Hunter

Szabadalmaztatják a szintetikus életet

Dr. Craig Venter, az emberi génkészlet feltérképezésén fáradozó tudós évek óta dolgozik egy ember alkotta organizmus kifejlesztésén.

Kollégáival gyakorlatilag a semmiből szeretnék létrehozni "szintetikus organizmusukat", azonban egy primitív mikroba megépítése egy génhalmazból nem akármilyen feladat, éppen ezért a tudósok szabadalmat kértek terjedelmes metódusukra. A kérelmet a J Craig Venter Intézet nyújtotta be az Egyesült Államokban, melyben kizárólagos tulajdonjogot kérnek egy sorozat nélkülözhetetlen génre, valamint egy felhasználásukkal készült szintetikus "önálló organizmusra, ami képes növekedni és replikálódni". Ezen felül egy nemzetközi alkalmazást is iktatott a Szellemi Tulajdon Világszervezet, a több mint 100 országot tömörítő WIPO, melyeknél az intézet monopóliumot szerezhet.


Dr. Venter ...
Venter elmondása szerint a munkájuk eredményeként létrejövő életformák nagy segítséget nyújthatnak a bioüzemanyag termelésben és az üvegházgázok elnyelésében. A szabadalmaztatás híre azonban máris felbőszítette a környezetvédők egy részét. A biotechnológia fejlődéseit nyomon követő kanadai ETC csoport felszólította a szabadalmi hivatalokat, hogy utasítsák el a szintetikus életformákon alapuló alkalmazásokat.

Dr. Venter csapata egy minimális genommal rendelkező organizmus megalkotását tűzte ki célul, amit aztán beültethetnek egy baktérium burkába. A Mycoplasma genitalium baktériumból a géneket egyenként eltávolítva állapították meg azt a minimális génmennyiséget, ami egy organizmus számára elegendő a replikációhoz vagy a reprodukcióhoz egy szabályozott környezetben. Ez összesen 381 gént jelent.

Egy az alapoktól építkező, ember alkotta élő organizmushoz azonban sokkal több kell, mint egy minimális génkészlet. Ahhoz hogy a gének csináljanak valamit, kémiai anyagoknak is jelen kell lenniük, melyeket a gének hírvivő RNS-ekké és proteinekké fordítanak. Venter projektje nem egyedi, világszerte küzdenek a tudósok immár évek óta az önálló szintetikus organizmusok létrehozásának feladatával.


... és ami az ETC szerint a világra vár
Az ETC személyesen dr. Venterhez is címezni fog egy levelet az intézet szabadalmi kérelmének visszavonása ügyében, mivel el szeretnék kerülni a hosszú jogi hercehurcákat. A csoport szerint a monopóliumokra való törekvés egy nagyméretű kereskedelmi verseny indulását jelzi a szintetikus életformák létrehozása és magánosítása irányába. A csoport főként azt nehezményezi, hogy az intézet gőzerővel tör előre a területen anélkül, hogy bárki vitába szállhatna az egész terület társadalmi, etikai és környezeti hatásaival kapcsolatban.

Venter azzal válaszolt, hogy a mesterséges életforma megoldást jelenthet olyan globális problémákra, mint a zöld üzemanyagforrások és az éghajlatváltozás. A projekt olyan "tervezői molekulákat" eredményezhet, melyek bioüzemanyagokat, mint etanolt és hidrogént állítanak elő, emellett úgy is módosíthatók, hogy képesek legyenek eltávolítani a széndioxidot és más üvegházgázokat a légkörből.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • moikboy #33
    Az energiamegmaradás törvényének alkalmazása ott bukik, hogy a Föld rendszerébe a Nap folyamatosan energiát táplál. Fotoszintézisről hallottál már?
  • n3whous3 #32
    Arra nem tudom, hogy gondolt-e a kedves professzor, hogy azért valamiből ezeknek a "lényeknek" is fenn kell majd maradniuk. Tehát, ha mondjuk jó kis üzemanyaggyártóak lesznek épp a baktériumok, akkor is lényegében érvényesül az energiamegmaradás törvénye: a semmiből nem tudja majd kiköpni a szerencsétlen a benzint, amit meg majd felzabál ezért, ugyanúgy hiány lesz belőle rövidesen
  • szivar #31
    A gének pakolgatásával elég jól el lehet szórakozni, ezt teszi a természet (isten, véletlen meg a tsaik) is:). Lsd.: hulladék szekvenciák a dns-ben,vszínűleg ezek irányítják azt hogy mi, hogyan, mennyi ideig, és mit. A gének másodlagosak jelen esetben. Ezek a fazonok messze vannak egy önmagát reprodukáló fejlett élőlény megalkotásától. Bár valószínűleg egy megfelelően megtervezett fejletlen élőlény (vírus vagy baktérium,itd) is képes lenne eltörölni az emberiség 99%-át.
  • bandypappa #30
    Szerintem is egy kasszasikert csinálnának belöle, de hát ilyen az amerikai mentalitás a bajból is elönyt kovácsolni. Minden háboruban, amiben résztvettek legalább 10 filmet csinálni, szeptember 11-röl is filmet, a united 93-rol is, guantanamo az más tészta. Ez lehet jó és rossz is, csak általában az amcsi katonák a f*szagyerekek és szétrugják a gonosz valagát, viccelödve meg néha egy kis romantika. Ennyi.

    Na DE ami a cikket illeti. Nekem egyböl a 8. utas a halál jutott eszembe. Most még csak sz@ros baktériumokon kisérleteznek, de valahol el kell kezdeni. Elöbb-utobb ha nagyon jol ismerik a géneket, szinte akármilyen életformát képesek elöállitani. Ez a paraszt Dr. Venter (Dr. Genya) már elöre nagy üzletet lát benne. Ö ilyen planktonszerü élölényeket, vagy mittomén miröl beszél. Ha ez a technologia fejlettebb lesz , akkor képesek lennének akár az Alien-ek elöállitására? Lehet hogy igen, csak nembiztos hogy molekuláris sav keringne az ereikben, nemtudom lehetséges-e? Ebben van a hatalom, mert ha a szabadalmat megkapja, akkor 100szor nagyobb vagyonra tesz szert mint a mi hön szeretett Bill-ünk. Legyárt egy alienhadsereget és sakkban tartja a világot ( akonkurencia meg Ripley-kell fog hadatüzenni)

    Lehet hogy ez igy nevetségesnek tünik (valoszinüleg igen), de a gének pakolgatásával olyan fajokat lehetne megalkotni, amik sohasem jöttek volna létre az evolucio során. Meg lehetne tervezni a tökéletes embert, vagy egy felsöbbrendü életformát! Ez nagyon veszélyes ránk nézve, de egy kesztyütartoban elférö T-rexnek sokan örülnének
  • Denniske #29
    Eléggé.
  • babajaga #28
    Én azt nem értem hogy náhányan miért hülyézik rendszeren Busht. Bántotta őket vagy hátrányt okozott nekik?
  • Dömper Ármánd #27
    hálivúdi szuperprodukció. :)))
  • BladeW #26
    mert akkor mi lesz szerinted??
  • atlagember #25
    Csak nehogy a terroristák kezébe kerüljön.
  • teddybear #24
    A cikben nem a Bush - formák génjeiről van szó, minek belekeverni?

    Amúgy, ha jól emlékszem, valaki már egyszer elsütötte ezt a trükköt, neki nem jött be. Ennek a pasinak sem fog, majd rá fog jönni.