Hunter

Kémkedő okostelefonok

Hajlamosak vagyunk azt hinni, hogy a kiber-bűnözők kizárólag digitális életünket veszik célba, megpróbálják ellopni bankkártyánk számait, beletúrnak az elektronikus levelezésünkbe és az online felületeinkbe. Van azonban egy viszonylag kényelmes útvonal, amivel a fizikai életünkbe is bepillanthatnak, méghozzá okostelefonjaink kameráján keresztül.

A PlaceRaider nevű malware, amit az amerikai Indiana Egyetemen működő Haditengerészeti Felszíni Hadviselési Központ (NSWC) fejlesztett ki, átveszi az irányítást a telefon kamerája felett, információt játszva át a célszemély fizikai környezetéről a betolakodók számára. A PlaceRaider elrejthető egy ártalmatlannak tűnő mobil alkalmazásban, mint például az Instagram, vagy a Hipstamatic, amit nagy számban töltenek le a felhasználók.

A folyamatos felvétel hatalmas adatmennyiséget generálna, igen gyorsan túlterhelve a telefon kommunikációs csatornáját és memóriáját, meggátolva a további megfigyelést. A Robert Templeman vezette NSWC kutatócsoport azt is megoldotta, hogy a jelenleg Android operációs rendszeren futó malware képes legyen az eszköz giroszkópját is használni, csak olyankor készítve felvételeket, amikor a készülék és kamerája megfelelő pozícióban van, nem pont fejjel lefelé, vagy éppen mozdulatlanul heverve a tulajdonosa zsebében, vagyis amikor hasznos a támadó számára.

A katonai malware ezután gyors szűrést végez, kidobálva a használhatatlanul sötét, vagy elmosódott képeket, majd elküldi az összegyűjtött anyagot a PlaceRaider vezérlő központjába, ahol a felvételeket egy háromdimenziós virtuális modellbe fűzik össze, amit a támadó kedvére tanulmányozhat értékes tárgyak vagy információk után kutatva. A zavartalan tevékenység érdekében a PlaceRaider elnémítja a mobileszköz árulkodó hangjelzéseit, illetve elrejti a felvétel készítést követő előnézeti képet is. A kutatók által elvégzett kísérletek szerint a modell jóval hatékonyabb információforrás, mint a nyers felvételek, hozzátéve, hogy hasonló kártékony szoftverek Windows Phone és iOS rendszereken is elterjedhetnek.


Felmerül tehát a kérdés: hogyan tehetők biztonságosabbá a mobil operációs rendszerek? Talán a legegyszerűbb az lenne, ha nem lehetne elnémítani a kamera felvétel készítést jelző hangját. Mindazonáltal ez is kivédhető, ha videofelvételt készít a betolakodó. A PlaceRaider a fentebb leírt túlterhelési okokból nem használja ki ezt a lehetőséget, a mobil kommunikációs technikák fejlődésével azonban hamarosan ez sem okozhat gondot, véli Templeman. Maradnak tehát az antivírus alkalmazások? A választ még nem tudjuk, az üzenet azonban világos. Csupán idő kérdése, hogy mikor válik komollyá ez a macska-egér játék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • sgt anderson #20
  pl. SE K800, K810.
  Egy ilyen objektívtakarónál több nem is kell ahhoz, hogy ne lásson bele bárki a kamera másik oldalába.
 • TokraFan #19
  És az a tolóajtó legyen rugós, alaphelyzetben zárt állapotban tartva az ajtót! Így még az sem fordulhat elő, hogy véletlenül félrecsúszik pl. zsebben.
 • caprocorno #18
  A megoldás pofon egyszerű. Egy kis tolóajtó a kamera elé, ami egyébként is védi a mechanikai behatásoktól is. Ez már néhány oktalan telefonon is megtalálható volt :)
 • FL Zoli #17
  Nemrég olvastam egy jó kis cikket egy TV-ről amit régen, nagyon olcsón árultak, csak nem lehetett szétszedni. Aztán egy szaki mégiscsak szétszedte valahogy, s kiderült hogy egy kamera van beleépítve, ami szépen rögzített mindent.

  De most persze k-ra nem találom...
 • NEXUS6 #16
  "...(mint az az amerikai iskola, ahol a gyerekek laptopjain levo kamerakat kapcsoltak be tavolrol, de valamiert csak a kislanyok haloszobaiban keszult felveteleket mentette el a rendszergazda)"

  Ezt a média a elferdíti, ez rágalom, mert ezzel valszeg a szülők bízták meg a Párnanaci nick-ű rencergazdát!


 • gombost #15
  Egy gyors google kereses megvalaszolja a kerdesedet.
 • gombost #14
  A led sem orok eletu. A led is eltorhet. Az aramkorrel es a vezetekekkel is tortenhet valami.
 • Petka #13
  Lehet, de azért kíváncsi lennék, hogy szoftveresen hogy iktatod ki azt a LED-et...
 • sanyicks #12
  láttál már meghibásodott led-et?
 • gombost #11
  Nincs sorba kotve. Szep is lenne, ha a led meghibasodasa eseten nem lehetne hasznalni a kamerat.