007:

    1998 ota tudjuk hogy az univerzum gyorsulva tagul, szoval valami gyorsitja, ezt nevezzuk sotet energianak. Ez csak egy jol hangzo nev valamire, aminek a termeszetet egyelore kozelebbrol nem ismerjuk.

    @ Deus Ex:

    En is ugy tanultam ahogy az elejen irtad. Csak erre mondanek valamit:

    a komplett nyugati civilizáció időről alkotott fogalmát rossz irányba vitte az, amikor valaki egy mozgást az idő függvényében ábrázolt

    Nem vihette rossz iranyba, hiszen ez a modszer mukodik, barmely mernok tanusithatja. A fizika alapelve pofonegyszeru: ha mukodik, akkor helyes.

    @ yesname:

    Azt árulja el nekem valaki, hogy miért hozták kapcsolatba az időt a fény sebességével?

    Ez szintiszta matek. A 4-dimenzios teridoben minden megfigyelo a sajat vilagvonala menten eri az idot, es a terido geometriai tulajdonsagai miatt van egy allando hatarsebesseg, es egy fura transzformacios szabaly a mert idotartamok es tavolsagok kozott. Nem nagy ordongosseg, de igazan akkor fogod megerteni, ha megtanulod a matematikajat. A specialis relativitaslelmelethez erettsegis matektudas is eleg.

    @ dyra:

    Csak a valos tomegu reszecske nem lehet gyorsabb a fenynel. Az imaginarius tomegu reszecske pedig nem lehet lassabb nala. Viszont szinte biztos hogy ez az egesz csak vaklarma.

    A kvantummechanika multiverzum interpretacioja egy flozofiai eszmefuttatas, es nem fizika. A fizika csak azzal tud foglalkozni, aminek a letezese kiserletileg ellenorizheto, a tobbi univerzum viszont definicio szerint nem ilyen. A helyes hozzaallas szerintem minimalista, az elmeletek foglalkozzanak csak bizonyithato dolgokkal.

    @ Regeaux:

    A fénynél gyorsabban terjedő testek tömege imaginárius. Ha már számolgatunk velük, lehet, hogy a két i kiüti egymást. De ez csak egy tipp.

    Pontosan igy van. Az alairasomban levo linkrol elerheted az alt. rel. jegyzetet amit irtam, a 3.9 fejezet foglalkozik az elmeleti fenynel gyorsabb reszecskekkel. Azert imaginarius a tomeguk, hogy az energiajuk es a lenduletuk valos szam lehessen.

    @ trenmost:

    Az idonek mar a klasszikus mechanikaban sincs kituntetett iranya. Viszont peldaul a hotanban van, az entropia novekedese egyertelmuen kijeloli az egyik idoiranyt a masikkal szemben.
  • Caro #119
    Azért pontosítsunk, három órával előbb jöttek a neutrínók.
    De ez simán lehet amiatt is, hogy a neutronok kölcsönhatás nélkül jönnek át a szupernován, míg a robbanás, aminek a fényét is látjuk "csak" hangsebességgel, bár ebben a forró, sűrű közegben ez is hatalmas, de azért a fénysebességtől messze van.
    Mivel a robbanást okozó folyamatok a magban zajlanak le, ameddig a többi részen a neutríók már rég átértek, a plazma még bőven csak tágul.
  • dorje #118
    Mindazonáltal a fenti cikk kb annyit mond - csak bővebben -, hogy "történt ez a izé, és még vitatkoznak rajta az okosok. Jó, OK, hogy már mondtuk a múlt héten is, csak gondoltuk szólink...".
    Ti meg itt halomra ölitek egymást. De akkor mi dolga marad a TB-nek? :-)
  • dorje #117
    Jók ezek a cikkek - nem tudom mennyi a valóságalapja, mert csak "műkedvelő(cske)" vagyok, de élveztem. Azon viszont megakadtam, hogy "További egy fénymásodpercre lenne szükség, hogy a fénysugár által küldendő információ megérkezzen a Holdra".
    Ha ez egy komoly ember súlyos tollából került volna ki, nem hinném, hogy összekeveri az idő mértékegységét a távolságéval.
  • jaspercry #116
    Nem tetszik,ne olvasd!
    Szerintem érdekes írás,te nem vagy tudományos "mindenható" és persze én sem.
    Maga SG.hu sem az ,értékes cikkek,(persze biztos vannak),de az nem ITT.
    Míg Szekeres Viktorokkal van teli az SG. a színvonal az mínusz.
    Addig a linkelt írások,amit tettem igen is színvonalasak,ezt a szintet ütik legalább is!
    OFF