24
  • niof
    Úgy látom, ez a 4 milliárd fényévről is látszik téma is sokak számára zavaros kicsit.
    A most megfigyelt esemény TÁVOLSÁGA!!! 4 milliárd fényév, tehát a most megfigyelhető esemény 4 milliárd évvel ezelőtt zajlott le, mivelhogy a fénye ennyi idő alatt ért ide, ezért láthatjuk mi most.
    Magyarul, mikor kicsiny anyabolygónk még eléggé lakhatatlan volt, ez az esemény akkor zajlott élő, egyenes adásban, tőlünk akkor is rohadt messze.
    Csak az UFO-kon kívül nem volt aki megfigyelje, ők meg azóta nekünk nem szóltak...
  • niof
    Nagyon egyszerű...
    Egészen addig igazad van, amíg a fekete lyuk, csak úgy, mindentől távol, önmagában "létezik" az űrben, és semmi nincs a közelében. Ha valami megközelíti, bármilyen irányból (most ne térjünk ki rá hogy merről, inkább egy viszonyítási ponthoz képest valamely irányból, pl.: föld), akkor elkezdi széttépni azt, és anyag kezd áramlani a fekete lyuk felé. Ez az anyag egészen az eseményhorizontig látható marad, mert csak azon belülre kerülve zuhan a fekete lyukba, és tűnik el a szemünk elől, mivel nem marad más fizikai tulajdonsága, csak a tömege, töltése és az impulzusnyomatéka. A spirál alakban ábrázolás sem helytelen, mivel a legtöbb fekete lyuk nem statikusan áll, bár tudtommal van ilyen is, hanem valamely irányban forog, ráadásul nem is lassan, hanem egészen gyorsan. Ezért közelít hozzájuk az anyag, ilyen mintázatot hagyva.
  • JMáté
    Ááá... ez nagyon jó hasonlat! Kár hogy ez se nekem jutott eszembe.
  • Doktor Kotász
    "3. Ez az én tudatlanságom. Miért jár fénykibocsátással ha valami egy fekete lyukba zuhan? Pontosan milyen fizikai jelenség ez?"

Ha egy elektron körpályán kering, gyorsul, akkor röntgensugárzással energiát ad le. Képzeld azt el, hogy egy vizes ruhát pörgetsz a levegőben és szétfrocsog a víz. Csak itt nem ruha és víz van, hanem plazma és foton.
  • lotsopa
    Nekem régen a tér torzulásának elképzelésével csak olyan gondom volt hogy most akkor a tér alapból kis fluktuációkat tartalmazott (torzult), vagy a létrejött energiából átalakult anyag 'görbítette' meg... Mert ha a tér görbült volt akkor ebből fakad a gravitáció és nincs gond. (azon kívül hogy miért volt nem statikus Ellenben a nem görbült tér esetében nehezen tudtam rájönni hogy akkor mitől gravitált az anyag.

Aztán megvilágosodtam.
  • lotsopa
    Én megpróbáltam elképzelni hogy milyen lenne ha például ez a cikk is egy túlcsicsázott háromdimenziós videót tartalmazna, vagy különböző térhatású animációkkal lenne "megáldva" akkor nekem lassan töltene be. Elfogadom hogy téged ez nem érdekel, de vannak akik úgy is szeretnének különböző cikkeket olvasgatni hogy közben nem több száz MB az adatforgalom. ( persze ez nem sokakat érint )
  • Szefmester
    Nálam a képzelettel nincs gond, a térben a gravitációs torzulásokat is látom magam előtt, de sokan nem fogják fel. nekik lenne jó egy egy ilyen kép.
  • Nemzsidó
    Frászkarikát!

Ez a "felfénylés" régen élt idegen civilizációk háborúját jelzi, akik nem különbözhettek sokban az "értelmes" embertől. Néhány felvillanás = néhány nagyobb bomba, -néhány lakott bolygó.

...vagy a fekete lyuk is forrón szereti?
  • subertus
    Hát ez qva jó téma, a gigantikus csillagot megzabálja a még iszonyatosan gigantikusabb fekete lyuk! Egy brutál zabálás, vagy inkább csak egy kis nasi, ez olyan mintha egy körülötted repkedő légynek lenyalnád a bal középső lábáról a bacikat mer az kb milliószor kisebb nálad.
    Komolyra fordítva a szót, ilyesmi két csillaggal is megesik viszonylag gyakran, az egymáshoz szorosan elhelyezkedő csillagok ugyanis igen gyakoriak, és ilyen esetben gyakran felfalja az egyik a másikat, olyan is van h a kisebbik ellopja a nagycsillag tömegének nagyrészét és aztán egy állat nagyot robban, de az a lényeg h az átáramló anyag először ugy tekeredik a szomszéd csillag körül burokba, mint a fekete lyuk esetében és bizony ez is iszonyatos energialeadással jár! Esetenként olyan nagy az energialöket, h képtelen nagyobb mennyiségű anyagot egyszerre fogadni a burok, és elfújja azt, mert a távózó energia: fény, sokféle sugár szó szerint nyomást fejt ki, és ez évezredekig eltarthat
    Akkor elképzelni is nehéz h ez a több évezredes folyamat 1 hónap alatt egy nap méretű csillag szétzúzásakor milyen lehet, de hát 4 mrd fényévről is látjuk, uh nem gyenge!
    Ne aggódjatok! Egy ideig ez nem fog terroristák kezére kerülni!
  • globint
    Úgy tudom, hogy az inteligencia a földön állandó érték, csak egyre több ember között oszlik meg........
  • bvalek2
    A szemléltető eszközök fejlődésével párhuzamosan romlik az olvasók felfogóképessége. Annak idején csak szöveg volt, képletek, meg ceruzával rajzolt ábrák. Inkább a képzelőerőt kéne fejleszteni, meg utánaolvasni és megérteni. Többre mennénk vele.
  • Szefmester
    Én pl örülnék egy "szabadon körbejárható" 3d-s képnek. Egy egy játékból már csináltak ilyet, legutóbb azt hiszem az x-man origins wolwerine-nél volt.

Jobban be tudná mutatni az eseményt egy 2d-s képpel ellentétben, ugyanezt gondolom a gravitációs terekről szóló cikkeknél is.
  • endrev
    Valóban egyenértékű az esemény kuriozitása azzal, minthogyha szemtanúi lettünk volna a dinoszauruszokat kipusztító meteorbecsapódásnak. Csak nem olyan látványos számunkra. :)
  • endrev
    De miért ilyen síkagyú az összes illusztráció, amit feketelyukakról készítenek? :)
  • NEXUS6
    "Ha ez bekövetkezik a csillag alakja elnyúlttá válik, először egy banánalakot véve fel, mielőtt belső pereme, ami gyorsabban forog, mint a külső, korong alakúvá húzza a csillagot, majd elkezd feltekeredni a lyuk körül."
    "És így derült ki, hogy a Föld banán alakú." - Gyalog galopp

Csak azt akarom mondani, hogy egyáltalán nem biztos, az amit íróasztal mellett elképzelnek, hogy úgy is van. A Manhattan-projektben, habár fontos volt Opi, meg más elméleti fizikusok munkája, de a költségek nagyrészét nem az ő fizetésük tette ugye ki, hanem azé a több ezer mérnöké/technikusé, akik ezt gyakorlatilag meg is valósították.
  • bzs32
    Hát ugye az a kérdés, hgy hány galaxist figyel meg egyszerre ez a projekt. Ha százmilliót, akkor évente látunk majd egyet-egyet Viccelek persze. Tényleg jó kérdés. Egyébként szerintem a hír nem az, hogy van ilyen, hanem az, hogy láttak és azonosítottak ilyet, na meg a mérések, amikből majd lehet dolgokat számolni.
  • Pares
    "Az ilyen eseményeket minikvazároknak nevezik és rendkívül ritkák, jelen adataink szerint galaxisonként nézve is mindössze egyre lehet számítani minden százmillió évben."

Most akkor csak szerintem volt hihetetlenül oltári bazi nagy szerencséjük, hogy ilyet észleltek? Hiszen ezek szerint lehet, hogy ez az első és utolsó az emberiség történelmében.
  • bzs32
    1. A beérkezett adatok és a létező elméletek alapján ez a legmegfelelőbb magyarázat. Egyébként ha neked van jobb, biztos nyitottak rá :)

2. Persze hogy 4 milliárd éve történt, de csillagászatban ezt a MEGFOGALMAZÁST használják

3. A fénykibocsátás nem a feketelyuk eseményhorizintján túlról származik, onnan tényleg semmi sem szabadul, hanem a feketelyuk körül keringő anyagból. A cikkben ezt megemlíti egyébként...
  • blessyou
    A fekete lyuk körül pályára álló gáz a nagy gravitáció miatt felgyorsul, emiatt felforrósodik, és plazmaállapotba kerül, vagyis ionizálódik. A gyorsuló töltött részecske elektromágneses sugárzást, jelen esetben röntgensugárzást bocsát ki. Vagyis valójában a fekete lyukba hulló anyag izzását figyelhetjük meg.
  • rolika
    Ha jól tudom, ahhoz hasonlatos az effektus, mintha egy kávéscsészébe próbálnál tűzoltótömlővel nagynyomáson vizet tölteni :-)

Engem ezek a lefolyószerű feketelyuk-ábrázolások lepnek meg. Ez inkább egy fekete lyuk metszete. Maga a lyuk szerintem teljeséggel ábrázolhatatlan. Meg felfoghatatlan :-)
  • ozeus
    1. "Az energiakitörések tökéletesen megegyeznek azzal a képpel, amit akkor látnánk, ha egy csillagot egy fekete lyukba taszítanánk"...

2. Szerintem érted, hogy mire gondolnak.

3. Lehet, hogy nem feltétlenül a látható fényre gondolnak.. Majd az okosok megmagyarázzák. :)
  • Szefmester
    Hát igen, valamikor azt hallottam hogy a fényt is elnyeli egy fekete-lyuk, most meg nekiáll világítani?
  • zsabi
    Több kérdés is felmerült bennem:

1. "Az energiakitörések tökéletesen megegyeznek azzal a képpel, amit akkor látnánk, ha egy csillagot egy fekete lyukba taszítanánk" + "Az ilyen eseményeket minikvazároknak nevezik és rendkívül ritkák, jelen adataink szerint galaxisonként nézve is mindössze egyre lehet számítani minden százmillió évben."
    Honnan lehetünk akkor ennyire biztosak benne, hogy valóban egy csillag zuhant bele egy fekete lyukba? Amit ilyen esetben "látunk", arról csak sejtéseink lehetnek.

2. "az esemény pedig jelenleg, két és fél hónap elteltével is zajlik "
    Jelenleg? 4 milliárd fényévre van tőlünk, talán jelenleg, két és fél hónap elteltével is észleljük.

3. Ez az én tudatlanságom. Miért jár fénykibocsátással ha valami egy fekete lyukba zuhan? Pontosan milyen fizikai jelenség ez?
  • willcox
    "amikor egy elhaladó csillagok beszippant egy fekete lyuk" - nem beszélni magyar?