Hunter

Készen állunk a kiborg-jövőre?

Már megint otthon maradt a telefon? A megoldás egyszerű, ültessük be a karunkba és ezentúl szó szerint mindig kéznél lesz.

Komolyra fordítva a szót, ha lenne rá lehetőség, szeretne-e valaki egy ilyen kütyüt a testének állandó részévé tenni? A választ valószínűleg jóval hamarabb meg kell adni, mint azt gondolnánk, egy kanadai szoftvercég, az Autodesk kutatói ugyanis megvizsgálták, hogy a jelenleg interfészként használt módszerek működnek-e, ha az adott elektronikai eszközt emberi szövetbe ültetik. A válasz egyértelműen igen volt.

A tesztben alkalmazott nyomógomb, LED és érintésérzékelő egyaránt rendeltetésszerűen működött, miután beültették egy halott karjába, a bőr alá. A Toronto-i csapatnak sikerült bőrön keresztül kommunikálni egy Bluetooth kapcsolat alkalmazásával, sőt még az elektronika vezeték nélküli feltöltése sem okozott gondot. "Ez a lényeg" - mondta Christian Holz, az Autodesk csapat tagja, aki a Texas állambeli Austinban Emberi Tényezők a Számítástechnikai Rendszerekben címmel megrendezett konferencián mutatta be munkájukat. "A hagyományos felhasználói interfészek a bőrön keresztül is működnek"


A kérdés tehát, szeretné-e valaki egy kis elektronikával felszerelni a testét? Az ötlet, valljuk meg kissé hátborzongató. Azon túl, hogy az élő szöveten keresztül nyomkodjunk egy vagy több gombot, számolni kell a beültetett eszköz meghibásodásának, vagy a környező szövetek elfertőződésének kockázatával is, nem is szólva arról a disztópia vízióról, ami a telefonokat nyomkövető eszközként állítja be. Egy ilyen beültetett eszköztől pedig nem olyan könnyű megszabadulni.

Ennek ellenére nem dughatjuk homokba a fejünket és nem tekinthetjük semmisnek azt a tényt, hogy a kiborg jövő előbb vagy utóbb, de elérkezni látszik. A csapat Anne Agur anatómussal közösen úgy véli, hogy jobban meg kell ismerni az orvosi kockázatokat, mint a fentebb említett fertőzést, mielőtt élő emberbe ültetnének egy ilyen eszközt. Valójában ez nem jelent komoly kihívást, hiszen ezzel már a jelenlegi implantátumok gyártói is sikeresen megküzdöttek, a beültetett elektronikák pedig hasznosak lehetnek viselőiknek.

"Az eszköz mindig velünk van, nem tudjuk elveszíteni" - mondta Holz, hozzátéve, hogy az implantátumok új interfész módszereket jelenthetnek. Egy okostelefonhoz hasonló implantátum figyelmeztethet egy enyhe bőr alatti rezgéssel, ha például valamilyen naptárban eltárolt esemény közeledik. No és a borzongató érzés? A szakértők szerint ez egy teljesen általános reakció, ami egyre kevésbé lesz jellemző, ahogy az emberek hozzászoknak a technikához. Egykor az is teljesen természetellenesnek tűnt, hogy egy gép segítse az emberi szív működését, a pacemaker azonban ma már teljesen rutin eljárásnak számít. "Általánosságban véve az a trend, hogy az emberek egyre inkább hajlandóak arra, hogy a gépvilág apró morzsáit egyesítsék önmagukkal" - összegzett Sherry Turkle, az MIT szociológusa.

"Tíz évvel ezelőtt a technológiáról alkotott nézet jelentősen eltért a maitól, ahogy a mai is el fog térni a tíz év múlva uralkodó nézettől" - fejezte ki egyetértését Holz, ugyanakkor Turkle szeretné, ha a társadalom komolyan végig gondolná a beültetett elektronikák hátulütőit, köztük a nyomkövetést. Más szemszögből viszont nem lehet szó nélkül elmenni azon jelenség mellett sem, ami az emberek és mobil eszközeik kapcsolatát jelzik. "Az emberek a szó szoros értelmében képtelenek meglenni a mobiltelefonjaik nélkül" - mondta Turkle. "Máshogy érzik magukat, amikor nincsenek a hálózathoz kapcsolva. Úgy élünk a telefonjainkkal, mintha a testünk részei lennének"

Ha tényleg így érezzük, akkor egy implantátum már nem is tűnne annyira természetellenesnek, ugye? Lehet hogy ez a legkézenfekvőbb megoldás, ha egy olyan eszközről beszélünk, amivel szemben szinte már függés alakult ki. A jövő meg fogja adni a választ.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Bronx South #40
  2001 szept 11 óta túl sok minden elgondolkodtató, azt előkerülnek ehhez hasonló szögek is a zsákból, azt ezek után akinek nem elég egyértelmű hogy egy lassú és annál veszélyesebb folyamat zajlik körülötte az egy idióta. A rák is úgy fejlődik hogy észre se veszed, azt amikor feleszmélsz hogy baj van már késő, ezt az egész storyt csak ehhez tudom hasonlítani.
 • kvp #39
  "Ugyanez visszafele is mukodik. Btw: nem tudom, az implantos emberek miert kene, hogy genetikailag kulonbozzenek."

  Mi az ami van az egyik csoportban, de nincs a masikban? Szoftver. Mi az ami forditva igaz? A szoftver hianya. Tehat csak az implantatumokat hasznalo emberek tamadhatoak, mert ebben ternek el a lakossag nagyobbik reszetol. Ellenben a lakossag tobbi reszenek semmilyen olyan tamadhato komponense nincs ami ne lenne az implantatumokat hasznalo embereknek is. Ez olyan mint az internetrol vezerelheto mosogep es a sima mosogep. Az egyik tamadhato szoftveresen, a masik nem, de mindketto mosogep.
 • Nagydög #38
  "Viszont egy implantatum ellenes csoportot nem fog zavarni, ha az osszes implantatumos ember kihal egy virus miatt. Mint ahogy egy genkezelt novenyek nelkuli tarsadalmat sem fog zavarni, ha veletlenul a vilag tobbi reszen az osszes genkezelt noveny kihal egy celzott genetikai virus miatt."

  Ugyanez visszafele is mukodik. Btw: nem tudom, az implantos emberek miert kene, hogy genetikailag kulonbozzenek.
 • Nagydög #37
  Uhum. Az 1800-as evek vegen egyre erosodtek az aggodo hangok, a gyorsan novekvo varosi populacio miatt szinten novekvo varosi munkalovak altal termelt hihetetlen mennyisegu loszar miatt. Kiszamoltak, hogy az 1900-as evek kozepere mar teljesen elhetetlenne valnak a nagyvarosok emiatt. Az eredmeny ismert. Szoval csak ovatosan a jelenlegi trendek sima meghosszabbitasaval, mert nem biztos, hogy barhova vezet. Na persze, lehet, hogy szorul szora igazad lesz.
 • Zoliz #36
  Nem baj, majd a 10 perc utáni telefonadó talán visszafogja az abberrált függőket..
 • Zoliz #35
  Nekem olyan mellimplatátumot adjanak amitől a csösösök elszégyenlik magukat, nem baj ha mú, de az ENYÉM
 • Merces #34
  Elektromos autók és atomerőművek, és a benzinproblémád kilőve.

  azért ez nem is erős tulzás, de komplett hülyeség bizony komoly problémák elé nézünk, és erős recesszió várható, de a komplett emberiséget. és technikai civilizációt előre temetni elég naiv elképzelés....
 • Bannedusermail #33
  Gombabácsi!

  Ajánlom figyelmedbe, hogy 200 éve azon keseregtek a jövőbe látók, hogy mára a világ összeomlik, mert nem lesz annyi széna, amivel a lovakat etetni lehet, ha így fejlődünk, és megoldhatatlan probléma elé állítja a városvezetést a sok lószar feltakarítása. Mit tudtak ők még a benzinről?

  Elektromos autók és atomerőművek, és a benzinproblémád kilőve.
 • Baliquez #32
  Mobilimplant szvsz nettó hülyeség, két széles területen viszont van jövője a húsdrótozásnak: az egyik egy interfész komplex rendszerek prompt irányításához (pl. harcidrónok csapattudatos vezérlése MIKÖZBEN taktikai információk tömege jön direkt ingerként) vagy aszteroidaövezetben lavírozáshoz egész rajnyi robottal, a másik a telepátiaerősítő-hálózat (kb. neuronet), ami az internetet és a mobilt is helyettesíteni fogja. Nemfokára.
 • wraithLord #31
  Igen, ehhez bőven elég az eltérő gondolkodás, hit, kinézet (nagyrasszok, rasszok) is... :)