Hunter

A maják voltak az első gumigyártók

Az ősi közép-amerikai civilizáció a vulkanizálás modern kori feltalálását megelőzően 3500 évvel már gumit készített kaucsukból, amit különböző keverésekkel különböző alkalmazásokhoz használt fel, állítja az MIT kutató csoportja.

Dorothy Hosler régész-professzor és Michael Tarkanian műszaki oktató szerint a közép-amerikai őslakosok nem csupán a gumit találták fel, de egy olyan kémiai feldolgozó rendszert is tökéletesítettek, amivel képesek voltak fokozni a gumi tulajdonságait. A végtermék egy erős, rugalmas és időtálló gumi volt, amit lábbelikhez, ruganyos játék labdákhoz, illetve rugalmas és erős pántok előállításához használtak fel; utóbbiakkal rögzítették baltáik fejét a nyélhez.

Az MIT Anyagtudományi és Műszaki Karának tanulmánya egy 1999-es tanulmány folyománya, ami elsőként demonstrálta hogyan előzték meg 3500 évvel az őslakosok Charles Goodyear vulkanizálási eljárását. A virágkorát a mai Mexikó és Közép-Amerika területén i. e. 2000-től egészen a spanyol invázióig élő civilizáció az őshonos Castilla elastica gumifa kaucsukjának tulajdonságait alakítgatta. A ragacsos folyadékot - ami megszilárdulva csontszárazzá válik - a holdvirág, latin nevén Ipomoea alba folyondár faj levével keverték. A mezoamerikaiak addig kevergették az elegyet, amíg az egy fehér masszává nem szilárdult. Ezt ezután kézzel formáztak gumigömbökké, üreges gumifigurákká és más gumi műtárgyakká.

Az eljárás egy, a modern vulkanizáláshoz nagyon hasonló folyamaton nyugszik. A holdvirág leve keresztkötést biztosít a polimer molekulák számára, rugalmassá téve a gumit, miközben eltávolítja a kaucsukot rideggé tevő alkotóelemeket. Tarkanian és Hosler a tanulmányhoz megalkotta saját feldolgozó üzemét és elkezdett kísérletezni a mexikói terepmunkák során összegyűjtött nyersanyagokkal. Felfedezték, hogy a Castilla fa nedvéből és a folyondár levéből készült keverék arányainak változtatásával különböző tulajdonságú gumik nyerhetők.

Fele-fele arányban érték el a legnagyobb rugalmasságot, ami tökéletes volt a gumilabdákhoz. Tiszta kaucsuk alkalmazásával remek gumipántokat és ragasztó anyagokat nyertek, míg a három rész kaucsuk, egy rész folyondár aránnyal jutottak el a legtartósabb anyaghoz, amit a sarukhoz használhattak. A mezoamerikaiaknak rengeteg idejük volt a kísérletezésére. Mire a spanyolok megérkeztek "hatalmas gumiipar működött a területen, évente több mint 16 000 gumigolyót, rengeteg gumiszobrot, -sarut, -pántokat és egyéb termékeket állítva elő" - olvasható Tarkanian állásfoglalásában.

A régészeti ásatások során több ilyen gömb is napvilágra került, a legrégebbi i. e. 1600-ra datálható. A szakértők szerint a golyókat ünnepélyes, mondhatni rituális labdajátékokon használták, amiket kőfallal körül kerített pályákon játszottak. A 16. századi spanyol megszállók is beszámoltak ezekről a játékokról, ami minden mezoamerikai társadalom egyik központi rituális eleme volt. Ezek földek, rabszolgák és egyéb értékek sorsát is eldönthették, sőt a nagy tétre menő játékok akár emberáldozatok bemutatásával is végződhettek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kara kán #27
    na, ja, de egyes libsik ma korokodilkönnyeket hullajtanak a prekolumbiánus civilizációkért, és azt kívánják, hogy bárcsak fennmaradtak volna.
  • Kara kán #26
    A maják tudhattak vmit.
  • bocker #25
    jó annak akinek harminc évig bírja a kereke:S:S. irigylem. a majákról meg eddig is tudtam, h agyasok voltak. :)
  • idebudanemoda #24
    és gondolod, hogy akkor is már bundáztak?
  • boond #23
    Kicsit durva...
    Viszont Mi nyernénk,a bajnokságon XD
    Mivel előttünk minden nyertes(azaz azok a csapatok akik legyőztek)csapat kiesne.
  • aglaca #22
    idéznék a Wikipediáról (Vallási rész):
    Vallási, rituálés szerepet töltött be a labdajáték, ...
    ... A játék, úgy ahogy a vallásuk is, a jó és rossz harcáról szólt. A nyertes csapat tagjait a játék végeztével feláldozták. Ezt az áldozatok megtiszteltetésként és dicsőségként kellett, hogy értelmezzék. Az áldozati szertartás meglehetősen kegyetlen volt: papok végezték a pályán vagy a templomban, melynek során obszidián pengével felvágták az áldozatokat, majd kiemelték még dobogó szívüket. A játék elterjedésével megjelentek az ún. tzompantlik, a koponyatartó állványok. A legnagyobb épen maradt labdajátéktér Chichén Itzában található.

    Maja civilizáczó

    Amikor kint voltunk az idegenvezető (helyi) is ezt mondta nekünk, még rá is kérdeztem, azt hittem rosszul értettem mert angolul mondta.
  • JTBM #21
    A gumi az ipar elterjedésével vált egyre fontosabb alapanyaggá.

    Előtte megvolt a helyettesítője minden területen.

    A maják túl lassan fejlődtek. Nem voltak komoly ellenségeik. A Spanyolok meg túl fejlettek voltak a számukra, amikor találkoztak velük.
  • hdo #20
    Azt a csepel bicikli dolgot nehezen hiszem el ... vagy szobabicikli volt?

    "Kíváncsi volnék, hogy a mi dolgaink közül mit fognak megtalálni "unokáink" 3500 év múlva!"

    Igen, és ez egy jó érv arra, hogy lehet hogy az emberiség nem is 10 ezer éves, a korábbi szuper-civilizációk tényleg létezhettek ... csak ugyanolyan tartós szarokból csinálták a dolgaikat mint amilyenből lassan mi is, és nyom nélkül eltűntek! xD
  • Piel #19
    Anyám Csepel kerékpárján 30 év után kellett gumit cserélni! A fiaim kerékpárján még a márkás gumi is jó ha 2 évet bír repedések nélkül. Arról nem is beszélve, hogy 1-2 év alatt a mintázata is lekopott. Ez a 3500 év meg elérhetetlennek látszik. Kíváncsi volnék, hogy a mi dolgaink közül mit fognak megtalálni "unokáink" 3500 év múlva! Talán OV beszédeit kőtáblába vésve.
  • AgentKis #18
    Mire az ezekkel játszók nyugdíjba mennek (néhány évtized) azalatt szétmálik...