Hunter
Hihető és ehető?
Winston Churchill, talán maga sem gondolta mennyire pontos jövőképet fest 1932-ben az élelmiszerekről. Fél évszázadon belül - mondta - lehetségessé válik a csirkemell és -szárny növesztése "egy egész csirke felnevelésének abszurditása" nélkül.
Lehet, hogy egy kicsit optimista volt, az elmúlt 20 évben mindenesetre komoly előrelépések történtek az állattenyésztés nélküli hústermelés irányába. A világ első laboratóriumban előállított kolbásza a tervek szerint hat hónap múlva jelenik meg, amit egy hamburger húspogácsa követ. Bár a fejlődés elismerésre méltó, az in vitro hús értékesítési terveit egyvalami, a közvélemény fogadtatása erőteljesen befolyásolhatja.
Ha tanúsítottan biztonságos is az emberi fogyasztása, a laborban termesztett húsnak kétszeresen is le kell gyűrnie a fogyasztói társadalom előítéleteit. Először is sok emberben létezik egy ösztönös ellenállás amikor azt látják, hogy a tudósok "megerőszakolják" a természetes folyamatokat, az pedig szinte mindenkiben felmerül, hogy a tenyésztett hús íze képes lehet-e visszaadni az eredetiét. Erre még nem tudunk válaszolni, a bürokráciának köszönhetően ugyanis még senki sem kóstolhatta.
A nagyüzemi gazdálkodásnak is akad persze bőven ellenzője, így számukra a laboratóriumi hús akár megoldást is jelenthetne az aggályaikra. A PETA (Emberek az Állatok Etikus Bánásmódjáért), az élveboncolás egyik heves ellenzője támogatja a technológiát, így azon vegetáriánusok számára is megoldást jelenthet, akik erkölcsi okokból mondtak le a húsfogyasztásról. Ugyancsak a lombik-hús mellett szólhat, hogy a jelenlegi húskészítmények sem különösebben nevezhetők "természetesnek", de még csak ízletesnek sem. A gyorspácolás, a gyorsfüstölés és egyéb megoldásoknak köszönhetően a mai ízeknek már több közük van az élelmiszertudományi laboratóriumokhoz, mint a hagyományos állattartásból adódóakhoz. Ha a mechanikusan előállított húsból készült, tartósító- és emulgálószerekkel teletömött, ízfokozott olcsó kolbászokra, szalámikra és virslikre van kereslet, akkor a laboratóriumi környezetben előállított tiszta izomszövetből készült készítményeknek is lehet helyük az áruházak polcain.
A fentiek azonban nem biztos hogy elégségesek lesznek a húsfogyasztás harmadik, a vadászatot és az állattenyésztést követő nagy forradalmához. A kergemarha kór és a genetikailag módosított élelmiszerek első generációjából már megtanulhatták, hogy a tudomány nem feltétlenül számíthat a közvélemény elkötelezettségére az újszerű ételek mellett, hacsak nem származik egyértelmű és alapvető haszna az íz és a táplálkozási értékek tekintetében.
Nyugodtan el lehet felejteni az etikai aggályokat, az élelmiszerek birodalmában a fogyasztó a király, ami megmagyarázza, miért mozdul olyan kevés gyártó a laboratóriumi húsok irányába. Nem véletlenül vártak ilyen sokat az első szintetikus hús beharangozásával, az első benyomás ugyanis rengeteget számít. Ha a korai in vitro húskészítmények megkóstolása után a fogyasztók rossz szájízzel távoznak, akkor igen sok időre lesz szükség, hogy újra megjelenjenek a kínálatban, pedig több szempontból is előnyösek lennének.
Az új technológia nagy lehetőséget jelent az üvegházgáz kibocsátás visszaszorítására, hatalmas gazdálkodásra elvett területeket adhatnánk vissza a természetnek, drasztikusan csökkenthetnénk az állattartáshoz felhasznált víz- és energiamennyiséget, és felszámolhatnánk a nagyüzemi módszerek kegyetlen körülményeit. Az ellenzők természetesen kijelenthetik, hogy a szintetikus hús "természetellenes", ugyanakkor érdemes végig gondolniuk az imént felsorolt előnyöket, mielőtt megfogalmazzák kifogásaikat.
Lehet, hogy egy kicsit optimista volt, az elmúlt 20 évben mindenesetre komoly előrelépések történtek az állattenyésztés nélküli hústermelés irányába. A világ első laboratóriumban előállított kolbásza a tervek szerint hat hónap múlva jelenik meg, amit egy hamburger húspogácsa követ. Bár a fejlődés elismerésre méltó, az in vitro hús értékesítési terveit egyvalami, a közvélemény fogadtatása erőteljesen befolyásolhatja.
Ha tanúsítottan biztonságos is az emberi fogyasztása, a laborban termesztett húsnak kétszeresen is le kell gyűrnie a fogyasztói társadalom előítéleteit. Először is sok emberben létezik egy ösztönös ellenállás amikor azt látják, hogy a tudósok "megerőszakolják" a természetes folyamatokat, az pedig szinte mindenkiben felmerül, hogy a tenyésztett hús íze képes lehet-e visszaadni az eredetiét. Erre még nem tudunk válaszolni, a bürokráciának köszönhetően ugyanis még senki sem kóstolhatta.
A nagyüzemi gazdálkodásnak is akad persze bőven ellenzője, így számukra a laboratóriumi hús akár megoldást is jelenthetne az aggályaikra. A PETA (Emberek az Állatok Etikus Bánásmódjáért), az élveboncolás egyik heves ellenzője támogatja a technológiát, így azon vegetáriánusok számára is megoldást jelenthet, akik erkölcsi okokból mondtak le a húsfogyasztásról. Ugyancsak a lombik-hús mellett szólhat, hogy a jelenlegi húskészítmények sem különösebben nevezhetők "természetesnek", de még csak ízletesnek sem. A gyorspácolás, a gyorsfüstölés és egyéb megoldásoknak köszönhetően a mai ízeknek már több közük van az élelmiszertudományi laboratóriumokhoz, mint a hagyományos állattartásból adódóakhoz. Ha a mechanikusan előállított húsból készült, tartósító- és emulgálószerekkel teletömött, ízfokozott olcsó kolbászokra, szalámikra és virslikre van kereslet, akkor a laboratóriumi környezetben előállított tiszta izomszövetből készült készítményeknek is lehet helyük az áruházak polcain.
A fentiek azonban nem biztos hogy elégségesek lesznek a húsfogyasztás harmadik, a vadászatot és az állattenyésztést követő nagy forradalmához. A kergemarha kór és a genetikailag módosított élelmiszerek első generációjából már megtanulhatták, hogy a tudomány nem feltétlenül számíthat a közvélemény elkötelezettségére az újszerű ételek mellett, hacsak nem származik egyértelmű és alapvető haszna az íz és a táplálkozási értékek tekintetében.
Nyugodtan el lehet felejteni az etikai aggályokat, az élelmiszerek birodalmában a fogyasztó a király, ami megmagyarázza, miért mozdul olyan kevés gyártó a laboratóriumi húsok irányába. Nem véletlenül vártak ilyen sokat az első szintetikus hús beharangozásával, az első benyomás ugyanis rengeteget számít. Ha a korai in vitro húskészítmények megkóstolása után a fogyasztók rossz szájízzel távoznak, akkor igen sok időre lesz szükség, hogy újra megjelenjenek a kínálatban, pedig több szempontból is előnyösek lennének.
Az új technológia nagy lehetőséget jelent az üvegházgáz kibocsátás visszaszorítására, hatalmas gazdálkodásra elvett területeket adhatnánk vissza a természetnek, drasztikusan csökkenthetnénk az állattartáshoz felhasznált víz- és energiamennyiséget, és felszámolhatnánk a nagyüzemi módszerek kegyetlen körülményeit. Az ellenzők természetesen kijelenthetik, hogy a szintetikus hús "természetellenes", ugyanakkor érdemes végig gondolniuk az imént felsorolt előnyöket, mielőtt megfogalmazzák kifogásaikat.