Hunter

Megtalálták az első szögmérőt?

1906-ban egy különös tárgyat találtak egy ősi egyiptomi sírban, aminek azóta is csak találgatják a régészek a funkcióját. A körbe most egy fizikus is beszállt, az állítva, hogy az eszköz nem más mint a világ első ismert szögmérője. Amelia Sparavigna, a Torinói Műszaki Egyetem munkatársa az eszköz díszes faragványaiban egy kódolt számrendszert vélt felfedezni, erre alapozza a feltevését, amit a régészek kétkedve fogadtak.

A tárgyra Kha, egy építész sírjában bukkantak rá, aki a 18. dinasztia korában, i.e. 1400 környékén segédkezett a fáraók síremlékeinek megépítésében. Érintetlen sírkamráját Ernesto Schiaparelli fedezte fel a Királyok völgye mellett fekvő Dejr-al-Medinában. Kha temetkezési kellékei között több mérőeszközt is találtak, egy mérőrudat, egy háromszög vonalzóra emlékeztető szintezőt, valamint a szóban forgó különös alakú, fából készült tokot, ami azon kívül, hogy üres, egy felfelé nyíló fedéllel van ellátva.

Schiaparelli úgy gondolta, hogy ez is valamilyen szintező eszköz, a torinói múzeum, ahol az eszközt kiállították, kétkarú mérlegként azonosította. Sparavigna azonban úgy véli, hogy ez egy más jellegű építészeti eszköz lehet, konkrétan egy szögmérő. A kulcs a tárgy díszes faragásaiban megbúvó számokban rejlik. A szélrózsára emlékeztető, 16 egyenlően elrendezett szirmot egy 36 csúcsú cikkcakk mintázat fogja körül. Sparavigna szerint, ha az eszköz rúdrészét lefektetik egy lejtőre, egy függőónnal meghatározható a dőlésszög a kör alakú tárcsán, ahogy a melléket ábra mutatja.


A tizenhatod szerepel az egyiptomiak által alkalmazott számrendszerben, magyarázta Sparavigna, emellett az ősi egyiptomiak egy évet 36 tíznapos hétre osztották fel, amit dekánnak neveztek, ez alkotta a csillagóra alapját. "A tárgy egy szögmérő két karral, az egyik az egyiptomi törteken, a másik a dekánokon alapul" - vélekedik a fizikus.

Kate Spence-t, a Cambridge Egyetem ősi egyiptomi építészetre szakosodott archeológusát azonban nem győzte meg az olasz kutatónő elmélete és fenntartja, hogy a tárgy csupán egy dísztok. Azzal érvel, hogy az ismert mérőeszközökhöz képest a szóban forgó jelölések nem elég pontosak. "Amikor az egyiptomiak pontosak akarnak lenni, akkor pontosak is voltak" - mondta, hozzátéve, hogy az ősi egyiptomi építészek általában egy téglalap két oldalának a mérésével határozták meg a szögeket, és hasonló eszközzel még nem találkoztak az ásatások során.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Zero 7th #20
    Ezt most mégis miért rángattad elő? Három éves cikk. Már majdnem válaszoltam az egyik első hozzászólásra, amikor észrevettem egy évekkel ezelőtt bannolt nickemet a kommentek közt... :P
  • qrd0xQSt2rdvnu #19
    Kate Spence nagyon féltheti az állását. Egyrészt honnan tudja, hogy mit hogyan csináltak több ezer évvel ezelőtt? Másrészt nulla rugalmasság van az elméjében?
  • wraithLord #18
    Csak nehogy terroristák kezébe kerüljön, mert lehet, hogy valami galaxispusztító eszköz tokja, és akkor minmeghalunk...

    #17 Julius Caesar:
    Nem tudom, még sosem jártam egyikbe sem. Ezt egy újságírótól hallottam... X)
  • Julius Caesar #17
    Mióta van komolyanvehető újságíró iskola?
  • Reparamorf #16
    Mózes kőtáblái meg az első táblapc-k voltak...
  • uwu 80 #15
    Ember ilyet csinálni nem tud. Biztos ez is földön kívüli eredetű.
    És nem beosztás a mintája hanem varázsjel.
  • Artyy #14
    Tessék elolvasni a cikket mielőtt mocskos rohadt megjegyzéseket írunk (h gombabácsi szavaival éljek) mielőtt kommentálunk. Látszik pár ember kommentjén h csak a cikk címéig jutott el. A cikk már a második mondata közli: "A körbe most egy fizikus is beszállt, az állítva, hogy az eszköz nem más mint a világ első ismert szögmérője."
  • dronkZero #13
    Az ugye megvan, hogy te is a nép vagy, és habzsolod kétpofára?
  • wraithLord #12
    Én eredetileg a címre reagálva írtam csak úgy. Bár a címnek figyelemfelkeltőnek kell lennie, ezt tanítják a világ összes média iskolájában. :D
    És máris túl van lihegve az egész...
  • nirriti #11
    "világ első ismert szögmérője"

    Segítek értelmezni: Azt akarja jelenteni, hogy nem feltétlenül az első, de a legrégebbi amit ismerünk.